Skocz do zawartości

Nintendo Switch 2 - temat główny

Featured Replies

Opublikowano

2 godziny temu, Czoperrr napisał(a):

Nie na Nintendo.

Klienci fizyków - owszem. To mówią czyste liczby. Są. (Powodów do tego jest wiele - wygoda, przyjemność, chęć podarowania czegoś, chęć odsprzedania, sieci handlowe wszechobecne w USA i Japonii, działanie Amazona itd.).

Natomiast ci mityczni ludzie, dla których priorytetem przy kupowaniu gier jest to, żeby nadal działały na każdej nowej konsoli za 300 lat, kiedy zamkną serwery - nie, to jest zdecydowanie mniejszość. To też jest oczywisty fakt, czyste liczby. Już nieraz podawałem te czyste fakty, nie ma tu co gdybać tak naprawdę.

Dwie różne rzeczy.

Ja tam bym chciał, żeby WIĘKSZOŚĆ ludzi kupująca hiciory miała jako priorytet to, żeby w nie grać za 30 czy 50 lat lol - mógłbym wtedy sprzedać moje zalegające hiciory z PS3 za więcej niż 5 zł z wysyłką. No ale niestety to absurd i nikt ich nie chce. Tacy kolekcjonerzy to oczywista mniejszość, acz faktycznie niesamowicie głośna online, jak widzimy i tutaj. Natomiast większość ludzi kupuje hitowe gry w sklepie z myślą o najbliższej przyszłości, a większość kupionych gier ląduje nie na ołtarzu kolekcji, nie na Allegro - tylko na śmietniku.

A z faktów w tym akurat przypadku:

Na Switchu 1, który nie miał tych obrzydliwych, zmieniających kompletnie rynek gamecartów - też była dominacja gier 1st party w sprzedaży. Nawet większa, niż opisana tutaj. Na 20 najlepiej sprzedających się fizyków na Switchu Jeden - 20 to były gry Nintendo. Na 100 - okej, może ze 30 gier 3rd party się znalazło, bo ile to Nintendo mogło wydać. Hmmm, no ale granda, szok, teraz z gamecartami jest zupełnie inaczej.

Nie było żadnej konsoli, że przeciętny klient w pierwszym tygodniu kupował 18 gier. Na ich świętych pecetach też jak ktoś kupi nowy model, to też średnio nie kupuje sto nowych gier pudełkowych pierwszego dnia. Niby oczywiste. Wydawało by się.

No ale udawajmy, że jest tu z czym rozmawiać. Otóż na przykład w 2024 roku, przed wydaniem tych zmieniających wszystko gamecartów, sprzedało się w Europie 56 mln gier fizycznych, za GSD. Wszystkich. Na wszystko. Przez cały rok. 56 mln. Czyli średnio konsolarz europejski kupuje, pi razy oko, jedną grę pudełkową rocznie. Taka jest faktyczna liczba. No i wtedy pojawił się obrzydliwy Switch 2 - pierwsza w historii konsola, na którą ludzie nie kupili pierwszego dnia po dziesięć gier; udowadniając, że ludzie gadający tutaj ciągle o tej wielkiej porażce nie są odklejeni.

• Odpowiedzi 5,3 tys.
  • Wyświetleń 269,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Akurat jest obiektywnie niewyobrażalnie łatwo znaleźć drugą grupę, która płaci więcej, niż kiedyś, bo dosłownie wszystko kosztuje więcej, niż kiedyś lol.     Musicie mi kiedyś serio wyt

• ogqozo
    ogqozo

Spędziłem 4-5 godzin w krainie Switcha 2. Jadąc na miejsce, kapnąłem się, że mam na sobie tshirt, w którym spałem... z Pikachu. Bojąc się, że Nintendo za obrazę praw autorskich wyśle policję z pałami

Opublikowano

Grałem w mario oddysey przez równo 1h i bateria spadła o 26%. To znaczy, że mniej więcej rozładowanie konsolki zajmie niecałe 4h. Według mnie to elegancki wynik.

Edytowane przez rafanus2

Opublikowano
3 minuty temu, rafanus2 napisał(a):

Grałem w mario oddysey przez równo 1h i bateria spadła o 26%. To znaczy, że mniej więcej rozładowanie konsolki zajmie niecałe 4h. Według mnie to elegancki wynik.

Z premierową łatką, jasność na maksa, na głośnikach od 100% zjadło mi całą baterię w 3h.

Opublikowano

Słaba bateria. Z godzinę więcej by trzymała to bym nie jęczał

Opublikowano
2 godziny temu, Sylvan Wielki napisał(a):

Skyrim

no właśnie ciekawe czy się coś pojawi ale tu może Oblivion R?

Opublikowano
23 minuty temu, messer88 napisał(a):

no właśnie ciekawe czy się coś pojawi ale tu może Oblivion R?

Jak coś z UE5 miałoby kiedykolwiek pojawić się na S2, to niech to nie będzie ten optymalizacyjny majstersztyk spięty ze stareńkim Gamebryo, chyba, że ktoś lubi cierpienie.

Opublikowano
6 minut temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Jak coś z UE5 miałoby kiedykolwiek pojawić się na S2, to niech to nie będzie ten optymalizacyjny majstersztyk spięty ze stareńkim Gamebryo, chyba, że ktoś lubi cierpienie.

Pierwszy tytuł na UE5 na Switchu jeszcze w tym roku (Borderlands 4) ;)

Chociaż nie wiem jak tam z Fortnitem, bo to on może jużdzierżyć ten tytuł.

Opublikowano
7 minut temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Są na tym forum ludzie którzy znajdą plusy i w takich wersjach )

Opublikowano
3 godziny temu, Sylvan Wielki napisał(a):

W przypadku tego pierwszego napisałbym raczej, że to większy kaliber.

Przecież "Dziedzictwo Hogwartu" sprzedało się lepiej niż Cyber i Eldenik Boży. pope Rzecz jasna, pozycje oferowane przez CD Projekt Red i FromSoftware to olbrzymie komercyjne sukcesy - ponad 30 milionów sprzedanych egzemplarzy - ale przygody w świecie magii to jeszcze większy hit - ponad 34 miliony kopii (z czego dwanaście baniek w pierwszych dwóch tygodniach). I jasne, tacy gracze jak ty czy ja wyżej stawiamy C2077 i ER, ale ogólnie rzecz biorąc, mało co może mierzyć się z marką jaką jest Harry Potter. Do tego dochodzi fakt, że HL to bardzo dobra gra. potter

W kwestii gier od R* masz natomiast rację. Osobiście GTA V raczej odpuszczę, ale przygody pana Morgana w formie przenośnej... wio

Swoja drogą, dziwię się, że nie zapowiedziano jeszcze jakiegoś asasyna albo Skyrim, ale to pewnie kwestia czasu. unknown

Moje oczy i tak zwrócone są na nowego DK. rolleyes
Zupełnie nowy tytuł, nie żaden odgrzewany kotlet, świeże spojrzenie na markę, no i zapowiada się kapitalnie. banana

Chciałem tylko się odnieść do "HL to bardzo dobra gra", bo jeszcze ktoś to kupi przez pomyłkę. To tragiczna gra i jedynym fajnym elementem jest zamek Hogwartu z całkiem sporą ilością zagadek. Wszystko poza tym leży. Misje poboczne stworzone dla dzieci. Powtarzalna do bólu walka. Mdła fabuła. Dialogi okropne. Recykling świata, mobków, postaci - wszystkiego. Gdyby cała gra trzymała poziom i atmosferę Hogwartu to faktycznie byłaby bardzo dobra. Teraz to jest 3.5/10.

Opublikowano
  • Autor
6 godzin temu, messer88 napisał(a):

A z tych nadchodzących multiplatform to ciekawi mnie SW Outlaws jak to będzie wyglądać i działać XD @GearsUp mam nadzieje że sprawdzisz i że w czymś ta wersja bedzie lepsza od tych na duże konsole.

Nie kupowałem takich większych gier na S1 i tu nic się nie zmienia. Yakuzę 0 wziąłem bo Directors Cut dodaje nowe scenki i tryby a i sama gra chodzi i wygląda dobrze.

Chociaż już teraz mogę ci napisać w czym ta wersja będzie lepsza od komputerkowej i od większych konsol. Tak samo jak z Księciem Persji na S1, będzie to jedyna wersja gdzie nie będzie wyskakiwał Ubisoftowy launcher z koniecznością założenia konta/zalogowania się )

Opublikowano
17 minut temu, rafanus2 napisał(a):

Chciałem tylko się odnieść do "HL to bardzo dobra gra", bo jeszcze ktoś to kupi przez pomyłkę. To tragiczna gra i jedynym fajnym elementem jest zamek Hogwartu z całkiem sporą ilością zagadek. Wszystko poza tym leży. Misje poboczne stworzone dla dzieci. Powtarzalna do bólu walka. Mdła fabuła. Dialogi okropne. Recykling świata, mobków, postaci - wszystkiego. Gdyby cała gra trzymała poziom i atmosferę Hogwartu to faktycznie byłaby bardzo dobra. Teraz to jest 3.5/10.

Wiesz, każdy ocenia indywidualnie - ludzie mają odmienne gusta. Nawet przy tak niesamowitej pozycji jak Ekspedycja 33 znajdą się gracze, którzy kręcą nosem.
Ja nie zwykłem wdawać się w szermierkę słowną z kimś tylko dlatego, że jego opinia o grze nie pokrywa się z moją (każdy ma prawo do własnej). Niemniej Hogwarts Legacy na Metacritic ma około 85% od recenzentów i 83% od graczy. potter Z recenzentami wiadomo - bywa różnie - ale jeśli kilka tysięcy osób wystawiło ocenę i utrzymuje się ona na poziomie 8.3 pkt, to obiektywnie można napisać, że tytuł jest bardzo dobry. Oczywiście, nie zmienia to faktu, że ktoś może ocenić go znacznie wyżej lub niżej. i_am_so_happynegative

Wersja na Słicza 2 ma średnią 83%, więc jest bardzo dobrze. good2

I w sumie tyle ode mnie. "Dziedzictwo..." ma swój dedykowany temat, wiec nie ma się co tutaj za bardzo nad tym rozwodzić.

Opublikowano

Obiektywnie gra jest ceniona i bardzo popularna.

Tylko tutaj pytanie, czy konkretnie ludzie wiedzą nie tylko: Hogwart to ceniona gra. Tylko czy wiedzą, że jest na Switcha 2 w sklepie. I że kupili już konsolę Switch 2 i nie mają dziś w co grać zarazem. I że bardzo chcą Hogwarta, a zarazem jeszcze w niego nie grali lol. Żeby to ktoś kupił day one, to musiałoby to wszystko razem się stać - niezależnie, co akurat myślą o gamecarcie lol.

Akurat Hogwart to nie jest nowa gra w świecie Switcha - wersja na S1, choć niby słabsza, była nadal popularna. Nawet w "słabej" wersji, na pewno był to jeden z hiciorów roku na Switcha Jeden. Więc teraz pytanie, ilu klientów ma nagle akurat teraz chcieć tę grę pudełkowo na S2.

Ja, będąc wydawcą, bym serio swojej gry nie wydawał na start - nie wiem, czy wydawcy wiedzieli nawet z wyprzedzeniem, że Switch 2 będzie oferował kompatybilność wsteczną na poziomie, który zaangażuje wielu zapalonych graczy, i zniechęci ich do kupowania nowych gier tym bardziej, bo wszystkie nerdy siedzą i odpalają stare gry lol. Ale to detal przy premierach Nintendo.

Mario Kart to dosłownie hicior generacji lol, niezły moment, by w tym samym dniu coś wydawać.

A zaraz Donkey Kong i też nie będzie zmiłuj. Pokaz Bananzy na YouTube'ie ma po jednym dniu więcej wyświetleń, niż całe PlayStation State of Play po dwóch tygodniach. Sprawdziłem, bo były wtedy newsy, że to był najliczniej oglądany State of Play w historii. Ale ta gra ma to coś - to najprzyjemniejsza w sterowaniu gra akcji, jakiej zaznacie, a i zawartość pociąga. Punished Venom Naked Ape rozpierdoli grową konkurencję.

Opublikowano

Mam dobrego life hacka jeżeli komuś odpadają łapy podczas grania na switchu 2 w trybie przenośnym. Zwłaszcza na leżąco.

Spróbujcie delikatnie odchylić stojak w ten sposób żeby włożyć pod niego małe palce.

Wtedy ciężar się trochę rozkłada pomiędzy te palce i dłonie dzięki czemu przynajmniej u mnie łapy nie drętwieją.

Opublikowano

Gracze się wymieniają tipami jak utrzymać to bydle w rękach, a ktoś tu chciał jeszcze większą baterię!

Zróbcie jakieś pompki czasem bo wstyd.

Opublikowano

Dobra, rozwiejcie moje wątpliwości... Kiedy wezmę gre ze switcha 1 i odpalę na switchu 2, to gra będzie wyglądać tak samo jak na starej konsoli( rozdzielczość, frame rate)? A dopiero po dokupieniu update do danej gry do sw2, gra wygląda i działa lepiej? Czy wszystkie takie ulepszenia są płatne?

Opublikowano

Zależy. Rozdziałka sie zmienia chyba tylko tam gdzie jest płatny patch/ ewentualnie te kilka nintendowych darmowych, ale w przypadku klatek to często jest lepiej za fryla. Hyrule warriors np. dalej jest guwnem rozmazanym, ale teraz jest płynnym guwnem rozmazanym

Opublikowano

16 minut temu, genjuro napisał(a):

Dobra, rozwiejcie moje wątpliwości... Kiedy wezmę gre ze switcha 1 i odpalę na switchu 2, to gra będzie wyglądać tak samo jak na starej konsoli( rozdzielczość, frame rate)? A dopiero po dokupieniu update do danej gry do sw2, gra wygląda i działa lepiej? Czy wszystkie takie ulepszenia są płatne?

Opublikowano

Użyj opcji “Szukaj” 😅

Opublikowano

Zawsze wkładałem dwa palce z tyłu lol. Przecież już OLED miał grubość i rozmiar połowy peceta, ciężkie bydle.

No dobra, jak pomyślę, to w przypadku Switcha OLED chyba zazwyczaj wsadzałem jeden palec na dole, a dwa na górze.

Tutaj klapka jest inna, to nieco inaczej się układa, ale można też różne konfiguracje wypróbować.

Opublikowano
1 godzinę temu, genjuro napisał(a):

Było wiele razy w temacie, no ale nie dokładnie na to przy sobie, tak że w skrócie...

Switch 2 odpala gry na mocniejszym sprzęcie. Jeśli gra miała od zawsze ustawienia takie, że np. "rozdzielczość dynamiczna, zależy ile system wyrabia", albo "framerate dynamiczny, zależy ile system wyrabia w danym momencie", to te rzeczy zaiste z automatu są dużo wyżej na Switchu 2. Również loadingi mogą być znacznie szybsze itp. Wszystko, co polega po prostu na szybszym czytaniu tych samych danych, do jakiegoś stopnia jest szybsze odpalone na Switchu 2.

Specjalne uaktualnienia do osobnej wersji S2 mogą dodawać nowe rzeczy do danych gry i zmieniać znacznie więcej, tutaj po prostu zależy od gry. Ich cena też kompletnie zależy od wydawcy, zależnie od chęci i zakresu zmian. Nintendo na razie chce kasę tylko za większe uaktualnienia do Zeld, pozostałe gry dostały mniejsze patche za darmo. Z innych gier, np. No Man's Sky daje wersję S2 za darmo, Fantasy Life sprzedaje upgrade za 8 zł, a Rune Factory za 40 zł.

Opublikowano

Mam 3 Switche ale żadnemu nie wkładałem nigdzie palca, czy wszystko ze mną w porządku?

Opublikowano
12 minutes ago, jimmy said:

Mam 3 Switche ale żadnemu nie wkładałem nigdzie palca, czy wszystko ze mną w porządku?

Nie gadaj, że nie wkładałeś palca i nie lizałeś carta

Opublikowano
Godzinę temu, ogqozo napisał(a):

Zawsze wkładałem dwa palce z tyłu lol. Przecież już OLED miał grubość i rozmiar połowy peceta, ciężkie bydle.

No dobra, jak pomyślę, to w przypadku Switcha OLED chyba zazwyczaj wsadzałem jeden palec na dole, a dwa na górze.

Tutaj klapka jest inna, to nieco inaczej się układa, ale można też różne konfiguracje wypróbować.

Switch 2 to ciężkie bydle?
Miałeś kiedyś w łapach Steam Decka? ROG Ally? MSI Claw? Albo nawet teraz to Lenovo Legion Go S?
Switch 2 jest przy nich malutki, delikatny, lekki i zajebiście według mnie komfortowy.

Opublikowano

Zajebiście komfortowy xddd

KYbLVN.gif.92dc11f7bc75fa683426de52417cb007.gif