Opublikowano 29 sierpnia 20241 r Wrześniowy numer dostępny od 5 września (czwartek) Prenumerata wysyłka 2 września (poniedziałek) Cena magazynu - 24,99 zł (116 stron) Numer dostępny w wersji z jedną z dwóch okładek Roger: Targi, targi i po targach. Gamescom na dobre wrócił do kalendarza gracza, wydawcy coraz chętniej prezentują swoje gry, a my dostarczamy Wam 14 stron playtestów nadchodzących tytułów i kilka extrimowych przygód w bonusie. Ograliśmy choćby Gothic Remake, Avowed, Kingdom Come: Deliverance II, Path of Exile 2, Dune: Awakening czy Commandos: Origins, przeprowadziliśmy też wywiady z ojcem Silent Hilla, aktorką wcielającą się w bohaterkę Star Wars: Outlaws czy Casprem Van Dienem z kultowych „Żołnierzy kosmosu”. Z kolei Komodo hale targowe w Kolonii zamienił na event Konami w Londynie, by zagrać w remake trzeciej części MGS-a, remake drugiej odsłony Silent Hilla oraz niezapowiedzianą wcześniej grę. Widać też po recenzjach, że okres ogórkowy dobiegł końca, wszak do testów wpadły choćby nowa odsłona Gwiezdnych wojen, Warhammer 40,000: Space Marine 2, Concord, The Casting of Frank Stone czy Black Myth: Wukong. A zaledwie dwóch dni zabrakło, by udało się też zmieścić nowego Astro Bota, ale co się odwlecze… W Tematach Numeru znajdziecie też zestawienie najlepszych telewizorów do konsol w 2024 r., podzielonych na kilka kategorii cenowych. Przy okazji spróbujemy też odpowiedzieć na pytanie, kiedy i czy telewizory 8K staną się powszechne. Piszemy też sporo na temat budżetowego grania na pierwszym i drugim PlayStation. Wiedzieliście, że na te sprzęty ukazało się wiele tanich tytułów rodem z kosza z Biedronki, których nigdy nie recenzowaliśmy na łamach magazynu? A można tam znaleźć prawdziwe perełki. Z kolei w „Indeksie gier zakazanych” przyglądamy się produkcjom religijnym – wiedzieliście, że co roku odbywają się chrześcijańskie targi gier, a w Polsce nie brakuje księży streamujących rozgrywkę? Czekają też na Was dwa obszerne opracowania opisujące arcyciekawe kulisy powstania Resident Evil 5 i Final Fantasy XII. W obu tych historiach nie brakowało kontrowersji i dramatów. Ponadto w dziale Retro przyglądamy się gatunkowi gier skupionemu na wyścigach motorówek, który największe triumfy święcił na pierwszym PlayStation. Zabieramy Was także na nostalgiczną wycieczkę po Dolinie Muminków, wraz z którymi trafimy nawet do… Japonii! Wakacje się skończyły, wracamy do szarej rzeczywistości, którą w najbliższych miesiącach ubarwią nam jak co roku kolejne gry. Oby do świąt! Miłej lektury. TEMATY NUMERU Jaki telewizor do konsoli wybrać w 2024? B jak budżetowe granie na PSX i PS2 gamescom 2024 - relacja + graliśmy w: Avowed Clair Obscur: Expedition 33 Commandos: Origins Crimson Desert Directive 8020 Dragon Ball: Sparking! ZERO Dune: Awakening EA Sports FC 25 Exoborne Gothic Remake Heroes of Might & Magic: The Olden Era Kamikaze Lassplanes Kingdom Come Deliverance II Little Nightmares III Path of Exile 2 Reanimal Slitterhead Starship Troopers: Extermination Titan Quest II Unknown 9: Awakening CO NOWEGO Bye Sweet Carole Marvel 1943: Rise of Hydra Fantasy Life i: The Girl Who Steals Time Testy padów PowerA PLAYTESTY Metal Gear Solid Delta: Snake Eater Silent Hill 2 + wywiad z twórcami remake’u Deliver At All Costs RECENZJE Age of Mythology: Retold Akimbot Alaskan Road Truckers Black Myth: Wukong Bleak Faith: Forsaken Cat Quest 3 Concord Creatures of Ava CYGNI: All Guns Blazing Deathbound F1 Manager 2024 Frontier Hunter: Erza’s Wheel of Fortune Guayota Madden NFL 25 Magical Delicacy MARS 2120 Mists of Noyah Monster Jam Showdown Phantom Spark Star Wars Outlaws Star Wars: Bounty Hunter Thank Goodness You’re Here! The Casting of Frank Stone The Iron Rig Thief Simulator 2 Tiebreak Tombi! Special Edition Visions of Mana Warhammer 40,000: Space Marine 2 Yars Rising HARDKOR Rozmowa z Humberly González (Star Wars Outlaws) Indeks gier zakazanych RETRO Retrocenzja – Secret of Mana zgRed w Dolinie Muminków Resident Evil 5 – Żar Przetrwania Final Fantasy XII – epopeja generacji Nówka-motorówka – krótki szkic o wodnych wyścigach FELIETONY Fabularna tawerna [Zax] Savepoint [Michał Walkiewicz] Dwóch zgryźliwych tetryków [Mielu / Marcellus] Na piechotę [Piechota] Od gracza dla graczy [Mazzi] Okiem maniaka [Roger] STAŁE RUBRYKI Co nowego Ohayo Nippon Dobre, bo polskie Hyde Park Headshot Myszaq lubi Region Filmowy Comix Zone Bardzo Ambitny Kącik Anime Prenumerata Graczpospolita Głos Ludu Patronite Listy W przypadku jakichkolwiek kłopotów z dostawą, opóźnień lub innych problemów - prosimy o maile na sklep@psxextreme.pl lub posty w tym temacie. Informacje o najnowszym PE znajdziecie także na: Facebooku, Instagramie i X/Twitterze.
Opublikowano 29 sierpnia 20241 r Art na "niebieskiej" okładce wygląda na niskiej jakości, ta druga lepsza.
Opublikowano 29 sierpnia 20241 r O mój ulubiony Resident evil z afro amerykanami. Ograne tyle razy na kanapie w coopie, że takiego rimejka jak re4 to bym z łóżka nie wygonił
Opublikowano 29 sierpnia 20241 r Dużo dobrej publicystyki, zwłaszcza Final Fantasy XII i nowe hirołsy. Ciekawe jaka ocena Concorda, profesor już nie nadąża z zaparzeniem melisy i kolejnej słabej oceny może nie wytrzymać #pdk. Mam nadzieję, że numer przyjdzie do mnie w środę i miło spędzę urodzinowy wieczór
Opublikowano 29 sierpnia 20241 r Ciekawie zapowiadają się tematy o budżetowych gierkach, indeksie gier zakazanych, no i oczywiście relacja z wyjazdu na targi. Mam nadzieję, ze została tradycyjnie uwieczniona klasyczna ekstrimowa trzoda i zaskakujące wydarzenia, jak wybuchające po drodze samochody lub łapanie WiFi w domu publicznym.
Opublikowano 29 sierpnia 20241 r A tak w ogóle, to chciałbym zauważyć, ze od offtopicu o kioskach ruchu minęło już ładnych kilka miesięcy, a nadal nie widzę, aby pojawił się na ten temat rzetelny reportaż na łamach Szmatlawca.
Opublikowano 29 sierpnia 20241 r No i Roger coś kiedyś pisał że ma jakieś tajne historie o redakcjach starych gazetek czy to psx fan czy coś… ale mogło mi już się zapomnieć - też nie czytałem o tym. I ściera miał pisać hyde parki czasem. Te dwie rzeczy coś ucichły
Opublikowano 29 sierpnia 20241 r 1 godzinę temu, iluck85 napisał(a): Szkoda że małpy nie ma na okładce Małpy nie stać na wpisowe 1mln orenów by ukazać się na pierwszej stronie najpopularniejszej gazety o grach po tej stronie Pontaru.
Opublikowano 29 sierpnia 20241 r O fajnie ze temat o telewizorach, bo akurat tak pomału się zbieram do jakiejś zmiany.
Opublikowano 29 sierpnia 20241 r Mam wrażenie, że od poprzedniego numeru minęła WIECZNOŚĆ. Muminki! Motorówki! Tu się rozstrzygnie Tekst Numeru.
Opublikowano 29 sierpnia 20241 r 43 minuty temu, oFi napisał(a): Małpy nie stać na wpisowe 1mln orenów by ukazać się na pierwszej stronie najpopularniejszej gazety o grach po tej stronie Pontaru. "gazeta" to cda. PSX to szmatławiec.
Opublikowano 29 sierpnia 20241 r Ale tego woke gówna to nie dawajcie na okładki. Szanujcie siebie i czytelników.
Opublikowano 29 sierpnia 20241 r Zacnie, kilka tematów mi leży, nie powiem. @Pereza czy jeśli komuś przysługuje więcej niż jeden numer to czy jest szansa że dostanie obie wersje okładki? Czy to loteria?
Opublikowano 29 sierpnia 20241 r Autor 26 minut temu, kaj.dam napisał(a): Zacnie, kilka tematów mi leży, nie powiem. @Pereza czy jeśli komuś przysługuje więcej niż jeden numer to czy jest szansa że dostanie obie wersje okładki? Czy to loteria? Przy paczkomatach postaram sie wrzucic obie, bo to sam z chaty wysylam, wiec mam jakas kontrole nad tym
Opublikowano 29 sierpnia 20241 r Jak se ograli Sajlenta farciarze. Szkoda, że bez Wukonga goty na okładce. Numer grubaśny się wydaje, będzie wąchane... yyy ten, czytane.
Opublikowano 30 sierpnia 20241 r 15 godzin temu, grzybiarz napisał(a): No i Roger coś kiedyś pisał że ma jakieś tajne historie o redakcjach starych gazetek czy to psx fan czy coś… ale mogło mi już się zapomnieć - też nie czytałem o tym. I ściera miał pisać hyde parki czasem. Te dwie rzeczy coś ucichły Ściera jest zajęty wypiekami - według KRS-u wydaje czasopismo Mistrz Branży(swoją drogą niezły przeskok z gier do ciastek), więc pewnie nie ma czasu.
Opublikowano 30 sierpnia 20241 r 2 minuty temu, sadiker napisał(a): Ściera jest zajęty wypiekami - według KRS-u wydaje czasopismo Mistrz Branży(swoją drogą niezły przeskok z gier do ciastek), więc pewnie nie ma czasu.
Opublikowano 30 sierpnia 20241 r @sadiker To ma pewnie jeszcze mniejszy nakład niż PE. Więc i czasu mniej zżera.
Opublikowano 30 sierpnia 20241 r Dużej różnicy nie ma... Ty tam na górze, popsułeś mi dzieciństwo tym wpisem!
Opublikowano 31 sierpnia 20241 r Pierwszy numer który wypatruję nie w kiosku, a w skrzynce pocztowej. Zobaczymy kiedy do mnie dojedzie. Namówiłem kolegę by ze mną prenumerował, więc zaoszczędzić mamy całe 10 zł na tej tekturce wstawianej do paczek <cebula>