Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PSX EXTREME 324

Featured Replies

Opublikowano

image.jpeg image.jpeg

Wrześniowy numer dostępny od 5 września (czwartek)

Prenumerata wysyłka 2 września (poniedziałek)

Cena magazynu -  24,99 zł (116 stron)

Numer dostępny w wersji z jedną z dwóch okładek

Roger: Targi, targi i po targach. Gamescom na dobre wrócił do kalendarza gracza, wydawcy coraz chętniej prezentują swoje gry, a my dostarczamy Wam 14 stron playtestów nadchodzących tytułów i kilka extrimowych przygód w bonusie. 

Ograliśmy choćby Gothic Remake, Avowed, Kingdom Come: Deliverance II, Path of Exile 2, Dune: Awakening czy Commandos: Origins, przeprowadziliśmy też wywiady z ojcem Silent Hilla, aktorką wcielającą się w bohaterkę Star Wars: Outlaws czy Casprem Van Dienem z kultowych „Żołnierzy kosmosu”. Z kolei Komodo hale targowe w Kolonii zamienił na event Konami w Londynie, by zagrać w remake trzeciej części MGS-a, remake drugiej odsłony Silent Hilla oraz niezapowiedzianą wcześniej grę.

Widać też po recenzjach, że okres ogórkowy dobiegł końca, wszak do testów wpadły choćby nowa odsłona Gwiezdnych wojen, Warhammer 40,000: Space Marine 2, Concord, The Casting of Frank Stone czy Black Myth: Wukong. A zaledwie dwóch dni zabrakło, by udało się też zmieścić nowego Astro Bota, ale co się odwlecze… W Tematach Numeru znajdziecie też zestawienie najlepszych telewizorów do konsol w 2024 r., podzielonych na kilka kategorii cenowych. Przy okazji spróbujemy też odpowiedzieć na pytanie, kiedy i czy telewizory 8K staną się powszechne. 

Piszemy też sporo na temat budżetowego grania na pierwszym i drugim PlayStation. Wiedzieliście, że na te sprzęty ukazało się wiele tanich tytułów rodem z kosza z Biedronki, których nigdy nie recenzowaliśmy na łamach magazynu? A można tam znaleźć prawdziwe perełki. Z kolei w „Indeksie gier zakazanych” przyglądamy się produkcjom religijnym – wiedzieliście, że co roku odbywają się chrześcijańskie targi gier, a w Polsce nie brakuje księży streamujących rozgrywkę? Czekają też na Was dwa obszerne opracowania opisujące arcyciekawe kulisy powstania Resident Evil 5 i Final Fantasy XII. W obu tych historiach nie brakowało kontrowersji i dramatów. 

Ponadto w dziale Retro przyglądamy się gatunkowi gier skupionemu na wyścigach motorówek, który największe triumfy święcił na pierwszym PlayStation. Zabieramy Was także na nostalgiczną wycieczkę po Dolinie Muminków, wraz z którymi trafimy nawet do… Japonii! 

Wakacje się skończyły, wracamy do szarej rzeczywistości, którą w najbliższych miesiącach ubarwią nam jak co roku kolejne gry. Oby do świąt! Miłej lektury.

image.jpeg

image.jpeg

image.jpeg

image.jpeg

image.jpeg

image.jpeg

TEMATY NUMERU

Jaki telewizor do konsoli wybrać w 2024? 
B jak budżetowe granie na PSX i PS2

gamescom 2024 - relacja + graliśmy w:
Avowed 
Clair Obscur: Expedition 33
Commandos: Origins 
Crimson Desert
Directive 8020
Dragon Ball: Sparking! ZERO
Dune: Awakening
EA Sports FC 25 
Exoborne 
Gothic Remake 
Heroes of Might & Magic: The Olden Era
Kamikaze Lassplanes
Kingdom Come Deliverance II
Little Nightmares III
Path of Exile 2
Reanimal
Slitterhead
Starship Troopers: Extermination 
Titan Quest II
Unknown 9: Awakening

CO NOWEGO

Bye Sweet Carole
Marvel 1943: Rise of Hydra
Fantasy Life i: The Girl Who Steals Time
Testy padów PowerA

PLAYTESTY

Metal Gear Solid Delta: Snake Eater
Silent Hill 2 + wywiad z twórcami remake’u
Deliver At All Costs

RECENZJE

Age of Mythology: Retold
Akimbot
Alaskan Road Truckers
Black Myth: Wukong
Bleak Faith: Forsaken
Cat Quest 3
Concord
Creatures of Ava
CYGNI: All Guns Blazing
Deathbound
F1 Manager 2024
Frontier Hunter: Erza’s Wheel of Fortune
Guayota
Madden NFL 25
Magical Delicacy
MARS 2120
Mists of Noyah
Monster Jam Showdown
Phantom Spark
Star Wars Outlaws
Star Wars: Bounty Hunter
Thank Goodness You’re Here!
The Casting of Frank Stone
The Iron Rig
Thief Simulator 2
Tiebreak
Tombi! Special Edition
Visions of Mana
Warhammer 40,000: Space Marine 2
Yars Rising

HARDKOR

Rozmowa z Humberly González (Star Wars Outlaws)
Indeks gier zakazanych

RETRO

Retrocenzja – Secret of Mana
zgRed w Dolinie Muminków
Resident Evil 5 – Żar Przetrwania 
Final Fantasy XII – epopeja generacji
Nówka-motorówka – krótki szkic o wodnych wyścigach

FELIETONY

Fabularna tawerna [Zax]
Savepoint [Michał Walkiewicz]
Dwóch zgryźliwych tetryków [Mielu / Marcellus]
Na piechotę [Piechota]
Od gracza dla graczy [Mazzi]
Okiem maniaka [Roger]

STAŁE RUBRYKI

Co nowego 
Ohayo Nippon
Dobre, bo polskie
Hyde Park
Headshot
Myszaq lubi 
Region Filmowy
Comix Zone
Bardzo Ambitny Kącik Anime
Prenumerata
Graczpospolita
Głos Ludu
Patronite
Listy

W przypadku jakichkolwiek kłopotów z dostawą, opóźnień lub innych problemów - prosimy o maile na sklep@psxextreme.pl lub posty w tym temacie.

Informacje o najnowszym PE znajdziecie także na: Facebooku, Instagramie i X/Twitterze.

• Odpowiedzi 201
  • Wyświetleń 21,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• No to otworzę se piwko i lecę z tematem. Zdrowie Panowie.   W tym miesiącu papier bez felernych naddarć i uszczerbków, więc najwyraźniej udało się namierzyć winowajcę i już więcej o nim nie

• O i proszę jak można szybciutko sobie spierdolić opinie w necie. 

• Wybaczcie, że przerwę tę miłą konwersację, ale numer właśnie wjechał, zaraz przepakowanie i dzisiaj paczkomaty w drogę. Prenumeraty wyszły wczoraj.   

Opublikowano

O mój ulubiony Resident evil z afro amerykanami. Ograne tyle razy na kanapie w coopie, że takiego rimejka jak re4 to bym z łóżka nie wygonił :lapka:

Opublikowano

Dużo dobrej publicystyki, zwłaszcza Final Fantasy XII i nowe hirołsy. Ciekawe jaka ocena Concorda, profesor już nie nadąża z zaparzeniem melisy i kolejnej słabej oceny może nie wytrzymać #pdk. 

Mam nadzieję, że numer przyjdzie do mnie w środę i miło spędzę urodzinowy wieczór :lapka:

Opublikowano

Ciekawie zapowiadają się tematy o budżetowych gierkach, indeksie gier zakazanych, no i oczywiście relacja z wyjazdu na targi. Mam nadzieję, ze została tradycyjnie uwieczniona klasyczna ekstrimowa trzoda i zaskakujące wydarzenia, jak wybuchające po drodze samochody lub łapanie WiFi w domu publicznym. :thumbsup:

Opublikowano

A tak w ogóle, to chciałbym zauważyć, ze od offtopicu o kioskach ruchu minęło już ładnych kilka miesięcy, a nadal nie widzę, aby pojawił się na ten temat rzetelny reportaż na łamach Szmatlawca. ;)

Opublikowano

No i Roger coś kiedyś pisał że ma jakieś tajne historie o redakcjach starych gazetek czy to psx fan czy coś… ale mogło mi już się zapomnieć - też nie czytałem o tym. 
I ściera miał pisać hyde parki czasem. 
Te dwie rzeczy coś ucichły :)

Opublikowano

Nie zapominajcie o pożegnalnym hyde parku Shivy 

Opublikowano
1 godzinę temu, iluck85 napisał(a):

Szkoda że małpy nie ma na okładce 

Małpy nie stać na wpisowe 1mln orenów by ukazać się na pierwszej stronie najpopularniejszej gazety o grach po tej stronie Pontaru.

Opublikowano

O fajnie ze temat o telewizorach, bo akurat tak pomału się zbieram do jakiejś zmiany.

Opublikowano

Mam wrażenie, że od poprzedniego numeru minęła WIECZNOŚĆ.

Muminki!

Motorówki!

Tu się rozstrzygnie Tekst Numeru.

Opublikowano
43 minuty temu, oFi napisał(a):

Małpy nie stać na wpisowe 1mln orenów by ukazać się na pierwszej stronie najpopularniejszej gazety o grach po tej stronie Pontaru.

"gazeta" to cda. PSX to szmatławiec.

Opublikowano

Ale tego woke gówna to nie dawajcie na okładki. Szanujcie siebie i czytelników.

Opublikowano

Zacnie, kilka tematów mi leży, nie powiem.

@Pereza czy jeśli komuś przysługuje więcej niż jeden numer to czy jest szansa że dostanie obie wersje okładki? :) Czy to loteria?

Opublikowano
  • Autor
26 minut temu, kaj.dam napisał(a):

Zacnie, kilka tematów mi leży, nie powiem.

@Pereza czy jeśli komuś przysługuje więcej niż jeden numer to czy jest szansa że dostanie obie wersje okładki? :) Czy to loteria?

Przy paczkomatach postaram sie wrzucic obie, bo to sam z chaty wysylam, wiec mam jakas kontrole nad tym :)

Opublikowano

Jak se ograli Sajlenta farciarze. Szkoda, że bez Wukonga goty na okładce. Numer grubaśny się wydaje, będzie wąchane... yyy ten, czytane.

Opublikowano
15 godzin temu, grzybiarz napisał(a):

No i Roger coś kiedyś pisał że ma jakieś tajne historie o redakcjach starych gazetek czy to psx fan czy coś… ale mogło mi już się zapomnieć - też nie czytałem o tym. 
I ściera miał pisać hyde parki czasem. 
Te dwie rzeczy coś ucichły

Ściera jest zajęty wypiekami - według KRS-u wydaje czasopismo Mistrz Branży(swoją drogą niezły przeskok z gier do ciastek), więc pewnie nie ma czasu.

Opublikowano
2 minuty temu, sadiker napisał(a):

Ściera jest zajęty wypiekami - według KRS-u wydaje czasopismo Mistrz Branży(swoją drogą niezły przeskok z gier do ciastek), więc pewnie nie ma czasu.

596248_paczek-od-ricardo.jpg.7ce40942a73cd1705aef8839f8d19a0f.jpg

Opublikowano

A ta trzecia okładka to jak wyglądała?

Opublikowano

Dużej różnicy nie ma...

Screenshot2024-08-30at22-56-31Facebook.png.d4c373777e23bd73a5c4f7e04b7a495d.png

Screenshot2024-08-30at22-56-40Facebook.png.f4f68b8576216ecd8833966401dc2be3.png

Ty tam na górze, popsułeś mi dzieciństwo tym wpisem! :P

Opublikowano

Pierwszy numer który wypatruję nie w kiosku, a w skrzynce pocztowej. Zobaczymy kiedy do mnie dojedzie. Namówiłem kolegę by ze mną prenumerował, więc zaoszczędzić mamy całe 10 zł na tej tekturce wstawianej do paczek <cebula> :szekle: