Skocz do zawartości

Donkey Kong Bananza

Featured Replies

Opublikowano
43 minuty temu, ogqozo napisał(a):

Natomiast to nieprawda, że TRENDU nie ma

Ale czy będzie trend?

lol

• Odpowiedzi 127
  • Wyświetleń 7,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Bo jesteś wypalonym graczykiem-teoretykiem, pozdrawiam.

• czy te kontrowersje są z nami w pokoju?

• Spytałem chat gpt czy użytkownik ogqozo ma rację Autor komentarza ma częściowo rację, ale jego opinia jest jednostronna i oparta głównie na obserwacjach z perspektywy forumowego entuzjasty gier bardz

Opublikowano

No technicznie upraszczam, bo myślący człowiek rozumie więcej niż AI, i każdy wie, że choć technicznie "to pokolenie" grało w Sims, to oczywiście nie ta demografia - typowy gejmer hardkorowy nie jarał się Simsami. Właśnie Simsy to była gra dla innych osób, niepędzących za emocjami gejmingu, podobnie jak dziś Minecrafty itd. Zresztą podawanie gry sprzed 25 lat ogólnie nie ma sensu w tym argumencie.

Tak samo jak mówię "gracze plejstejszyn chcą X", no to tak, fakt, wiadomo - znajdziesz wyjątki, NIE KAŻDY Z NICH. Wiadomo, że nie chodzi o to, że dosłownie każdy jeden z nich. Tylko ogół. Mocny ogół.

Ogólnie AI zrozumiało poszczególne zdania całkiem nieźle, ale nie to, po co właściwie są one używane, ciekawe. Na pewno ktoś już się teraz uczy na takich podstawach, jak pisać de facto dyrdymały, które AI poda ludziom jako samą prawdę na zielono.

Ja sam zresztą nie jestem wielkim fanem Minecraftów, tutaj Skynet kłamie. Bardzo lubię włączyć grę typu Expedition 33, że wszystko idzie dobrze, prosto, zawsze wiesz co robić, wszystko jest jasne, wykonujesz dokładnie polecenia i leci do przodu cały czas akcja. Powtarzanie, mielizna, brak jasneg celu mnie coraz bardziej nudzą z wiekiem. Gierki bez nabijania punkcików, tabelek do wypełnienia - zazwyczaj je wyłączam szybko. Masę gier ocenianych wysoko wyłączyłem szybko, bo kurde... nudy jak nie mam jasnej misji, brak cierpliwości i umiejętności cieszenia się chwilą.

Tutaj też ciekawe połączenie Donkey Konga, bo to nie będzie sztuka dla sztuki - dodali przecież rozwijanie skillów, wyposażenie, to spory krok w serii. Krok, który uderza w platformówkową czystość Nintendo, i zbliża grę do asasynowego standardu. Jest też sporo opisanych małych misji ze znacznikiem na mapie, lista znajdziek w menu. To wszystko mnie kręci, choć z drugiej strony, spłaszcza rozgrywkę - sam nie wiem, co lepsze, ale ta konstrukcja nie bez powodu jest dzisiaj wszędzie, dopamina wciąga jak diabli.

Opublikowano

"Trend" też, jak czyta człowiek a nie AI, to wiadomo, że znaczy co innego w obu akapitach. Jedno w jednej grupie, gdzie już jest - opisane, a drugie w odniesieniu do tego, co miał na myśli przedmówca, czyli trendu na rynku "hardkorowych gejmerów". Na tym drugim to niezbyt ugryzło. A już 8 lat minęło od Breath of the Wild czy przejęcia świata przez Minecraft.

Trendy na przykładzie Zeldy i Baldura 3 to też ciekawa sprawa. Niby dwie niesamowicie popularne gry - hegemony popularności, u krytyków, sprzedażowo, żywotne na lata, wszystko... raczej jasne top 2 ostatniej dekady na świecie. Pewnie wszyscy będą teraz robić breath-like'i i baldurtrzy-like'i, co nie?

Ale... będzie je ciężko naśladować. Bo tam tyle rzeczy pykło naraz. I wymagały one niesamowitej pracy. Dekady doświadczenia w dopracowywaniu konkretnych rozwiązań, potężna marka, potężny budżet, możliwość czekania latami (Baldur sprzedał miliony w early access za pełną cenę, Nintendo to Nintendo), lata pracy setek osób.

Za to niektóre rzeczy jest nieco łatwiej naśladować. Soulsy można naśladować, ot robisz takie samo sterowanie i pętlę rozgrywki i masz soulsy, lepsze lub gorsze. Metroidówkę jest łatwiej naśladować, masz pewien wzór zasad jak robić mapy, rozkładasz kolejne znajdźki: podwójny skok do odkrycia, dash będący unikiem, siekanie mieczem, wchodzenie po ścianach lub rush w górę/bok, i tak dalej.

Ale teraz AI będzie też pisać gry, może ktoś powie "zrób mi grę jak Baldur 3" i to pyknie?