Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mortal Shell II

Featured Replies

Opublikowano

Ja spadłem jak pod koniec prologu się zmieniła kamera biegnąc przez ten mostek xd

btw teraz sobie chyba z właśnie z hubu pójdę w drugą stronę zamiast na bagna z demka.

• Odpowiedzi 134
  • Wyświetleń 7,2 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Po 6h i rewelacyjnym pierwszym wrażeniu mogę pokusić się o kilka słów na chłodno. Oprawa całościowo jest bardzo OK, natomiast początkowe (tj. mieszczące się w tych 6h) lokacje ciut mało zróżnicowane.

• Ja natomiast, po 22h, podtrzymuję że gierka jest bardzo dobra. Żadna rewelacja i do takiego LoP nadal bez podjazdu, jednak ma swoje pierońsko mocne strony. Numer jeden to ogrom pomysłów, których w S-l

• No nie powiedziałbym żeby lokacje były biedne, są dosyć różnorodne a gram od dzisiaj dopiero. Oczywiście nie można tego porównywać do mistrzów gatunku czyli From Soft ale gra ma bardzo dobry klimat

Opublikowano
10 minut temu, messer33 napisał(a):

Ja spadłem jak pod koniec prologu się zmieniła kamera biegnąc przez ten mostek xd

btw teraz sobie chyba z właśnie z hubu pójdę w drugą stronę zamiast na bagna z demka.

Też mam taki plan, obstawiam, że tam będzie srogo trudniej, ale może warto skoczyć po powłokę i później udać się do tej zamkniętej z demka miejscówki. Jutro się zobaczy :)

Opublikowano
2 godziny temu, Faranell napisał(a):

To chyba nie ma sensu tego skipować )

Ogólnie mam nadzieję, że poprawili to w fullu (chyba, że to zamierzone gówno). Wpadłem w jaskini do przepaści i zgubiłem ponad 10k gloomu, pomyślałem sobie luz, pewnie się zrespią na górze przy krawędzi.

A tu taki ****, nie było i nie miałem opcji tego podnieść. Na mapie było zaznaczone miejsce gdzie to straciłem no nic poza tym. Gdybym grał w fulla i miał tego sporo więcej po jakimś raidzie i bym nie mógł tego podnieść, to bym się lekko zirytował.

Miałem identycznie pawel

No nic, mam jeszcze dzień na skończenie Beaty Reinkarnacji i wlatuje MS2.

Opublikowano
10 minut temu, Masorz napisał(a):

Miałem identycznie pawel

No nic, mam jeszcze dzień na skończenie Beaty Reinkarnacji i wlatuje MS2.

To jedziemy na tym samym wózku! Też Beatkę postaram się dzisiaj skończyć, żeby jutro już nie musieć do niej wracać:)

Opublikowano

Na karcie Stream jest taki opis "Otwarty świat Mortal Shell II jest zwarty, gęsto ze sobą splątany i wciągający. Zaprojektowano go z szacunkiem dla czasu gracza."

Zabawnie to brzmi gdzie droga do bossów od najbliższego ogniska jest długa, na przeszło 20 godzin które ograłem to tylko 2 bossów było blisko ogniska.

Opublikowano

A właśnie jakiej kamery używacie bo ja tej Action. Ta niby działa imersyjna jest za bliska jak dla mnie. Szkoda że nie ma opcji oddalenia kam.

A w wersji na PC też jest opaska automatycznego zbierania złota? Bo gram w to demo i chyba tam nie ma?

Opublikowano

Swietna gierka moja przytomna ocena po 2 dniach na ochloniecie... Daje Mortal Shell 2 Remnant 2 na 10.

Opublikowano

Rozmieszczenie tych "ognisk" póki co faktycznie trochę słabe, pierwsze dwa po prologu są obok siebie, a później to biegałem i biegałem zanim odkryłem kolejne.

Opublikowano

ta beta na ps5 jest pełna bugów. ostanio utknąłem gdzieś gdzie normalnie powinienem wyjść a teraz zawiesił mi się czas próby - najs

Opublikowano
30 minut temu, Kolos28 napisał(a):

ta beta na ps5 jest pełna bugów. ostanio utknąłem gdzieś gdzie normalnie powinienem wyjść a teraz zawiesił mi się czas próby - najs

A to tak, próba też mi się zawiesiła i musiałem wyłączać grę. Mam nadzieje, że takie rzeczy zostały poprawione.

Opublikowano

Mi czasem wywala do pulpitu a jak czytam o znikającej broni na ostatnim bossie, to odechciewa mi się grać pechowiec

Opublikowano

Pograłem w betę, zebrałem tę "złodziejską" powłokę (lubię te klimaty) i mimo, że gierka ma swoje momenty to ogólnie nie rozumiem zachwytów, a już w ogóle określeń typu "najlepszy soulslike".
W jedynkę nie grałem, ale ta beta tutaj sprawia wrażenie totalnej amatorszczyzny, kleconej przez 5 osób na darmowych assetach UE czy innego Unity - coś w stylu BLEAK Faith Forsaken, Hellpoint czy innej Enotrii.
Nawet ładne lokacje, klimacik jest, ale walki w ogóle nie czuć, postaci brakuje ciężaru własnego, podobnie jak zadawanym przez nas szlagom - przydałoby się jakieś wsparcie DualSense dla zwiększonej immersji.

Możliwe, że te zachwyty biorą się z tego, że ludzie stęsknili się za dark fantasy w gierkach tego gatunku, bo innego powodu po graniu w betę nie widzę.

Opublikowano

No ja też nie wiem skąd te zachwyty, mnie już opadł po tym jak boss wypierdolił mnie po za mapę, wylądowałem i miał od nowa cały pasek hp, to jest niepojęte, że oni wypuszczają slop w takim stanie facepalm

Opublikowano

Mi nawet nie chodzi o jakieś błędy, ale po prostu nie czuję, abym obcował z czymś dopracowanym na tyle, żeby się tym aż tak podniecać.
Obok gier From Software to nawet nie stało, w Lies of P nie grałem, więc nie porównuję, ale za to grałem w kilka niskobudżetowych, robionych przez 3 osoby na krzyż souls-lajków i Mortal Shell II bardziej przypomina mi właśnie takie produkcje.
Oczywiście to nic złego, sam darzę sympatią te indyki i nie piszę, że to zła gra jest - wręcz przeciwnie, tylko po przeczytaniu wpisów w tym temacie w mojej głowie wykiełkował obraz jakiegoś w ch#j wybitnego dzieła na poziomie gier FS, a to najwyżej coś na poziomie Lords of the Fallen.

Opublikowano

a to najwyżej coś na poziomie Lords of the Fallen.

Bez jaj, Lordsy lepsze.
Opublikowano
2 godziny temu, Wredny napisał(a):

tylko po przeczytaniu wpisów w tym temacie w mojej głowie wykiełkował obraz jakiegoś w ch#j wybitnego dzieła na poziomie gier FS, a to najwyżej coś na poziomie Lords of the Fallen.

@Wredny tyle lat na forumku i jeszcze nie widzisz, że tak jest praktycznie w każdym temacie z nową grą. Zagrajmery chwalą gry pod niebiosa po pierwszych trzech godzinach, a jak burza piaskowa przeminie i hype w rzece przepłynie to okazuje się, że lwia część tych tytułów na najwyżej średniaki. Niech za przykład posłuży większość tytułów z ostatnich 6 miesięcy.

Opublikowano

Akurat Mortala to przehypowali nie gracze, tylko recenzenci i tamte słowa "najlepszy soulslike" były od wielu z nich, gra przyjęta znacznie wyżej niż Lordsy z ocenami na poziomie najgorszych gier From Software.

Widać trend dajemy 8, bo lepsza niż pierwsza część zadziałał.

Za tęsknotą za Dark Fantasy to bez przesady, bo takie Lordsy 2023 miały dokładnie ten sam styl.

Co do Lies of P - było dokładnie odwrotnie nikt jej nie hypował w recenzjach, zebrała stosunkowo niskie, za to wśród graczy było już inaczej.

Btw. Pierwszy Mortal to gra na 4/10, obiektywnie po przejściu, a zebrała 7demki jak Lordsy.

Opublikowano

Ja natomiast, po 22h, podtrzymuję że gierka jest bardzo dobra. Żadna rewelacja i do takiego LoP nadal bez podjazdu, jednak ma swoje pierońsko mocne strony. Numer jeden to ogrom pomysłów, których w S-lajkach raczej nikt nie mógł się spodziewać. Dziś np. doświadczyłem chociażby:

zmiany perspektywy na pierwszą osobę, zamienionego sterowania (poprzestawiane kierunki) w wyniku spożyciu jakiegoś trunku, zawirowań kamery (kładącej się stopniowo) itp.

Było tego więcej od kiedy zacząłem grać, jednak te trzy motywy z dziś siadły mi najbardziej. Do tego niezła eksploracja (poziomem zakręcenia ścieżek gierka bardzo przypomina mi Wuchanga).

Niestety jest też sporo bugów, sam kilka razy utknąłem na amen w jakiś rupieciach, więc bardzo liczę na solidne patche. Walka ogólnie OK, tylko i aż. Bolączka o której wspominałem wczoraj (kiepsko zróżnicowane lokacje) w dużej mierze została już zniwelowana (z czasem wkraczają bardzo fajne zamczyska i inne klasyki gatunku). A coś tak czuję w kościach że nadal duuużo jeszcze przede mną (wlekę się okrutnie bo lubię wszystko dokładnie obadać i wyzbierać). Jeśli czujecie głód czegoś sensownego w tym gatunku, to zdecydowanie warto sprawdzić.

I niech im się wiedzie )

żabce_mortal_shell_2_no2.jpg

Edytowane przez Amer

Opublikowano
10 godzin temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Akurat Mortala to przehypowali nie gracze, tylko recenzenci i tamte słowa "najlepszy soulslike" były od wielu z nich

Ad. 1. Wielu użytkowników tego forum opiera swoją decyzję o zakupie na podstawie opinii osób z tego forum, a nie recenzentów o czym świadczy chociażby wpis Wrednego.

Ad. 2. Do tego w tym temacie nie ma branżowych recenzentów tylko gracze i to właśnie opinie niektórych z nich są nasiąknięte przehypowaniem.

Ad. 3. Wiadomym jest, że w tym forum z reguły trzeba dzielić przez 3, aby dostać w miarę realnę opinię o tytule. lapka

Opublikowano

Zabawne, że czepiasz się tych co im się podoba, ale jedna wypowiedź kogoś komu nie siadła jest już jakąś świętością i potwierdzeniem, że wszyscy inni przehypowali gierkę.

Opublikowano

Na mnie już czeka w paczkomacie i będzie popołudniu NAPIERDALANE.

Podobno podkręcili trudność w fullu, mocniej biją.