Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PSX EXTREME 338

Featured Replies

Opublikowano
12 godzin temu, twilitekid napisał(a):

W punkt. Dlatego nie mogę zrozumieć, jak Roger, który wydaje się być super zaangażowanym, pracowitym gościem z poczuciem misji w PSX Extreme, w PPE pozwala na taki ściek pełny jawnych kłamstw, przeinaczania faktów i robienia afer z niczego. Stąd moje pytanie - kto za to w takim razie odpowiada, jeśli nie naczelny? Tylko pytanie pozostało bez odpowiedzi, zatem może sformułuję je inaczej: za co @Roger odpowiadasz jako "naczelny" w PPE, bo po prostu nie chce mi się wierzyć, że ta sama osoba prowadzi PE i PPE.

Wątek dotyczy PSX Extreme, więc nie chciałbym tu dłużej ciągnąc tego tematu, ale wiecie, że zawsze jestem z Wami szczery. Co bym nie napisał w temacie PPE.pl, w oczach większości tu komentujących nie będzie to pozytywnie odebrane. Rozumiem, akceptuję, choć nie muszę się z tym zgadzać. Moja rola na portalu jest inna niż w przypadku magazynu. Tutaj sam kreuję to jakie są treści, w jakim kierunku magazyn zmierza, Perez praktycznie w ogóle nie wtrącą się w treści, chyba że wychodzi nowy Farming Simulator. A tak w skrócie, czym zajmuje się na serwisie, jeśli pytacie:

- planowanie pracy redakcji, ustalaniem i pilnowaniem terminów, zlecaniem recenzji, publicystki, testów, wyjazdów, weekendowych tematów, dyżurów, godzin pracy poszczególnych redaktorów i osób zaangażowanych codziennie w prace portalu

- załatwianiem i kontrolą kodów na recenzję, wczesnych dostępów do seriali/filmów, sprzętów do testów
- dokumentacją związana z NDA, embargami, review guidami, podpisywaniem wszelakiej maści papierów i umów

- planowaniem pokazów growych, filmowych, często udziałem osobistym w nich  

- materiałami sponsorowanymi, kontaktem PR-owym z wydawcami zagranicznymi i polskimi, spotkaniami na mieście, udziałem w planowaniu kolejnych premier

- pomocą przy reklamie, planowaniu miesięcznego budżetów, kampanii

- rozliczaniem comiesięcznym redakcji, kosztów własnych, wyjazdów, eventów

- mniej, ale wciąż - pisaniem recenzji gier, filmów i seriali

- logistyką związaną z obsługą serwisu – zgłaszaniem błędów strony, rozwojem nowych funkcji, naprawą już działających, kontaktem z programistami i serwerownią, pracą panelu

To tak w dużym skrócie, bo też nie o wszystkim mogę pisać z racji umowy. Jak już wspomniałem jestem jedną z wielu osób, które pracują nad serwisem, w samym tylko marketingu jest kilka osób z własnym szefem. Są ludzie odpowiedzialni za SEO, socjale, Google Discover, newsroom, encyklopedię czy choćby moderację komentarzy jak i wiele innych osób zaangażowanych w to, jak co miesiąc funkcjonuje serwis.

PPE.pl to jest moloch. Tego sobie wielu nie zdaje sprawy, ale codziennie pracuje nad nim kilkadziesiąt osób w całej firmie. Nie zgodzicie się ze mną, ale uważam, że mamy dużo fajnych, wartościowych treści, choć nie jest to również serwis, którego kierunek odpowiada mi w 100 procentach. Ale gdybym ja robił to w 100% po swojemu, to zapewne nigdy nie przekroczylibyśmy 100 tysięcy unikalnych użytkowników. A obecnie jest ich 3 miliony.

W kwestii komentarzy – miesięcznie na serwisie komentarz zostawia kilka tysięcy osób. Dziennie serwis odwiedza ponad 100 tysięcy. Zawsze byłem za tym by pielęgnować społeczność, stąd dodawane były nowe funkcje czy zaprojektowany między innymi przeze mnie i Pereza moduł osiągnieć, punktów czy blogosfery. Cały nowy system komentarzy z możliwości ich oceniania, segregowania, wrzucania w treść zdjęć czy filmów to właśnie między innymi efekt mojego nacisku na kolejnych wydawców, by to jak najlepiej rozwinąć dając userom więcej możliwości i swobodę komentarzy. Ale jak piszemy szczerze – odejście komentujących w niewielki sposób wpłynie na ruch, bo jak wspomniałem, ten jest w dużej mierze z Google, sociali, Discovera czy od osób wchodzących codziennie na serwis bez założonego konta i nawet nie wchodzących w sekcje komentarzy. Czytają co ich interesuje i wychodzą. Dla przykładu są serwisy, które nie chcąc się już kopać ze społecznością i komentarzami w ogóle je wyłączyły jak choćby Antyweb. A statystyki z tego powodu nie spadły, choć była masa komentarzy jak to wprowadzano, że już więcej tu nie wejdę. To jest przykre, ale taka jest prawda.

Oczywiście fakt, że jestem z racji piastowania funkcji naczelnego twarzą tego projektu sprawia, że wszelkie mniejsze czy większe fuckupy biorę na siebie, taka moja rola, nie zamierzam uciekać od odpowiedzialności. Czasami muszę też walczyć np. z treściami, które mają budować wejścia z Discovera, by nie puszczać ich w formie proponowanej przez osoby za niego odpowiedzialne, ale właśnie -  to jest praca kolektywu, często wymagająca pójścia na różne kompromisy. Tak, mógłbym powiedzieć – nie będę tak pracował, otwieram serwis dla tysiąca fanów i będę go robił dla pasji, ale jak już ktoś napisał - pasją dzieci nie wykarmisz, ani też nie zagwarantujesz im dobrego startu w przyszłość, więc tak, pieniądze też grają tu swoją rolę, nie nie ma co zakłamywać rzeczywistości. I stąd też PSX Extreme – miejsce, gdzie mogę praktycznie w 100 procentach realizować projekt, pod którym podpisze się w 100 procentach. Tylko włośnie – to projekt dla kilkunastu tysięcy fanów, nie kilku milionów.

Edytowane przez Roger

• Odpowiedzi 155
  • Wyświetleń 7,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• AnonimowyKonserwator
    AnonimowyKonserwator

Skomentuję to szerzej i głębiej, bo temat jest dużo bardziej złożony niż zwykła burza pod jednym wpisem. Rozumiem, Twój punkt widzenia, ale tylko w minimalnym stopniu. Bo to co opisujesz to są mechani

• Ta, Roger pisze o tym ostatnim słynnym newsie z ppe Już wszystko jasne, autor miał tego dnia gorszy dzień i problemy osobiste i sobie pomógł chatemgtp więc luz i się odpjerdolta od zajebistego porta

• PiotrekP
    PiotrekP

Nie wiem jaki jest sens wpychać politykę do pisma o grach i to w temacie który tego nie dotyczy. Niezależnie z której strony.

Opublikowano

Przynajmniej masz świadomość jakim pośmiewiskiem jest PPE, włącznie z tamtejszymi "redaktorami" cheatującymi przy pomocy AI, bo szkoda im poświęcić 10 minut na napisanie kilku zdań i wiesz, że też sobie szargasz reputację pracując w tym chlewie i dając na to wszystko przyzwolenie. To już coś.

Opublikowano

Wydaje mi się, że nie ma co też przesadzać w drugą stronę. Fakt, praktyki stosowane przez ekipę ppe są często mocno wątpliwe, ale niektórzy tu dopierdalają Rogerowi, jakby chłopak odpowiadał za jakąś internetową farmę ruskich trolli szerzących dezinformację na świecie, a to tylko strona o giereczkach z krzykliwymi tytułami newsów.

Opublikowano

Było trochę grubych akcji(powódź, Rozenek) m.in od naszego ulubieńca od mechwarrior i bethesdy. Takich, gdzie ten kręgosłup moralny nie tyle był wygięty w pałąk, co go zwyczajnie nie było.

No o Josh szkaluje, ale przypominam - jest AKTYWNYM użytkownikiem - ergo klimat mu pasuje, kiedyś się do tego nie przyznawał, teraz pod własnym nickiem. To już coś.

Opublikowano

Mnie ciekawiło zawsze, czy ci co chamsko kopiowali newsy z ameryczki i tylko przepuszczali przez translator, albo teksty pisze im AI mają normalnie płacone. Bo, że włascicielom to nie przeszkadza to wiadomo, bo te osoby ciągle są w składzie redakcji.

Opublikowano

Roger skopiuj sobie tego posta gdzies na pulpit, bo przy nastepnej krzywej akcji na ppe rytulal palenia wiedzm ruszy na nowo i przyda sie cos do szybkiego ugaszenia stosu.