Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co ostatnio jadłeś/piłeś?

Featured Replies

Opublikowano
36 minut temu, Boomcio napisał:

Grubsze będą wilgotne w środku ;)

Ale fajne snacki Ci wyszły. 

Klawo spód wyszedł jak kawałki czekolady się rozpuściły i zmieszały z mlekiem. Bardzo fajny i prosty przepis. Można robić regularnie.

  • Odpowiedzi 5,4 tys.
  • Wyświetleń 447,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

  • A ja zacznę od klasyka czyli bulionu który ostatnio robię w sporych ilościach by wstawić zawekowane do lodówki i co jakiś czas wyciągam i na szybko mieszam z czymś    Przygoda zaczyna się od

  • Ostatnie dwa miechy u mnie to pare tripow w tym Nowy Jork, Barcelona i Londyn takze wrzucam troche dobrego      Bajgle w NYC to kosmos, ten akurat z Russ & Daughters, chyba najlepszy. Se

  • Dawno nie dawałem fotek jedzenia więc przygotujcie się na większą ilość zdjęć    Od ponad 2 miesięcy szaleje z panini w rożnych wersjach         

Opublikowano
1 minutę temu, mitra napisał:

Klawo spód wyszedł jak kawałki czekolady się rozpuściły i zmieszały z mlekiem. Bardzo fajny i prosty przepis. Można robić regularnie.

 

Dokładnie.

Raz - wersję hard, jak u Ciebie z czekoladą.

Dwa - z mlekiem light na słodziku typowo pod redukcję.

 

Opublikowano
11 minut temu, Boomcio napisał:

 

Dokładnie.

Raz - wersję hard, jak u Ciebie z czekoladą.

Dwa - z mlekiem light na słodziku typowo pod redukcję.

 

Jeszcze raz dzięki. Jak masz jeszcze jakieś proste, ciekawe fit przepisy to podeślij :D

Opublikowano
2 godziny temu, creatinfreak napisał:

 

IMG_20210130_113507.jpg

Grzybiarz, czy widzisz to co ja? :)

Opublikowano
W dniu 25.01.2021 o 14:31, baniek napisał:

W lokalu w którym pracowałem skrzydła lekko obgotowywaliśmy, studziliśmy i dopiero przed podaniem były smażone dzięki czemu nie nasiąkały tłuszczem tak bardzo. Smakowo nie traciły, bo większość smaku i tak robotę robi to czym je obleje się na koniec.

 

Widzisz ja samouk, czasem coś w necie znajdę i gotuję, jak mi coś brakuje to modyfikuję (mniej lub bardziej)

Osoby, które są po szkole gastronomicznej lub pracowały w barze/restauracji uczą się pewnych myków, ja dochodzę sam lub to co przeczytam w necie. 

 

 

W dniu 26.01.2021 o 16:03, Boomcio napisał:

@mitra sypiesz brachu do michy suche płatki owsiane, do nich rodzynki, żurawina, słonecznik, pestki dyni, wiórki kokosowe, migdały / skreśl, co Ci nie pasuje/.

Mleko skondensowane z puchy słodzone, lub nie słodzone i dodajesz słodzik - podgrzewasz, ale nie do zagotowania. Zalewasz michę z płatkami.

Przerzucasz całość na brytfanę wyłożoną papierem spożywczym. Lekko rozkładasz, żeby nie za grube było.

Piekarnik: 

180*C na ok 30 minut, zależy jakie wolisz.

Po wyjęciu tniesz na małe prostokąty.

Posiłek potreningowy, lub ligh ciastka do kawusi.

 

Robiłem jakieś 10-12 lat temu coś podobnego tylko używałem musli +  jakieś płatki smakowe (np. cookie crisp, cheerios lub chocapic), bakalie i orzechy.

Do rondelka cukier trzcinowy by się rozpuścił trochę, potem mód i mieszałem, to lądowało na blaszce z papierem. 

Piekarnik jakieś 15 minut i stygło, było chrupiąco i ciągnąco.

 

Jednak myślę że z takim mlekiem nie słodzonym i miodem było by lepsze bo moje po 2-3 dniach były twarde :)  jak sezamki :D

 

W dniu 30.01.2021 o 20:21, creatinfreak napisał:

A dziś było na obiad i później drugi rzut na kolację. Bułka, mięso wołowe, mozzarella, sos czosnkowy na bazie majonezu, sałata, czerwona cebula i pomidor.

IMG_20210130_113507.jpg

 

też będę robił jutro - mięso kupiłem i miałem robić wczoraj, jednak wygrała potrawa bez mięsa.

 

Boczniaki z makaronem i warzywami stir fry

 

vmgzxOz.jpg

 

Spoiler

T0ycchG.jpg

 

MTvBnq2.jpg

 

 

Smak grzybów mało wyczuwalny i warzywa fajnie chrupały. 

 

 

Edytowane przez Tynio

Opublikowano

I do mnie doleciał Buerger domowy.

 

ZNlGXqS.jpg

 

z bekonem i warzywami 

 

Opublikowano

U mnie wczoraj najlepszy fishburger jakiegokolwiek jadłem od Taki pan pstrąg w Łodzi :banderas:

 

FB_IMG_1612549791076.jpg

Opublikowano

Dziś na obiadek placek po węgiersku. Zamiast ścierać ziemniaki użyłem wyciskarki wolnoobrotowej. Trochę nie byłem pewien jak wyjdzie ale zupełnie nie potrzebnie. Bardzo fajny gładki i chrupiący. Podany może nie zbyt elegancko za to legancko wszedł. Wspaniałość :banderas:

 

IMG20210208194209.jpg

Opublikowano

Zrobiłem ostatnio ten "baton energetyczny" z mlekiem skondensowanym oraz miodem.

 

Wyszło tak 

 

ua3NuUi.jpg

 

HU0QkIp.jpg

 

5VqSRPo.jpg

 

Zeszło w dwa dni - fajne i smaczne :)

 

CwhNetB.jpg

 

Dałem sporo bakali oraz orzechów i nasion.

Opublikowano

Baton hiper-energetyczny!

Czego tam nie ma, panie.

Opublikowano

Jak to się stało, że ominął mnie ten temat :turned:

Pochwalę się swoim startem w temacie pichcenia w internetach... 

To, co ostatnio dosyć często pojawia się u mnie na śniadanie (z różnymi typami mięs). Zaskakująco smacze a przy tym pożywne. Baza pomysłu mojej drugiej połówki  ;)

Całyprzepis poniżej  :)

https://youtu.be/51dQ9cLZBH8

 

20210125_073622.jpg

Opublikowano
W dniu 26.01.2021 o 16:03, Boomcio napisał:

@mitra sypiesz brachu do michy suche płatki owsiane, do nich rodzynki, żurawina, słonecznik, pestki dyni, wiórki kokosowe, migdały / skreśl, co Ci nie pasuje/.

Mleko skondensowane z puchy słodzone, lub nie słodzone i dodajesz słodzik - podgrzewasz, ale nie do zagotowania. Zalewasz michę z płatkami.

Przerzucasz całość na brytfanę wyłożoną papierem spożywczym. Lekko rozkładasz, żeby nie za grube było.

Piekarnik: 

180*C na ok 30 minut, zależy jakie wolisz.

Po wyjęciu tniesz na małe prostokąty.

Posiłek potreningowy, lub ligh ciastka do kawusi.

 

Zrobiłem z mlekiem słodzonym i wyszło jednak ciut za słodkie. Dodałbym niesłodzonego, ale trochę obawiam się konsystencji (jest rzadsze). Jakie masz doświadczenia? 

Opublikowano
52 minuty temu, Rudiok napisał:

 

Zrobiłem z mlekiem słodzonym i wyszło jednak ciut za słodkie. Dodałbym niesłodzonego, ale trochę obawiam się konsystencji (jest rzadsze). Jakie masz doświadczenia? 

 

Jak więcej mleka, lub rzadszego to dłużej w piecu, ale na niższej temp. Ok 160,170.

Metoda prób i błędów, pełna improwizacja i totalny luz kluczem do sukcesu w kuchni ;)

 

Opublikowano
Godzinę temu, Boomcio napisał:

 

Jak więcej mleka, lub rzadszego to dłużej w piecu, ale na niższej temp. Ok 160,170.

Metoda prób i błędów, pełna improwizacja i totalny luz kluczem do sukcesu w kuchni ;)

 

 

Ale inspiracja bardzo dobra, zrobione i w domu bardzo posmakowały, dzięki :) 

Opublikowano
4 godziny temu, Boomcio napisał:

 

Jak więcej mleka, lub rzadszego to dłużej w piecu, ale na niższej temp. Ok 160,170.

Metoda prób i błędów, pełna improwizacja i totalny luz kluczem do sukcesu w kuchni ;)

 

Ja sporo daje bakalii oraz orzechów i płatków, ale mleka słodzonego dałem 350ml + 250ml nie słodzonego. 

W piątek też robiłem i dałem więcej płatków ale której trzymałem i chyba za krótko było w piecu. 

3 godziny temu, Rudiok napisał:

 

Ale inspiracja bardzo dobra, zrobione i w domu bardzo posmakowały, dzięki :) 

 Też w domu u mnie wszystkim smakowało.  

Opublikowano

Jak ktoś lubi banany to polecam. Ja osobiście co jakiś czas robię i uwielbiam, a jak zawina do mnie mój bratanek to wciąga na raz prawie całą 1 keksówkę ;)

 

@Boomcio Muszę wypróbować te batoniki owsiane. Gdybym ewentualnie zrobił nagranie o tym to wspomnę w opisie o źródle przepisu;)

Edytowane przez Emet

Opublikowano

Ostatnio bardzo upodobałem sobie kuchnię ormiańską-gruzińską, gdzie takich piekarni obrosło jak grzyby po deszczu. Te kanapki haczapuri o różnych smakach to ambrozja w gębie, że już nie wspomnę o łódce z jajkiem i serem, również robią swoje zajebiste rogale. No niebo w gębie, co te obcokrajowce mają zajebiste własne piekarnie.

 

Haczapuri z mięsem wołowym i serem, sztos, tak samo z jalapeno i z szynką, no mają spory wybór, wegetariańskie też się znajdą. Polecam kupowanie u nich, dobrych i dobrze zrobione haczapuri.

 

Fakt, że cenowo czasem zwalają z nóg, u mnie przykładowo do 9 zł trzeba płacić, ale nie żałuję. 

Opublikowano
10 minut temu, Faka napisał:

Ostatnio bardzo upodobałem sobie kuchnię ormiańską-gruzińską, gdzie takich piekarni obrosło jak grzyby po deszczu. Te kanapki haczapuri o różnych smakach to ambrozja w gębie, że już nie wspomnę o łódce z jajkiem i serem, również robią swoje zajebiste rogale. No niebo w gębie, co te obcokrajowce mają zajebiste własne piekarnie.

 

Haczapuri z mięsem wołowym i serem, sztos, tak samo z jalapeno i z szynką, no mają spory wybór, wegetariańskie też się znajdą. Polecam kupowanie u nich, dobrych i dobrze zrobione haczapuri.

 

Fakt, że cenowo czasem zwalają z nóg, u mnie przykładowo do 9 zł trzeba płacić, ale nie żałuję. 

 

O tak, ja najmilej wspominam Całą Gruzję w Miszewie obok Gdańska. Zawsze jak nad morze to obowiązkowy przystanek tam - ogromny kołacz wypełniony gruzińskim serem i masłem, podany na ciepło to jest GOTY. 

 

Do tego jakąś dobrą lemoniadę z estragonu i jest gitówa :banderas:

Opublikowano

Ja to bym zjadł taką foccacię z ziołami, czostkiem, oliwkami i pomidorami, tylko jakoś oporny jestem do wypieków.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

Ostatnio przeglądający 0

  • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.