Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Świat Dysku

Featured Replies

Opublikowano

Nigdy na to nie zwróciłem uwagi, Świat Dysku to głównie specyficzny angielski humor, więc pewnie lepiej czytać w oryginale. Osobiście mam sporo jego książek i nie narzekałem na przekład, każda strona to pokłady beki i miodu, więc nie powinno być źle. Osobiście polecam Wiedźmikołaj i Kosiarz, głównie dlatego, że uwielbiam postać Śmierci :)

• Odpowiedzi 339
  • Wyświetleń 112 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Proszę:  

• na maila podanego wyżej, poprostu że chcesz zamowic od tego i tego nr, z opcją "płatnosc za każdą paczke" podać adres. prosiłem o potwierdzenie przyjecia zamówienia i to wszystko. ta opcja płatnosc z

• http://www.pratchett...ania-sd-2-1.jpg   Od siebie poleciłbym cykle o Straży i Śmierci

Opublikowano

P.W.Cholewa to fantastyczny tłumacz i tłumaczenia trzymają się kupy, facet wpada na takie pomysły i tłumaczy takie żarty słowne, że głowa czasem eksploduje. Wiadomo, nie wszystko się da, ale facet daje radę.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

ja mam wszystkie książki ze świata dysku (i kilka innych prathetta), właśnie dziś kupiłem najnowszą

para-w-ruch,big,475141.jpg

ogolnie moja ulubiona seria i autor, większość książek czytałem 2 razy a niektóre 3-4 razy

polskie tłumaczenie jest świetne i ma swój styl który fajnie oddaje humor i żarty (chociaż wiadomo że nie wszystkie żarty słowne da się przetłumaczyć)

moje ulubione to

1 pomniejsze bóstwa

2 na gliniantych nogach

3 bogowie, honor, ankh-morpork

4 muzyka duszy

5 potworny regiment

velius nie wiem jaki plan sobie założyłeś i jaką kolejność czytania ale powiem tylko że wg mnie nieco późniejsze książki są znacznie fajniejsze. te pierwsze też są fajne ale jednak z czasem pratchett pisał coraz lepiej i fajniej (chociaż z kolei te najnowsze też oceniam nieco niżej, niż te "środkowe")

Edytowane przez Yano

Opublikowano

Też czytałem (chyba) wszystko ze Świata Dysku, i akurat "Parę w ruch" uważam za porażkę ;[ Zepsute najlepsze postaci, i Moist, i Vimes, i Vetinari są jacyś mdli, a i Pratchett popada w dydaktyczną manierę.

Opublikowano

Pratchett popada w poważną chorobę - ma rzadką odmianę alzheimera, więc i tak nieźle że w ogóle jeszcze jest w stanie pisać

Opublikowano

Napisz Yano jak Ci podeszła "Para w ruch", bo jestem ciekaw. Wiecie o czym są "Warstwy Wszechświata" Pratchetta? Czytałem opis, ale to nie to samo jak ktoś opisze. To jakaś nowość w ogóle?

Opublikowano

Wiecie o czym są "Warstwy Wszechświata" Pratchetta? Czytałem opis, ale to nie to samo jak ktoś opisze. To jakaś nowość w ogóle?

to nie nowość, wręcz przeciwnie, książka ma ponad 30 lat, chyba ją czytałem ale dawno dawno temu, i nie pamiętam o czym dokładnie była

jedna myślę ze moja opinia że pratchett na początku nie rozwiną w pełni skrzydeł potwierdza się tez w tym wypadku - pierwsze książki jak warstwy wszechświata, dywan, albo gnomy wg mnie są słabsze niż późniejsze ksiązki swiata dysku

Edytowane przez Yano

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

tylko pytanie czy córka zdoła zachować jakość, styl i humor Terrego, pewnie sie przekonamy przy pierwszej książce jej autorstwa.

wielki smutek z powodu śmierci :/

jest to bezsprzecznie mój ulubiony autor

Edytowane przez Yano

Opublikowano

i tak od dłuższego czasu chciał dokonać eutanazji :reggie:. jest już w sieci petycja do ŚMIERCI w sprawie przywrócenia terry'ego do życia.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Może ktoś skrobnąć od czego zaczynać od tworów jegomościa? jakaś chronologia? od czego zacząć i jak po kolei lecieć z tematem?