Skocz do zawartości

Featured Replies

Opublikowano

U mnie po miesiącu dalej kopara opada. Żadnych wypalen etc. 
TV kompletny 

• Odpowiedzi 1,8 tys.
  • Wyświetleń 39,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Czyli podsumowując wypociny Kukuryku o XE93: -prawdziwy HDR do bani i trzeba sie ratować sztucznie podbitym SDR udającym HDR -błędy upłynniacza -czarne plamy i notoryczne gubienie detal

• raven_raven
    raven_raven

Myśleliście kiedyś o założeniu kościoła pod wezwaniem XE93? Możecie zacząć np. od Księgi Oświecenia:   Na początku było Sony i Kyokushinman użył w nim funkcji tworzenia rzeczywistości. Włącz

Opublikowano

Po miesiącu to o jakie wypalenia Ty chcesz? u mnie po dwóch zero, przestań się tym przejmować :)

Opublikowano

Też postanowiłem sprawdzić planszy testowe po 2 latach od zakupu OLEDa i tak to się prezentuje - zero brandingu i wypaleń

LG B8, telewizor używany w 85% do gier, 10% Netflix, 5% telewizja. Odświeżanie pikseli robię rzadko, raz na 2-3 miesiące.

nGLVoHP.jpg

Fe2bAT4.jpg

YNEs6bW.jpg

Opublikowano
2 godziny temu, MaZZeo napisał:

Też postanowiłem sprawdzić planszy testowe po 2 latach od zakupu OLEDa i tak to się prezentuje - zero brandingu i wypaleń

LG B8, telewizor używany w 85% do gier, 10% Netflix, 5% telewizja. Odświeżanie pikseli robię rzadko, raz na 2-3 miesiące.

nGLVoHP.jpg

Fe2bAT4.jpg

YNEs6bW.jpg

Ale czy oglądasz TVN 24? 

Opublikowano
13 minut temu, easye napisał:

"Glupie pytanie", przecież napisał że 5% telewizji.

No ale czy te 5% to TVN 24xD

Opublikowano

Mi najbardziej w OLED imponuje prawie całkowitym brakiem motion blur. Dla mnie największą wadą LCD jest właśnie to mega rozmazanie przy ruszaniu kamerą lub rozmazanie tła w grach 2D.

Opublikowano
W dniu 7.11.2020 o 17:16, MaZZeo napisał:

Ten OLED dwa lata temu to za ile kupowałeś i ile kosztuje teraz? Bo google mówi że B8 w 65 calach kosztuje teraz 6699 pln, czyli cena w takich samych widełkach jak OLEDY z tego roku.

Opublikowano

W październiku 2018 kosztował 5900 + jeszcze jakiś zwrot z LG był wiec zdaje się wyszło 5600. 65tka kosztowała wtedy chyba coś około 8500-9000, 3000zł różnicy nie byłem w stanie zapłacić wtedy za 10 cali różnicy.

Teraz jak patrzę w Euro na tegoroczne modele CX to wygląda że jest to samo - 5500-6000 za 55 i 8500-8900 za 65tkę. B8 to nie wiem czy gdziekolwiek da się zdobyć jeszcze.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
W dniu 9.11.2020 o 01:16, MaZZeo napisał:

W październiku 2018 kosztował 5900 + jeszcze jakiś zwrot z LG był wiec zdaje się wyszło 5600. 65tka kosztowała wtedy chyba coś około 8500-9000, 3000zł różnicy nie byłem w stanie zapłacić wtedy za 10 cali różnicy.

Teraz jak patrzę w Euro na tegoroczne modele CX to wygląda że jest to samo - 5500-6000 za 55 i 8500-8900 za 65tkę. B8 to nie wiem czy gdziekolwiek da się zdobyć jeszcze.

Ale zeszłorocznym odpowiednikiem B8 to nie jest CX, tylko BX - na promocjach odpowiednio 4-4,5 tys za 55" i 5,5-6 tys za 65".

Opublikowano
W dniu 7.11.2020 o 20:01, C1REX napisał:

Mi najbardziej w OLED imponuje prawie całkowitym brakiem motion blur. Dla mnie największą wadą LCD jest właśnie to mega rozmazanie przy ruszaniu kamerą lub rozmazanie tła w grach 2D.

No to jest największa zaleta oledów i aż dziw, ze tak niewielu ludzi zwraca na to uwagę. 

Opublikowano

Ta płynność plus brak rozświetlania całego ekranu przy pojawieniu się jasnego punktu (np. napisy) u mnie były decydujące przy wyborze OLEDa. Nawet ta mityczna czerń była na dalszym planie.

• 2 lata później...
Opublikowano

@balon wczoraj pisałeś takie bzdury, że głowa mała i zdajesz się serio tego nie pojmować, to masz tutaj, żebyś się w przyszłości nie ośmieszał jak z komiksowym GTA IV (temat chyba ok :D)

https://www.rtings.com/tv/reviews/by-size/size-to-distance-relationship

The Society of Motion Picture and Television Engineers recommends sitting at a distance where the screen fills up a minimum of 30° of your field of vision for a good experience.

Different viewing distances and their FOV

Using a theater-style field of view requires sitting a bit closer.

This is generally good guidance, but people who use their TVs mostly for watching movies might benefit from sitting a bit closer to get a more theater-like experience. The SMPTE "reference" position for movie theaters and the THX recommendation is about 40°. The minimum angle of vision works well for most usages, though, and sitting at a distance where the screen fills 30° of your horizontal field of view should be comfortable for most people.

Przy oglądaniu TV liczy się Twoje pole widzenia i to ile tego pola widzenia TV Ci przesłania + w jakiej jakości masz obraz na tym TV. Tak więc ktoś siedząc przed "maciupeńkim" 48" ok. 1,5 metra ma takie samo wrażenie "wielkości" TV jak ktoś siedzący przed "przeogromnym" 65" w odległości ok. 2 metrów, bo jego pole widzenia jest zajęte przez ekran w tej samej wartości.

Czego Ty tu nie możesz pojąć? To jest zwykła matematyka.

Edytowane przez tjery

Opublikowano

Ale to musiało zaboleć :obama: tjery całą noc nie spał

Opublikowano

Ziomek ale daj już spokój z tymi analizami. Przecież wiadomo, że jak na coś patrzysz z odległości 1m, to wydaje się większe niż z 5. Naprawdę nie musisz mi jakiś analiz wklejać. Wiem to, tak samo jak wiem, że nie nawidzę tak grać czy oglądać filmów. Jest to dla mnie bardzo hujowe doświadczenie, coś jak siadanie w kinie w 1 rzędzie. Pomijam już fakt kwestii zdrowotnych dla oczu, choć napewno też znajdziesz na to zaraz badania, że to polepsza wzrok :leo:

Spoiler

Chociaż czekaj przekonałeś nie,  dziś zamawiam jakiś mały TV, przesuwam wypoczynek 1m od ekranu i sprzedaję 75 cali. Będę miał prawie jak w goglach VR. Taki VR bez VR, czyli coś jak hdr bez hdr (człowiek ziarno - pamiętamy), a do tego kilka tysi w kieszeni z TV!

:vegeta_smile::vegeta_smile::vegeta_smile:

Opublikowano
10 minut temu, balon napisał:

Ziomek ale daj już spokój z tymi analizami. Przecież wiadomo, że jak na coś patrzysz z odległości 1m, to wydaje się większe niż z 5. Naprawdę nie musisz mi jakiś analiz wklejać. Wiem to, tak samo jak wiem, że nie nawidzę tak grać czy oglądać filmów. Jest to dla mnie bardzo hujowe doświadczenie, coś jak siadanie w kinie w 1 rzędzie. 

Wciąż nie rozumiesz, no cóż, widocznie to Cię przerasta. 

14 minut temu, Pupcio napisał:

Ale to musiało zaboleć :obama: tjery całą noc nie spał

Hehe, raczej jego głupota mnie zabolała, bo aż w szoku byłem, że dorosły człowiek takich rzeczy nie pojmuje. Wstawiłem więc profesjonalny artykuł z nadzieją, że pomoże, ale jak widać wyżej, nie pomogło :(

Edytowane przez tjery

Opublikowano

A badałeś sobie wzrok i dostosowałeś te obliczenia do swojego pola widzenia? To bardzo ważny parametr, bo każdy może mieć inne maksymalne pole widzenia. Myślę, że czas na kolejny krok.....

KURWA JESTEŚCIE GORSI NIŻ AUDIOFILE XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Edytowane przez WisnieR

Opublikowano
18 minut temu, tjery napisał:

Przy oglądaniu TV liczy się Twoje pole widzenia i to ile tego pola widzenia TV Ci przesłania + w jakiej jakości masz obraz na tym TV.

Ale działa to też w drugą stronę i siadanie za blisko TV to kompletna głupota. Optymalna odległość od TV przy sygnale 4k to 1.25 x przekątna ekranu (1x minmum a 1.5 max) więc przy TV 48 cali to minimum 122cm więc jak ktoś siada bliżej to znaczy że nie zna podstaw matematyki xd

Opublikowano
12 minut temu, tjery napisał:

Hehe, raczej jego głupotą mnie zabolała, bo aż w szoku byłem, że dorosły człowiek takich rzeczy nie pojmuje. Wstawiłem więc profesjonalny artykuł z nadzieją, że pomoże, ale jak widać wyżej, nie pomogło :(

Oj jak boli, oj jak boli :vegeta_smile:

No niestety dorosły człowiek nie chce zrozumieć, że granie/oglądanie filmów na małym TV z metra jest lepszym efektem niż z 2,5m na 75 calach.

Teraz proszę jeszcze podać badania na zbawienny wpływ na kręgosłup podczas sesji filmowych na krześle biurowym ergocomfort. 

Dorosły człowiek ma także ten plus, że może mieć wyjebane na profesjonalne, sztywne artykuły i użytkować tak rzeczy aby mu było wygodniej i zapewniło większy komfort. 
Pomijam już fakt, że po 8-10h w pracy przy biurku na krześle biurowym i nosem w monitorze, moim marzeniem jest wrôcic do domu i znowu usiąść na krześle, za sexy biureczkiem brrrrrrr

Opublikowano
40 minut temu, łom napisał:

Ale działa to też w drugą stronę i siadanie za blisko TV to kompletna głupota. Optymalna odległość od TV przy sygnale 4k to 1.25 x przekątna ekranu (1x minmum a 1.5 max) więc przy TV 48 cali to minimum 122cm więc jak ktoś siada bliżej to znaczy że nie zna podstaw matematyki xd

No to akurat logiczne, że to nie działa na zasadzie im bliżej to tym wiekszy ekran i tym lepiej:) tak samo jak przykładanie nosa do ekranu 15 cali na laptopie ;) wszystko ma swoje granice. 

122 cm to i tak mało, siedzę coś ponad 1,5 metra od 48 cali i jest git. Balon po prostu nie może zrozumieć konceptu pola widzenia i tego, że siedzenie

1,5 metra od TV 48 cali to nie jest siedzenie "z nosem w ekranie".

38 minut temu, balon napisał:

Oj jak boli, oj jak boli :vegeta_smile:

No niestety dorosły człowiek nie chce zrozumieć, że granie/oglądanie filmów na małym TV z metra jest lepszym efektem niż z 2,5m na 75 calach.

Teraz proszę jeszcze podać badania na zbawienny wpływ na kręgosłup podczas sesji filmowych na krześle biurowym ergocomfort. 

Dorosły człowiek ma także ten plus, że może mieć wyjebane na profesjonalne, sztywne artykuły i użytkować tak rzeczy aby mu było wygodniej i zapewniło większy komfort. 
Pomijam już fakt, że po 8-10h w pracy przy biurku na krześle biurowym i nosem w monitorze, moim marzeniem jest wrôcic do domu i znowu usiąść na krześle, za sexy biureczkiem brrrrrrr

Ty potrafisz napisać coś na temat czy tylko jakieś pseudo śmieszne wymysły jak powyżej?

Edytowane przez tjery

Opublikowano
13 minut temu, tjery napisał:

Ty potrafisz napisać coś na temat czy tylko jakieś pseudo śmieszne wymysły jak powyżej?

A widzisz do jakiego tematu mnie zaprosiłeś?

Czego oczekujesz wyników badań? To że napiszę, że to dla mnie hujowa pozycja na gry i filmy nie wystarczy? Muszę teorie kwanta podważyć dla PCtjerego? 

13 minut temu, tjery napisał:

122 cm to i tak mało, siedzę coś ponad 1,5 metra od 48 cali i jest git. Balon po prostu nie nie może zrozumieć konceptu pola widzenia i tego, że siedzenie

1,5 metra od TV 48 cali to nie jest siedzenie "z nosem w ekranie".

Głębokie masz te biurko, może na odwrót siedzisz i szuflady masz po boku? :) <zaraz foty weryfikacyjne pójdą>  

Ty mistrzu, ale przecież nigdzie nie piszę, że ktoś może nie być happy z takiego konceptu i grania przy biurku. Dobrze ci się gra to super.

Dla mnie (typowo konsolowego gracza), to jest straszny shit (i tak miałem epizod, że grałem przy biurku na PC) i będę o tym wspominał przy wszelkich PC Wars. Jakbym musiał tak grać, to bym odpuścił stacjonarne granie. 

Opublikowano
7 minut temu, tjery napisał:

122 cm to i tak mało, siedzę coś ponad 1,5 metra od 48 cali i jest git.

A to przepraszam bo zdawało mi się że wraz z Pipolino jesteś z obozu kalkulatora hdtv (który pokazuje że przy 48 calach siedzimy 1 metr od TV xd). 1.5m to sensowna odległość.