Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PlayStation 5 - komentarze i inne rozmowy

Featured Replies

Opublikowano
11 minut temu, balon napisał:

Patrząc na takie tematy 

Wg mnie wyniki sprzedaży są uzależnione nadal od podaży, a nie popytu.

9 minut temu, SnoD napisał:

Łatwiej dostać dla XSS i tym MS nadrabia. Mają problem z dostępnością dla XsX tak samo jak Sony dla PS5.

10 minut temu, Figuś napisał:

tak o czym wszyscy tutaj piszą, jest to spowodowane brakiem komponentów

Bardziej o to mi chodziło. 

• Odpowiedzi 25,3 tys.
  • Wyświetleń 1,9 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• O wlasnie, niektórzy zmieniają telefon co roku na kolejny klon Samsung Galaxy za 4 klocki, a ja będę się zastanawiał kiedy będzie ten najlepszy moment, by kupić konsolę, która wychodzi raz na 7 lat.

• Przejebane będą teraz te rozprawki niektórych czy i za ile warto brać Pro konsolę, a za ile nie warto, a czy będą gry i czy ładna czy brzydka, a w ogóle jaka będzie stopa zwrotu z zainwestowanej złotó

• Piękny jest, nie wiem o co chodzi   

Opublikowano

Mnie bardzo ciekawi jak Sony się zachowa w tej trudnej dla nich sytuacji. 

Spotkania na górze w firmie muszą być gorące. 

Wiemy, że Sony ostro idzie w GaaS i PC. Nowo kupione studio będzie nadal wspierać Xboksa. Ciekawe, czy wejdą też w rynek komórek? 

Opublikowano
1 minutę temu, C1REX napisał:

Ciekawe, czy wejdą też w rynek komórek? 

Opublikowano
27 minut temu, grabipl napisał:

Ehh a ja zacząłem dopiero od tego roku odkładać na ps5 z nadgodzin.. jak tak dalej będzie to w dupe będę mógł sie cmoknąć albo bulić 3,5k za tą krowe:frog:

Kupujesz se bundla bez śmieci w postaci ładowarek bądź budżetowych słuchawek, z jakąś grą co Cię interesuje, z padem plusem sprzedajesz co Ci nie potrzebne i wychodzi całkiem przyzwoita cena za konsolę. Bo na premierowe ceny i golasy to nie ma co liczyć w najbliższym czasie. 

Opublikowano

Raczej w ogóle nie ma co liczyć na premierowe ceny. Brak sprzętu + galopująca inflacja. Te konsole będą już tylko droższe.

Opublikowano

Ciekawe, czy te problemy z produkcją potrwają jeszcze kilka miesięcy, czy kilka lat. 

Opublikowano

mogą trwać nawet i całą generację, przez duże zapotrzebowanie na półprzewodniki przez producentów aut.

Opublikowano

No ja też miałem czekać na jakiegoś slima za np 1799 xd ale to chyba daleka droga. A tak jak ktoś szuka to już kupić można bez problemu i cieszyć się grami. 

Opublikowano
3 minuty temu, Figuś napisał:

mogą trwać nawet i całą generację, przez duże zapotrzebowanie na półprzewodniki przez producentów aut.

Właśnie o tym myślałem pisząc posta.

Dla zobrazowania problemu powiem, że w UK używane auta potrafią być już droższe od nowych z salonu, bo salony nie mają aut. Jest tylko

zapisywanie się w kolejkę i czekanie na przydział. 

Opublikowano

Ale ktoś zna genezę braku tych półprzewodników? Wiele lat nie było z tym problemu od jakiegoś czasu zapaść i brak wszędzie.

Opublikowano
3 minuty temu, mario10 napisał:

Ale ktoś zna genezę braku tych półprzewodników? Wiele lat nie było z tym problemu od jakiegoś czasu zapaść i brak wszędzie.

Rosnąca sprzedaż wszelkiej maści elektroniki: kart graficznych, telefonów, tabletów + zwiększające się zapotrzebowanie na półprzewodniki w innych gałęziach produkcji (auta).

Do tego dochodzą ogromne inwestycje w chmurę i serwery po stronie MS, Amazon i Google.

Edytowane przez SnoD

Opublikowano

Covid i restrykcje, przepychanki handlowe USA i Chin, a w Tajwanie, będącym największym producentem układów scalonych dojebało taką suszą, że brakuje wody do oczyszczania wafli krzemowych.

czuję sie bardzo mądry, powered by Wikipedia

Opublikowano
3 minuty temu, krzysiek923 napisał:

Kryptowaluty?

Też, ale głównie covid. 

Brakuje masy wszystkiego, a nie tylko procesorów. Koszty transportu wzrosły nawet ponad 10x.

Opublikowano

Pamiętajcie, że nawet jeśli covid cudownie zniknie, a chińczyki dogadają się z resztą świata, to na pewno ceny półprzewodników nie wrócą do poziomu sprzed plagi.

Opublikowano

Tak czytam o brakach w częściach i sobie myślę, że Spencer z Xboxem, który nie nastawia się na sprzedaż konsol, a na usługach i udostępnianiu gier na praktycznie wszystkim to jakiś mastermind :obama:

Opublikowano
Teraz, MYSZa7 napisał:

Tak czytam o brakach w częścisch i sobie myślę, że Spencer z Xboxem, którzy nie nastawiają się na sprzedaż konsol, a na usługach i udostępnianiu gier na praktycznie wszystkim to jakiś mastermind :obama:

Na samym początku powiedział też, że to series S będzie się głównie sprzedawał. Ludzie się tylko uśmiechali, a dziś opad szczęki za precyzyjność proroctwa. 

Opublikowano

nie tyle Chińczyki co Taiwan, zarówno intel jak i TSMC które produkuje dla AMD mają bardzo dużo zainwestować w nowe fabryki na różnych kontynentach, ale zanim to się wybuduje i ruszy pełną parą możemy doczekać informacji o nowej generacji, a pupcio będzie miał żonę trzy gówniaki i będzie żył z pieniędzy podatnków nie będąc już dynamicznym młodzieńcem

Opublikowano

Zastanawia mnie tylko dlaczego bez problemu można kupić smartfony, których produkuje się miliony i wymieniane są co roku. Nie ważne czy tanie, drogie, czy ze średniej półki. Jest tego masa. A z konsolami albo podzespołami komputerowymi jest taka lipa.

Opublikowano

tel to bardzo wysoko marżowy produkt, i tam Samsung w większości jest samowystarczalny i jeszcze sprzedaje innym komponenty

Opublikowano
1 minutę temu, C1REX napisał:

Na samym początku powiedział też, że to series S będzie się głównie sprzedawał. Ludzie się tylko uśmiechali, a dziś opad szczęki za precyzyjność proroctwa. 

Zaraz się tu okaże, że Sony nie wyda PS5 Pro, ale PS5 lite z gorszymi bebechami jak Series S. xD 

Jedną z gier usług będzie pewnie Twisted Metal. Nie mam nic przeciwko, ale oby nie olali zawartości dla pojedynczego gracza, bo ze story właśnie seria słynęła. Już uproszczenie w Twisted Metal na PS3 bolało.

Opublikowano
4 minuty temu, Czoperrr napisał:

Zastanawia mnie tylko dlaczego bez problemu można kupić smartfony, których produkuje się miliony i wymieniane są co roku. Nie ważne czy tanie, drogie, czy ze średniej półki. Jest tego masa. A z konsolami albo podzespołami komputerowymi jest taka lipa.

https://techcrunch.com/2021/10/15/smartphone-sales-down-6-as-chip-shortages-begin-to-impact-market/

Telefony też dostały, ale mniej się odczuło, bo:

- inne procesory 

- inne fabryki (np. Apple samo robi swoje).

- można ostro zmniejszyć moc telefonu i wielu nawet nie odczuje różnicy.

Opublikowano

Sony planuje wydać 10 gierek live service do Marca 2026

https://www.resetera.com/threads/sony-interactive-entertainment-plans-to-launch-10-live-service-games-by-march-2026.547271/

#NotMySony

Średnio mi się to widzi jako fan tego co Sony robi w sekcji Single Player, ale zobaczymy. Jak to będzie tam jakiś content dla gracza singlowego, albo będzie to zrobione podobnie jak z Ghost of Tsushima i dodatkiem Legends to jestem w stanie to zaakceptować. 

Opublikowano

Oby się tylko z tymi usługami nie przejechali robiąc je na siłę. Już kilka rozczarowań mają na swoim koncie - MAG, DriveClub czy Starhawk. Ale trzeba przyznać, że niektóre ich marki mają potencjał na grę usługę i fajnie by było zobaczyć powroty niektórych marek w takiej formie, jak właśnie Twisted Medal bądź Socom.