Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PlayStation 5 - komentarze i inne rozmowy

Featured Replies

Opublikowano

Brawo Sony. Smycz i tak była zbyt luźna.

Mam nadzieję, że następny ruch to będą licencje czasowe na zakupione tytuły np na rok. Tak jak Microsoft robi z officem itp

• Odpowiedzi 26,7 tys.
  • Wyświetleń 2,3 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• O wlasnie, niektórzy zmieniają telefon co roku na kolejny klon Samsung Galaxy za 4 klocki, a ja będę się zastanawiał kiedy będzie ten najlepszy moment, by kupić konsolę, która wychodzi raz na 7 lat.

• Przejebane będą teraz te rozprawki niektórych czy i za ile warto brać Pro konsolę, a za ile nie warto, a czy będą gry i czy ładna czy brzydka, a w ogóle jaka będzie stopa zwrotu z zainwestowanej złotó

• Piękny jest, nie wiem o co chodzi   

Opublikowano
52 minuty temu, oFi napisał(a):

Wygląda mi bardziej na zabezpieczenie przed piractwem ale takie troche biedne jak wystarczy dopisać skrypt do homebrew ktory będzie caly czas wydłużał zegar ostatniego sprawdzenia połączenia z siecią.

Tu więcej o tym

40 minut temu, drozdu7 napisał(a):

Przed jakim kurwa piractwem xd ahahaa

Jak wyżej ;)

Opublikowano

Dopytam, bo trochę się zgubiłem: jeśli nie zalogujemy się raz na miesiąc tylko np. odłożymy konsolę na półkę na kilka miesięcy i nie będziemy się logować, to wtedy po zalogowaniu nie da się już odnowić licencji zakupionej gry? Jeśli tak, to jest to kompletna głupota i naprawdę głupia decyzja, na dodatek kompletnie niezrozumiała.

Opublikowano
2 minuty temu, lukas_k96 napisał(a):

Dopytam, bo trochę się zgubiłem: jeśli nie zalogujemy się raz na miesiąc tylko np. odłożymy konsolę na półkę na kilka miesięcy i nie będziemy się logować, to wtedy po zalogowaniu nie da się już odnowić licencji zakupionej gry? Jeśli tak, to jest to kompletna głupota i naprawdę głupia decyzja, na dodatek kompletnie niezrozumiała.

Odnowią się jak połączysz się ponownie online po tych 30 dniach.

Opublikowano
1 minutę temu, drozdu7 napisał(a):

To w czym problem?

Dopóki się nie odnowią hehe

Opublikowano
Teraz, Szermac napisał(a):

Odnowią się jak połączysz się ponownie online po tych 30 dniach.

Jeśli tak, to mimo wszystko nie ma tragedii. Raczej teraz problemu z dostępem do internetu nie ma. Myślałem, że wprowadzają to, co napisałem wyżej, czyli przez 30 dni się nie logujesz - tracisz gry.

Opublikowano
Godzinę temu, lukas_k96 napisał(a):

Jeśli tak, to mimo wszystko nie ma tragedii. Raczej teraz problemu z dostępem do internetu nie ma. Myślałem, że wprowadzają to, co napisałem wyżej, czyli przez 30 dni się nie logujesz - tracisz gry.

To będzie następnym krokiem :D Zajrzałem tutaj tylko po to aby zadać podobne pytanie jak Ty ale już uzyskałem odpowiedź. Nie wiem po co to robią ale piractwo to już jakiś margines w dzisiejszych czasach. Z drugiej strony widziałem, że są w sprzedaży dyski z emulatorami i z grami zawierajacymi nawet nowe tytuły. Tylko, że w ten sposób tego nie wyeliminują.

Opublikowano
1 godzinę temu, N1C3L0R3 napisał(a):

Tu więcej o tym

Jak wyżej ;)

A to już rozumiem teraz. Czyli nie będziesz mógł użyć poprzedniego builda gry jesli wyszedł nowy i to powinno przeciwdziałać takim akcjom jakie byly z expoiltem star warsow.

Opublikowano
  • Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem.

HG_SpuAbkAAQx9V?format=jpg&name=large

Opublikowano

Czyli taka "smycz" jak w "nowym" Diablo 2. Dziadostwo. Zresztą i tak gram ostatnio głównie na PC. Na PS5 w takim razie nic więcej już nie kupię. Gry ekskluzywne z PS4/PS5 mam. Haraczu za online też nie będę opłacał. Xbox Series X od dawna kurz zbiera, teraz PS5 do "kolegi" dołączy. Tyle że będzie mieć więcej okazji aby trochę "popracować". PC przez te ostatnie lata stał się przyjazną platformą do grania. Na dodatek nie jesteśmy skazani tylko na Windowsa.

Opublikowano

Kto dzisiaj korzysta z konsoli bez netu? Kiedy już na premierę są jakieś patche. Gdyby tego nie nagłośniono, zwykły klient nawet by na to nie zwrócił uwagi.

Opublikowano

Ludzie spekulują że ten 30 dniowy wymóg sprawdzenia licencji może być jednorazowy, a potem gra może już nie wymagać połączenia internetowego. W sumie wydaje się to nawet logiczne więc jestem w stanie w to uwierzyć. Wciąż byłoby to co prawda ukrócenie smyczy więc trudno świętować, ale nie brzm to tak źle jak to pierwotnie przedstawiał ten chat z Playstation.

Generalnie przydałyby się jakieś odgórne regulacje, np. europejskie, które kontrolowałyby jakoś "cyfrową własność". Bo nie mam zaufania ani do MS, ani Sony ani Valve w tej kwestii i aktualnie jest tak, że każda platforma z DRM może sobie robić praktycznie co chcę z grami, które powinny być nasze, a tak naprawdę nie są.

Opublikowano

To by dało odpowiedź na pytanie "co chcą tym rozwiązać" - cwaniaków refundowców, którzy kupili grę, odpalili, zwrócili i poszli grać offline. Okienko 14 dni na licencję tymczasową, po której podmieniana jest na stałą zgrywa się z okienkiem na refund.

Opublikowano

W sumie w te czternaście dni to prawie każdy tytuł da się przejść. Nigdy nie myślałem o takim myku.

Opublikowano
40 minut temu, Bzduras napisał(a):

cwaniaków refundowców, którzy kupili grę, odpalili, zwrócili i poszli grać offline.

Nawet nie wiedzialem, ze mozna robic refundy na ps xD Tylko z tego co czytam to po odpaleniu pobierania w ciagu 14 dni od zakupu, refund juz powinien byc niemozliwy do zrobienia. Chyba, ze centrum obslugi z jakiego powodu refundowalo tez takie juz pobrane i bylo to czyste widzimisie osoby obslugujacej zgloszenie.

Opublikowano

Z historii znalezionych w sieci wychodzi, że jak dobrze trafić i odpowiednio zakręcić typkiem z supportu to dało się wycyganić refund mimo teoretycznego nie spełniania warunków.

Opublikowano

Tak średnio bym powiedział:

PlayStation
No image preview

Zasady odstąpienia od umowy w PlayStation Store

Od umowy zakupu gry lub dodatku do gry można odstąpić w ciągu 14 dni od daty transakcji i otrzymać zwrot pieniędzy, o ile użytkownik nie rozpoczął ich pobierania lub przesyłania strumieniowego

Liczenie na farta że ktoś się na supporcie zlituje się, bo "panie, pobrałem włączyłem i zasnąłem w main menu, a godziny się naliczyły same przez noc" może nie zadziałać

niki

Opublikowano
2 godziny temu, Bzduras napisał(a):

Z historii znalezionych w sieci wychodzi, że jak dobrze trafić i odpowiednio zakręcić typkiem z supportu to dało się wycyganić refund mimo teoretycznego nie spełniania warunków.

Wygląda na winę supportu a nie mechanizmu. Bardzo możliwe też, że na supporcie mają taką możliwość aby zrobić refund jeżeli ktoś nie spełnił warunków. Kiedyś moja znajoma pracowała na infolinii paypala na niemcy i miała prawo przyznać dzwoniącemu chyba 10 euro jak zgłosił jakiś problem i musieli interweniować. Jak reklamuję jakieś zakupy spożywcze z lidla, to pomoc przyznaje mi kupony do wykorzystania. U konkurencji M$ udało mi się raz zgłosić skuteczny refund jak kupiłem coś przez pomyłkę zamiast dodać gratis do konta. Tam było tak, że można zrobić refund raz na 12 miesięcy o czym dowiedziałem się jak jakiś czas później znowu popełniłem podobny błąd albo coś kupiłem ale okazało się słabe. Więc zadaje się, że ten problem refundów mogliby inaczej rozwiązać niż wprowadzanie takiego mechanizmu. Oby to nie było zapowiedzią, że raz na 30 dni będę musiał się zalogować, bo wtedy się wkurwię. Niby głupota i też za każdym razem jestem online ale potrafię mieć dłuższe przerwy w graniu i jak miałby być jakiś obowiązek logowania się co 30 dni tak jak na zjebaną aplikację orange, to się wkurwię że muszę o kolejnym gównie pamiętać.

Opublikowano
9 minut temu, Elitesse napisał(a):

Wygląda na winę supportu a nie mechanizmu. Bardzo możliwe też, że na supporcie mają taką możliwość aby zrobić refund jeżeli ktoś nie spełnił warunków.

Przeważnie to działa na zasadzie "w ramach dobrej wiary tym razem zrobimy wyjątek od reguły i przyznamy refund" jak poczytać twytery/reddity. Wielki pan łaskę robi, no ale koniec końców da się to zrobić, nie za każdym razem, ale nie jest to niemożliwe.

11 minut temu, Elitesse napisał(a):

Oby to nie było zapowiedzią, że raz na 30 dni będę musiał się zalogować, bo wtedy się wkurwię. Niby głupota i też za każdym razem jestem online ale potrafię mieć dłuższe przerwy w graniu i jak miałby być jakiś obowiązek logowania się co 30 dni tak jak na zjebaną aplikację orange, to się wkurwię że muszę o kolejnym gównie pamiętać.

Ale nawet jeśli będziesz miał przerwę 80 dni to po zalogowaniu się wszystko się elegancko odświeża. A skoro sam mówisz, że za każdym razem jesteś online to w zasadzie "problem" nie istnieje. Zresztą wystarczy wczytać się dokładniej w TOS wszystkich obecnych firemek mających możliwość (czy raczej wymuszających) założenia u nich konta, jak EA, Ubisoft, Rockstar czy cokolwiek innego - w miażdżącej większości stoi tam zapis, że jeśli użytkownik jest nieaktywny przez rok/dwa lata - różnie w zależności od usługodawcy - to usuwają konto i elo. Po części oszczędność miejsca na serwerach, po części wymóg w Europie ze względu na RODO i przechowywanie danych.