Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PlayStation 5 - komentarze i inne rozmowy

Featured Replies

Opublikowano
2 hours ago, drozdu7 said:

Strach, niepewność i nuta nadziei w jednym zdaniu

Ja mam to gdzieś,bo granie cyfrowe jest przyjemniejsze,mało tego kupując cyfrowo zawsze mogę bratu oddać grę,bo licencja pozwala ściągać grę na 2 zarejestrowanych konsolach .

Sporo osób kupuje grę na spółkę na psstore.

Ja jestem starym dziadem i się przyzwyczaiłem do pudełek,gier i tak nie sprzedaje czasami pożyczam znajomemu.

Tylko tyle.

Jak mam wybór to kupię w pudełku ale

nie będę siebie okłamywał,że kupując najnowszego dooma na płycie gdzie muszę pobrać całą grę to zajebista sprawa.

• Odpowiedzi 28 tys.
  • Wyświetleń 2,5 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• To my mamy nie mieć wyboru bo Ty masz burdel w pudełkach

• O wlasnie, niektórzy zmieniają telefon co roku na kolejny klon Samsung Galaxy za 4 klocki, a ja będę się zastanawiał kiedy będzie ten najlepszy moment, by kupić konsolę, która wychodzi raz na 7 lat.

• Przejebane będą teraz te rozprawki niektórych czy i za ile warto brać Pro konsolę, a za ile nie warto, a czy będą gry i czy ładna czy brzydka, a w ogóle jaka będzie stopa zwrotu z zainwestowanej złotó

Opublikowano
Jest w ogóle opcja sprawdzić, czy kod działa wpisując go, ale nie aktywując, czy takiej informacji nie ma?
Na xboxie jest, na ps pewnie dowiemy sie w liatopadzie
Opublikowano
6 minut temu, wojtas011 napisał(a):

22 minuty temu, SlimShady napisał(a):

Na xboxie jest, na ps pewnie dowiemy sie w liatopadzie

Na Steam też nie ma.

Drama z kolekcjonerami i ich pudełkami trochę jak:

Fani muzyki mają płyty CD, pliki cyfrowe i streamingi (nawet winyle wróciły), fani filmów mają filmy na DVD, Blu-ray i streamingi, fani książek mają papier, kindle i audiobooki, tylko gracze dali się wjebać w całości, jako pierwsi. Hmm...

Gracze wspierają finansowo bezwarunkowo. Muzykę, filmy, czy książki piraci się banalnie, więc jak chcą zarabiać, to klient nasz pan i szacunek musi być obustronny. Twórcy i wydawcy wiedzą, że bez szacunku do odbiorcy skończą marnie.

Natomiast graczami można poniewierać jak tanią szmatą. Gówno-skiny/tekstury w postaci koni jako DLC, wycinanie zawartości i sprzedawanie jej osobno, mikrotransakcje klepane taśmowo przy użyciu AI, fatalny stan techniczny gier, pady za 300 zł psujące się po miesiącu... (i ignorowanie zgłaszanej masowo usterki… nie no, jakie ignorowanie – pójdzie i kupi nowy, bo przecież żadnego innego nie podłączy hehe) No tutaj to już sami wiecie jak jest – mogą wszystko i wszystko przejdzie. Gracze to fatalny przypadek. Może dlatego, że „gierki dla dzieci” to faktycznie medium głównie dla dzieci i to jest większościowa siła nabywcza.

Opublikowano
51 minut temu, SlimShady napisał(a):

Jest w ogóle opcja sprawdzić, czy kod działa wpisując go, ale nie aktywując, czy takiej informacji nie ma?

Każdy kod na PS potwierdzasz przed użyciem.

Opublikowano
1 minutę temu, Square napisał(a):

Każdy kod na PS potwierdzasz przed użyciem.

Ale nie wiesz czy zostal uzyty. Zuzyty tez ci pokaze co aktywujesz. Dopiero w nastepnym kroku sie dowiesz czy walidny czy nie.

Opublikowano

Wpisujesz, klikasz "redeem", jak nie działa to jest info. Jak działa to pokazuje na co i możesz wykorzystać albo anulować.

Opublikowano

Sony chciało wyeliminować rynek wtórny, a teraz to się dopiero zacznie handel kontami i kombinatorstwo. Nawet ludzie, którzy wcześniej nie mieli pojęcia jak, teraz zaczną się interesować tematem. I nawet ci, którzy do tej pory kupowali "po bożemu", bo tak chcieli, nie będą rozkminiać, czy to moralnie OK i w pełni legalne. I co zrobi Sony, zablokuje udostępnianie bilblioteki gier z konta, żeby móc grać na innym koncie? Pewnie przyjmie się strategia, że jedno konto jest tym głównym, prywatnym, do grania, a każdy zakup gry będzie dokonywany na osobne konto, które następnie będzie odsprzedawane jak używka i będzie wielokrotnie krążyć.

Opublikowano

Pamiętam te zrzutki klapów w 4 osoby na crash team racing we wstecznej na ps3. pawel Może wrócą te czasy.

Opublikowano
4 minuty temu, Square napisał(a):

Jak działa to pokazuje na co i możesz wykorzystać albo anulować.

O masz, Steam mógłby to ogarnąć. Zdarzyło się kupić i aktywować klucz dla innej gry, niż zamówiłem, a później jakiś szajs przypisany do konta.

Opublikowano
3 godziny temu, Czoperrr napisał(a):

Ale będzie wysyp pudelek z ładną okładką i kodem w środku w Zakupach growych banderas

Koleżanka żony w pracy żaliła się że od dwóch dni jej chłop spłakany nie mówi w domu o niczym innym tylko o tym że mu pudełka zabierają. Dla niego to dramat bo nie kolekcjonuje żadnej gry tylko kupuje na premierę i szybko przechodzi potem sprzedaje bo mu szkoda kasy.

To przez tego chłopa korporacja Sony musiała podjąć taką decyzję reggie

Opublikowano

Przecież CTR ze 20 zika musiał kosztować, co to za akcja.

Opublikowano

Mam tylko nadzieję, że Silent Hill 1 wyjdzie jeszcze w pudełku, no i RE Veronica bo muszę mieć je w kolekcji jak pozostałe części serii.

Resztę mam już w dupie.

Za cyfry nie daje więcej niż 50 zł, jedynie RE4R i SH2R wziąłem na premierę na Steam, ale te serie to wyjątki.

Opublikowano

Dyskusje nie ustają, gracze nadal są wściekli (ja też), tłiter nawołuje do bojkotu, a w 2028 wszyscy rzucą się na zapisy do kolejki na zakup PS6 za 5 kafli i jeszcze w tym samym dniu złożą preordery na symulator łysej baby w cyfrze za 400 zł i już zapomną jak półtora roku temu podnosili krzyk. Róbcie screeny.

Opublikowano

Tu nie ma, co robić screenów. W żadnym innym medium nie ma takich lemingów i neoniewolników, których nawet Pan nie musi smagać batem, bo sami się biczują, żeby się czasem nie przemęczył.

Opublikowano

A moze wiekszosc ludzi po prostu chce sobie pograc w gry wideo a nie filozofowac o tym co? z kim? za ile? i komu?

Edytowane przez Ken Adams

Opublikowano

Niedzielniaki co kupują co roku Fifę czy coda i grają w 1 grę pewnie tak.

Ja sobie spokojnie poczekam zobaczę jakie będą opcje i polityka chociażby zwrotów.

Jest Turcja jest indonezja, można doładowywać portfel taniej i kupować we 2 jak teraz lub nawet na osobne konta.

Ale i tak najprawdopodobniej złożę pc a ps6 jesli w ogóle to kupię za 3 czy 4 lata o ile exy dowiozą i będzie już dobra oferta tytułów w ps plus extra.

Być może też pomyślę o switchu 2.

Opublikowano
1 godzinę temu, SlimShady napisał(a):

Przecież CTR ze 20 zika musiał kosztować, co to za akcja.

Znalazłem, 18zł pawel

Zrzut ekranu 2026-07-04 160953.png

Opublikowano
14 minut temu, Shen napisał(a):

Znalazłem, 18zł pawel

Zrzut ekranu 2026-07-04 160953.png

A teraz dobry pan sony sprzedaje na psn rimejka za 170 - po 7 latach od premiery .

Opublikowano

Mam taki autorski pomysł, co zrobić, żeby posiadanie cyfrowych dóbr nie należało do dobrej woli korpo i wtyczki do ich własnych serwerów. Źródło pobierania plików gry powinno być niezależne od Sony i działania PS Store. Kupujesz na PS Store, płacisz za zakup licencji u Sony, Sony rozlicza się z twórcami/wydawcami (zarabiając te swoje 30%) i tak to działa, póki Japońce prowadzą swój biznes, ale nawet gdyby samo Sony, Microsoft lub Steam odłączyły wtyczkę i nie chciały dłużej prowadzić biznesu, powinno być dostępne źródło z serwerami pobierania cyfrowej treści niezależne od tych firm, utrzymywane międzynarodowo, zatwierdzone jakąś ustawą międzynarodową, może parlament europejski by się do czegoś przydał. Nie byłby to jakiś wielki koszt (delikatnie mówiąc) utrzymania w takiej skali zainteresowanych, a tak czy inaczej przeznacza się pieniądze na dziedzictwo kultury z podatków. Gracze też płacą podatki. Sony mogłoby sobie co najwyżej usuwać gry ze sklepu i uniemożliwić zakup ze względu na utratę licencji, jak ma to miejsce od lat, ale kto już nabył, temu nie można odebrać możliwości pobierania plików gry na konsolę (bo nie byłoby to zależne od usługi first party Sony). Ubisoft usunął The Crew z bibliotek graczy uPlay, bo wycofali grę ze sprzedaży, ale już Steam nie (tak czy inaczej do działania gry potrzebne były serwery, ale nie w tym rzecz). Może coś przeoczyłem, ale to tak na szybko.

Taki trochę GOG, tylko przełożony na zamknięte platformy (trwały, niezależny od konkretnego korpo zbiór treści cyfrowych vs archwiwizacja instalatorów po stronie gracza).

Opublikowano

Przy Stop Killing Games urzędasy z UE jakoś nie były ostatnio pozytywnie nastawieni wbrew woli suwerena.

Opublikowano

Tylko rząd, Unia Europejska są w stanie wymusic pewne rzeczy. Potrafili sprawić że Apple czy Google klękało więc i graczom mogliby pomóc.

Tylko że jest tego za mało. Akcja Stop Killing Games szczytna, ale za mała. 80% graczy pewnie nie wiedziało nawet że coś się dzieje. Wszystko można wymusić, jeśli znajdziesz odpowiednią ilość ludzi.

No ale nie znajdziesz, spróbuj namówić graczy żeby przez kwartał nie kupili żadnej gry od Sony, powodzenia ;)

Opublikowano

Wtedy podali jakieś argumenty przeciwko i tutaj też by musieli. Zawsze dostawałeś tylko licencję na użytkowanie oprogramowania, nawet mając nośnik. I licencja dotyczyło tego, że możesz z tego oprogramowania korzystać tak długo, jak długo nie łamiesz warunków EULA. Więc skoro cyfra jest tylko dostosowywaniem się do zmieniających się czasów (rozwój internetu), sposobem dystrybucji, nie ma powodu do jakichkolwiek innych zmian, niż sposób dystrybuowania.

Opublikowano
Gametrade .
A polecę kontrowersyjnie.
Kto kojarzy plati.ru gdzie za kilka $ można było dostać dostęp do konta z grami wartym czesto kilkaset $.
Plati dalej zyje, kupilem tam dostep do konta z zdelistowanymi dlc do forzy horizon 3 jakis czas temu