Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Noob kupuje telewizor bądź monitor pod PS5/XSX

Featured Replies

Opublikowano
55 minut temu, lpcl napisał:

Tak średnio bym powiedział z tym sony, jeśli koledze z forum z ceny zjechali przez nie spełnione obiecanki. Nie chcę już pisać nawet o spierdzielonym 4k i 120 hz w ich tv. 

No tak, ale to chyba nie jest gorzej niż w 2019 gdzie w ogóle tego nie miały tamte modele, trochę bicie piany. Zresztą te 4k 120 działa całkiem Okey po aktualizacjach, o ile nie masz oczu 50 cm od tv. Wiele osób nawet z tego forum mających HX używa tego trybu i sobie chwali.
Hajs zwracają głównie za VRR, którego nie dowieźli, a podawali że jest/będzie, no ale oczywiście w modelach ad 2018/19 też tego nie ma.

Reszta głównych parametrów jak czerń, hdr, il, kontrast, gamut, podświetlenie jest lepsza lub porównywalna w modelu 2020 niż 2019.

• Odpowiedzi 19,8 tys.
  • Wyświetleń 1,8 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Wyobraźcie sobie że pracujecie w takim Media Markecie i przychodzi taki typ nazwijmy go dla przykładu BiBOlino (postać fikcyjna, zbieżność nazw kompletnie przypadkowa) po telewizor, wyciąga z torby pł

• Bartolinsky
    Bartolinsky

@gtfan jak te kropki po edycji postów są wołaniem o pomoc w alfabecie morsa, bo żonka zobaczyła co wypisujesz to tu masz ściągę byczku.       

• 5 złych decyzji w pakiecie. 

Opublikowano
10 minut temu, balon napisał:

No tak, ale to chyba nie jest gorzej niż w 2019 gdzie w ogóle tego nie miały tamte modele, trochę bicie piany. Zresztą te 4k 120 działa całkiem Okey po aktualizacjach, o ile nie masz oczu 50 cm od tv. Wiele osób nawet z tego forum mających HX używa tego trybu i sobie chwali.
Hajs zwracają głównie za VRR, którego nie dowieźli, a podawali że jest/będzie, no ale oczywiście w modelach ad 2018/19 też tego nie ma.

Reszta głównych parametrów jak czerń, hdr, il, kontrast, podświetlenie jest lepsza w modelu 2020 niż 2019.

Piszę dlatego, bo sam mam też tv sony z 2017 roku, który max daje do 1500 nitów i wydawać by się mogło, że w ad 2021 to ponad 2000 to będzie standard a tutaj coraz gorzej z roku na rok. A wiele elementów działa po prostu gorzej niż w moim tv. Trochę podobnie w samsungach od czasu serii ks. 

Opublikowano
38 minut temu, lpcl napisał:

Piszę dlatego, bo sam mam też tv sony z 2017 roku, który max daje do 1500 nitów

Nie wiem jaki tv porównujesz, ale Easy wrzucił zestawienie identycznej półki, bezpośredniego następcy HX90.

Jak chcesz to możesz porównać XH90 z jego poprzednikiem czyli XG85. Tutaj jest duży progres w kolejnej generacji.

Opublikowano
2 minuty temu, balon napisał:

Nie wiem jaki tv porównujesz, ale Easy wrzucił zestawienie identycznej półki, bezpośredniego następcy HX90.

Jak chcesz to możesz porównać XH90 z jego poprzednikiem czy XG85. Tutaj jest duży progres w kolejnej generacji.

Akurat piszę o XE93 ale z tego co pamiętam to 2 kolejne lata tv z tej klasy były gorsze od niego, potem już nie śledziłem i nawet nie wiem jakie teraz tam są oznaczenia. 

Opublikowano

Dla mnie XH90 to świetny LCD w swojej cenie, a to że nie dostał nowych funkcji, no jak widać jwszce na nie poczekamy skoro nawet modele z tego roku ich nie mają.

Inna sprawa że taki samsung w trybie gry ma wszystkie funkcje, ale obraz tak z 5 razy gorszy niż u Sony.

Opublikowano

Xe93 jest kozak, miałem okazję kupić w zeszłym roku tanio używkę.
Odpuściłem tylko dlatego że input lag dość słabo wypada.

Wysłane z mojego MI 8 SE przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
21 minut temu, Schranz1985 napisał:

Xe93 jest kozak, miałem okazję kupić w zeszłym roku tanio używkę.
Odpuściłem tylko dlatego że input lag dość słabo wypada.

Wysłane z mojego MI 8 SE przy użyciu Tapatalka

W sumie żałuj bo 2 lata na swoim grałem w halo i nie narzekałem na laga, coś tak ok. 30 ms chyba było. Szybciej laga ma padzid poczujesz niż różnicę między 30 a 10, nie mówiąc nawet o lagach w grze online, kiepskich serwerach i typach z netem z dżungli. 

Opublikowano

Mój znajomy ma xe93 mocno  narzeka na clouding. On nie ma stref wygaszania?

Opublikowano
6 minut temu, easye napisał:

Mój znajomy ma xe93 mocno  narzeka na clouding. On nie ma stref wygaszania?

Ma 72 strefy. 

Opublikowano

To ja nie wiem jak może clouding widzieć. Pewnie jak zwykle coś myli :dunno:

Opublikowano

Chyba coś tam się zesralo w tym roku w fabryce LG. Te poziome pasy nazywane "screen door effect" są niemal wszędzie. Niekiedy przyjmują postać taką, że to nie powinno wyjśćw ogóle  z fabryki. Jeden ziomek sprawdził 9 sztuk nowych OLED Sony i każdy jeden miał na jasnych elementach szachownice.

176934998_3972035522874254_1792758240342862613_n.png

178588025_1124550324712783_3541964849480732193_n.png

178568715_510530969953229_4664720676239267616_n.png

obraz_2021-04-27_083808.png

Edytowane przez PiPoLiNiO

Opublikowano

Nie zjebalo się, tylko popyt na elektornikę jest tak wielki, że możecie się spodziewać zalewu gówna, które normalnie nie przeszłoby kontroli jakości. Towar i tak się sprzeda bo nic innego nie ma. Nadchodzą trudne czasy, gdzie jakość nie ma znaczenia, a dostępność. I dotyczy to chyba całego rynku elektroniki, nie tylko TV.

Opublikowano

Czyli jednak widzę ze poczekam na obecnych 55 calach, nie będę się na sile pchał w 65. Ciekawe kiedy to się unormuje wszystko, bo wydaje się jednak ze wszystko już zaczęło działać od dłuższej chwili całkiem normalnie.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Widzę, że wszystkie TV zjebane w tym roku - i LCDki i Oledy :teehee:

Opublikowano

Właśnie kupuje nowe mieszkanie i myślę o tym, jak fajnie wyposażyć. Obecnie mam bardzo budżetowy TV 43, który ma już ponad 2 lata i będę chciał zmienić. Nie celuję w nic większego, jak 50 cali. 

Na ten moment moim kandydatem wydaje się być:

https://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/samsung-qe50qn91a-smart-tv-uhd-4k-sams.bhtml#opis

Mam nadzieję, że na koniec roku będzie poniżej 5k :P

Opublikowano

Dobrze, że postawiłem na CX :obama:

Choć ciekawe kiedy zszedł z linii i jaka matryca w nim siedzi...

Opublikowano
Dobrze, że postawiłem na CX :obama:

Choć ciekawe kiedy zszedł z linii i jaka matryca w nim siedzi...
To już się pojawiało w CX, ale nie w takim natężeniu i tak widoczne. Tam było głównie na mocnym białym hdr. Teraz odpalasz Świnkę Peppe na yt i masz pasy [emoji23][emoji23][emoji23]
Opublikowano

No to grubo, a jak u Ciebie z tym efektem?  bo kojarzę, że ma 77

Opublikowano

Z tego co czytam, to już rozumiem ja też tak mam i chyba każdy tak ma jak coś zobaczysz na nie, na swojej matrycy już zawsze to będziesz widzieć, tak było z pierwszym LCD i smużeniem, człowiek nie widział lepiej się żyło ale jak już zobaczył to :frog:

No i jednak odległość od danej przekątnej też dużo robi, im bliżej dużej przekątnej tym więcej wad widać...

Edytowane przez Soul

Opublikowano
1 minutę temu, DamianGrecky napisał:

Panowie, nie straszcie, bo już się napaliłem na wymianę Oleda w tym roku :frog: 

Nie szukaj dziury w całym a będzie Pan zadowolony ja mam OLEDA 55 od trzech lat i jest taki fikoł, że już do LCD nie wrócą dla tego wjechał teraz kolejny OLED. 

Opublikowano
2 godziny temu, Shago napisał:

Właśnie kupuje nowe mieszkanie i myślę o tym, jak fajnie wyposażyć. Obecnie mam bardzo budżetowy TV 43, który ma już ponad 2 lata i będę chciał zmienić. Nie celuję w nic większego, jak 50 cali. 

Na ten moment moim kandydatem wydaje się być:

https://www.euro.com.pl/telewizory-led-lcd-plazmowe/samsung-qe50qn91a-smart-tv-uhd-4k-sams.bhtml#opis

Mam nadzieję, że na koniec roku będzie poniżej 5k :P

Abstrahując od modelu to przesiadki z 43 na 50 nie odczujesz w ogóle. No chyba, że mieszkanie z patodeweloperki i od TV do kanapy masz 1 m. 

Opublikowano
6 minut temu, Rudiok napisał:

Abstrahując od modelu to przesiadki z 43 na 50 nie odczujesz w ogóle. No chyba, że mieszkanie z patodeweloperki i od TV do kanapy masz 1 m. 

2.5m będzie w linii prostej. Teraz mam trochę ponad 1.5m i 43 w zupełności mi wystarczają.