Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

+++ CHCESZ KUPIC/ZMODERNIZOWAC KOMPA?

Featured Replies

Opublikowano

Przydadzą Ci sie dwa ekrany i tak. Ja mam 48 calowy telewizor lg oled jako drugi ekran tylko do multimediów. Nie chciałbym oleda jako główny ekran bo używam kompa też do pracy.

• Odpowiedzi 10,5 tys.
  • Wyświetleń 1,1 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Ktoś chciał abym podrzucił złożonego kompa oto i on:         Muszę ogarnąć sterowniki, rgb i inne duperele jeszcze. Tak świeci się bo to dziewczyny, ja mam swojego czar

• PiPoLiNiO
    PiPoLiNiO

• Przyszło, wydaje mi się że kiedyś pudełka były większe. Czekam tylko dzisiaj na obudowę i zacznę składać.    

Opublikowano

Wlasnie, do przegladania forumka oled jest gorszy, jeszcze mu sie wypali logo psx

Opublikowano

Ja bym brał gorszy procek i kupił oleda a nie zestaw na starcie już z myślą o aktualizacji. Te głośniki za 200 zł to wywal i zostaw słuchawki tylko. Kupisz sobie kiedyś dobre a nie takie pizdyki. Listwa za 130 zł? Ja mam kompa dużo droższego na listwie z bezpiecznikami z lidla na promce. To nie jest jakieś audiovoodo, będzie działać.

Opublikowano
8 minut temu, Josh napisał(a):

Mina the Hollower będzie aż tak lepiej wyglądać na monitorze za 3k od tego za 800zł?

Odpowiadając tylko i wyłącznie na Twoje pytanie i pomijając resztę wypowiedzi, to tak, będzie wyglądać o wiele lepiej ze wzgledu na kolorki i rozdzielczość.

Ale jak najbardziej rozumiem, że lepiej kupić nowy sprzęt za 3 miesiące zamiast robić jakieś fikołki, też bym tak zrobił.

8 minut temu, Chewie napisał(a):

Tym bardziej jak mozna kupic topowy model za 3049

O i elegancko, 250 w kieszeni.

Opublikowano

Najtaniej jest gigabyte za 2740 teraz bodajze ale ja bym go nie bral, na 2000 rpm to musi byc glosne.

2 minuty temu, Ukukuki napisał(a):

Aaa no i nie kupuj wszystkiego w jednym sklepie.

Pewnie chce zeby mu zlozyli, ja zachecam do zlozenia wlasnorecznie. Ewentualnie mozesz kupic ten zestaw i karte osobno akurat wlozenie gpu jest proste i chyba nawet konsolowiec sobie poradzi.

Opublikowano
1 minutę temu, Ukukuki napisał(a):

Listwa za 130 zł? Ja mam kompa dużo droższego na listwie z bezpiecznikami z lidla na promce. To nie jest jakieś audiovoodo, będzie działać.

Ja też mam listwę z leroya za 6 dych. Jeszcze ma dwa wejścia na usb : D

10 minut temu, Sebas napisał(a):

Przydadzą Ci sie dwa ekrany i tak.

Jak się pracuje i gra przy jednym stanowisku to pewnie dwa monitor nieodzowne, ale ja odkąd wstawiłem jeden monitor uw zamiast 27 i 24 to lepiej mi się w sumie skupia na gierce. Wcześniej to na drugim zawsze były jakieś media i chcąc nie chcąc się tam zerkało. Nawet jak był pulpit włączony to coś tam się ruszało i kątem oka było widoczne. A teraz jak gram to cała uwaga jest skupiona na jednym ekranie. Wiem, że to może szukanie pozytywów na siłę, ale akurat ja się nie spodziewałem, że będę zadowolony z przesiadki na jeden monitor.

Opublikowano
4 minuty temu, Josh napisał(a):

Na czymś trzeba grać frog Nie będę teraz kupował używanego oleda albo brał jakiegoś małego piździka na raty jak mogę się wstrzymać kilka miechów i później kupić porządny monitor który starczy mi na lata. Zwłaszcza że i tak najpierw będę nadrabiał rozpikselowane indory, to po co mi do nich jakaś bestia z perfekcyjną czernią i nieskończonym kontrastem? Mina the Hollower będzie aż tak lepiej wyglądać na monitorze za 3k od tego za 800zł? Celem od początku było maksymalne wpompowanie floty w skrzynkę, a dopiero z czasem dokupowanie lepszego sprzętu i tego będę się trzymał.

Masz kupić Oleda 34 cale na raty. To tutaj odpuść. Kupisz to za 700zl i wątpię czy ktoś Ci da 500 na OLX nawet jak będzie miał miesiąc.

Zakup bezsensu bo za kwartał chcesz kupić nowy monitor.

Bierzesz na raty Oleda 34 cale masz promocję w stylu kup dziś zacznij spłacać za 3-6 miechów. Nawet raty nie zapłacisz, a zdążysz spłacić całość. Temat zamykasz za jednym strzałem i finito- spokój na „lata”

Podbiłeś bezsensu cenę fotelem, słuchawkami i tym monitorem. To 1500zl

6 minut temu, Ukukuki napisał(a):

Ja bym brał gorszy procek i kupił oleda a nie zestaw na starcie już z myślą o aktualizacji. Te głośniki za 200 zł to wywal i zostaw słuchawki tylko. Kupisz sobie kiedyś dobre a nie takie pizdyki. Listwa za 130 zł? Ja mam kompa dużo droższego na listwie z bezpiecznikami z lidla na promce. To nie jest jakieś audiovoodo, będzie działać.

Ty ja mam takie pizdziki….. i powiem że nie takie pizdziki. Ładnie dają, bass czuć na jąderkach, gra całkiem za ten hajs.

https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/sluchawki-i-glosniki-komputerowe/glosniki-komputerowe/glosniki-logitech-2-1-z533-czarny?gad_source=1&gad_campaignid=19799653095&gbraid=0AAAAADoIO6-q147bob9b-fDcLToEH_n7y&gclid=CjwKCAjwmdLSBhANEiwAkREMN1vpoptM2F486kuPksSv1Jxi48x1Gp7v5zQS3hdxnViisF0kYXhjtBoCVkoQAvD_BwE

Opublikowano

Z zakupem konsoli i TV jednak była prostsza sprawa turned Tak czy inaczej, mniej więcej jakiś kierunek mam obrany, ale wszystkie Wasze opinie, porady i propozycje biorę sobie do serca i jeszcze do września będę analizował temat. Może coś pozmieniam, może jeszcze padnie jakaś dodatkowa kaska i wjedzie lepszy zestaw. Dzięki, jesteście najlepsi lapka <3

Opublikowano
2 minuty temu, Josh napisał(a):

Z zakupem konsoli i TV jednak była prostsza sprawa turned

Dla mnie składanie zestawu, najpierw na papierze, a potem na biurku to najlepsza część tego wszystkiego xd na równi z graniem się z tego cieszę. No ale wiem, że nie wszyscy podzielają mój entuzjazm potter

A tak jeszcze doczytałem, że chcesz we wrześniu kupować, to zasadniczo nie ma co tu teraz składać xd przez dwa miesiące to się może sporo rzeczy zmienić, coś przestaną produkować albo wyjdzie z magazynów, coś zdrożeje/potanieje, na coś będzie akurat fajna promocja. Pcta to się kupuje w przeciągu kilku dni raczej, więc w okolicach września radziłbym Ci wrócić tutaj do tematu i zaktualizować zestaw.

Edytowane przez rafanus2

Opublikowano
2 godziny temu, Josh napisał(a):

Spokojnie sobie wszystko przemyślałem i prawdopodobnie tak będzie wyglądał mój zestaw startowy, na który rzucę się jakoś po wrześniowej wypłacie

https://www.x-kom.pl/lista/faa53l7s6

budżet i tak przekroczony, niestety jak się doliczyło wszystkie pierdoły typu myszka, klawiatura czy fotel to uzbierała się ładna kwota i już absolutnie nie ma szans żebym jeszcze wyciągnął tysiaka więcej na lepszy monitor, a jeżeli już mam iść na jakieś ustępstwa, to wolę się przez parę miechów przemęczyć się na gorszym wyświetlaczu i później go wymienić na lepszy niż teraz przyoszczędzić na karcie graficznej lub procesorze. Jakieś sugestie odnośnie mychy, klawiatury czy głośników?

2 godziny temu, Josh napisał(a):

Spokojnie sobie wszystko przemyślałem i prawdopodobnie tak będzie wyglądał mój zestaw startowy, na który rzucę się jakoś po wrześniowej wypłacie

https://www.x-kom.pl/lista/faa53l7s6

budżet i tak przekroczony, niestety jak się doliczyło wszystkie pierdoły typu myszka, klawiatura czy fotel to uzbierała się ładna kwota i już absolutnie nie ma szans żebym jeszcze wyciągnął tysiaka więcej na lepszy monitor, a jeżeli już mam iść na jakieś ustępstwa, to wolę się przez parę miechów przemęczyć się na gorszym wyświetlaczu i później go wymienić na lepszy niż teraz przyoszczędzić na karcie graficznej lub procesorze. Jakieś sugestie odnośnie mychy, klawiatury czy głośników?

Bierz ten zestaw bez zastamawiania. Oleda monitor siekniesz później.

Opublikowano

Tak jak @rafanus2 napisał składaj sobie zestaw jak już będziesz miał zamiar kupić i przeglądaj promki w międzyczasie, może się trafi jakiś dysk, karta graficzna czy monitor w dobrej cenie.

Opublikowano

Imo do wrzesnia bedzie drozej ale nigdy nie wiadomo. Ramy i karty amd maja pojsc w gore.

Opublikowano

Mnie dziwi polecanie radka dla laika :) ale to ja, za duzo znajomych miało problemy z kartami/softem od AMD. Na pewno są najlepsze cenowo w stosunku do wydajności.

BTW Ramy 6400Mhz i AMD to też mogą oznaczać problemy i dodatkowe grzebanie, może pójdą może nie. Bez problemu AMD chwytają 6000mhz. Już nawet pomijam to że Goodramy to są jedyne pamięci z którymi i ja i kumple mieli problemy, ale to ja jestem uprzedzony znów ;).

Edytowane przez Kangus

Opublikowano

Na swoją obronę, powiem że dałem opcję z 5070 i 5070Ti : D wybór końcowy należy do użytkownika, ja też całe życie mam nvidię, ale nie będę komuś mówił co lepsze, bo na własnej skórze się nie przekonałem, że radeony mają problemy.

Co do ramu można zmniejszyć prędkości do 6000Mhz, więc nie widzę problemu. A wchodząc w szczegóły, jeżeli ma prędkość zwiększoną do 6400Mhz to krzem powinien być lepszy niż w tych co mają 6000Mhz. Ale masz rację, żeby było bezobsługowo można wziąć Lexary 10 zł droższe 6000Mhz i CL32.

Opublikowano

W teorii powinno wystarczyc, ale tak moze kupic, w sklepie aplikują XMP i po problemie, nie musi biosa oglądać. Ofc to nie jest nic trudnego. Ale z ramem potrafia byc rozne jazdy z niekompatybilności, asus nawet ma liste kompatybilnego ramu do danej plyty glownej(zwykle to da po prostu te z zaszytym profilem gotowym pod AMD). Ofc jak samemu sie ogarnie to pewnie kazdy czlowiek dostroi, mhz, timingi i napiecia, no ale to na pewno nie jest cos czym sie chce standardowy czlowiek zajmowac, a ze nie wszystkie pamieci maja fabrycznie profil pod AMD...

Nvidia ma spora przewage nad AMD w GPU, ale rozumiem jak dla kogos różnica w cenie jest warta rezygnacji z rzeczy typu od dlugie lata wsparcie dobrze wygladajacego dlssa(którego mozna banalnie podmienić w apce na nowszego), RT/PT z ray reconstruction, lepiej działające FG itp. Wydajnościowo te karty z AMD sa spoko, a jak gra napisana dobrze pod nie to i 5080 przegoni taki 9070 XT.

Edytowane przez Kangus

Opublikowano

Jeszcze ma czas może się sytuacja zmieni i Nvidia potanieje to sobie chłopak weźmie zielonych.

Opublikowano

A jak mam podstawkę ryzen 5 5600 + 16gb ram ddr4 to jak włożę rtx np 5060 to w 2k z dlss chyba pogram na średnich w obecne gierki?

Opublikowano

Będą kłopoty ze względu na ilość pamięci w 5060, przy 16 GB RAMu przyda się karta z 16 GB VRAMu.

Opublikowano
51 minut temu, Kangus napisał(a):

Mnie dziwi polecanie radka dla laika :) ale to ja, za duzo znajomych miało problemy z kartami/softem od AMD. Na pewno są najlepsze cenowo w stosunku do wydajności.

BTW Ramy 6400Mhz i AMD to też mogą oznaczać problemy i dodatkowe grzebanie, może pójdą może nie. Bez problemu AMD chwytają 6000mhz. Już nawet pomijam to że Goodramy to są jedyne pamięci z którymi i ja i kumple mieli problemy, ale to ja jestem uprzedzony znów ;).

Ja tam jestem zadowolony z amd. Wiadomo sam bym wzial nvidie gdyby byla w podobnej cenie powiedzmy 200-300 zl wiecej ale doplacac ponad tysiaka za taka sama wydajnosc troche smiech. Problemy mozna miec na kazdej karcie. Zawsze mozna zwrocic do 30 dni jak sie pojawia problemy wiec jakie tu jest ryzyko?

Edytowane przez Chewie

Opublikowano

A jaka kartę maksymalnie można w to włożyć żeby wykorzystać ja w tych 95%?

Wolałbym włożyć kartę za 3 czy nawet 4k niż nowy komp za 10.

Tym bardziej ze to ma być na najbliższe 2 max 3 lata a później się zobaczy.

Nie jestem master race nie potrzebuję 300 fps w Cs bo nie gram w takie gry.

To ma być taki zamiennik konsoli, gram na oledzie 48" więc rozdzialka 2k musi być, a detale cienie itc to coś tam zawszę można pokombinować żeby fps sie zgadzały.

Chyba bym w gf celowal dla dlss

Opublikowano
3 minuty temu, Schranz1985 napisał(a):

Chyba bym w gf celowal dla dlss

Radeony mają FSR4 który też dobrze działa a w starszych grach które nie obsługują FSR3.1/4 (i nie chcesz samemu tego zmienić) i tak będzie 60 FPS przy 1440p. 5060 Ti lub 9060 XT będzie ok do tego procka. Jak chcesz lepsze RT to 5060 Ti jak taniej to 9060 XT obie tylko w wersji 16 GB.

Opublikowano
19 minut temu, Chewie napisał(a):

Wiadomo sam bym wzial nvidie gdyby byla w podobnej cenie powiedzmy 200-300 zl wiecej ale doplacac ponad tysiaka za taka sama wydajnosc troche smiech.

Tyle że wybrałeś grę która jest AMD friendly, no ale generalnie wydajność jest zbliżona. Nawet najnowsze gry nie zawsze mają FSR 4 dodany (patrzy 007 i nawet nie da się wymusić przez podmianę DLL 4.1). DLSS jest od lat i wygląda eony lepiej niż każde FSR przed 4.0+od dawna implementowany jest w ten sposób że podmiana DLL jest możliwa. Do tego nie pograsz w pragmatę czy Residenta z PT, nie masz Ray Reconstruction(Crimson Desert Wygląda od groma gorzej na AMD) itp. To często nie jest ta sama jakość obrazu po prostu. Co nie znaczy że obraz na NV nie ma czasem swoich bolączek :). Wiadomo że prawie każdy będzie miał jakieś skrzywienie żeby preferować to co sam wybrał :D. Ja piszę dlaczego wybrałem NV, ale i tak sfailowalem bo kupiłem 5080(zanim wyszło 5070Ti) bojąc się o zapowiadane problemy z dostępnością, a dopłata względem tej tańszej nie była warta zachodu :).

Edytowane przez Kangus

Opublikowano

Również wspominałem o dodatkach jakie daje zielona karta.

Z czerwonymi się zatrzymałem w miejscu jak było GTA 3 i nie chciało to chodzić. Potem jakieś mody były żeby gazet nie było na ulicach itp. Ale i tak finalnie gra nie chodziła. Koleżanka to miała. Ja zawsze nvidia. Teraz tylko Procka mam od amd.

No i decyzja z monitorem dziwna jeszcze wiedząc że to ma być na 2/3 miechy, no ale. Niech kupuje co chce i niech służy.

Opublikowano
9 minut temu, łom napisał(a):

Radeony mają FSR4 który też dobrze działa a w starszych grach które nie obsługują FSR3.1/4 (i nie chcesz samemu tego zmienić) i tak będzie 60 FPS przy 1440p. 5060 Ti lub 9060 XT będzie ok do tego procka. Jak chcesz lepsze RT to 5060 Ti jak taniej to 9060 XT obie tylko w wersji 16 GB.

W ogóle mnie nie interesuje rt.

Ma być ostro i płynnie.

Dlatego nie idę w nowego pc ramy po 1500 i procki za 1000zl .

Jakoś nie wierzę w to ze taki ryzen nie da rady jak ps5 to chyba odpowiednik 3600 czy coś takiego.