Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

+++ CHCESZ KUPIC/ZMODERNIZOWAC KOMPA?

Featured Replies

Opublikowano
4 minuty temu, Schranz1985 napisał(a):

W ogóle mnie nie interesuje rt.

Ma być ostro i płynnie.

Dlatego nie idę w nowego pc ramy po 1500 i procki za 1000zl .

Jakoś nie wierzę w to ze taki ryzen nie da rady jak ps5 to chyba odpowiednik 3600 czy coś takiego.

3600x często brakuje do 60 fps. 5600 powinien być taki ok żeby uzupełnić te braki. RTX 5060 do 1440p@medium/high bez RT z DLSS Quality/balanced(wygląda ok z nowym modelem) powinno podejść, tak długo jak się zmieścisz w vramie. Tylko ten Vram mnie osobiście wkurzał na tyle w 3070 8GB(podobna wydajnośc jak 5060) przy graniu w 1440p że się wnerwiłem i wymieniłem - po czasie zaczyna spadać framerate, albo jakieś durne przycinki i nie wiesz czy masz schodzić z opcji, gra zwalona, czy ten Vram bo liczniki pojemności nie do końca oddają problem.

Edytowane przez Kangus

• Odpowiedzi 10,5 tys.
  • Wyświetleń 1,1 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Ktoś chciał abym podrzucił złożonego kompa oto i on:         Muszę ogarnąć sterowniki, rgb i inne duperele jeszcze. Tak świeci się bo to dziewczyny, ja mam swojego czar

• PiPoLiNiO
    PiPoLiNiO

• Przyszło, wydaje mi się że kiedyś pudełka były większe. Czekam tylko dzisiaj na obudowę i zacznę składać.    

Opublikowano
5 minut temu, Schranz1985 napisał(a):

Jakoś nie wierzę w to ze taki ryzen nie da rady jak ps5 to chyba odpowiednik 3600 czy coś takiego.

Jak nie wierzysz to sobie popatrz na testy, 5600 jest mocniejszy od tego co jest w PS5 ale nie na tyle aby z 60 FPSów na PS5 mieć 120 na PC nawet po wrzuceniu 5090. Różnica między 3600 a 5600 to jakieś 30% a jak olewasz RT to 9060 XT tym bardziej wystarczy.

@Kangus Przy 16 GB RAMu karta 8 GB kompletnie nie wchodzi w grę.

Opublikowano

9060xt to karta poniżej 2k ? Xd

Brzmi zajebiecie.

Pobawię sie 2 lata. A po tym czasie cyk jak płytki ps do paczkomatu i pomyślimy co dalej .

Opublikowano

Jestem gotów na każde poświęcenie, byle tylko Sony przestało na mnie zarabiać.

Opublikowano

Wystarczy kupić zwykłego biurowca za 2 stówki, przesiedzieć na nim pół roku i kupić coś innego. Nie od razu Rzym zbudowano. Fotel może i 3k kosztować, a i tak może być człowiek średnio zadowolony, bo mało który droższy fotel da się zobaczyć na żywo. Ja kupiłem slaba i jak za tyle mamony to mam mieszane uczucia. Jeżeli chodzi o wygodę to jest top, ale wkurwiają mnie jakieś odgłosy z mechanizmu non stop. Chuj wie czy tak ma być czy to się coś rozpierdala xd a sprawdzić przed zakupem się nie dało. Taki offtop mały.

Opublikowano

Mogę zmienić ps na pc ale nigdy nie będę się garbil przy monitorku na jakimś krześle.

Tylko wygodny fotel + duży tv + pad.

Opublikowano

A braleś uwagę granie na PC w stylu konsolowym, zaoszczedzilbyś na monitorze i fotelu?

Steam OS lub Xbox Mode, PC podłączony pod TV i obsługa wszystkiego padem z kanapy.

Przepraszam jeśli było to już poruszane, czytam temat wyrykowo

Opublikowano
39 minut temu, Kangus napisał(a):

Tyle że wybrałeś grę która jest AMD friendly, no ale generalnie wydajność jest zbliżona. Nawet najnowsze gry nie zawsze mają FSR 4 dodany (patrzy 007 i nawet nie da się wymusić przez podmianę DLL 4.1). DLSS jest od lat i wygląda eony lepiej niż każde FSR przed 4.0+od dawna implementowany jest w ten sposób że podmiana DLL jest możliwa. Do tego nie pograsz w pragmatę czy Residenta z PT, nie masz Ray Reconstruction(Crimson Desert Wygląda od groma gorzej na AMD) itp. To często nie jest ta sama jakość obrazu po prostu. Co nie znaczy że obraz na NV nie ma czasem swoich bolączek :). Wiadomo że prawie każdy będzie miał jakieś skrzywienie żeby preferować to co sam wybrał :D. Ja piszę dlaczego wybrałem NV, ale i tak sfailowalem bo kupiłem 5080(zanim wyszło 5070Ti) bojąc się o zapowiadane problemy z dostępnością, a dopłata względem tej tańszej nie była warta zachodu :).

Tak, niektore gry lepiej dzialaja na amd niektore na nvidii, ogolnie 5070ti jest 5% mocniejsze. Po prostu widzialem ze nauczyciel wrzucil filmik z tymi dwiema kartami. On fajnie zawsze tlumaczy jakie sa roznice. Akurat mnie te ray tracingi jakos nie rajcuja tylko wydajnosc w rasterze.

6 minut temu, rafanus2 napisał(a):

Wystarczy kupić zwykłego biurowca za 2 stówki, przesiedzieć na nim pół roku i kupić coś innego. Nie od razu Rzym zbudowano. Fotel może i 3k kosztować, a i tak może być człowiek średnio zadowolony, bo mało który droższy fotel da się zobaczyć na żywo. Ja kupiłem slaba i jak za tyle mamony to mam mieszane uczucia. Jeżeli chodzi o wygodę to jest top, ale wkurwiają mnie jakieś odgłosy z mechanizmu non stop. Chuj wie czy tak ma być czy to się coś rozpierdala xd a sprawdzić przed zakupem się nie dało. Taki offtop mały.

Zawsze mozna wziac jakiegos markusa z ikei, chociaz one sa teraz drogie. Ja teraz siedze na gamingowym anda seat ale na starosc wezme sobie jakies porzadne biurowe moze herman miller.

Opublikowano
49 minut temu, Schranz1985 napisał(a):

9060xt to karta poniżej 2k ? Xd

Brzmi zajebiecie.

Pobawię sie 2 lata. A po tym czasie cyk jak płytki ps do paczkomatu i pomyślimy co dalej .

No niestety tak to wyglada. Jak chcesz miec 12 albo 16GB w nowym gpu to 2k nie Twoje :(.

Edytowane przez Kangus

Opublikowano
11 minut temu, Chewie napisał(a):

Tak, niektore gry lepiej dzialaja na amd niektore na nvidii, ogolnie 5070ti jest 5% mocniejsze. Po prostu widzialem ze nauczyciel wrzucil filmik z tymi dwiema kartami. On fajnie zawsze tlumaczy jakie sa roznice. Akurat mnie te ray tracingi jakos nie rajcuja tylko wydajnosc w rasterze.

Zawsze mozna wziac jakiegos markusa z ikei, chociaz one sa teraz drogie. Ja teraz siedze na gamingowym anda seat ale na starosc wezme sobie jakies porzadne biurowe moze herman miller.

Miałem markusa, ale chciałem coś "premium" xd generalnie ten slab jest naprawdę niezły gdyby nie te dźwięki przy odchyleniu oparcia, ale cena jest przesadzona o kilka stówek. U mnie na Podlasiu jest jakiś producent krzeseł, podobnie wygladają do slaba i są trochę tańsze, ale opinie mają super. Niestety dowiedziałem się o tym po kupnie, a tak to bym się przymierzył na miejscu.

Opublikowano

No mnie Markus juz wkurza, miałem kiedyś diablo, ale to się szybko te gąbki psuły. W markusie najgorszej z brakiem regulacji jest. Sam nie wiem w co teraz polować, ale nie za pare tysi

Opublikowano

ja też jak składałem kompa 2 lata temu to musiałem kupić wszystko od zera i jako fotel wziąłem jakiegoś na promce crapa z Jyska a siedzę na nim dalej, jak się rozleci to pewnie kupię coś lepszego ale narazie nie czuje potrzeby

Fotel Jysk Aggesetup czarno-szary (3629919)

Opublikowano
1 godzinę temu, Ukukuki napisał(a):

Yumisu ale to minimum coś koło 1200 zł w górę.

O właśnie o to chodziło, mają salon w Białymstoku.

Opublikowano
8 godzin temu, rafanus2 napisał(a):

O właśnie o to chodziło, mają salon w Białymstoku.

Polecam Yumisu 2053 magnetic. Świetny fotel.

Opublikowano
2 godziny temu, L3nka_Sky napisał(a):

Polecam Yumisu 2053 magnetic. Świetny fotel.

A cos więcej? Świetna wygoda, opcję ustawień oparcia, lędźwiowego odcinka czy co. Cena nie jest kosmiczna 1699zl

Opublikowano

Aktualnie Ryzen 5600, 2x16gb 3600, rx 9070. Gram w 1440p, tylko i wyłącznie gry singleplayer. Warto przesiąść się na 5500x3d? Jest około 10-15% wolniejszy od 5800x3d, ale za to połowę tańszy. Na AM5 póki co nie planuję przechodzić. 

Opublikowano
12 minut temu, shepard3 napisał(a):

Aktualnie Ryzen 5600, 2x16gb 3600, rx 9070. Gram w 1440p, tylko i wyłącznie gry singleplayer. Warto przesiąść się na 5500x3d? Jest około 10-15% wolniejszy od 5800x3d, ale za to połowę tańszy. Na AM5 póki co nie planuję przechodzić. 

Nie, czekaj na obniżki 5800x3d, masz tam 8 rdzeni i wyższe taktowanie i nie będzie ci tak karty ograniczać gdybyś kupił 5500x3d.

Opublikowano

Też chciałem kupić 5800x3d jak się pojawi ale 1600 za ten procek to jest nieporozumienie i wątpię, że będą jakieś większe obniżki bo desperaci siedzący na AM4 kupują. Wziąłem już 7800x3d i rx 9070xt w wersji swift, jeszcze tylko mobo, ram, zasilacz, chłodzenie cpu i jakiś oledzik.

Nad 5500x3d też się zastanawiałem, do zwykłej 9070 będzie spoko ale na 9070xt pewnie pojawi się jakiś bottleneck. Do gierek singlowych w 1440p chyba nie warto, ja bym został przy tym co masz.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jesli macie jakiegoś starocia w postaci płyty głównej pod AMD (X470 od MSI w moim przypadku), to sprawdźcie, czy nie opublikowali dla waszego modelu nowej wersji BIOS. U mnie wydali wczoraj z nowym mikrokodem AGESA.

Edytowane przez krzysiek923