Opublikowano 5 godzin temu5 godz. Ej, ale to chyba normalne że jak gra się dobrze sprzeda, to powstaje kolejna część, a jak się sprzeda kiepsko, to nie powstaje kolejna część. Mimo wszystko, pieniądze są dla wydawców dość ważne Aha, jak to w końcu jest z tą częstotliwością wydawania sequeli? Bo z jednej strony jest zarzut że te sequele wychodzą zbyt rzadko, z drugiej strony, że są klepane do porzygu. Czyli tak co 3-5 lat to jest zbyt rzadko czy może już zbyt często, do porzygu? Bo już się pogubiłem.
Opublikowano 5 godzin temu5 godz. I nawet z takim slabym sony xbox nie moze wyjsc na prosta. Kurtyna.
Opublikowano 5 godzin temu5 godz. 1 minutę temu, Czokosz napisał(a):Gearsy i Forza są zajebiste, więc nie rozumiem o co ta przypierdolka.No o to że nie ma ich na PlayStation.
Opublikowano 5 godzin temu5 godz. Autor IMO w ostatnich latach IMO było zdecydowanie za mało Halo, Gearsów czy Fallouta, więc jeśli teraz faktycznie zwiększy się częstotliwość wydawania nowych odsłon to wydaje mi się że żaden fan się nie obrazi.
Opublikowano 5 godzin temu5 godz. 9 minut temu, Mejm napisał(a):kupi wszystko ze znaczkiem xboxaAhahaha wy nie macie wstydu xd lataliscie po każde guwno z logo Sony. Wciskaliscie ludziom że Portal to najlepszy handheld, pro to poziom 4090. Zamawialiscie napędy z Zanzibaru.Nie kupiliście tylko Astrobota Sarosa i Ds2
Opublikowano 5 godzin temu5 godz. Teraz, ASX napisał(a):IMO w ostatnich latach IMO było zdecydowanie za mało Halo, Gearsów czy Fallouta, więc jeśli teraz faktycznie zwiększy się częstotliwość wydawania nowych odsłon to wydaje mi się że żaden fan się nie obrazi.Napisalem dokladnie to samo. Ze dla fanow czyli stalej bazy git. Tylko, ze dyskusja jest o przyciaganiu nowych uzytkownikow i poszerzaniu zasiegu. A tymi trzema kotletami tego nie zrobia bo mlode pokolenie gra w Fortnieta na pc. Trzeba sie zaczac godzic, ze rynek jest wysycony.
Opublikowano 5 godzin temu5 godz. Prędzej nowych użytkowników przyciągnie nowa Forza, Fallout, Fable, Gearsy, Halo, a nie nordycka trylogia o kobiecie chorującej na schizofrenię albo gra o formowaniu dzbanków. Edytowane 5 godzin temu5 godz. przez Czokosz
Opublikowano 5 godzin temu5 godz. 8 minut temu, Mejm napisał(a):I nawet z takim slabym sony xbox nie moze wyjsc na prosta. Kurtyna.Nic dziwnego skoro fanbaza wszystko łyknie i będzie białorycerzyć w internecie. Nawet ostatni tydzień - plotki o Xboxie zamykającym studia? Kek, jakie cwele, pół internetu pisze "Xbox is dead". Plotka, że Sony zamyka studia? No tak, taka kolej rzeczy, pewnie teraz przesuną wszystkich do robienia bengerów pokroju nowego GoWa, a i może remake MGSa od Bluepoint i Bloodborne 2 będą, super decyzja, pół internetu pieje, że teraz to dopiero będzie super. A co do tego kupowania wszystkiego ze znaczkiem: czy to nie fani PlayStation rzucili się na martwe PSVR i Portala, który podobno jest najlepszym handheldem w dziejach ludzkości? Już nie wspomnę o wariatach kupujących piloty do PS, a i tacy na forum się znaleźli. Najpierw wyfarmić plusiki na pilocie ze znaczkiem, a potem iść do CW i napisać "a pamiętacie TV TV TV hehe" xD No nie wymyślisz choćbyś chciał.Także tak, po PS4 rozstanie z Sonką było dla mnie słuszną decyzją, a obecna generacja w nawet minimalnym stopniu nie spowodowała, żebym żałował tej decyzji. No, może dwóch gierek szkoda, ale oh well, jakoś przeżyję.
Opublikowano 5 godzin temu5 godz. Autor 3 minuty temu, Mejm napisał(a):Napisalem dokladnie to samo. Ze dla fanow czyli stalej bazy git. Tylko, ze dyskusja jest o przyciaganiu nowych uzytkownikow i poszerzaniu zasiegu. A tymi trzema kotletami tego nie zrobia bo mlode pokolenie gra w Fortnieta na pc. Trzeba sie zaczac godzic, ze rynek jest wysycony.No też mi się tak wydaje, nawet pisałem o tym że wydaje mi się, że bardziej dlatego zrobili z tych Gearsów konsolowego eksa by zadowolić starych pryków jak my, niż próbować przyciągać jakiś nowych użytkowników, których za bardzo nie ma skąd brać.
Opublikowano 5 godzin temu5 godz. 6 minut temu, RoL napisał(a):Aha, jak to w końcu jest z tą częstotliwością wydawania sequeli? Bo z jednej strony jest zarzut że te sequele wychodzą zbyt rzadko, z drugiej strony, że są klepane do porzygu. Czyli tak co 3-5 lat to jest zbyt rzadko czy może już zbyt często, do porzygu? Bo już się pogubiłem.Największy minus to czas potrzebny na zrobienie bezpiecznego sequela, bo co innego gdyby np. GoW Ragnarok wyszedł 2 lata po GoW 2018, po kolejnych 2ch latach Laufey i developer wycisnął wszystko z formuły, a co innego czekanie 4 lata na lepszy ale mało wnoszący sequel. W poprzednich generacjach dostawało się 3-4 bezpieczne sequele a jeśli jakiś sprawdzony developer siedział nad projektem więcej niż 3 lata to oznaczało że pichci coś nowego a nie powtórkę z rozrywki.
Opublikowano 5 godzin temu5 godz. Gracze są straszni, od zbawcy do szatana w kilka dni. Jak na razie mamy plotki o zwolnieniach w dziale Xbox'a, bo "xbox ma być mniejszy", może jednak trzeba poczekać na jakieś konkrety kogo dokładnie dotkną zwolnienia i zamknięcia.Teraz takie wróżenie z fusów, bo nic nie wiem.Opcja 1 - Po zakupie Bethesda i Acti, firmy te zachowały sporą autonomię do tego całe XGS, więc podejrzewam, że jest w nich sporo dublujących się działów, wydziałów, jak prawny, finansowy, kadrowy itd. Możliwe, że zmniejszenie struktury Xbox'a zacznie się więc od tych działów nazwijmy to administracyjnych i nie koniecznie dotknie bezpośrednio twórców. I wszystkie te zagadnienia trafią do jednego podmiotu obejmującego całą strukturę xbox'a.Opcja 2 - W ostatnich kilku latach wydajesz ponad 100mld na zakupu studiów, kończy się bycie "nieznaczącym" działem w strukturze MS, tylko działem w który zainwestowano górę kasy i na się pojawić chociaż światełko w tunelu "zarabianie kasy". Część zakupionych deweloperów wydaje swoje gry, i są poddawane weryfikacji jeśli chodzi o zyski i odbiór społeczny. Jeśli nie jest dobrze, to czasem trzeba podejmować drastyczne decyzje. Microsoft to nie jest Polska, gdzie przez lata dokłada się do nierentowych kopalni, które wykazują wielomilionowe straty, a udaje się, że jest dobrze. To gigantyczna korporacja która ma przynosić zyski akcjonariuszom.Możliwy jest też mix obu opcji powyżej. No chyba, ze wszyscy tam powariowali i nikt nie wie ci się dzieje, ale może to też jakaś droga. Jak mawiał Littlefinger - Chaos to drabina Edytowane 5 godzin temu5 godz. przez tedi007
Opublikowano 5 godzin temu5 godz. Mam już tego dosyć. Codziennie to samo.Podpisałem się pod tą petycją gears na ps5.
Opublikowano 5 godzin temu5 godz. Godzinę temu, devilbot napisał(a):Ale się nie sprzeda bo nie wychodzi Zresztą takie odbicia i zniszczenia otoczenia nie poszły by na architekturze ps5 i mocno trzeba by było grę ciąćChyba zapomniałeś o Xbox Series S
Opublikowano 5 godzin temu5 godz. 1 minutę temu, nikt napisał(a):Chyba zapomniałeś o Xbox Series SNie chodziło mi o moc tylko o architekture. Programowanie na ps5 w tej generacji to koszmar dlatego gry działają i wyglądają słabiej
Opublikowano 5 godzin temu5 godz. Teraz, devilbot napisał(a):Nie chodziło mi o moc tylko o architekture. Programowanie na ps5 w tej generacji to koszmar dlatego gry działają i wyglądają słabiejSerio? Ja myślałem że jest odwrotnie.Nawet AI podpowiada że PS5 jest łatwiejsze w programowaniu. Oni od czasu PS3 totalnie zmienili podejście do tego tematu. CDP to często podkreślało.Na Xboxa muszą brać pod uwagę jeszcze Series S. Edytowane 4 godziny temu4 godz. przez nikt
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. Nieprzyjazna architektura była w czasach PS3. PS5 i XSX nie mają tego problemu. Porty są często outsource'owane. Jedne studia portingowe znają się na rzeczy, inne niekoniecznie.
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. Godzinę temu, Bzduras napisał(a):Także tak, po PS4 rozstanie z Sonką było dla mnie słuszną decyzją, a obecna generacja w nawet minimalnym stopniu nie spowodowała, żebym żałował tej decyzji. No, może dwóch gierek szkoda, ale oh well, jakoś przeżyję.Moze czegos nie zrozumialem z tej historii ale nie kupiles kolejnego playstation bo ludzie kupowali ps portal? Czy moze po prostu oferta od ms przechylila szale?Godzinę temu, tedi007 napisał(a):Teraz takie wróżenie z fusów, bo nic nie wiem.Nie przejmuj sie, nik tu nic nie wie. Wszystko co jest pisane do momentu oficjalnych informacji (czy to o zamknieciu studiow czy premiery helixa) absolutnie nie ma zadnego znaczenia i jest po prostu zabijaczem czasu w robocie, tak wnioskujac po porze i dlugosci aktywnosci. Pewnie wiekszosc to pracownicy CDPR i MS.
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. 1 minutę temu, Mejm napisał(a):Moze czegos nie zrozumialem z tej historii ale nie kupiles kolejnego playstation bo ludzie kupowali ps portal? Czy moze po prostu oferta od ms przechylila szale?To może wypiszę moją historię z Sony i pokażę swoją ścieżkę konsolową, żebyśmy mieli kontekst: PSX-PS2-X360-PS3-PS4-XO, w tej kolejności. PSX i PS2 wiadomo, default konsole z turbobiblioteką gierek, no brainery. Potem wskoczyłem w 360 bo było tańsze i kumple dookoła już mieli, więc miałem okazję sprawdzić te Gearsy, Halo, Forzę i parę innych gierek, wyglądało to mega w tamtych czasach i przeskoczyłem do obozu zielonych. Tego kloca pod koniec generacji wymieniłem na PS3, głównie dla MGS4 i paru innych gier Sony które warto było nadrobić (TLoU, Uncharted, GoWy). Słynna prezentacja Xboxa One w tamtych czasach była tak żałośnie tragiczna, że kupując sprzęt nowej generacji nawet nie brałem go pod uwagę, chociaż tak naprawdę to PS3 z workiem gierek wymieniłem na czwórkę z jakimś typkiem z lokalnego OLX i byłem zadowolony... do czasu. Najpierw remasterki, potem właśnie zaczęło się wciskanie The Last of Us do God of Wara, Uncharted 4 i tak dalej. Pod koniec tamtej generacji złapałem się na tym, że po prostu te gry od Sonki, główny powód dla którego trzymałem tę konsolę po prostu mi się znudziły, zaczęły zlewać się w jedno i absolutnie mnie do siebie nie ciągną. Tę konsolę wymieniłem na XOS z gierkami, wróciłem do Gearsów, Forzy i Halo, w międzyczasie pojawiło się XOX, dodano wsteczną i Game Passa (który na początku był turbodobrym dealem), MS skupował studia, wyglądało to nieźle. A teraz, w czasach, gdy MS nie ma sam na siebie pomysłu i co chwilę jest zmiana kursu na inny albo miotanie się z lewa do prawej, gdy myślę sobie o powrocie do Sony i zmianie obozu to zadaję sobie jedno pytanie: co miałoby mnie do tego skłonić? I tutaj mam problem ze znalezieniem odpowiedzi. Biblioteka gier? Nie, bo po pierwsze większą część z nich mam lub mogę mieć na PC, a jedyne dwie które naprawdę chętnie bym ograł to Saros i Astrobot, więc trochę mało. Możliwości? Moc? No może to ostatnie wypada lepiej jak ma się PS5 Pro, tylko tutaj znowu sprawę załatwia mi PC. Oferta od Sonki mi po prostu nie siedzi, a jak patrzę na Wolverina (który wygląda jak krwawy Spiderman bez movementu) czy kolejnego GoW w tej samej formule która już mnie wymęczyła na tyle, że nawet Ragnaroka nie skończyłem to nie czuję absolutnie nic. A już na pewno nic, co kazałoby mi znów przeskoczyć do innego obozu i zrezygnować choćby z tego obśmiewanego Play Anywhere czy Smart Delivery.No i Gearsów nie będzie, więc lipa.
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. Nie, no Gearsy akurat ogram z dziką radością. Obowiązkowy zakup w październiku, i podkreślam słowo "zakup", nie ogrywanie z Game Passa (który mi się skończył i nie przedłużam, bo po co).
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. Ja miałem ograć w GP pierwotnie, ale za powrót do console wars i uczynienie z Gearsów exclusiva biorę za trzy bomby na premierę. Wersję z wczesnym dostępem sobie daruję i zaoszczędzone 130zł odłożę do wirtualnej skarpety i dołożę za jakiś czas do zakupu kolejnego potężnego exa w postaci Clockworka xD Kurde ale serio mnie ten Clockwork interesuję bo lubię gry inXile.