Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gothic Remake

Featured Replies

Opublikowano

Namówiliście mnie i ściągnąłem te kroniki Myrtany. Zamierzam dać im szansę jak skończę AC:BF albo mnie znudzi. Zapowiada się naprawdę ciekawie.

17 godzin temu, krzysiek923 napisał(a):

Wielka szkoda, że tak ambitny projekt jak Gothic 3 przerósł jego twórców i zaorał studio PB tak naprawdę...

Jak miałem pierwszy głód po skończonym Gothicu to myślałem o tym aby zagrać w trzecią część właśnie i z tego co wyczytałem to już jest (podobno) konkretnie poprawiona, a do tego warto pobrać modyfikacje fanowskie dostępne na stemie. Teraz ten wydawany port trzeciej części na konsole ma ją już w sobie zawierać co powinno poprawić doświadczenia. Nie wiem jak dokąłdnie, bo jeszcze nei sprawdzalem a od samego G3 odbiłem się niestety lata temu i nie mialem już siły wrócić. Pozostaje liczyć na to, że po remaku 2 części zabiorą się za 3 i ją przy okazji poprawią o ile to możliwe. Może dowiemy się tego po 2035 roku ;)

• Odpowiedzi 650
  • Wyświetleń 52,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Widzieliście te recenzje na steam?

• Nie grałem nigdy w oryginał, bo w tych czasach zero kompa, tylko plejak, ale jaka ta gra jest zajebista. Po ograniu w ostatnich latach gier typu DA Veliguard czy Avowed to jest takie odkupienie. Srogo

• KrYcHu_89
    KrYcHu_89

Koniec. No dla mnie gra gienialna, niezwykła. Nie spodziewałem się, że będzie aż tak dobra, jakby gra zrobiona dla mnie. Pomyśleć, że lata temu odbiłem się od początku OG jedynki i czekałem na tej rim

Opublikowano

Jak komuś mało drewna to polecam sobie Enderal odpalić, g2 już za mocno trąci myszką a modyfikacja do Skyrim jest jednak nieco przystępniejsza wizualnie i w sterowaniu, do tego oferuje naprawdę interesującą przygodę.

Juź chyba dwa razy podchodziłem do tej gierki i zawsze coś mnie rozpraszało i gdzieś w połowie zostawiałem. Tym razem jednak planuję dokończyć to w wakacje, a we wrześniu o ile pierwsze wrażenia nie będą zbyt odpychające to wskakuje w Dawnwalkera.

Opublikowano
Godzinę temu, Elitesse napisał(a):

Namówiliście mnie i ściągnąłem te kroniki Myrtany. Zamierzam dać im szansę jak skończę AC:BF albo mnie znudzi. Zapowiada się naprawdę ciekawie.

Jak miałem pierwszy głód po skończonym Gothicu to myślałem o tym aby zagrać w trzecią część właśnie i z tego co wyczytałem to już jest (podobno) konkretnie poprawiona, a do tego warto pobrać modyfikacje fanowskie dostępne na stemie. Teraz ten wydawany port trzeciej części na konsole ma ją już w sobie zawierać co powinno poprawić doświadczenia. Nie wiem jak dokąłdnie, bo jeszcze nei sprawdzalem a od samego G3 odbiłem się niestety lata temu i nie mialem już siły wrócić. Pozostaje liczyć na to, że po remaku 2 części zabiorą się za 3 i ją przy okazji poprawią o ile to możliwe. Może dowiemy się tego po 2035 roku ;)

technicznie jest już w 100% dobrze, u mnie żadnych spadków fps, żadnego stuttera. jeśli skorzystają z pracy modderów, albo"pożyczą" ich pomysły na poprawę wydajności, to na konsolach też będzie dobrze. ale przecież to nie wszystko, bo misji, postaci, fabuły etc. to już nie ukończą za piranie. widać, że termin gonił. wiele fajnych miejscówek jest zupełnie niezagospodarowanych. ja kupiłem na premierę w 2006 roku i do dzisiaj mam to oryginalne pudełko z płytą i mapą. naprawdę lubię grę samą w sobie, mam do niej sentyment, jej rozmach do dzisiaj może zadziwić, biorąc pod uwagę kiedy miała premierę, ale... no jako kontynuacja g1 i g2nk to niestety zawód.

edycja: no i system walki... gothic 3 poszedł mocno w stronę uproszczeń dla casuali, pod każdym względem nijak ma się to do poprzedników. nie jest trudno, jak już to irytująco. ścierwojady, będące wcześniej wyzwaniem na początku, tutaj ubija się hurtowo już na początku gry. ba, pierwsza walkę z hordą orków można ukończyć prawą ręką klikając, a lewą popijając herbatę (albo odwrotnie).

ps. w premierowej wersji kolory w grze są inne, niż w 1.75. chyba do community patcha 1.6 były bardziej stonowane. szkoda, że zmieniły się założenia, bo wystarczy zagrać, później obejrzeć pierwsze upubliczniane screeny, jeszcze przed premierą gry.

Edytowane przez krzysiek923

Opublikowano
38 minut temu, Dalhi napisał(a):

Jak komuś mało drewna to polecam sobie Enderal odpalić, g2 już za mocno trąci myszką a modyfikacja do Skyrim jest jednak nieco przystępniejsza wizualnie i w sterowaniu, do tego oferuje naprawdę interesującą przygodę.

Juź chyba dwa razy podchodziłem do tej gierki i zawsze coś mnie rozpraszało i gdzieś w połowie zostawiałem. Tym razem jednak planuję dokończyć to w wakacje, a we wrześniu o ile pierwsze wrażenia nie będą zbyt odpychające to wskakuje w Dawnwalkera.

Enderal jest najlepszym modem w historii, a na pewno najlepszym jakiego ukończyłem, fenomenalna przygoda z mocno pokręconą fabułą.

Główny wątek mi zajął 50 godzin.

Btw @Dalhi widzę, że dodali język PL w 2022 roku, ja grałem świeżo po konwersji do Skyrim SE w 2021 to jeszcze w ang.

Opublikowano
  • Autor
31 minut temu, Schranz1985 napisał(a):

Kolejny pacz, 1.011.

Niby ma poprawić sound isue, sprawdzimy.

We wtorek już był. Póki co faktycznie poprawił ten dźwięk, z którym miałem problemy.

W dniu 14.07.2026 o 16:43, Wredny napisał(a):

Właśnie pobrało mi 787MB jakiegoś nowego patcha (1.000.011) na PS5 - ciekawe, co tym razem zepsuliphilosoraptor
Oficjalnie niby rozwiązuje problemy z dźwiękiem:

image.png

Opublikowano

Mam nareszcie trochę więcej wolnego czasu i ukończyłem ostatnio napoczęte gry, więc w końcu przysiadłem do Gothica. W sumie nawet dobrze wyszło, że dopiero teraz to się stało, bo wyszedł wspomniany patch naprawiający zepsuty dźwięk.

Śmieszna rzecz wyszła na samym początku zwiedzania Kolonii Górniczej bo jako człowiek, który za dzieciaka i w nastoletnich latach nabił lekko ponad tysiąc godzin w pierwszej i drugiej części jestem przyzwyczajony do jałowego pejzażu z ubogą roślinnością. Tu ledwo zacząłem swoją wędrówkę i niemal od razu dostałem ataku paniki bo mój mózg nie potrafił się oswoić z tymi wszystkimi roślinami, wysokimi, bujnymi trawami i krzakami ograniczającymi widoczność. Zaraz po premierze oglądałem pierwsze wrażenia gościa, który jak ja spędził w Gothicu jakąś chorą ilość czasu i narzekał, że czytelność terenu jest słaba. Wtedy miałem wrażenie, że to takie narzekactwo fana oryginału, który jest gotowy przypierdolić się o to, że konkretne drzewo jest nie w tym miejscu co w wersji sprzed 20 lat. Teraz się mu nie dziwię, bo sam czuje się jakby trafił z pustyni do bujnej dżungli. Cały czas mam problemy z orientacją i odczuwam dyskomfort przez ograniczoną widoczność. Z tym, że ja nie winię za to twórców, bo oni wykonali super robotę i odpowiednio przeprojektowali mapę. Zdaje sobie sprawę, że to po prostu kwestia umysłu spaczonego starą wersją Gothica.

Po kilku godzinach podoba mi się przeprojektowany system otwierania zamków, który wymaga myślenia i kombinowania, a nie klikania na pałę strzałki w lewo/prawo i zapamiętywaniu konkretnych sekwencji jak w oryginale. Do tego podoba mi się wymagający system walki nagradzający cierpliwość i obserwowanie ruchów przeciwnika. Znowu dostaję wpierdol jak 20 lat temu i cieszy mnie najmniejszy poczyniony progres. Tak samo na plus wypadają dialogi, do których dodano przekleństwa, ale zrobiono to ze smakiem bez przeginania w drugą stronę. Dubbing też super i robi robotę jak kiedyś, ale niektóre głosy brzmią dla mnie gorzej od ich pierwowzoru. Np Dexter brzmiał dla mnie dużo lepiej, a tu tak jakoś bez szału. No ale to rzadkie przypadki i w większości jest tak jak powinno być.

Poza tym większość rzeczy jest po staremu. Zadania znam na pamięć i wiem gdzie mam iść, co zrobić, z kim zagadać. Największą zmianą jest dla mnie wspomniany krajobraz, bo tu niby miejscówki znajome, a się czuję jakby grał w zupełnie inną grę.

Z dobry miesiąc będę łupał tylko w ukochanego Gothica i nic innego nie odpalę. Jeszcze tak pięknie się ułożył kalendarz w tym roku, że potem chwila przerwy i we wrześniu Dawnwalker wleci.

Opublikowano

Rozumiem cię doskonale, mam to samo. Człowiek się przyzwyczaił do surowości Gothica i aż dziwne, jak teraz ta gra wizualnie została rozbudowana. Ja miałem np. ogromny problem, żeby się poruszać po obozie Śniącego, na plac świątynny to dobrych kilkadziesiąt minut szukałem drogi D Ale masz rację - to nie wina twórców, po prostu stara ekipa Gothicowa jest przyzwyczajona do czegoś zupełnie innego.

Opublikowano

Ja po 30h nadal się zastanawiam czy dobrze ide w tym obozie sniacego, zwłaszcza w nocy to już tragedia .

Co do samej gry to jestem w 3 rozdziale i trochę mi się odechciewa.

Mam full kasy zrobion eq + 1 ręczna bron blizny i 2 ręczny gomeza.

I mam takie poczucie ze pozostało fabułę cisnąć i jakoś już tam mnie to nie kręci.

Jak zawsze najmilej wspominam poczatek gdy jesteśmy śmieciem na 1 strzała ktory zbiera każdego śmiecia zeby cokolwiek kupić i jakkolwiek sprogresowac postać.

Fajnie mi sie grało te pierwsze 30h, teraz to w sumie nie jestem pewien ze skończę tą grę.

Podobnie mialem z kcd .

Z pozytywów to po ostatnim paczu noe ma już problemów z dźwiękiem, gra jako tako śmiga.

Chociaż nadal na ps to optymalizacyjny koszmarek.

Wystarczy zrobić większą zadymę w obozie i jak sie zleci kilku adwersarzy to tak na ok 20fps mode on.

Edit

Na sejvie z gra mam 35h a w menu konsoli pokazuje 50.

W sumie mnie to nie dziwi bo save/load to tu srogi leciał na początku gry

, do tego pewnie z 10 razy wywaliło do menu konsoli.

Edytowane przez Schranz1985

Opublikowano

1297900_3.jpg

Jako fan oryginału jestem bardzo zadowolony z tej gry. Udało się zwiedzić kawałek mapy, ale nadal wielu miejscach nie byłem, bo się zrobi parę kroków nie w tę stronę i zostaje się rozszarpanym przez jakieś stado wilków albo błotne węże. Zresztą wczoraj z tymi ostatnimi była nieprzyjemna sytuacja związana z tym, że w obozie na bagnach ogólnie gówno widać w nocy i jakoś tak pobiegłem przez drewnianą kładkę, że wpadłem do wody i szukając drogi wyjścia zawędrowałem gdzieś dalej i nagle usłyszałem dźwięk pełzającego węża. Na szczęście cały incydent zakończył się happy endem, bo zdążyłem dopłynąć do brzegu. Niby można było wczytać niedawny save, ale ja tam lubię takie randomowe sytuacje i próbę wyjścia z tarapatów, w których znalazłem się przez własne gapiostwo. Wąż i tak zdążył się zrewanżować podczas wykonywania questa związanego z dostawami zielska i zabił mnie jednym machnięciem paszczy.

Najbardziej na plus wypada to, że nie uprościli rozgrywki pod modern audience i dalej jest po staremu. Brak znaczników, wszędzie jak nie potwory to jacyś cwaniacy, którzy chcą Beziego przekręcić na parę bryłek rudy. Walka też jest drewniana jak była i wymaga wprawy. Do tego wydłużyli mapę, ale zachowali ducha oryginału i to dalej ten sam Gothic tylko w większej skali. Nigdzie nie ma jakichś drastycznych zmiana, ale każda możliwa rzecz została rozbudowana.

Z optymalizacją jest tak, że ani razu nie wywaliło mnie do pulpitu, ogólnie przez większość czasu gra działa stabilnie, ale zdarzają się spadki klatek. Najgorzej to wygląda w obozie Śniącego póki co. Zresztą w innych miejscach obraz też lubi chrupnąć co jakiś czas. Na pewno nie ma katastrofy, gra mi się całkiem przyjemnie na pc bez jakichś większych problemów technicznych, ale do ideału jeszcze trochę brakuje.

Poza tym udało się zwiedzić wszystkie obozy i zrobić questy dla każdej frakcji, żeby zdobyć trochę expa. W oryginale przeważnie wybierałem nowy albo stary obóz, a tu dla odmiany dołączyłem do świrów z sekty. Zdziwiło mnie to, że nie dostałem od razu całego wyposażenia i poszczególne elementy pancerza trzeba kupić u jednego z Baalów. Od Cor Kaloma wyszedłem na boso jedynie z sukienką na dupie i to tyle... na szczęście coś tam rudy zostało i dokupiłem sobie sandały. W żadnym wypadku nie jest to wada, a wręcz doceniam twórców za to, że wymyślili kolejny sposób na zdehumanizowanie głównego bohatera. W końcu większość graczy pokochała Gothica nie tylko za to, że nie nie prowadzi ich za rączkę, ale również za regularnie przypominanie im o tym, że w tym świecie są zwykłym śmieciem.

Potrzeba więcej takich gier na rynku.

Opublikowano

Zajebiscie dużo ukryli tu sekretów

Opublikowano

Mam jakiś bug związany z dobiciem leżącego przeciwnika. Jest tak, że dosłownie przez ułamek sekundy wyświetla się ikona egzekucji po czym znika i nic nie mogę zrobić. Szukałem rozwiązania w dyskusji na steamie i tam też niektórzy pisali, że poprzedni patch naprawił ten błąd, a obecny znowu go przywrócił xD

Na szczęście można dobić z łuku, ale i tak szkoda, że nie można tego zrobić mieczem. W oryginale zawsze sprawiało satysfakcję zatopienie ostrza w ciele jakiegoś szkodnika, który kazał płacić za przejście. Z łuku to nie to samo jednak : (

Opublikowano

Ja jestem po 50h, akt 5, Świątynia i coraz bardziej wkrada się monotonnia. Czuć IMO iż późniejsze akty odstają od początkowych, kiedy dodatkowo jesteśmy świeżakiem i gra stanowi większe wyzwanie.

No ale już chyba niedługo do końca, więc się przemęczę.

Opublikowano

Też miałem takie odczucie. Początkowe 4 akty siadły ładnie, kiedy co chwilę odkrywamy coś nowego i rozwijamy postać.

Opublikowano
Godzinę temu, Butt napisał(a):

Też miałem takie odczucie. Początkowe 4 akty siadły ładnie, kiedy co chwilę odkrywamy coś nowego i rozwijamy postać.

Nie miałem tego, finalny akt to dosłownie jeden loch.

Opublikowano

6 akt to jest dosłownie jedna misja ale w 5 wydaje mi się, że były nowe zadania. Ogólnie dwa ostatnie akty to da się zamknąć w 3-4h?

W sumie jak w oryginale, budżet się konczy więc do finału panowie.

Opublikowano

Loch, który trzeba zwiedzić dwa razy. Straszne nudy.

Opublikowano
53 minuty temu, Ukukuki napisał(a):

6 akt to jest dosłownie jedna misja ale w 5 wydaje mi się, że były nowe zadania. Ogólnie dwa ostatnie akty to da się zamknąć w 3-4h?

W sumie jak w oryginale, budżet się konczy więc do finału panowie.

Mi zajelo 7 jakoś, ale dlatego, że ginąłem trochę na final bossie ze 3 razy.

Opublikowano

Skończyłem, wreszcie. Ostatni Boss padł szybciutko po przyznaniu golema do pomocy.

Dobry remake, wierny oryginalowi może aż bardzo. Bo mam wrażenie że gra jest zabudowana podobnie jak oryginwal, no i fajnie byłoby zobaczyć bardziej rozbudowane wątki w drugiej połowie gry,

Z kwestii techbicznych jeszcze to na XSX występuje okropny screen tearing, normalnie nie zauważam tego typu rzeczy ale tu rwało obraz tak bardzo że nie dało się tego przegapić. FPSy szybują w dół mocno poniżej 30 klatek gdy na ekranie chlapie ława i jest więcej przeciwników.

Więc duch Gothica zachowany, jest pełno bugow, kiepska optymalizacja, druga połowa gry jest zrushowana bo czuć że kończył się budżet, animacje niby są lepsze ale wciąż drewniane. Ale jednocześnie to wciąż ten sam trudny, nie traktujący gracza jak idiote kultowy RPG, który wciąż zachwyca klimatem górskiej kolonii

Opublikowano

Mnie kusi powrót na drugie przejście ale za miesiąc Dawnwalker a zaraz remake Halo więc poczekam na okienko wydawnicze.

Teraz bym poszedł w magię i obóz na bagnie, nigdy ich nie wybrałem xd

Opublikowano

Całkiem przyjemnie się gra jako świr z sekty. Wiadomo, że Cor Kalom jest wkurwiający, ale poza nim wszyscy są mili i dają nawet ładny pancerz po awansie na strażnika świątynnego. Jedynie szkoda, że nie dali opcji awansowania na Baala, bo tego zawsze brakowało w oryginale.

Opublikowano

Ja odpuszczam i gierka klasycznie leci do paczkomatu.

50h mi wystarczy, nie wiem jakim cudem tu ludzie grają po 2 czy 3 razy różnymi postaciami.

Póki bylem leszczem bez kasy i eq to miałam motywację progresowac gierkę .

Teraz w zasadzie mam już wszystko i zostaje bieganie z punktu a do b, walka jaka jest każdy wie, a story mnie nie za bardzo kręci w tej grze.

Jestem w 3 rozdziale mam zebrane 3 kamienie ogniskujsce.

Ocena końcowa solidne drewno/10

Opublikowano
Godzinę temu, Schranz1985 napisał(a):

Ja odpuszczam i gierka klasycznie leci do paczkomatu.

50h mi wystarczy, nie wiem jakim cudem tu ludzie grają po 2 czy 3 razy różnymi postaciami.

Póki bylem leszczem bez kasy i eq to miałam motywację progresowac gierkę .

Teraz w zasadzie mam już wszystko i zostaje bieganie z punktu a do b, walka jaka jest każdy wie, a story mnie nie za bardzo kręci w tej grze.

Jestem w 3 rozdziale mam zebrane 3 kamienie ogniskujsce.

Ocena końcowa solidne drewno/10

50H w trzecim rozdziale, troche sobie zepsułeś gierke.