Jump to content

Forumkowy Klub Gierek Retro- wstęp

Jak wybieramy? 27 members have voted

1. 1. Jak wybieramy?

• Pierwotny pomysl- jeden klubowicz wybiera jeden tytuł
    • Klubowicz wybiera trzy gry i głosowanie wg ankiety

Please sign in or register to vote in this poll.

Featured Replies

• Author
Godzinę temu, pawelgr5 napisał:

@second Panie kierowniku da sie mnie tam do listy dopisac? Mam kilka gierek w glowie, ktore bym chcial tutaj zobaczyc wiec sam z czasem bym je zaproponowal.

Jak najbardziej, jeszcze jak. Jak wrócę z wyjazdu, to ogarnę listę, bo parę osób się wykruszyło i bałagan byl w tej kwestii. Dajcie mi jakieś 2 tygodnie

Edited by second

• 4 weeks later...
  • Replies 173
  • Views 17k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• No ale idea jest taka ,że ta osoba której jest kolej daje gierkę do ogrania a nie koncert życzeń    Jak dla mnie platforma dowolna, byle dało się emulować.

• Założę temat dzisiaj.

• Ja to widzę tak, że opcja z trzema tytułami nie powinna być koniecznością. Jeśli ktoś chce zaproponować jeden wybrany przez niego tytuł i jego "narzucić", to nie powinno mu się odbierać tego prawa. Na

Ja wlasnie chcialem wskoczyc na 1 mozliwy termin. Czesc osob mocno odpadla i patrzac na liste to niewiele zostalo. 

Ja odpadam, za dużo grania 

Ja wiadomo ze gram, gram w kazda wybrana gre tylko upaly mnie zabijają. Troche tez ciężko jak ktos wrzuca mega dlugie gierki ale na pewno bedzie grane. Podoba mi sie ta zabawa.

• Author

Racja, przepraszam @Suavek 

W dniu 28.06.2023 o 08:33, Suavek napisał:

W sumie, nie wiem, jak to rozwiążecie w kolejnych miesiącach, ale jeśli tyle osób odpada/odpadło, to chętnie bym się wpisał na koniec kolejki w czyjeś miejsce z paroma propozycjami. Czy tam na kolejny rok. ;)

Obiecuję - żadnych megatenów, gier z gundamami ani jrpg. Spokojnie. ;)

Oczywiście jeśli uznacie, że jednak kto pierwszy ten lepszy z pierwotnej listy, to nikomu się wpychać nie będę.

W dniu 25.07.2023 o 19:55, pawelgr5 napisał:

@second Panie kierowniku da sie mnie tam do listy dopisac? Mam kilka gierek w glowie, ktore bym chcial tutaj zobaczyc wiec sam z czasem bym je zaproponowal.

A więc jak widać na powyższym Suavek był pierwszy, więc nowa lista jak niżej

Październik @Suavek

Listopad @Ukukuki

Grudzień @oFi

Styczeń @SebaSan1981

Luty @pawelgr5 

Jak kogoś jeszcze pominąłem, to niech się zgłasza

Pierwsi wg oficjalnej listy byli:

11. @Ukukuki

12. @oFi

13. @SebaSan1981

Ale chciałem po prostu być dopisany, nawet na kolejny rok. ;) Przed kolegów wyżej wpychać bym się nie chciał. Dopisz mnie po prostu na Luty może? Liczę, że moich gier wcześniej nikt nie zaproponuje. ;)

• Author

Ale wypadł Daffy, więc dałem pierwszego chętnego "rezerwowego". Ukukuki się zgodził na listopad, więc Ty wybierasz na październik. I już nie mieszajmy :)

Mam gotowy setup jak coś dla was. Czekam tylko na swoją kolej.

Z mojej strony obiecuje krotkie gierki więc każdy będzie w stanie to ograc miedzy baldurami, starfieldami i innymi molochami, które zajmują sporo czasu w tym roku :cool:

• 2 months later...

Moze lepiej dajcie cokolwiek (chociaz jeszcze bede pykal w obecne Death Rally). Horrory to mocniej mi na Pazdziernik pasuja.

Tak przy okazji, sporo ludzi mam wrazenie odpada jak w danym miesiacu nie wygrywa gierka na ktora glosowali + czesto ludzie ogrywaja wiecej niz jedna. Moze zmienimy formule i po prostu kazdy kto wybiera bedzie wrzucal 3 gierki do ogrania wedle uznania? I tak sie tak dzieje wiec po co kombinowac i robic glosowania. @Ukukuki planujesz w ogole sie dalej bawic?

Myślę nie tyle, że sporo osób odpada, co część głosujących po prostu w ogóle nie gra, nawet jeśli dany tytuł wygrał. ;)

Z drugiej zaś strony rok mamy, jaki mamy, a że większość z nas stare ludzie z życiem, to pewnie ciężko wszystko pogodzić jeszcze z graniem w klasyka.

Głosowania można zostawić, nawet żeby ocenić ogólne zainteresowanie/popularność konkretnego tytułu. A grać w resztę propozycji, czy nawet wszystkie, nikt nikomu nie zabroni. ;)

Ja odpadam całkowicie, w wakacje nie miałem czasu przez budowę, później Baldur zabrał mi 100h. Dopiero teraz mam trochę czasu. Nie chce nikomu dawać tytułów do ogrania skoro sam aktywnie nie uczestniczyłem w zabawie. 

Dopiero we wrześniu ograłem te klasyki arcade a teraz pobawiłem się w Death Rally. 

Jak faktycznie przez zimę, jesień będę ogrywał to co proponujecie to chętnie coś sam zaproponuje. 

Moge dzisiaj wieczorem wystartować z moją listą, bo jestem następny w kolejce jak @Ukukuki potwierdzi jeszcze.

9 godzin temu, oFi napisał:

Moge dzisiaj wieczorem wystartować z moją listą, bo jestem następny w kolejce jak @Ukukuki potwierdzi jeszcze.

Wez cos wrzuc jak jestes nastepny. @second troch deadline za niecale 2h sie konczy wiec mozna mysle przesunac o miesiac do przodu.

Ok, wlasnie tworze liste. Dajcie mi jeszcze chwile.

W dniu 31.10.2023 o 11:30, Suavek napisał:

Myślę nie tyle, że sporo osób odpada, co część głosujących po prostu w ogóle nie gra, nawet jeśli dany tytuł wygrał. ;)

To dość istotne spostrzeżenie dla sensowności całego przedsięwzięcia i sam też już to odnotowałem (dlatego każdorazowo trochę naciskałem dla "jawnej ankiety").

Ludzie głosują, przechylają szalę, a potem nie dostajemy od nich ani słowa na temat gry, którą deklarowali się ograć. 

Październik: głosuje 13 osób, 7 przegłosowuje Death Rally, na koniec jakiekolwiek wrażenia z gry/podjętej próby otrzymujemy od czterech uczestników i gospodarza (który nie głosował w ogóle). Co zabawniejsze, spośród tej siódemki deklarującej chęć na Death Rally najwyraźniej tylko pawelgr5 zainstalował grę i dał jej szansę. Reszta oddała głos i z jakiegoś powodu olała temat. Jaki sens taką ankietę traktować zobowiązująco?

Wrzesień. Znów głosuje 13 osób. Wynik ciasny i otwarty na interpretacje (5 vs. 5 vs. 3), jest dowolność. Ostatecznie informacje zwrotne dotyczące gier otrzymujemy od 6-7 uczestników. Trudno powiedzieć, czy w ogóle wszyscy brali udział w ankiecie, bo ta jest ŚCIŚLE TAJNA. Rzecz w tym, że mowa o grach automatowych, z których każda zajmuje około godziny na pełne przejście, więc niżej w wymaganiach się już raczej zejść nie da. A i tak osiągamy ledwie okolice 50% głosujących (dla gier trwających godzinę!), więc ponawiam pytanie: czy takie ankiety można traktować zobowiązująco? 

Osobiście dalszy żywot Klubu widzę tak:

Jeśli Gospodarz danego miesiąca idzie w uparte, to proponuje jeden tytuł i nie ma litości - wszyscy gramy w ten, albo żaden, bez dyskusji.

Alternatywnie: Gospodarz danego miesiąca proponuje trzy tytuły, a każdy uczestnik wybiera sobie ten, który go najbardziej interesuje. Bez zdawania się na puste głosy współuczestników, którzy potem "umywają ręce" i sami nie podejmują się gry, na którą zagłosowali.

Optymalnie byłoby, gdyby to były gry różnorodne przede wszystkim czasowo. Wtedy każdy może zdecydować, czy w danym miesiącu jest w stanie na Klub poświęcić godzinę, dziesięć czy pięćdziesiąt godzin.