Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Boomer Horror - hidden gemy & niszowe horrory

Featured Replies

Opublikowano

Nowy horror twórców Withering rooms @Amer

• Odpowiedzi 436
  • Wyświetleń 41,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Niby widziałem 3 zakończenia w "No I am not Human" ale nie chce pisać we właśnie ukończyłem bo ciężko powiedzieć na tym etapie że skończyłem te gre mimo że napisy końcowe odhaczone no ale gierka na ty

• Conscript     Ależ siadło, niczym dorodne dupsko wysokokalorycznej Dominiki Gwit na ledwo utrzymującej ten ciężar kanapie w studiu Dzień dobry TVN  Pograłem dopiero dwie godzinki,

• Cockscript skończony. Jak widać wymasterowałem tę grę w takim stopniu, że nawet sami twórcy nie sądzili że to możliwe  a tak na serio, to na weteranie przeprawa była niezła. Przeciwnicy biją bardzo mo

Opublikowano

Year Walk.

Gierka na jedno posiedzenie/na jeden wieczór. Ale zapadła mi mocno w pamięć. Świetny klimat.
I fajne ogarnięcie gimmicku tabletopada WiiU (bo w tej wersji ograłem gierkę - istnieje też wersja na PC, oraz urządzenia Apple*).
https://www.youtube.com/watch?v=0uVxwrsFbbQ

(* szykuje się też wersja na NS2/NS/PC w postaci Simogo Legacy Collection:
https://www.youtube.com/watch?v=-3KAFjba92s )

Opublikowano
10 godzin temu, Josh napisał(a):

Pierwsze Tormented Souls widziałem że potrafi śmigać za 20zł.

Amazon za friko rozdaje nadal w swoim abonamencie.

Opublikowano
No image preview

Save 20% on Echoes of the Living on Steam

Echoes of the Living is a dark Classic Survival Horror inspired by the greatest hits from the 90's focused on reimagining visual horror, your goal is to make it out alive while uncovering the truth ab

Już jest premiera następcy klasycznych odsłon RE. 90zł za wczesny dostęp, ale problem jest taki, że osiągniecia są tymczasowe wyłączone łącznie z mapą, bo są jakieś problemy techniczne. Mogli przełożyć premierę, połatać grę, a tak wydają wybrakowany produkt i psują tylko niepotrzebnie pierwsze wrażenie. Pewnie łatka wyjdzie w ciągu najbliższych dni, więc spokojnie mogli poczekać.

Edytowane przez Czokosz

Opublikowano

Będzie na konsole?

Opublikowano

Takie dziwolągi jak Alisa czy Conscript wyszły na konsoli, więc to na 100% też się ukaże.

Opublikowano

Jeszcze chyba coś popsuli z sejwami dzień przed wydaniem i teraz są tylko autosejwy a nie klasyczne residentowe ograniczone zapisy xD ja sie jednak wstrzymam narazie. Tutaj roadmapa którą kiedyś dawali

r/survivalhorror - Check out the Echoes of the Living roadmap! 👀 Early Access: Summer Full Release: End of Year

Opublikowano

Ale mordy postaci jak z Fahrenheit

Opublikowano

Wkręciłem się też ostatnio w niszowe indy-horrorki i jakoś szybciutko udało się ukończyć dwie króciutkie pozycje. Jedną opisuję poniżej.

No image preview

Daemonologie na Steam

Krótki horror folkowy o szkockich procesach o czary. Wciel się w łowcę czarownic, rozmawiaj z miejscowymi i wyłuskuj prawdę spośród kłamstw. Ostatniego ranka czarownica zawiśnie – lepiej bądź w stanie

Bardzo atmosferyczne klikadło jakieś 20-25 minut, gdzie grasz jako łowca-wiedźm który przyjeżdża do szkockiej wnioski z prostym celem.

Masz 4 dni na dochodzenie, 5 dnia z samego rana wiedźma musi już wisieć na stryczku, ku uciesze wszystkim zgromadzonym.

Cała gra ma bardzo prostą mechanikę - ot, kilka ekranów, trochę dialogów do przeklikania + możesz swoich rozmówców zmuszać do gadania torturami (tutaj w formie "relaksujących" minigierek). To co wyróżnia grę to piękny pixel-artowy nastrój, piękne przerywniki filmowe pomiędzy każdym dniem (które dają ci jakieś wskazówki) wykonane w animacji poklatkowej i doskonała muzyka.

Co najfajniejsze, wszyscy mieszkańcy wioski gadają w staro-szkockim, więc w grze masz mini słowniczek trudnych pojęć, aby zakumać o co im chodziło. Do tego całkiem dobra fabuła z nieoczywistym zakończeniem i mamy pozycję gdzie za kilka złotych można się zrelaksować przed snem.

Obecnie chyba za 13 zł, ale mimo wszystko polecam wyrwać w jakimś bundlu bo jednak można to skończyć w 20 min, a aż tyle do powtarzania nie ma.

Przy okazji polecam nowy humble z indie-horrorami z którego skorzystałem i gdzie omawiana gra też jest: https://www.humblebundle.com/games/indie-fears-bundle

Tu jedna z minigierek, rozciąganie języka.

06_daemon.jpg

Opcje jak w życiu ;)

Re65ya.png

Edytowane przez Cedric

Opublikowano

A poniżej gra twórcy Buckshot Roulette, gdzie grasz jako zdesperowany haker. Koszt całe 7 zł na promce (teraz jest 9,99 zl).

No image preview

s.p.l.i.t na Steam

Krótki horror psychologiczny, w którym próbujesz uzyskać dostęp do roota pewnej nieetycznej cyberstruktury.

I tutaj też piękna jazda bez trzymanki.

Siedzisz w obskurnym pokoju w otoczeniu ciągle brzęczących komputerów i razem z dwoma innymi hakerami planujesz włam do rootu tajemniczej cybermaszyny. Przełączasz  się pomiędzy ekranami gdzie na jednym masz czacik, a w na drugim dostęp do konsoli z poleceniami. Tutaj przydaje się podstawowa wiedza z obsługi wiersza poleceń czyli np. "cd" do przechodzenia między folderami, listowanie listy plików, otwieranie plików, generowanie kluczy dostępów etc.  Wolałbym niczego nie spoilować, bo cały fun jest z rozkminy tego wszystkiego samemu, a gra bezpośrednio niczego nie tłumaczy (ale zawsze można znaleźć na serwerze plik documentation.txt!). Dla mnie było to całkiem satysfakcjonujące. 

Generalnie jest w uj depresyjnie, szaro. Tak jakbyś odpalił alternatywną wersję Matrixa, gdzie od samego początku wiesz że masz przejebane. Same dwa dostępne zakończenia są naprawdę ciężkie i dają do myślenia o co w tym wszystkim chodziło. Zresztą gra trafiła już w moje serduszko samym intro gdy na czacie pytają naszego bohatera czy ma wyjście awaryjne, a on odpowiada "Tak, mam" a kamera... a zresztą. Obraz wart więcej niż tysiąc słów.

ss_e2c1a6166cfb24a0b1a0bfa13f1ad54506c94d06.1920x1080.jpg?t=1759221319

Tutaj nasz ekranik gdzie spędzimy 90% czasu grania. Polecam! Bawiłem się przednio - rozgrywka tak na godzinkę.

ss_486ab69b185ef10aa7ed584c8ca2f4800d092146.600x338.jpg?t=1759221319