Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nintendo Switch 2 - temat główny

Featured Replies

• Odpowiedzi 8,9 tys.
  • Wyświetleń 640,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Akurat jest obiektywnie niewyobrażalnie łatwo znaleźć drugą grupę, która płaci więcej, niż kiedyś, bo dosłownie wszystko kosztuje więcej, niż kiedyś lol.     Musicie mi kiedyś serio wyt

• Spędziłem 4-5 godzin w krainie Switcha 2. Jadąc na miejsce, kapnąłem się, że mam na sobie tshirt, w którym spałem... z Pikachu. Bojąc się, że Nintendo za obrazę praw autorskich wyśle policję z pałami

Opublikowano

Bo to konsola a nie odtwarzacz MP3.

Ostatnia prawdziwa

Opublikowano

Dobrze prawisz Marcin

Opublikowano

Jak to Marcin.

(Kiedy wraca ? :D )

Opublikowano

Boomcio jak tam Nintendo, fajny Yoshi wyszedł wiesz?

Opublikowano
29 minut temu, drozdu7 napisał(a):

Boomcio jak tam Nintendo, fajny Yoshi wyszedł wiesz?

Dobrze wiesz, Adiczku że na N nie odpalam ŻADNYCH gier od N.

Opublikowano

Dobra jakie bimboki trzeba kupić do tej pierdzielonej deski? Już nie mogę z tego sprzętu korzystać bez uczucia żenady.

Wczoraj grałem w House of The Dead 2 (tak wiem, że gówno gra) no i nie da się grać na wyższym poziomie niż normal na tych gówno analogach trzymając te deskę, zero precyzji przy celowaniu. Już podpieram konsolę małym palcem od dołu jak gram. Naprawdę jak się przesiadam z Asusa czy Steam Decka to mam ochotę ten sprzęt schować do szuflady przez te ergonomię deski do krojenia.

Opublikowano
1 minutę temu, Ukukuki napisał(a):

Dobra jakie bimboki trzeba kupić do tej pierdzielonej deski? Już nie mogę z tego sprzętu korzystać bez uczucia żenady.

Wczoraj grałem w House of The Dead 2 (tak wiem, że gówno gra) no i nie da się grać na wyższym poziomie niż normal na tych gówno analogach trzymając te deskę, zero precyzji przy celowaniu. Już podpieram konsolę małym palcem od dołu jak gram. Naprawdę jak się przesiadam z Asusa czy Steam Decka to mam ochotę ten sprzęt schować do szuflady przez te ergonomię deski do krojenia.

Akrualnie masz 2 firmy produkujace Joycony dla S2.

Mobapad ma 2 modele. Ja uzywam HD. Do laczenia uzywaja protokolu z s1, wiec widoczne sa jako oddzielne Joycony nawet do przylaczeniu do konsoli, ale komfort jest przeogromny

Ponizej film z porownaniem nyxi do mobapadow

Difference_of_M12_HD_and_M12S_1.jpg

IMG_20260603_083814344_HDR.jpg

IMG_20260603_083848610_HDR~2.jpg

Edytowane przez Pierre Deck

Opublikowano
4 hours ago, Ukukuki said:

Ja podpieram sobie konsolę na tej wbudowanej podpórce, działa świetnie siedząc przy biurku lub przy rozkładanym stoliku.

Opublikowano
6 hours ago, Ukukuki said:

Wspominane tutaj wcześniej zamienniki joyconów lub gripy zakładane na joycony - Mobapad M12 lub chociażby taki Fission Grip.

Opublikowano

Trzeba kliknąć tłumaczenie, ale generalnie chodzi o to, że ostatnia cześć FF7 będzie już na starcie uwzględniać sprzęty o niskiej specyfikacji, żeby później nie walczyć z optymalizacją tak, jak z Rebirth

Opublikowano

Nic dziwnego skoro patrząc na sprzedaż hardware w kkw platformową docelową dla part3 raczej będzie switch2 niż ps5

Btw Nate the hate rzekł że w następnym tygodniu direct, najprawdopodobniej wtorek

Opublikowano

Jak tam ogólnie u was wrażenia po roku z nintendo 2?? Ja szczerze powiedziawszy bardzo zadowolony i chyba mój ulubiony konsolowy zakup od czasu ps3, ale ja mam duże nintendo zaległości i nowe duże gry to już często nie moja bajka. Jestem zawiedziony jak mało starszych gier dostało do tej pory port, patch a jak już dostają to i tak coś tam zawsze sie pierdoli no i mimo wszystko lineup exów lekko mówiąc dupki nie urywa bo przy tej cenie gier to tylko donksi dostarczył. Ciekawe co tam na direct będzie bo już powoli przydałoby się tak zwane BOMBARDOWANIE

Opublikowano

Ja nie jestem zadowolony z wielu rzeczy. Za drogie gry chociaż już się ogarneli trochę i widzę że star fox jak i splatoon riders będą za 214zł.

Przestałem kupować gry na s2 gdzie na jedynkę kupiłem prawie każdą grę od Nintendo.

Duże zamieszanie z wersjami S2 devkity czy chuj wie co.

Mario kart world mega zawód, gra jest dobra jeździ się super ale Nintendo nie wykorzystało okazji i zaniedbało podstawowe opcje online itp

Bananza ani to nowe Mario 3d ani platformowe donkey kong w 3d. Nie wiadomo czym jest ta gra na bank jest za długa przy tak nieinteresującym gameplay loopie.

Reszta gier za drogie ciekawostki.

Sam sprzęt jak najbardziej mi się podoba ekran mimo tego co piszą jest całkiem ok i przede wszystkim jest wielki.

Ogólnie bez szału. Może bym kupował i ogrywał więcej na switchu ale wychodzi sporo lepszych ciekawszych gier przede wszystkim w lepszych cenach.

Opublikowano

U mnie pierwszy rok to wypisz wymaluj ten filmik, niby spoko, niby jest w co grać ale też mam wrażenie że dalej brak jakiejś mega tony, czegoś brakuje. Próbowali skopiować praktycznie pierwszy rok switcha lineupem exow ale praktycznie każdy odpowiednik na S2 jest gorszy niż pierwowzór na S1.

Co gorsza obecnie w przedstawionym lineupie na drugi rok dalej brak tych tytułów wow.

Opublikowano
W dniu 29.05.2026 o 11:44, Masamune napisał(a):

Tak, to te gripy. Rozważając zakup też oglądałem ten film ale logika nie pozwalała mi uznać tych argumentów za słuszne, gdzie również inne recenzje były pozytywne.

Gość na tym filmie ma problem z założeniem środkowej części na korpus konsoli, twierdzi że się nie trzyma, gdzie w praktyce zakładasz to, klik i siedzi, więc nie wiem o co tam chodzi, może dostał jakąś uszkodzoną/zniekształconą wersję od chińczyka? Jedyny "problem" jaki ja miałem z tym elementem, to było - czy założyłem go idealnie po środku? Na tabletowej części konsoli nie ma żadnego punktu zaczepienia więc chyba możliwe jest założenie tej części z lekkim przesunięciem w lewo lub w prawo.

Ta część zestawu odpowiada za możliwość dokowania konsoli, jeśli jest założona to jest odrobinę ciaśniej, więc teoretycznie ekran konsoli jest bardziej narażony na te standardowe zarysowania lub też paradoksalnie - nie, bo ruchy konsoli w doku stają się bardziej ograniczone, wszystko zależy w którą stronę idzie całość po założeniu etui ale aż tak mocno nie wnikałem. Koniec końców ja tego elementu nie używam, zależy mi głównie na lepszym chwycie i konsoli używam 99% czasu z Joyconami założonymi.

Tak samo nie wiem o co mu chodzi z tym wypinaniem Joyconów, moje się trzymają dobrze, tak samo jak i bez gripa, nie ma różnicy w funkcjonowaniu, bo gripy są blokowane takim zaczepem w kształcie haczyka, który przy zakładaniu przechodzi przez przycisk i nie wpływają na jego mechanikę. U niego w ogóle Joycon wypina się na zasadzie wychylenia do tyłu, gdzie przecież normalnie trzeba go wychylić do dołu, musi mieć nieźle wyjeżdżoną wtyczkę Joycona w konsoli i się mocno wygina do tyłu, skoro pozwala mu na taki ruch. Nie widzę tu związku założonych gripów z problemem z wypinaniem się Joyconów w pokazany sposób.

Patent z wymiennymi uchwytami jest ciekawy, chociaż w praktyce korzystam tylko z tego najmniejszego, bo mieści się w etui. Wygoda użytkowania tych najmniejszych stoi na dobrym poziomie, jest o niebo lepiej niż goła konsola. Bardzo wygodne są jedne z większych, ale ze względu na etui jakie posiadam nie używam ich. Jakość materiałów jest tylko ok, ot kawałek plastiku, same uchwyty mogłyby być zrobione z jakiejś gumy, co dałoby może bardziej premium odczucia ale z drugiej strony - bardzie by się wycierało... Normalna cena to ok 150zł, ja swój zestaw ściągnąłem z AliExpress, zapłaciłem 87zł i uważam, że to i tak za dużo, optymalna cena to wg mnie jakieś 50-60zł max. Na Ali można znaleźć też same gripy na joycony i wymienne uchwyty, więc być może w ramach jakiejś promocji dałoby się to kupić za w miarę sensowne pieniądze, na moment zakupu rozbijanie zestawu wychodziło jednak drożej. Ogólnie jestem zadowolony, produkt spełnia swoją funkcję, największą wadą tego gripa wg mnie będzie, jeśli już koniecznie mam coś znaleźć - lekkie skrzypienie/trzeszczenie konstrukcji. Niestety elementy są ruchome i plastik wydaje odgłosy przy pracy, może nie są jakieś mega głośne ale sam fakt, że zwróciłem na to uwagę już o czymś świadczy, a pewnie nie pomaga też fakt, że jeden z Joyconów rozbierałem w celu wymiany analoga. Niestety kwestia akustyczna będzie chyba cechą wspólną wszystkich "nakładanych" etui/case'ów, no chyba że trafimy jakiś mega premium produkt z dodatkowymi powierzchniami amortyzujacymi ewentualne punkty tarcia.

Też kupiłem mogę polecić. Dla mnie najwygodniejsze są te największe, chociaż tak jak piszesz, każde założone to ogromna różnica!

a ten film który wklejałem to chłop ewidentnie miał uszkodzone swoje Joycony.

Opublikowano

Sprzęt sam w sobie jest dobry, duży upgrejd względem S1 Lite, na którym ogrywałem lineup Nintendo dotychczas, dodali też niezłe wsparcie wsteczne itp.

Nie mogę tego samego powiedzieć o czasie, jaki z konsolą spędziłem, bo jest go karykaturalnie mało i przyczyn jest wiele.

Jedna najważniejsza to bardzo słaby lineup exów, nie podeszła mi Bananza, Mario Karty odpalają głównie dzieciaki, żeby pograć w coop na 2-4p, podobnie Minecraft i stare Mariany sobie pykają od czasu do czasu, jak na dworze nie ma pogody.

Ja od premiery jeszcze nie ukończyłem na S2 żadnej gry w całości, jedną porzuciłem, to Bananza, jedną skonczyłem z S1 to Xeno X, jedną na pewno ukończę bo mi się podoba, to Three Hopes. Gdzieś jakieś retro Poksy odpalę czasami w ramach nostalgii.

Grałbym więcej na Switchu 2, ale potrzebuję nowego Xenoblade'a, nowe klasyczne Fire Emblem (to przynajmniej zaraz chyba będzie), może Zeldę i Mario prawdziwe nowe, inaczej nie mam na tej platformie czego w tej generacji szukać, do grania w inne gry przenośnie wolę Steam Decka OLED, czy Portala, bo tamte platformy dają mi więcej w zamian.

3.5/10

Opublikowano

Ja jestem zadowolony z konsolki i cieszę się, że kupiłem w miarę szybko i nie muszę się przejmować podwyżkami cen sprzętu. Z gierkami za to mam nadzieję, że Nintendo się dopiero rozkręca. Odczucia co do Mario Karta i Bananzy mam podobne jak devilbot. Ten pierwszy przeszedłem byle Rainbow Road zobaczyć i tyle. Super, że otwarta mapa i duża, pomysł sam w sobie ciekawy, ale zwyczajnie nie ma co robić ) Szkoda potencjału. Bananzę zaś przeszedłem i w sumie ani mnie nie zachwyciła, ani nie rozczarowała, ot gierka wideo i tyle. Nie będę do niej wzdychał po latach, jak to teraz mam z Odyseją, czy innymi Marianami 3d.

Pokopia mi się za to bardzo spodobała. Niewymagająca, ale relaksująca i trochę uzależniająca )

Biorę też Starfoxa, może pogram te 3 godziny, a może gierka okaże się sztosem w co-opie. Tak czy siak czekam na jakieś atomówki w zapowiedziach, bo pomimo mojej całej miłości do N, to nie da się ukryć, że po roku pierwszego Switcha na rynku ten miał już system sellery w swojej bibliotece, a teraz co najwyżej jest ta Pokopia - a to i tak nie dla każdego.

Opublikowano

Jest OK, u mnie jako sprzęt uzupełniający duże konsole się sprawdza fajnie. Coś tam się ogrywa, w tym roku czekam na nowe FE i może jakiś remake Zeldy co były plotki. Tak to mam pełno gier z S1 jeszcze do nadrobienia. No i został główną konsolą do indyków jak mnie na jakiś najdzie bo jednak ekran jest duży, steamdeck poszedł do szuflady.

Opublikowano

Ja średnio, szczerze mówiąc gdyby nie pudełka to bym całkowicie się przesiadł na pocket pc. A tak to mam maszynkę do indyków, całkiem dobrą zresztą. Gry Nintendo na razie nie dostarczają. Są dobre i tyle ale nic co by robiło wow i wspominał po latach. Na razie to jest ograć i zapomnieć. Jak to będzie równie bezjajeczna generacja jak w wydaniu konkurencji to smutek.

Sam sprzęt i soft bardzo mi siedzą oprócz zerowej ergonomii i braku analogowych spustów. Dla mnie dwie największe wady tego sprzętu.

Opublikowano

Jak na rok to spoko, najpierw przeszedłem kilka gier z S1 jak Kirby, LM3, Wonder, Dread. Do tego wjechała Bananza, MP4.

Był chyba jeden dłuższy okres gdzie nie włączałem konsoli. Ale potem wbiłem 50h w świetnym ToTK S2 edition a ostatnio przeszedłem Yoshiego.

Napewno jest to rzecz która włączam zdecydowanie częściej niż Ps5, jeśli mówimy o graniu w coś czego nie mam na XsX.

Jakieś 90% czasu przegrałem w docku i tu mam największy zarzut, że gry z S1 nie dostały takiego upgrejda jak w hh mode. A tak to gierki od N wyglądają całkiem porzadnie.

Co do przyszłości jestem dobrej myśli i nawet nie myślałem że tak będę kiedyś gadał ale patrząc na to jak podobne są dziś wszystkie gry, szczególnie AAA, to jednak warto to Nintendo mieć bo to zawsze jakaś skupiona przede wszystkim na gameplayu odskocznia

Opublikowano

Jestem względnie zadowolony. Początkowo jojczyłem o słabą baterię, ale ostatecznie i tak mało gram przenośnie, bo jak już siądę do gry to na kilka godzin. W Mario Kart okazyjnie sobie zagram, Bananzę ostatnio pocisnąłem na 100% i za jakiś czas znowu ogram, podobnie Metroid Prime 4. Jest jeszcze kilka gier z S1 które chciałbym ograć, i przez to nie biorę wszystkich nowości first party. No i ciągle używam swojego S1 OLED, bo mam do niego gripa i kartę pamięci, a trochę gier cyfrowych mi się nazbierało, plus ogrywam cośtam z tych klasyków z abo. Na ten moment S1 i S2 to platformy na których gram najwięcej.

Opublikowano

Pierwszy rok Switcha 2 tak mi się podoba, że chyba wejdę pod kołderkę Miyamoto. Sprzęt ma wady które już wielokrotnie tutaj wymieniano (bateria, ekran, GKC, drogie karty pamięci), a mimo to no kurde lubię tego tableta bardzo. Jest wystarczająco mocny żeby pograć sobie w duże gierki bez żalu, kompaktowy na tyle, że łatwo mi znaleźć na niego miejsce w plecaku i ciągle czymś mnie zaskakuje na plus. Tryb myszki to raczej ciekawostka której że względu na ergonomię nie używałem chyba nigdy w innym celu niż "poka jak to działa" więc go olewam i traktuję jakby nie istniał, taka tam ciekawostka z której nawet developerzy często nie robią sensownego użytku. Boost dla gierek ze Switcha 1 bardzo mocno podbił tę konsolę w moim rankingu, obecnie chyba najbardziej micha mi się cieszy na granie właśnie na tym sprzęcie. Ostatnio byłem na wiosce na urodzinach ojca i spiknąłem się z dawnym ziomem, który też pyka dużo na sonce, no i tak sobie coś gadaliśmy, a ten mi mówi, że zastanawiał się nad S2 tylko miał jedynkę i tak nie bardzo go graficzka urządzała to mu mówię "ty, to czekaj, pójdę po Switcha do domu i sobie zobaczysz". Powiem tak: znajdźcie sobie w życiu kogoś, kto będzie patrzeć na Was tak samo jak Diabeł patrzył na Switcha 2 z odpalonym Requiem kekw Z tego co wiem to chyba już ma 3/4 siana odłożone i w tym miesiącu chwyta swoją konsolkę.

Tldr: jest do czego się doczepić, ale drugi znacz to jest co czego oczekiwałem i jestem z niego zadowolony fest