Opublikowano niedziela o 08:093 dni Jestem świeżo po przeczytaniu tekstu o grze Warcraft III: Reign of Chaos i w pełni zgadzam się z autorem tekstu co do samej oceny. Ja także dałbym tej grze i dzisiaj ocenę 10. Po przeczytaniu tekstu aż odpaliłem YouTube aby zobaczyć kilka filmików z samej gry i uważam że gra jak i całe jej wykonanie do dziś są na najwyższym poziomie. Warcraft III: Reign of Chaos to moim zdaniem gra ponadczasowa Tę grę mam do dziś w pudełku którą kupiłem jakoś .... 20 lat temu przez Allegro Pamiętam chodziłem wtedy do liceum i mimo to kupiłem tę grę bodajże za jakieś 50zł i to nową Fabuła, grywalność, muzyka, polska lokalizacja .... dosłownie wszystko w tej grze zagrało jak trzeba i nawet grafika do dziś moim zdaniem jest na jak najbardziej akceptowalnym poziomie. I swoją drogą kto by pomyślał że czytając PSX EXTREME będę miał okazję czytać o grze która ma rodowód pecetowy. Kiedyś Konsolite jednym z Hyde Parków napisał takie zdanie ( nie pamiętam już który to był numer) : Nie liczy się platforma tylko GRY. I w pełni zgadzam się z tym zdaniem Panie Adamus dobra robota i nadal czekam na retro recenzję gry Syberia 2 i jeśli mógłbym coś zaproponować to warto coś napisać o grze moim zdaniem także ponadczasowej jaką jest ... Red Alert 2 Pozdrawiam i czekam na więcej tak dobrych tekstów jak ten o Warcraft III: Reign of Chaos
Opublikowano niedziela o 08:113 dni No ludzie kochani xD to pewnie wina składu a nie Mazziego, ale to już chyba drugi raz z rzędu, że jakiś materiał się powtarza
Opublikowano niedziela o 08:493 dni To nie jest zwykła powtórka, tylko remake, inny zapach, inna czcionka.
Opublikowano niedziela o 08:533 dni Heretic + Hexen - "nie jakieś tam Baldury, ale takie, w których po prostu wcielamy się w rolę. Co prawda w każdej grze wcielamy się w jakąś rolę, ale chyba się domyślacie, o co chodzi." Nie bardzo, bo to bez sensu.FC 26 - Skoro mowa jest o jakimś FUT, warto by było choć wyjaśnić, co to takiego, bo może nie każdy wie. "Goleada" - wtf?Daemon x Machina - generycznych-> ogólnych, schematycznych, rodzajowych, zwyczajnychDying Light The Beast generyczna -> ogólna, schematyczna, rodzajowa, zwyczajnaMadden - arkadowy-> arcade'owyNBA 2K - bardziej realistyczny -> realistyczniejszy contentu-> treści, zawartościClass of Heroes - tu się komuś mocno interpunkcja rozjechałaHollow Knight - recenzja miesiąca!Towa nad the Guardians - "projekty postaci są fajne i sZtampowe" - khe? ewentualnie "fajne, ale sztampowe"LEGO Voaygers - replayability -> żywotnośćRally Arcade Classics - byłem ciekawy, kiedy wrzucanie grafik zamiast pisania tytułów normalną czcionką odbije się negatywnie. No to tu nie mamy nazwy gry w ogóle.Warcraft III - jeśli chodzi o kampanię, to reżyserowane scenki, odzczucia i wątpliwości bohaterów, dynamiczna zmiana celów misji, wpływ fabuły na cele misji, granie małym oddziałem, którego nie dało się uzupełnić - wszystko to Blizzard zaprezentował już w Starcrafcie. Napisałbym nawet że Starcraft robił to lepiej, ale to już jest diabelnie subiektywnie.Beam me up - strona tytułowa po prawej stronie jako kolejny ukłon wobec polityki Izraela?bardziej spektakularnych ->spektakularniejszychRegion filmowy - Gooniesów-> GooniesKomiks zone - Avengersów -> Avengers, Avengerów, MścicieliOd gracza dla graczy - Turtlesy -> Turtles, ŻółwieA z innej beczki: kiedyś obok recenzji regularnie pojawiało się 5 groszy, a i w samej oceniaczce pojawiały się oceny od innych redaktorów. Dziś nie ma tego z przyczyny obiektywnych. Zastąpił to po trosze zgrentgen, którego też już jednak nie ma, więc... Przecież 5 groszy nie musi pojawiać się równolegle do recenzji. Czy nie dałoby się takich drugich (trzecich, czwartych...) opinii wrzucać np. miesiąc później? Wystarczyłoby wygospodarować jedną stronę z opiniami innych redaktorów dot. recenzowanych w poprzednim numerze gier.
Opublikowano wtorek o 11:421 dzień W dniu 12.10.2025 o 10:09, Piotrek87 napisał(a): Kiedyś Konsolite jednym z Hyde Parków napisał takie zdanie ( nie pamiętam już który to był numer) : Nie liczy się platforma tylko GRY. I w pełni zgadzam się z tym zdaniem Także nie pamiętam, który to był numer, ale wypowiedz aktualna po dzień dzisiejszy ;)
Opublikowano wtorek o 11:491 dzień W dniu 12.10.2025 o 10:53, Jutrzen napisał(a):Heretic + Hexen - "nie jakieś tam Baldury, ale takie, w których po prostu wcielamy się w rolę. Co prawda w każdej grze wcielamy się w jakąś rolę, ale chyba się domyślacie, o co chodzi." Nie bardzo, bo to bez sensu.Doczekałem się ;)Czy bez sensu? Kwestia podejścia ;)W dniu 12.10.2025 o 10:53, Jutrzen napisał(a):Daemon x Machina - generycznych-> ogólnych, schematycznych, rodzajowych, zwyczajnychdobierz sobie synonim ;)W dniu 12.10.2025 o 10:53, Jutrzen napisał(a):Towa nad the Guardians - "projekty postaci są fajne i sZtampowe" - khe? ewentualnie "fajne, ale sztampowe"mogło tak być ;)W dniu 12.10.2025 o 10:53, Jutrzen napisał(a):A z innej beczki: kiedyś obok recenzji regularnie pojawiało się 5 groszy, a i w samej oceniaczce pojawiały się oceny od innych redaktorów. Dziś nie ma tego z przyczyny obiektywnych. Zastąpił to po trosze zgrentgen, którego też już jednak nie ma, więc... Przecież 5 groszy nie musi pojawiać się równolegle do recenzji. Czy nie dałoby się takich drugich (trzecich, czwartych...) opinii wrzucać np. miesiąc później? Wystarczyłoby wygospodarować jedną stronę z opiniami innych redaktorów dot. recenzowanych w poprzednim numerze gier.Nie jestem pewien czy by to przeszło, z rozmaitych powodów, ale kto wie? @Roger zastanów się nad wprowadzenie tego pomysłu.
Opublikowano wtorek o 12:111 dzień 19 minut temu, Konsolite napisał(a):Nie jestem pewien czy by to przeszło, z rozmaitych powodów, ale kto wie? @Roger zastanów się nad wprowadzenie tego pomysłu.Tak, poproszę jeszcze przy recenzjach metroidvanii na 1/3 strony dodatkowo 3 grosze od przynajmniej 4 różnych redaktorów.
Opublikowano wtorek o 17:221 dzień A to nie ma innych recenzji niż metroidvanii na 1/3 strony? Może dostajesz wybrakowany numer?
Opublikowano wtorek o 17:531 dzień Często przedpremierowe kody są ograne a recenzja napisana zanim tytuł można kupić, więc na aktualny numer z tymi 3 groszami bywa ciężko, choć oczywiście to nie jest żelazna reguła.Jeśli redaktor kupil sobie tytuł i ma jakieś przemyślenia, zawsze może się nimi podzielić, Roger nie robi problemów. Przy Dragon Age recenzje robił Rozbo a ja - z racji kupna gry na premierę i sprawnego ukończenia - dodałem swój komentarz. Ale to nieczęsta sytuacja.Podejrzewam że wydzielona osobna rubryka to mógłby być problem, jedni by kupili koncepcję, inni utyskiwali, że na co im osobna strona na "gry po dacie ważności", ale zawsze jest Hyde park, część redaktorów ma stronę felietonu lub headshot i jeśli coś na kimś zrobiło wrażenie (albo wręcz przeciwnie), istnieje przestrzeń, by się tym podzielić :)No i zawsze mamy facebookowe sociale, tam też zawsze można zamieścić swoją opinię. Edytowane wtorek o 17:551 dzień przez K.Adamus
Opublikowano wtorek o 18:241 dzień Kilka numerów wstecz ktoś z redakcji pisał, że robienie własnych screenów do recenzji jest dziś banalnie proste. W tym numerze znów są recenzje ze screenami (wszystkimi) z netu. W sumie nie oceniam jakoś negatywnie, bo to jednak wygoda, ale doceniam tych którzy załączają screenshoty własnej roboty (btw super screeny z SHf). Recenzje mam nadzieję już wszystkie autorskie hehe
Opublikowano 19 godzin temu19 godz. On 10/12/2025 at 5:11 PM, Manor said:No ludzie kochani xD to pewnie wina składu a nie Mazziego, ale to już chyba drugi raz z rzędu, że jakiś materiał się powtarza Wina składu. Podsyłam oryginał, jakby kogoś ten news dalej interesował ☺️
Opublikowano 19 godzin temu19 godz. Jak to kiedyś @SlimShady ładnie podsumował dział Graczpospolita:W dniu 5.12.2022 o 19:43, SlimShady napisał(a):-dział mazziego typu naukowcy odkryli, że walenie konia bez gumy pomaga przejść soulsy jedną ręką.
Opublikowano 19 godzin temu19 godz. Co jakby tę jedną stronę dać Adamusowi na felieton, bo w zasadzie nippon już gdzieś o to zahacza i mam wrażenie, że to się w pewien sposób dubluje.
Opublikowano 19 godzin temu19 godz. 27 minut temu, Shen napisał(a):Patche do pisma na forumkuMożna sobie wydrukować, wyciąć i przykleić.
Opublikowano 13 godzin temu13 godz. 5 hours ago, PiotrekP said:Można sobie wydrukować, wyciąć i przykleić.W niedawno wydanym, specjalnym nr CDA: Wiedźmin popełniono merytoryczne błędy, właśnie mam zamiar sobie wydrukować poprawiony tekst i wrzucić do magazynu 😛
Opublikowano 11 godzin temu11 godz. W dniu 14.10.2025 o 19:53, K.Adamus napisał(a):Często przedpremierowe kody są ograne a recenzja napisana zanim tytuł można kupić, więc na aktualny numer z tymi 3 groszami bywa ciężko, choć oczywiście to nie jest żelazna reguła.Jeśli redaktor kupil sobie tytuł i ma jakieś przemyślenia, zawsze może się nimi podzielić, Roger nie robi problemów. Przy Dragon Age recenzje robił Rozbo a ja - z racji kupna gry na premierę i sprawnego ukończenia - dodałem swój komentarz. Ale to nieczęsta sytuacja.Podejrzewam że wydzielona osobna rubryka to mógłby być problem, jedni by kupili koncepcję, inni utyskiwali, że na co im osobna strona na "gry po dacie ważności", ale zawsze jest Hyde park, część redaktorów ma stronę felietonu lub headshot i jeśli coś na kimś zrobiło wrażenie (albo wręcz przeciwnie), istnieje przestrzeń, by się tym podzielić :)No i zawsze mamy facebookowe sociale, tam też zawsze można zamieścić swoją opinię.Dlatego najsensowniejsze by było zebrać parę takich opinii i wrzucić je choćby po miesiącu, bo nie uwierzę, że wśród zawodowych graczy-pasjonatów, jakimi są zgredy, nie znajdzie się parę osób, które plus minus w "okienku premierowym" sprawdza co większe/ciekawsze tytuły. Zresztą zgredgen lub jakaś analogiczna forma wracania do już raz ocenionych gier to jedna z rzeczy, o które od dawna postuluję w tematach typu "co byście widzieli w piśmie", i z tego co widzę, nie jestem sam.To, że nie każdy kupi koncepcję i komuś może ona nie pasować, można odnieść w zasadzie do połowy elementów pisma, począwszy od słynnych recek 6/10, przez listy, kącik anime, region filmowy czy recki komiksów. Trudno, PE ma na tyle dużo stron, że czytelnik jakoś przełknie to, że jedna czy dwie z nich niekoniecznie go zaciekawią.Osobiście (i, jak widzę przynajmniej po ludziach z forum, nie należę do mniejszości) nie tylko nie mam problemu z wracaniem do opinii na temat starszych gier (choć to słowo może nie na miejscu, skoro mówimy o nadal w miarę świeżych tytułach), co wręcz robię to regularnie, na co wpływ ma chociażby to, że nie cierpię na FOMO i nie lecę po każdą nowość w "weekend otwarcia". A z drugiej strony, jeśli coś kupiłem i ograłem, to chętnie przeczytam kolejną opinię, mając już wyrobioną swoją.Co więcej, takie przemyślania "po miesiącu" mogą mieć tę zaletę, że są pisane z pewnym dystansem, oderwaniem od hype'u, na spokojnie (bez słynnego pośpiechu "żeby zdążyć z recką"), czy w końcu w luźniejszej formie literackiej. Wyobrażam to sobie trochę jak opinie o gierce na FPE, czy to w jej temacie, czy we "właśnie ukończyłem". Czasami wywiązuje się przy nich rozmowa o grze, która miała premierę nawet parę lat wstecz.Hyde Park to mimo wszystko strasznie ograniczona przestrzeń. Felietony, owszem, często spełniają tę rolę i między innymi dlatego tak lubię je czytać, no ale są ograniczone przez stały zestaw autorów, więc nie spotkam tam Adamusa czy Graby (przynajmniej na razie xD), a np. Zax czy Piechota w danym miesiącu nie sprawdzili akurat nic świeżego (tu patrzę na pytanie miesiąca z ostatniego HP).Także tl;dr: Roger mobilizuj towarzystwo i wracajcie z jakąś formą zg(red)gena, choćby nieregularnie. Edytowane 11 godzin temu11 godz. przez kotlet_schabowy
Opublikowano 10 godzin temu10 godz. 2 godziny temu, KubaPL napisał(a):W niedawno wydanym, specjalnym nr CDA: Wiedźmin popełniono merytoryczne błędy, właśnie mam zamiar sobie wydrukować poprawiony tekst i wrzucić do magazynu 😛Nie mają czasu na korekty i sprawdzanie czy głupot nie popisali. Mentalne gimbusiarskie pociski na fb same się nie napiszą.