Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

własnie ukonczyłem...

Featured Replies

Opublikowano

TR3 najgorszy z klasycznych Tomb Raiderow 1-5.

• Odpowiedzi 15 tys.
  • Wyświetleń 1,6 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Resident Evil Requiem [PS5] Ok, postaram się być wyrozumiały, aby nie robić krzywdy fanom marki. Ale ta gra jest tak nierówna, że aż mnie ręka swędzi, by jej zajebać. To oczywiście pokłosie decyzj

• Suikoden I & II HD Remaster: Gate Rune & Dunan Unification Wars [PS5] Przychodzę z sercem na dłoni. Otwarcie piszę, że dwa pierwsze Suikodeny kocham miłością szczenięcą. Drugą część kiedyś

• Jak widze forumowych "wspierajacych" day 1:   czwartek, caly dzien, statusy na forum - gdzie ten ku.rwa kurier, zaje.bie ch.uja, juz czwartek a jeszcze go nie ma, no ku.rwa lepiej zeby byl przed we

Opublikowano
8 minut temu, Mejm napisał(a):

TR3 najgorszy z klasycznych Tomb Raiderow 1-5.

Najgorsza to piątka trap

Opublikowano

Piatka uczciwie mowi, ze jest zlepkiem niepowiazanych ze sobia lokacji. Trojka udaje, ze to wszystko ma sens.

Opublikowano

W Chronicles świetna była na nawiedzona wyspa, ale reszta gry okropna. Czuć, że deweloperzy mieli juz dosyć klepania co roku tej samej gry na tych samych assetach.

Opublikowano

Dla mnie 2>1=3>>>>4. Trójka ma elegancki klimat i miejscówki ale momentami level design woła o pomstę do nieba a sterowanie kajakiem i skuterem podwodnym powinno być wykładane na przedmiocie 'jak nie robić gierek'. Czwórka z jedną rozwleczoną lokacją to tragedia i porzuciłem jakoś w połowie a piątka wyszła jak miałem PS2 więc tylko chwilę pograłem.

Opublikowano

Czworka po trojce o jaka dobra. Wszystko widoczne, jedna miejscowka bez skakania po swiecie, grobowce a nie wiezienie w arizonie, cliffhanger na koncu.

Opublikowano

Czwórka jest fajna do momentu aż nie przegapisz tej jednej wajchy składającej się z trzech pikseli, schowanej w najciemniejszym kącie lokacji, więc biegasz przez następne 10 godzin po grobowcu 20x większym od posiadłości z pierwszego Residenta szukając rozwiązania. To bujanie się na linach to też zaprzeczenie jakiejkolwiek grywalności.

Edytowane przez Josh

Opublikowano

Przez was musze teraz ograć tą czwórkę i trójkę, bo cięzko uczestniczyć w dyskucji nt. gier, które się grało 20lat temu dog

Opublikowano
W dniu 13.05.2026 o 15:28, oFi napisał(a):

Co ja bym dał żeby te bezjajeczne spidermany nigdy nie powstały a dostalibyśmy nowe ratchety.

Czy Ty jesteś normalny? Ratchety cały czas powstają.

Opublikowano
  • Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem.

Odin Sphere Leifthrasir (PS5) - czyli gra "bajka".

"Ale czy wiesz, kiedy bajki przestają być bajkami? W momencie, gdy ktoś zaczyna w nie wierzyć."

- Andrzej Sapkowski, "Czas pogardy"

Czy gry mogą być sztuką? To odwieczne pytanie, odpowiedź brzmi "no pewnie", ale jest jedno studio w moim pamiętniku gracza, gdzie dosłownie każda gra wpisuje się w tej schemat. A czy gry mogą być bajką?

Mój romans z Vanillaware trwa w tym roku w najlepsze, po świetnym visual novel 13 Sentinels: Aegis Rim i genialnym SRPG w postaci Unicorn Overlord przyszedł czas na perełkę z czasów PlayStation 2 (właściwie gra wyszła już po wydaniu PS3, dokładnie 22 maja 2007 roku) w reedycji na PS4, a odpalona na PS5, a w zasadzie głównie na PS Portal... Warto dodać, że w reedycji gra śmiga w 1080p i 60 fps i wygląda najlepiej dzięki temu na ekranie full HD "handheldu" Sony, zapewne również świetnie na innych tego typu mniejszych ekranach. Ta sama wersja w reedycji Leifthrasir wyszła nawet na PS Vita/PS3, dokładnie w 2016 roku, długo po tym jak ta konsola została pogrzebana w piachu, a szkoda. To tyle słowem wstępu do do platform.

Odin Sphere to jest taki RPG side scroller, jak ktoś grał w Muramasę, albo Dragon's Crown (obie ograłem na PS Vita dawno temu) to poczuje się jak w domu. Tylko to co odróżnia tą grę od tamtych to świetna historia, naprawdę prócz 13 Sentinels to topka tego studia pod tym względem, Unicorn przy tym to jakieś płytkie góniane "Na Wspólnej". Nie będę zdradzał wiele, jak ktoś zagra to na pewno wyrobi sobie swoje zdanie, ale historia siadła mocno.

Gra zaczyna się od wizyty na poddaszu jakiegoś bajkowego domku, gdzie potulna dziewczynka ogląda dzwine stare księgi dziadka wraz ze swoim ukochanym kotkiem, którego można sobie oczywiście potulić. W całej historii mamy 6 takich ksiąg, nie będę zdradzał czym jest 6, ale pierwsze 5 odpowiada za 5 postaci, jakimi możemy tutaj zagrać w odpowiedniej kolejności, 3 kobitki, królik i mężczyzna, ten ostatni taki trochę umarły jakby przeklęty ? :).

19e2ae4801632-screenshotUrl.jpg

Każda postać, jaką dane nam będzie grać ma swój unikalny styl, elfka wali z magiczngo karabinu na odległość niczym babka z Returnala, Oswald mężczyzna używa czarnej magii, urocza Velvet macha z gracją (dosłownie, animacja szokująco dobra) łańcuchami w te i wewte, Gwendolin używa magii lodu i lata sobie w przestworzach, a królik to sami zobaczycie. W sumie musimy zagrać wszystkimi postaciami aż 7 aktów, gdzie każdy na mniej więcej godzinę+ zejdzie. Gra jest długa ponad 40 godzin, co może nieco zmęczyć, gdyż jest tutaj jeden minus - trochę rzeczy się powtarza, mamy kilka światów i każdą postacią mamy inne scenki fabularne, ale np. tych samych przeciwników, wielu z nich się powtarza, tylko w innej konfiguracji, czasie, miejscu. Prócz rozbudowanego systemu walki mamy dużo gadania i jedzenia, jest to tutaj podstawowy sposób na zdobywanie doświadczenia, z kolei skille budujemy poprzez różne drzewka, które rozwijamy dla każdej postaci osobno poprzez walkę. Jest co robić w gameplayu, wciąga nawet bez historii.

19e2ae4801647-screenshotUrl.jpg

19e2ae4801683-screenshotUrl.jpg

Zakończeń opowieści jest kilka, poznałem zarówno złe, jak i dobre (chyba jest coś jeszcze, ale nie poznałem, postaram się nadrobić, tylko do tego już potrzeba poradniczka), powiem szczerze super to zrobili i trzeba trochę pokminić co zrobić, by zakończyć historię pozytywnie, bez klęski w podstawowej wersji. Naprawdę fabularnie jest owocnie i wszystkie historie spinają się lepiej niż w takim Octopath Traveller na przykład, a na końcu pozostają łzy.

Muzyka to kolejny mocarny punkt tej opowieści. Zresztą starczy posłuchać main theme.

Ale to co grę z roku 2007 wyróżnia wciąż najbardziej po tak wielu latach to ARTSTYLE - niezmiennie genialny, niepodrabialny, to gra z PS2, a dzisiaj jakby wyszła wyglądałaby tak samo, niesamowite.

19e2ae6ca0f0-screenshotUrl.jpg

Bossowie

19e2ae6ab7937-screenshotUrl.jpg

19e2ae4801630-screenshotUrl.jpg

19e2b16aa6869-screenshotUrl.jpg

Ode mnie dla tej gry to jest 10/10, bo tak, po prostu TOP, w swoim fachu to chyba dalej najlepsza gra. Ja lepszej nie widziałem.

Czy to jedna z najbardziej niedocenionych gier w historii - dla mnie tak. Jest to też gra, którą warto pokazać dzieciom, mogą oglądać, mogą też zagrać (nie jest trudna w ogarnięciu, a jak coś są poziomy trudności łatwiejsze niż podstawowy) i komukolwiek kto gier nie lubi, moja rodzina się po prostu zakochała w historii i stylu tej gry.

19e2b169ddb40-screenshotUrl.jpg

image.png

Update: warto zrobić ten 3ci ending, chociaż wymaga trochę zabawy...:)

Opublikowano

Kupiłem to w końcu jakoś w zeszłym roku, ale ciągle czeka na swoją kolej. A chciałem w to zagrać w sumie już od czasów PS2.

Opublikowano

Ja to mam kupione już chyba z 10 lat na Vicie i jakoś nigdy się nie zebrałem żeby zagrać. Ale po tej recenzji zainstalowałem i czas w końcu obadać :)

Opublikowano
W dniu 11.05.2026 o 12:19, SlimShady napisał(a):

Pierwsze słyszę, żeby ktoś wyjebał grę do śmieci, ale np. maniak, to chyba atencyjnie złamał na pół A Way Out za to, że mu się nie spodobała zagrywka z końcówki, ale ona była w chuj dobra i takich rzeczy w grach brakuje.

Nie no zagrywka z końcówki to był taki twist z dupy, że też do dziś wspominam z niesmakiem.
Nie było żadnych logicznych podstaw, żeby tak to rozegrać, ale chyba komuś w Hazelight załączył się wewnętrzny Druckmann i wrzucił to tylko po to, żeby było kontrowersyjnie i "mocno", a wyszło po prostu głupio i niedorzecznie, psując ogólnie pozytywne wrażenie.

Opublikowano
22 minuty temu, Wredny napisał(a):

Nie no zagrywka z końcówki to był taki twist z dupy, że też do dziś wspominam z niesmakiem.
Nie było żadnych logicznych podstaw, żeby tak to rozegrać, ale chyba komuś w Hazelight załączył się wewnętrzny Druckmann i wrzucił to tylko po to, żeby było kontrowersyjnie i "mocno", a wyszło po prostu głupio i niedorzecznie, psując ogólnie pozytywne wrażenie.

No, ale czemu zakładasz, że muszą być przesłanki, że trzeba zostawiać jakieś okruchy do zebrania, żebyś odkrył ich niecny plan. Dlatego to było takie dobre, bo uderzyło z zaskoczenia. Takich patentów, to ze świecą szukać, a umówmy się, w 2018 r., już mało czym można było zaskoczyć. Dla mnie zajebiste i na zawsze wyryte w pamięci, gdzie

współpracujecie ze sobą całą grę, a później jesteście nastawieni przeciwko sobie

Opublikowano
1 godzinę temu, SlimShady napisał(a):

No, ale czemu zakładasz, że muszą być przesłanki, że trzeba zostawiać jakieś okruchy do zebrania, żebyś odkrył ich niecny plan. Dlatego to było takie dobre, bo uderzyło z zaskoczenia. Takich patentów, to ze świecą szukać, a umówmy się, w 2018 r., już mało czym można było zaskoczyć. Dla mnie zajebiste i na zawsze wyryte w pamięci, gdzie

współpracujecie ze sobą całą grę, a później jesteście nastawieni przeciwko sobie

CZLWiB.gif