Skocz do zawartości

Elite: Dangerous

Featured Replies

Opublikowano

@Kyo, Figuś

Odpalilem wlasnie gierke zeby sprawdzic czy sa nagrody za Community Goal i... są, 29 milionow w kieszeni. :fsg:

Takze pamietajcie zeby wpasc do Beagle 2 Landing i odebrac te latwe pieniazki. Dzisiaj mozna poleciec do Rakapila i skupic sie na tym drugim CG.

Pierwszy trening za mną. Udało się pomyślnie opanować zasady lotu WSADEM  i myszką xd. Drugi to wybranie celu i osiągnięcie go. Nie zaliczyłem, bo albo źle wybrałem albo się rozbiłem. No nic muszę uciekać do pracy, ale w nocy będzie granie :) Astronomia od zawsze mnie jarała, a eksploracja wydaje się boska. 

Polecam podpiac pada, wg mnie znacznie wygodniej lata sie na analogach.

Pudełko na ps4 masz w media markt i saturnie za 179zł.

Jakieś porady na sam start? Bo właśnie kupiłem :/

Zrob wszystkie samouczki.

• Odpowiedzi 969
  • Wyświetleń 97,6 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Jezuuuuuuu, udalo sie.     I jestem pierwszy. :D   https://psnprofiles.com/trophy/6291-elite-dangerous/1-right-on-commander

• To uczucie kiedy chlopaki robia eskapade w nieznany system...     ... i okazuje sie ze nie maja jak wrocic bo nie ma nigdzie zadnej gwiazdy neutronowej ktora dalaby im odpowiedniego kopa na skok

• Tzn gra jest za(pipi)ista, ale prog wejscia jest potezny i dopoki sie go nie przeskoczy gra moze przytlaczac a nawet frustrowac mnogoscia opcji. Do tej gry trzeba podejsc ze swiadomoscia ze bedzie od

Opublikowano

@Kyo, Figuś

Odpalilem wlasnie gierke zeby sprawdzic czy sa nagrody za Community Goal i... są, 29 milionow w kieszeni

Ja sprawdzałem dzisiaj o 6:40, zapomniałem napisać :D Dopisane prawie 8 baniek za kilka godzin latania. Thx za tip i wspólne latanie :lapka:

Opublikowano

Nie wiecie moze czy gra obsluguje thrustmaster t flight hotas 4 i czy w ogole jest to dobry kontroler do tego typu gry?

Opublikowano

Nie wiecie moze czy gra obsluguje thrustmaster t flight hotas 4 i czy w ogole jest to dobry kontroler do tego typu gry?

Obsluguje:

Opublikowano

Świetna gra. Na początku byłem troszkę rozczarowany tym jak łatwo steruje się pojazdem i jak prosta jest walka (swego czasu zagrywałem się w symulatory lotnicze). Odkryłem jednak że po wciśnięciu L3 (sterowanie alternatywne) i wyłączeniu wspomagania latania robi się niezła jazda. Polecam spróbować, zapanowanie nad pojazdem jest wtedy niemalże niemożliwe, ale jaki robi się klimat...

Ciekawe czy te dane gwiazd i planet które możemy sobie przeglądać są prawdziwe, czy wygenerowane

pro.ceduralnie.

Super musi się w to grać na joysticku. Niestety mój HOTAS X nie współpracuje z tą grą na PS4. Dziwne, bo w War Thunder nie ma problemu. :/

Edytowane przez _White_

Opublikowano

pOthSF4.jpg

nienawidzę was :cool:

Opublikowano

Gra prezentuje się świetnie. Po obejrzeniu gameplayów w internetach mam ochotę zagrać, ale dopiero jak wbiję platynkę w ESO (został tylko jeden achievment - Emperor na pvp). Powiedzcie mi jak to jest z pvp w Elite Dangerous?? Czy nowi gracze mają jakiekolwiek szanse z doświadczonymi graczami?? Czy jest jakieś "skalowanie" podczas kosmicznych walk pvp?

Opublikowano

White - to, co jest znane ludzkości w Drodze Mlecznej, jest prawdziwe. Reszta jest generowana proced.uralnie.

(lel, czemu zmienia na 'sralnie'..? xD )

Opublikowano

Nie sledzilem nic z Elite, ale czy ta gra nie wyszla juz duzo wczesniej? Cos mi swita, ze Bansai juz latal dosc spory czas temu. To byla beta/early access? O co kaman z wydaniem pudelkowym na ps4?

Ale bym polatal ;(

Opublikowano
(lel, czemu zmienia na 'sralnie'..? xD ) 

Znalazłeś easter egga ;p

Powiedzcie mi jak to jest z pvp w Elite Dangerous?? Czy nowi gracze mają jakiekolwiek szanse z doświadczonymi graczami?? Czy jest jakieś "skalowanie" podczas kosmicznych walk pvp?

Gra jest skillowa do tego stopnia, że doświadczony pilot rozwali mniej doświadczonego z lepszym statkiem. Nie warto się sugerować też rangą, widziałem graczy z rangą Dangerous i wyżej ale jak przychodziło co do czego to spieprzali do supercruise w przedbiegach albo gorzej przegryzali kabel, bo gra ma połączenie typu P2P i wylogowanie się oznacza natychmiastowy zryw oczywiście takich Januszy można reportować.

W głównym trybie gry nie ma "bezpośredniego" PVP masz po prostu otwartą galaktykę i robisz co chcesz, będziesz wyłapywał i strzelał do niewinnych npc/graczy w systemach innych niż anarchy albo lawless dostaniesz karę bounty i będzie na ciebie polować policja lub gracze. Jak trafisz na gracza co ma bounty oczywiście można interdykcje i strzelać bez rozkazu. 

Skalowanie działa z misjami, im wyższa ranga nabita tym lepsze i trudniejsze misje na stacjach. Jest jeszcze tryb CQC specjalnie do powalczenia z innymi graczami na arenach ze specjalnymi statkami ale nigdy w to nie grałem. 

Na PC dużo grupa ludzi po prostu unika open play bo miała nieprzyjemne sytuacje z griefingiem, latają swoimi t9'tkami bez tarcz i liczą na spokojny przelot między stacjami a tu wyskakuje nakoksowany python z broniami przerobionymi u engineers i chce zrujnować sielankę, bo może xd Potem szlochanie po forach i całe życie na solo. 

Ogólnie jak szukasz graczy to warto rozglądać się tam, gdzie dzieją się community goale i blisko stacji gdzie zaczynają ludzie grę, zawsze możesz ugadać się na jakiś friendly PVP albo chcesz zostać piratem i wykurzać nubków.

Nie sledzilem nic z Elite, ale czy ta gra nie wyszla juz duzo wczesniej?

Dopiero zadebiutowała na PS4.

Opublikowano

Ta gra miała premierę 2 lata temu :)

Na PSS jest podstawka za 99 zł i za 200 zł Deluxe Edition z Season Passem.

Pudełko to Legendary Edition czyli podstawka + Season Pass (czyli to co w Deluxe) + 1000 Frontier Points (kasa za którą można sobie zakupić skórki i inne duperele -> 1000 FP nie ma w wersji na PS Store).

Edit: doczytałem że wersja z PSS zawiera jeszcze Commander Pack, który zapewnia dostęp do kolekcji przedmiotów umożliwiających modyfikowanie statku.

Edytowane przez Kyo

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. Po wbiciu platynki w ESO zawitam w Elite Dangerous :)

Opublikowano

Jak ktoś chętny w przyszłości do wspólnego latania to dodawać mnie śmiało.

Opublikowano

Kurde, ale noobię w CQC, słabo widzę trofika za wygranie 10 deathmatchów.

Chyba że ten napływ nowych amatorów kosmicznych wojaży sprawi, że na scenę wejdą jeszcze większe leszcze niż ja  :kaz:

Opublikowano

Jakby co bedzie trzeba zrobic ustawke jakas na 10 CTF wygranych bo NIKT w ten tryb nie gra, doslownie nikt, od kilku dni probuje znalezc mecz i nic. TDM/DM od razu znajdzie ale CTF nigdy.

Opublikowano

To chętnie się piszę :)

Właśnie przed chwilą miałem mój najlepszy DM, najwięcej killsów, ale jakiś ciul wyprzedził mnie, bo miał więcej asyst :(

Opublikowano

Po wielu próbach udało mi się zrobić pierwszą misję transportową. Zrobiłbym to za pierwszym razem, ale nie umiałem lądować xd W końcu się udało. Wpadło pierwsze 80k, czuję dumę. Zapowiada się wyśmienicie.

Opublikowano

Nie jest problem wędrować zupełnie bez uzbrojenia - sam tak latam na niektórych statkach -  (choć nawet słabe tarcze się przydają podczas manewrów) bo jest kilka sposobów na uniknięcie walki po wyciągnięciu z supercruise. Np:

0. A na początek czego unikać: po wyciągnięciu nie należy dawać w palnik i wiać po prostej bo przeciwnik będzie za nami i albo dogoni albo uszkodzi.

1. Jeśli zostaliśmy wyciągnięci i FSD się ładuje należy obrócić się w stronę wroga, dać w gaz (z boostem) na czołówkę (dobrze na ten czas wrzucić 4 pipsy w osłony) a po minięciu go przełożyć 4 pipsy w silniki z boostem poczekać na naładowanie się napędu i wyskoczyć.

2. Można również poddać wyciągnięcie z przepustnicą na 0. Wówczas napęd FSD nie musi się ładować i od razu wskakujemy znowu w supercruise.

Oczywiście wyciągają w 99,999% npc.

Polecam tryb Open (i wyrzucenie na śmieci solo) zwłaszcza pilotom z PS4 i XO (ale PC również) . Powody są dwa:

1. Open jest esencją gry i te sympatyczne uczucie gdy po kilku godzinach lotu spotykasz pusty kwadracik i możesz pozdrowić innego pilota.

2. To nie jest gra w której latają killerzy PvP. Oczywiście że się zdarzają - ale na PC. I jest ich tak naprawdę bardzo mało. 1000x większe ryzyko jest że się rozbijecie na planecie niż że ostrzela was człowiek.

A'propos planety: polecam podczas lądować sprawdzać z prawej dolnej strony HUD jaka grawitację ma planeta. poniżej 1 - OK. 1-2: uwaga. Powyżej: będzie ciężko. Może się zdarzyć, iż ciąg silnika będzie zbyt słaby by zatrzymać opadanie.

Edytowane przez friedrich

Opublikowano

No udzielam sie tez tam, ogolnie to jestem mocno zaskoczony ze gra tak chwycila, w zyciu bym nie pomyslal ze sprzeda sie wiecej niz 10 sztuk w polsce, a tu prosze, 11 zeszlo. :kaz:

Opublikowano

Zaraz w sklepach zacznie brakować. Pewnie wolą Elite bo Crash za trudny :dog: