Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Monster Hunter World

Featured Replies

Opublikowano

Tak, będąc w sesji online podchodzisz do tablicy, wybierasz questa i wyświetla się na ile osób chcesz go założyć, od 1-4, wybierasz na jedną i gotowe, grasz samemu.  Niektóre investigations mają np. ograniczenie do dwóch osób, więc nie zawsze da się grać w pełnym party.

• Odpowiedzi 1,6 tys.
  • Wyświetleń 200,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• a Ty nie graj pod wpływem

• Na długi okres wystarczą, dużo osób pewnie ich nigdy świadomie nie użyje Btw. Capcom ogłosił, że sprzedaż digital i shipment na pierwsze 3 dni wyniósł 5 mln kopii, pobili wszystkie rekordy seri

• Z tych informacji wynika ze bedzie SZTOSSSSSSSS     https://www.reddit.com/r/MonsterHunter/comments/6gwnml/live_from_sonys_e3_presentation_monster_hunter_on/div4izx/     No to teraz rozu

Opublikowano

ja się polecam na xbox one x obecnie gram z 2 osób w multi. Wczoraj 2 h poganialismy. Jeden ogarnięty mocno a drugi jak ja zielony w mh :) Tak czy siak jak ktoś na forum jeszcze kupił na xbox może wpadać będziemy dzisiaj po 21 na pewno grać. Na pewno będę ja i jeden kolega.

Opublikowano
55 minut temu, Hendrix napisał:

@raven_raven

No użyłem skrótu myślowego, niestety - dokładnie chodzi mi o to, że wykorzystując wolne cykle w GPU i jednostki ACE, można przerzucić niektóre zadania obliczeniowe na z CPU na GPU, uwalniając "moc" na resztę obliczeń (wiem, kolejne uproszczenie - ale prosto tłumaczy). Programowanie GPGPU nie jest nadal popularne i dużo gier niespecjalnie bawi się w to (Ubisoft razem z teamami first party pewnie najczęściej z tego korzysta) na większą skalę.

Ależ oczywiście, że zastosowania tego są. To wciąż są tylko jednostki obliczeniowe i to jak sprawnie wykorzystamy ich wady i zalety tylko od nas. Ot, wątpię tylko czy Capcom mające silnik z 3DS i sztuczną inteligencję, którą nawet właśnie 3DS potrafił uciągnąć nagle sięgnął po rozwiązania prosto z najbardziej zaawansowanych prac naukowych, by kosztem płynności, której im brakuje wspierać sztuczną inteligencję, która chyba za bardzo w tej grze nie musi być skomplikowana. Nie bardzo mi też pasuje jak sztuczna inteligencja wpasowuje się w profil wielu małych, nieskomplikowanych i możliwych do zrównoleglenia "paczek" obliczeń.

55 minut temu, Hendrix napisał:

Zresztą Asynchronic Computing to przyszłość programowania w branży gier, w następnej generacji CPU nadal będzie z tych słabszych, więc mądre wykorzystywanie całego APU to podstawa. Ludzie z Guerilla i z Naughty Dog (i Ubisoftu) chyba mają najlepsze prezentacje o tym - przez pracę na PS3 musieli nauczyć się wykorzystywać nietypowe rozwiązania, więc byli najlepiej przygotowani.

Asynchronic computing nic mi nie mówi, przynajmniej w znaczeniu w jakim ja to znam to bardzo generyczny termin który towarzyszy komputerom od czasów od kiedy wymyślono wątki w procesorach, a więc z grubsza 30-40 lat. Ray-tracing to też renderowanie grafiki, tylko innym sposobem (też dość stare, ale rozumiem, że chodzi o sposób zaimplementowania tej techniki, nie technikę samą w sobie). Nie bardzo wiem jednak co Guerilla czy ND mają do Monster Huntera i jego twórców.

Nie ma sensu chyba dalej tego ciągnąć. Ja skończę ten temat tylko tym, że patrząc po framerate'cie latającym wszędzie między 25 a 60fps nie bardzo mi się chce wierzyć, by twórcy MH nagle stawali w szrankach z kunsztem ND i z silnika działającego na 3DS zrobili teraz cud inżynierii oprogramowania, o którym można by pisać prace naukowe. Raczej skłaniałbym się ku temu, że najzwyczajniej w świecie nie podołali. No chyba, że faktycznie AI w tej grze to jakiś przełom i by osiągnąć jakieś cudowne efekty faktycznie aż poświęcili wydajność GPU i mnie ominęły doniesienia o tym.

Edytowane przez raven_raven

Opublikowano

Chłopacy, gdzie się zużywa Research Pointsy? Czytałem, że można różne perki kupować, Hunter Rank 4 i nie widzę nigdzie takiej opcji.

Opublikowano
  • Autor
56 minut temu, devilbot napisał:

Wczoraj z estelem polegliśmy sromotnie na kirinie. Pierwszy monster którego nie przeszliśmy ale mamy low rankowe armory w dodatku -10 obrony przed thunder. Kucyk wyglądał pięknie w hd i miał animacje a nie dwuklatkowe patataj.

sleep bombing najlepiej i ktos z mlotem, zeby go walic po glowie.

Nie lubie z nim walczyc

Opublikowano

Ciekawe jak nowi gracze zareagują na Kirina, no ale to opcjonalny przeciwnik w sumie. Dla nowicjuszy chyba na razie standardowymi roadblockami w początkowo-środkowej fazie są  Anjanath -> Legiana -> Odogaron.  Chociaż do tego czasu powinno się raczej już w miarę ogarniać.

@raven_raven

odpiszę na pw i tak przeginamy z dyskusją o tym :v

Edytowane przez Hendrix

Opublikowano

mnie diablos zaorał no ale już mi pan ragus wyjaśnił że niepotrzebnie go kijem szturchałem na tym etapie.

Opublikowano

Z Legiana nie mialem problemu, ale Odogaron dalej mnie sklada pomimo, ze jestem juz na high ranku (az HR11 :D).

Nie czaje jeszcze troche broni. Nie wiem, czemu chcialbym miec bron z mniejszym damagem, ale wyzszym affinity. Przeciez affinity to tylko szansa na zadanie +25% obrazen.

Patrze sobie teraz na nowe CB bo mysle co tu zlepic. No i mam np. z Rathalosa bron 576 dmg i 10% affinity + 180 fire albo z Odogarona 504 dmg + 20% affinity i 120 fire (ale ukryty, potrzebny specjalny skill).

Kombinatoryke porzucilem w liceum, ale na chlopski rozum (10 uderzen powiedzmy i zignorujmy elemental dmg, bo i tak nie wiem jak to sie liczy):

Rathalos = 9*576 + 576*1,25 = 5904

Odogaron = 8*504+2*1,25*504 = 5292

To jest około 10% roznicy. Calkiem sporo.

Fakt, ze dochodzi jeszcze Phial Type (ludzie upieraja sie ze dla Charge Blade najlepszy Phial to Impact, nie wiem jeszcze czemu, ledwo moge w glowe trafic ;)), sloty i sharpness, ale skupiajac sie na samym dmg chyba zawsze raw dmg > affinity.

@ping

Mozesz za to kupowac np. jedzenie albo to jest przydatne pozniej przy meldingu, safari tez uzywa pointsow jako waluty. Graj dalej :)

Edytowane przez estel

Opublikowano

@estel

Dzięki za uświadomienie, (pipi)e kłamczuchy z internetu, myślałem że będę mógł sobie podbuffować postać.

Opublikowano
Cytat

Legiana

a gdzie tam, łatwa strasznie, ale szanuję za kozacko wyglądającą zbroję

Opublikowano

Dla mnie anka łatwa, Odo taki o, że 2 razy się zginęło na hr, ale diablosa na hr na razie nie wyobrażam bo poskladal mnie na low ranku niesamowicie.

Opublikowano

No Ragus, ale nowicjuszem w MonHunie nie jesteś, dla mnie też jest prosta - ale przeglądając różne wpisy, to na tej fazie ludzie mają najwięcej problemu właśnie z tą trójką.

Opublikowano
17 minut temu, ping napisał:

@estel

Dzięki za uświadomienie, (pipi)e kłamczuchy z internetu, myślałem że będę mógł sobie podbuffować postać.

Mozesz tez za to kupowac nawozy do kopiowania itemkow, poza tym co @estel napisal.

Opublikowano
2 minuty temu, Hendrix napisał:

No Ragus, ale nowicjuszem w MonHunie nie jesteś, dla mnie też jest prosta - ale przeglądając różne wpisy, to na tej fazie ludzie mają najwięcej problemu właśnie z tą trójką.

bardziej mi chodzi o to, że wcześniej bywały już trudniejsze. szczerze mówiąc więcej problemu sprawił mi Radobaan

Opublikowano

Serio? Imo Radobaan akurat w tej fazie jest zdecydowanie najprostszy (no dobra, biją się z "Gyrosem" o to miano), Legiana nowicjuszy straszy lodem i szybkością, lód pierwszy raz się pojawia w sumie w tej walce, więc nawet jestem w stanie to zrozumieć.

Opublikowano

Radobana jak zobaczylem pierwszy raz i co on odpyerdala to mi miecz z lapy wypadl :obama:
Ale finalnie nie byl specjalnie trudny.

Opublikowano

Cóż za wspaniała gra spędziłem teraz 3 h w coopie 2 osobowym. 0 fabuły 0 questów głównych tylko zabawa z huntami. Jak wczesniej mh mnie nigdy nie wciągnoł tak teraz goty na rzie tegoroczne. Chyba dopiero pillarsy 2 maja szanse przebic w drugiej połowie roku. A pierwsza gra która mnie odciągnąnie od mh to yakuza 6 

Opublikowano

Mini spoiler.

Jest jednak 5 lokacja w grze, nie tak obszerna jak pozostale ale calkiem spora i wielopoziomowa. Też mozna w niej chodzic na ekspedycje zbierac matsy i tez spawnuje 3 potwory. Nie wiedziałem o niej miłe zaskoczenie miałem.

Przypomina mi jedną lokacje z MHFU na psp, zwłaszcza jej początek z latającymi wyvernami.

Drop rate rzadkich partsów dzięki bogu dużo wyższy niż w poprzednich grach. Pływam w plateach gemach itp. To daje więcej możliwości składanie armorów i testowania buildów.

Edytowane przez devilbot

Opublikowano

Mam pytanko. Jak zrobić questa z 2 jajami w pierwszej lokacji. Kurde za każdym razem potwór mnie atakuje. Czy wpierw muszę go zabić? Czy jest jakiś myk którego nie rozumiem. Każdy inny side quest zrobiony bez problemu a ten mnie już wkurza:D może gdzieś bliżej jest obóz a ja drałuje przez całą mape:)

Opublikowano

Ubierz pelerynke to Cie stworek nie będzie widział. Ja grałem z kolegą więc on zajmował się stworem a ja byłem kradziejem :yakubu:

Opublikowano

Na bank jest też bliżej obóz nieodblokowany pewnie. Robiłem te questy i nie biegałem przez całą mapę.

Opublikowano
  • Autor
2 godziny temu, devilbot napisał:

Na bank jest też bliżej obóz nieodblokowany pewnie. Robiłem te questy i nie biegałem przez całą mapę.

Biore sie za dobicie high rank, w wolnej chwili mozesz mnie dodac do squadu

Opublikowano

Właśnie skosiłem Nergigante z marszu niczym Great Jaggrasa.  Porady: trzymać się w okolicy jego tylnych nóg i jest on praktycznie bezbronny. Mocno bije łatwo paść trzeba uważać i mieć pełne HP. Imo Rathian jest trudniejszym przeciwnikiem bo czasami zdarza mu się zaskoczyć i zrobić mi KO ogonem. No i nie bądźcie noobami jak mój kot który stawiał pułapki w walce z nim - weźcie lepiej leczącego. Na elder drtagony nie działają pułapki. Ludzie na 3dsie po 100h gry nadal próbują złapać Teostre XD.

Edytowane przez devilbot

Opublikowano
3 godziny temu, blantman napisał:

Mam pytanko. Jak zrobić questa z 2 jajami w pierwszej lokacji. Kurde za każdym razem potwór mnie atakuje. Czy wpierw muszę go zabić? Czy jest jakiś myk którego nie rozumiem. Każdy inny side quest zrobiony bez problemu a ten mnie już wkurza:D może gdzieś bliżej jest obóz a ja drałuje przez całą mape:)

Ancient Forest, obóz - 17 lokacja mapy (Anjanath pelt jest potrzebny do stworzenia obozu) - bardzo blisko do jaj, ghillie mantle i voila, kilka minut i po sprawie, trzeba tylko drogę powrotną poznać (też łatwa).

Opublikowano

Trochę jak idiota się czuję, bo też tak pomyślałem jak proponujecie, z 17 dotarłem do gniazda i nie mogłem za nic tych jaj znaleźć, aż poszedłem gdzieś dalej, znalazłem Rathiana,  natłukłem mu i jak poszedł spać,  to się do niego zakradłem by dobić i wtedy dopiero mi świetliki ogarnęły jaja. Potem rozwalona tama, Rathian poleciał w dół i coś go zabiło, a ja dopiero wtedy doniosłem jajka.