Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Xbox Series - komentarze i inne rozmowy

Featured Replies

Opublikowano
Godzinę temu, MacLeSkr napisał(a):

Nie wiem czy dobrze zrobiłem... po decyzji niebieskich w mojej głowie pojawiła się myśl, żeby wrócić do grania na PC, albo Xboxie. Zrobiłem sobie wszystkie za i przeciw w moim przypadku i wyszło mi, że jednak Xbox... Szukałem nowego i nie było nigdzie, więc pomału zacząłem myśleć, czy jednak nie zostać przy tym sprzęcie niebieskich i co ma być to będzie, ale... wczoraj przyszło mi powiadomienie z jednego ze sklepów - Xbox Series X z napędem ponownie dostępny. Mówię sobie kurde no... opatrzność czuwa i nie pozwala dać zarobić chciwym niebieskim. Wchodzę na sklep, wrzucam produkt do koszyka i zonk... wypłata mi jeszcze nie przeszła, a płatność za pobraniem niedostępna. Sprawdzam ile mają sztuk - 10 na stanie. Myślę sobie, do jutra nikt nie wykupi, spoko. Rano sprawdzam co i jak - produkt niedostępny. Tu mnie opatrzność nie polubiła. Trudno się mówi. Jakieś 3 godzinki później cyk... powiadomienie, że przeszła wypłata i dosłownie w tej samej minucie kolejne info - produkt ponownie dostępny. Wchodzę, sprawdzam... 1 sztuka - JEDNA. Nie zastanawiałem się, wziąłem. Nie wiem czy to opatrzność, szczęście, czy diabeł mnie skusił, no ale już spakowali i wysłali. Wracam na łono zielonego pudełka i jeżeli mam iść w cyfrę, to tak jak kiedyś pisałem - na bank nie z SONY. No, a na PC poogrywam sobie starocie, które ostatnio też zacząłem na płytach sobie zbierać do kolekcji. Oczywiście, na Xboxie będę kupować płyty, tyle ile się da, a tam gdzie się nie da to trudno. Olewam acziki, platyny i inne takie - stary już jestem, chcę grać w gry, a nie bawić się w punkty, które i tak znikną 3 lata po moim kipnięciu.

Co prawda XSX swoje kosztuje, ale obecnie najbardziej logiczna opcja bez inwestowania w PC, a możliwości ogrania każdej nowej gry w przyzwoitej jakości. Załadować Game Passa kodami na 3 lata, nowości brać z kluczykowni, wykorzystywać kompatybilność wsteczną i ma się system podobny jak PC za ułamek ceny. A jak ktoś gustuje w droższych grach cyfrowych na MS Store, to są dla niego dostępne cywilizowane metody zwrotów jak na Steam gdyby coś nie pasowało, albo byłby bubel optymalizacyjny na premierę.

Jeszcze chyba z dev modem można zrobić emulację starszych konsol, chociaż nie wiem czy coś tam nie podziałali.

• Odpowiedzi 39,5 tys.
  • Wyświetleń 3,2 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Jak ja lubie to dodawanie sobie kompetencji z dupy. Urodził się na początku lat 90 i od razu staż gracza mu się zaczął liczyć, już jak berbeć bez umiejętności srania do nocnika sobie CV redaktora budo

• Ladnie Spencer obchodzi 25-cio lecie Playstation 

• Kilka słów o nowej strategii od Ashy Sharmy XBOX:

Opublikowano
20 minutes ago, KrossOver said:

Co prawda XSX swoje kosztuje, ale obecnie najbardziej logiczna opcja bez inwestowania w PC, a możliwości ogrania każdej nowej gry w przyzwoitej jakości. Załadować Game Passa kodami na 3 lata, nowości brać z kluczykowni, wykorzystywać kompatybilność wsteczną i ma się system podobny jak PC za ułamek ceny. A jak ktoś gustuje w droższych grach cyfrowych na MS Store, to są dla niego dostępne cywilizowane metody zwrotów jak na Steam gdyby coś nie pasowało, albo byłby bubel optymalizacyjny na premierę.

Jeszcze chyba z dev modem można zrobić emulację starszych konsol, chociaż nie wiem czy coś tam nie podziałali.

Te też można kupić o wiele taniej z innych regionów bez VPN i innych kombinacji.

Opublikowano
  • Autor

Kotaku też zaktualizowało swój artykuł o porzucenie ID Tech, ciekawe czy ich też Figaro oskarży o damage control?

Ogólnie nie mam złudzeń, ludzi nie interesuje prawda, czy nawet pozytywne informacje o ID Software, czy zrozumienie przyczyny problemów w branży, ale tylko te informacje które potwierdzają ich narracje i pasują do ich przekonań.

Opublikowano

Kurde szkoda że nie mam żadnych płyt

Opublikowano
3 godziny temu, Observer napisał(a):

Nawet Asia sobie drugi etat znalazła bo wie że w tym xboxie to już światło gaszą.

To już było, że jeden sprzęt wygrywał, a drugi gasił światło:

-C64 vs Atari XL

-Amiga vs Atari ST (i to mimo przegranej XL to ST powstało)

-PSX vs N64 (vs SS)

-PS2 vs DC vs Game Cube (Sega odeszła, Nintendo się "przebranżowiło").

2 godziny temu, Sebas napisał(a):

Nie wiemy czy gry ekskluzywne napędzają sprzedaż konsol. Jest to niezbadana technologia.

Wiemy, świrów nie brakuje którzy kupują konsolę dla 1 gry. Już w czasach PSX 250$ to był zakup impulsowy, teraz taki casual zarabiający 5-10 tys $ na miesiąc może wydać parę groszy na impuls.

2 godziny temu, Czokosz napisał(a):

Tu wszyscy trzymają się sztywno i nikt nie deklaruje, że anuluje gp, nie chce mieć nic wspólnego z xboxem, nie kupuje helixa, teraz tylko pc itd. U sonki w temacie albo w statusach pojawiały się takie wpisy.

Tu chodzi o drastyczną podwyżkę cen więc szok ogromny. Złodzieje z Sony myślą, że za 349 zł sprzedadzą tyle samo pudełek co cyfry i się mylą. Ogromna większość takie gry odsprzedaje czy wymienia, złodzieje z Sony "nic tego z nie mają" poza drastycznie wyższą sprzedażą. Na początku zmiany nie będą drastyczne, bo 349 to 349, ale potem większość zobaczy, że płaci drastycznie więcej i przestaną kupować. Przypominam, że kiedyś gry na PC były dużo tańsze i w dodatku taniały (oryginalne, nowe). Teraz cena staroci się trzyma 349 przez 10-20 lat i czasami jest obniżka (np. 80-95%, ja to upoluję, ale większość nie). Choć jest tu groźba złodziejskiego Pay Per View czy kanałów kodowanych (nie ważne że ogląda to 10x-20x mniej ludzi, ważne że płacą więcej czy też taka skrajność jak GTA V, mikropłatności dla 1-2% graczy i wydawanie tej samej gry w takim czasie co kiedyś wydali GTA 1234 i poboczne jak Vice City).

Opublikowano
1 minutę temu, drozdu7 napisał(a):

A jak ktoś ma Arkham Origins na płycie? :)

Tylko płyty z one i series x.

Mam forze horizon 2 na płycie chyba ciekawe czy stanie się cyfrowa, miałbym wtedy wszystkie cyfrowo zachowane na następne generacje

Opublikowano
1 minutę temu, drozdu7 napisał(a):

Lepiej mieć na półce, tak mówio

To chyba nie korzystali z Xboxa i quick resume

Opublikowano

Odkupienie starych gier, które już sie miało na płycie to nie jest jakis straszny wydatek. Przynajmniej nie był dla mnie na promocjach steam. O wiele lepiej dla branzuni by było jakby przywrócili jakoś delistowane gierki i porobili porty na pc tego co nie wyszło.

A tak to znowu tak jak ze wsteczna na konsolach. Coś tam niby sie da ale są ograniczenia i z kagancem infrastruktury microsoftu.

Opublikowano
3 godziny temu, MacLeSkr napisał(a):

Olewam acziki, platyny i inne takie - stary już jestem, chcę grać w gry, a nie bawić się w punkty, które i tak znikną 3 lata po moim kipnięciu.

Jezu jakie to przygnebiajace, nie myslalem o tym. Nawet ktos ze znajomych nie wejdzie na profil zeby powspominac po naszej smierci bo usuna nasze konta jak jakiegos smiecia do utylizacji. Chyba ze przekazemy komus haslo, tak jak w czasie wojny zbiera sie dog tagi po poleglych.

Opublikowano

Ciekawe czy wycofane z ms store gry będzie się dało w ten sposób dodać.

Opublikowano
28 minut temu, wojtas011 napisał(a):

Mało prokonsumenckie rozwiązanie, mogli wzorem Sonki zrobić: Disc-2-Trash, MyGames-2-Buy

Opublikowano
2 minuty temu, Czoperrr napisał(a):

Ciekawe czy dostaniemy też licencję Play Anywhere jeśli dana gra jest objęta tym programem.

Jeżeli w ogóle by był taki program bo narazie to plotki to tak. To na bank będzie normalna cyfrowa licencja

Opublikowano
  • Autor
5 minut temu, Czoperrr napisał(a):

Ciekawe czy dostaniemy też licencję Play Anywhere jeśli dana gra jest objęta tym programem.

Jez Corden mówił że tak

Opublikowano
1 godzinę temu, ASX napisał(a):

Kotaku też zaktualizowało swój artykuł o porzucenie ID Tech, ciekawe czy ich też Figaro oskarży o damage control?

przecież to jest to samo info z windows central.

Opublikowano
15 minut temu, Figaro napisał(a):

Ciekawe czemu o poniższym nie wspomni żaden bocik. Pewnie nie pasuje do narracji leo

Screenshots_2026-07-10-18-09-59.png

Opublikowano
  • Autor
12 minut temu, Figaro napisał(a):

No właśnie i Kotaku też uznało ją za wiarygodną, skoro zdecydowali się zaktualizować i poprawić artykuł o rzekomym porzuceniu ID Tech

Opublikowano

oni tylko reportują stanowisko MS w tej sprawie. przepraszam, "kłamstwo".

Opublikowano

Widzę że Figar będzie drążył bez końca ten temat.

Generalnie jaki my mamy wpływ na to co się tam dzieje i co możemy z tym zrobić? Co proponujesz, porzucić ten straszny MS i iść grać gdzieś indziej? Wogóle nie grać czy może jeszcze coś innego?

Opublikowano

to ASX teraz mnie przywołał.

ale cie drozdu to boli, że ktoś dyskutuje na forum i krytykuje twoje ulubione korpo. boże, po co to, na co to komu, Asia przecież tego nie przeczyta.

Opublikowano

Ale przecież ja niejednokrotnie krytykowałem MS i pisałem że to pojebana firma. Jeśli jestem czegoś fanem to konsoli Xbox (bo od lat na nim gram), a nie MS.

Opublikowano
3 minuty temu, drozdu7 napisał(a):

Widzę że Figar będzie drążył bez końca ten temat.

Generalnie jaki my mamy wpływ na to co się tam dzieje i co możemy z tym zrobić? Co proponujesz, porzucić ten straszny MS i iść grać gdzieś indziej? Wogóle nie grać czy może jeszcze coś innego?

On nawet w tym nie wrzuci konkretnych nazwisk tylko jakąś babę co robi dupę konia, a przecież w obsidian np pozwalniali branżowe legendy no ale to białe chłopy np główny lead artysta w takich grach jak new vegas, neverwinter nights 2, alpha protocol i oczywiście ich współczesne gry