Opublikowano wczoraj o 13:31 1 dzień Godzinę temu, MacLeSkr napisał(a):Nie wiem czy dobrze zrobiłem... po decyzji niebieskich w mojej głowie pojawiła się myśl, żeby wrócić do grania na PC, albo Xboxie. Zrobiłem sobie wszystkie za i przeciw w moim przypadku i wyszło mi, że jednak Xbox... Szukałem nowego i nie było nigdzie, więc pomału zacząłem myśleć, czy jednak nie zostać przy tym sprzęcie niebieskich i co ma być to będzie, ale... wczoraj przyszło mi powiadomienie z jednego ze sklepów - Xbox Series X z napędem ponownie dostępny. Mówię sobie kurde no... opatrzność czuwa i nie pozwala dać zarobić chciwym niebieskim. Wchodzę na sklep, wrzucam produkt do koszyka i zonk... wypłata mi jeszcze nie przeszła, a płatność za pobraniem niedostępna. Sprawdzam ile mają sztuk - 10 na stanie. Myślę sobie, do jutra nikt nie wykupi, spoko. Rano sprawdzam co i jak - produkt niedostępny. Tu mnie opatrzność nie polubiła. Trudno się mówi. Jakieś 3 godzinki później cyk... powiadomienie, że przeszła wypłata i dosłownie w tej samej minucie kolejne info - produkt ponownie dostępny. Wchodzę, sprawdzam... 1 sztuka - JEDNA. Nie zastanawiałem się, wziąłem. Nie wiem czy to opatrzność, szczęście, czy diabeł mnie skusił, no ale już spakowali i wysłali. Wracam na łono zielonego pudełka i jeżeli mam iść w cyfrę, to tak jak kiedyś pisałem - na bank nie z SONY. No, a na PC poogrywam sobie starocie, które ostatnio też zacząłem na płytach sobie zbierać do kolekcji. Oczywiście, na Xboxie będę kupować płyty, tyle ile się da, a tam gdzie się nie da to trudno. Olewam acziki, platyny i inne takie - stary już jestem, chcę grać w gry, a nie bawić się w punkty, które i tak znikną 3 lata po moim kipnięciu.Co prawda XSX swoje kosztuje, ale obecnie najbardziej logiczna opcja bez inwestowania w PC, a możliwości ogrania każdej nowej gry w przyzwoitej jakości. Załadować Game Passa kodami na 3 lata, nowości brać z kluczykowni, wykorzystywać kompatybilność wsteczną i ma się system podobny jak PC za ułamek ceny. A jak ktoś gustuje w droższych grach cyfrowych na MS Store, to są dla niego dostępne cywilizowane metody zwrotów jak na Steam gdyby coś nie pasowało, albo byłby bubel optymalizacyjny na premierę.Jeszcze chyba z dev modem można zrobić emulację starszych konsol, chociaż nie wiem czy coś tam nie podziałali.
Opublikowano wczoraj o 13:52 1 dzień 20 minutes ago, KrossOver said:Co prawda XSX swoje kosztuje, ale obecnie najbardziej logiczna opcja bez inwestowania w PC, a możliwości ogrania każdej nowej gry w przyzwoitej jakości. Załadować Game Passa kodami na 3 lata, nowości brać z kluczykowni, wykorzystywać kompatybilność wsteczną i ma się system podobny jak PC za ułamek ceny. A jak ktoś gustuje w droższych grach cyfrowych na MS Store, to są dla niego dostępne cywilizowane metody zwrotów jak na Steam gdyby coś nie pasowało, albo byłby bubel optymalizacyjny na premierę.Jeszcze chyba z dev modem można zrobić emulację starszych konsol, chociaż nie wiem czy coś tam nie podziałali.Te też można kupić o wiele taniej z innych regionów bez VPN i innych kombinacji.
Opublikowano wczoraj o 14:00 1 dzień Autor Kotaku też zaktualizowało swój artykuł o porzucenie ID Tech, ciekawe czy ich też Figaro oskarży o damage control?Ogólnie nie mam złudzeń, ludzi nie interesuje prawda, czy nawet pozytywne informacje o ID Software, czy zrozumienie przyczyny problemów w branży, ale tylko te informacje które potwierdzają ich narracje i pasują do ich przekonań.
Opublikowano wczoraj o 15:15 1 dzień 3 godziny temu, Observer napisał(a):Nawet Asia sobie drugi etat znalazła bo wie że w tym xboxie to już światło gaszą.To już było, że jeden sprzęt wygrywał, a drugi gasił światło:-C64 vs Atari XL-Amiga vs Atari ST (i to mimo przegranej XL to ST powstało)-PSX vs N64 (vs SS)-PS2 vs DC vs Game Cube (Sega odeszła, Nintendo się "przebranżowiło").2 godziny temu, Sebas napisał(a):Nie wiemy czy gry ekskluzywne napędzają sprzedaż konsol. Jest to niezbadana technologia.Wiemy, świrów nie brakuje którzy kupują konsolę dla 1 gry. Już w czasach PSX 250$ to był zakup impulsowy, teraz taki casual zarabiający 5-10 tys $ na miesiąc może wydać parę groszy na impuls.2 godziny temu, Czokosz napisał(a):Tu wszyscy trzymają się sztywno i nikt nie deklaruje, że anuluje gp, nie chce mieć nic wspólnego z xboxem, nie kupuje helixa, teraz tylko pc itd. U sonki w temacie albo w statusach pojawiały się takie wpisy.Tu chodzi o drastyczną podwyżkę cen więc szok ogromny. Złodzieje z Sony myślą, że za 349 zł sprzedadzą tyle samo pudełek co cyfry i się mylą. Ogromna większość takie gry odsprzedaje czy wymienia, złodzieje z Sony "nic tego z nie mają" poza drastycznie wyższą sprzedażą. Na początku zmiany nie będą drastyczne, bo 349 to 349, ale potem większość zobaczy, że płaci drastycznie więcej i przestaną kupować. Przypominam, że kiedyś gry na PC były dużo tańsze i w dodatku taniały (oryginalne, nowe). Teraz cena staroci się trzyma 349 przez 10-20 lat i czasami jest obniżka (np. 80-95%, ja to upoluję, ale większość nie). Choć jest tu groźba złodziejskiego Pay Per View czy kanałów kodowanych (nie ważne że ogląda to 10x-20x mniej ludzi, ważne że płacą więcej czy też taka skrajność jak GTA V, mikropłatności dla 1-2% graczy i wydawanie tej samej gry w takim czasie co kiedyś wydali GTA 1234 i poboczne jak Vice City).
Opublikowano wczoraj o 15:19 1 dzień 1 minutę temu, drozdu7 napisał(a):A jak ktoś ma Arkham Origins na płycie? :)Tylko płyty z one i series x.Mam forze horizon 2 na płycie chyba ciekawe czy stanie się cyfrowa, miałbym wtedy wszystkie cyfrowo zachowane na następne generacje
Opublikowano wczoraj o 15:22 1 dzień 1 minutę temu, drozdu7 napisał(a):Lepiej mieć na półce, tak mówioTo chyba nie korzystali z Xboxa i quick resume
Opublikowano wczoraj o 15:26 1 dzień Odkupienie starych gier, które już sie miało na płycie to nie jest jakis straszny wydatek. Przynajmniej nie był dla mnie na promocjach steam. O wiele lepiej dla branzuni by było jakby przywrócili jakoś delistowane gierki i porobili porty na pc tego co nie wyszło. A tak to znowu tak jak ze wsteczna na konsolach. Coś tam niby sie da ale są ograniczenia i z kagancem infrastruktury microsoftu.
Opublikowano wczoraj o 15:30 1 dzień 3 godziny temu, MacLeSkr napisał(a):Olewam acziki, platyny i inne takie - stary już jestem, chcę grać w gry, a nie bawić się w punkty, które i tak znikną 3 lata po moim kipnięciu.Jezu jakie to przygnebiajace, nie myslalem o tym. Nawet ktos ze znajomych nie wejdzie na profil zeby powspominac po naszej smierci bo usuna nasze konta jak jakiegos smiecia do utylizacji. Chyba ze przekazemy komus haslo, tak jak w czasie wojny zbiera sie dog tagi po poleglych.
Opublikowano wczoraj o 15:44 1 dzień Ciekawe czy wycofane z ms store gry będzie się dało w ten sposób dodać.
Opublikowano wczoraj o 15:45 1 dzień Ciekawe czy dostaniemy też licencję Play Anywhere jeśli dana gra jest objęta tym programem.
Opublikowano wczoraj o 15:46 1 dzień 28 minut temu, wojtas011 napisał(a):Mało prokonsumenckie rozwiązanie, mogli wzorem Sonki zrobić: Disc-2-Trash, MyGames-2-Buy
Opublikowano wczoraj o 15:48 1 dzień 2 minuty temu, Czoperrr napisał(a):Ciekawe czy dostaniemy też licencję Play Anywhere jeśli dana gra jest objęta tym programem.Jeżeli w ogóle by był taki program bo narazie to plotki to tak. To na bank będzie normalna cyfrowa licencja
Opublikowano wczoraj o 15:50 1 dzień Autor 5 minut temu, Czoperrr napisał(a):Ciekawe czy dostaniemy też licencję Play Anywhere jeśli dana gra jest objęta tym programem.Jez Corden mówił że tak
Opublikowano wczoraj o 15:56 1 dzień 1 godzinę temu, ASX napisał(a):Kotaku też zaktualizowało swój artykuł o porzucenie ID Tech, ciekawe czy ich też Figaro oskarży o damage control?przecież to jest to samo info z windows central.
Opublikowano wczoraj o 16:13 1 dzień 15 minut temu, Figaro napisał(a):przecież to jest to samo info z windows central.Ciekawe czemu o poniższym nie wspomni żaden bocik. Pewnie nie pasuje do narracji
Opublikowano wczoraj o 16:15 1 dzień Autor 12 minut temu, Figaro napisał(a):przecież to jest to samo info z windows central.No właśnie i Kotaku też uznało ją za wiarygodną, skoro zdecydowali się zaktualizować i poprawić artykuł o rzekomym porzuceniu ID Tech
Opublikowano wczoraj o 16:26 1 dzień oni tylko reportują stanowisko MS w tej sprawie. przepraszam, "kłamstwo".
Opublikowano wczoraj o 16:37 1 dzień Widzę że Figar będzie drążył bez końca ten temat. Generalnie jaki my mamy wpływ na to co się tam dzieje i co możemy z tym zrobić? Co proponujesz, porzucić ten straszny MS i iść grać gdzieś indziej? Wogóle nie grać czy może jeszcze coś innego?
Opublikowano wczoraj o 16:39 1 dzień to ASX teraz mnie przywołał. ale cie drozdu to boli, że ktoś dyskutuje na forum i krytykuje twoje ulubione korpo. boże, po co to, na co to komu, Asia przecież tego nie przeczyta.
Opublikowano wczoraj o 16:42 1 dzień Ale przecież ja niejednokrotnie krytykowałem MS i pisałem że to pojebana firma. Jeśli jestem czegoś fanem to konsoli Xbox (bo od lat na nim gram), a nie MS.
Opublikowano wczoraj o 16:44 1 dzień 3 minuty temu, drozdu7 napisał(a):Widzę że Figar będzie drążył bez końca ten temat.Generalnie jaki my mamy wpływ na to co się tam dzieje i co możemy z tym zrobić? Co proponujesz, porzucić ten straszny MS i iść grać gdzieś indziej? Wogóle nie grać czy może jeszcze coś innego?On nawet w tym nie wrzuci konkretnych nazwisk tylko jakąś babę co robi dupę konia, a przecież w obsidian np pozwalniali branżowe legendy no ale to białe chłopy np główny lead artysta w takich grach jak new vegas, neverwinter nights 2, alpha protocol i oczywiście ich współczesne gry