Opublikowano 11 godzin temu11 godz. A co, ustawowo mają kochać wszystkie gatunki. W tym takie przyjazne jak rogaliki, czy ich wariacje.
Opublikowano 11 godzin temu11 godz. No, tak, jak zrobią coś innego, co może rynkowo się dziś opłacać, to będzie lament, że Sony zabrało nam takie gry jak Saros. Klasyka, Sony zabroniło ludziom kupować Okami na płycie, Beyond Good & Evil na płycie, Shenmue na płycie, i tak dalej, teraz też chyba zakazane jest kupowanie na płycie gier o które non stop płaczą, że właśnie takich gier chcą, bo przecież za wszystko odpowiada korporacja i jej chciwość.Czasem najlepiej pozostać małym studiem w swojej niszy, może lepiej, by Housemarque też nim pozostało. Ale natura kontynuowania firmy tak nie działa. Kto chce gier typu starego Housemarque'a, może raczej liczyć na odgałęzienia, inspiracje, w tym małe gry byłych pracowników, jak np. niesamowita arcade'ówka Sektori. Ale niektórzy sobie wyobrażają gry, które kosztują tyle co AAA, a sprzedają tyle sztuk co indie.9 minut temu, drozdu7 napisał(a):Ale jak zrobią Gaasa a potem nie daj Boże ubiją to będzie można mówić że wina Sony. Gracze są niewinni
Opublikowano 10 godzin temu10 godz. 2 hours ago, Jukka Sarasti said:Albo Bluepoint.Porównujesz legendę branży id Software do firemki klepiącej remastery? Nieźle.
Opublikowano 10 godzin temu10 godz. Moze po prostu jest wiecej takich jak ja którzy nienawidzą rogali? ;) Jakbym chcial w takie gry grac to bym na nesie siedział ;). Ta wiem to jest lite nie like. Edytowane 10 godzin temu10 godz. przez Kangus
Opublikowano 10 godzin temu10 godz. 26 minut temu, Czoperrr napisał(a):Porównujesz legendę branży id Software do firemki klepiącej remastery? Nieźle.Ty czytałeś w ogóle cytowanego posta czy tak piszesz dla samego pisania? Nieźle.
Opublikowano 10 godzin temu10 godz. 3 minutes ago, Jukka Sarasti said:Ty czytałeś w ogóle cytowanego posta czy tak piszesz dla samego pisania? Nieźle.Możesz mi wyjaśnić, najwyraźniej mam problemy z czytaniem ze zrozumieniem.
Opublikowano 10 godzin temu10 godz. 14 minut temu, Czoperrr napisał(a):Możesz mi wyjaśnić, najwyraźniej mam problemy z czytaniem ze zrozumieniem.Donatello przyrównał zabicie id do zabicia twórców Returnala (więc tutaj pojawia się pierwsza kwestia, kwestia skali), wskazując na to, jaki podniósłby się kwik i jakie byłyby konsekwencje. Ja wskazałem, że zabicie Bluepoint (studia bardziej porównywalnego do Housemarque od id) wywołało straszny kwik i konsekwencje (to była ironia) w obozie Sony.Cieszę się, że mogłem pomóc.
Opublikowano 9 godzin temu9 godz. Autor Godzinę temu, ogqozo napisał(a):No właśnie to jest dobry przykład na magię tego narcyzmu gejmerów.Wierzą, że ich "bojkot" zdemoluje rynek gier.Jednocześnie taki Saros zrobił wszystko, co chcieli - wysokobudżetowa, singlowa, nieoparta na żadnym online, mikro, wysoko oceniana gra NA PŁYCIE... sprzedało się pół miliona sztuk lol.(Jasne, wraz z kolejnymi obniżkami, portem PC i tak dalej, dobije jeszcze do większej liczby. Będzie to nadal liczba niska jak na budżet produkcji gry).Skoro tacy jesteście potężni i wszystko możecie zniszczyć, to czemu nie możecie niczego uratować, żeby rynek uznał "ok, to się opłaca, gejmerzy tego chcą"? Kto konkretnie wam zakazał tego Sarosa kupować, że znowu nie pykło. Ciekaw jestem, czy oni o tym myślą.No racja, ale ten przykład można zastosować też do innych gier.Takie ID Software dostało czas i pieniądze aby zrobić największego Dooma i na papierze zrobił wszystko co chcieli gracze. Singlowego, wysokobudzetowego fpsa, na 20 godzin, ze świetnymi recenzjami, wycieli nawet elementy multiplayer. Nie było żadnych brzydkich bab i elementów woke. A mimo to gra nie zarobiła tyle co planowano.I nie da się nawet zgonić winy na Game Passa czy ekskluzywność. Bo Dark Ages wyszedł przecież na wszystko gdzie się dało, w tym na Steam i PS5 gdzie GP nie ma. A mimo to bylo to za mało.
Opublikowano 9 godzin temu9 godz. 24 minuty temu, ASX napisał(a):I nie da się nawet zgonić winy na Game PassaDlaczego? Sam MS to robi w przypadku CoDa a podejrzewam, że to nie ostatnia gra którą to dotknie. Chyba, wszyscy się zgadzamy, że GP nie wypalił i ten model jest nie do utrzymania.
Opublikowano 9 godzin temu9 godz. Autor No bo GP mógł skanibilizowac część sprzedaży na Xboxie. Ale Dark Ages wyszedł też na inne platformy z setkami milionów użytkowników, gdzie podobno kupuje się gry i tam też zbyt dobrze się nie sprzedał. Wiec jest tu głębszy problem.
Opublikowano 9 godzin temu9 godz. 4 godziny temu, SnoD napisał(a):Jeśli to prawda, to ceny używanych FH 2 i 3 wywalą poza skalę ;)Póki co 3-ka taniutka, 50-60 zł, 4-ka 80-90, 2-ka najdroższa, bo 140-150. Wziąłem wszystkie profilaktycznie, tylko żeby nam psikusa nie zrobili, że gry usunięte z ms store nie kwalifikują się do d2d.
Opublikowano 9 godzin temu9 godz. 8 minut temu, ASX napisał(a):No bo GP mógł skanibilizowac część sprzedaży na Xboxie. Ale Dark Ages wyszedł też na inne platformy z setkami milionów użytkowników, gdzie podobno kupuje się gry i tam też zbyt dobrze się nie sprzedał.Wiec jest tu głębszy problem.Dlaczego tylko na xboxie? Ja ograłem to w gp na PC. Gdyby nie to musiałbym wydać 300 zł.
Opublikowano 9 godzin temu9 godz. U asaxa w kopule stabilnie Out of the 3 million players Bethesda bragged about last week, 2.2 million are said to be playing through Xbox Game Pass.DOOM: The Dark Ages Has Reportedly Sold Less Than 1 Milli...Out of the 3 million players Bethesda bragged about last week, 2.2 million are said to be playing through Xbox Game Pass.
Opublikowano 8 godzin temu8 godz. 10 minutes ago, Sebas said:U asaxa w kopule stabilnieOut of the 3 million players Bethesda bragged about last week, 2.2 million are said to be playing through Xbox Game Pass.DOOM: The Dark Ages Has Reportedly Sold Less Than 1 Milli...Out of the 3 million players Bethesda bragged about last week, 2.2 million are said to be playing through Xbox Game Pass.Czyli na Sonce nikt nie kupił. Wiadomo, to sprzęt głównie do Fify i CoD.
Opublikowano 8 godzin temu8 godz. Forza 6 też jest w gp i jakoś wykręciła dobry wynik sprzedażowy. W dodatku nie było premiery na sonce. Edytowane 8 godzin temu8 godz. przez Czokosz
Opublikowano 8 godzin temu8 godz. Autor 4 minuty temu, Ukukuki napisał(a):Dlaczego tylko na xboxie? Ja ograłem to w gp na PC. Gdyby nie to musiałbym wydać 300 zł.Xbox na PC to w końcu część Xboxa.Ty się skusiłeś na gp by ograć Dooma, ale prawda jest taka że gp nie zmienił masowo nawyków konsumentów. Zdecydowana większość osób, która wcześniej kupowała gry na Steam, dalej je tam kupuje mimo gp.
Opublikowano 8 godzin temu8 godz. Też ograłem Dooma w gp bo to nie jest dla mnie gra na którą wydałbym trzy bomby. Raczej zaczekałbym aż spadnie poniżej dwóch na jakiejś promce i wtedy bym wziął jakby nie było w abo. No ale jak nowy Doom będzie console exclusive to biorę na premierę dla wspierania inicjatywy console wars.
Opublikowano 8 godzin temu8 godz. 40 minutes ago, ASX said:No bo GP mógł skanibilizowac część sprzedaży na Xboxie. Mógł skanibalizowac część W doom eternal w podobnym oknie premierowym, pierwszy miesiąc powiedzmy, również zagrało 3 miliony graczy, no ale nie było to za piątaka na gamepassie. 3/4 sprzedaży to jest kurwa zbrodnia.
Opublikowano 8 godzin temu8 godz. Autor Ja na premierę ograłem w GP, a po kilku miesiącach kupiłem edycję premium z dotatkiem, więc ja sumienie mam czyste
Opublikowano 8 godzin temu8 godz. No i drugim problemem był marketing tej gry. Przecież jakby to był ex Sony to by wyskakiwał z lodówki. A tak to po prostu była sobie gra która dostała notkę na socjalach że od dziś w GP i elo ;)Kierwa ja myślałem po pierwszym trailerze że to bedzie walczyło o goty z DS2 xd
Opublikowano 8 godzin temu8 godz. Autor 5 minut temu, Sebas napisał(a):Mógł skanibalizowac część W doom eternal w podobnym oknie premierowym, pierwszy miesiąc powiedzmy, również zagrało 3 miliony graczy, no ale nie było to za piątaka na gamepassie. 3/4 sprzedaży to jest kurwa zbrodnia.Jakie 3/4 sprzedaży? Myślisz że wszyscy ludzie którzy ograli Dooma w GP kupiliby go jakby go nie było w abonamencie?No i w Eternala zagrało mniej ludzi w oknie premierowym. Dark Ages był najwiekszą premiera ID Software.
Opublikowano 8 godzin temu8 godz. A co jeżeli dark ages to średnia gra ze średnią 83 na meta i dlatego słabo się sprzedała?
Opublikowano 8 godzin temu8 godz. Peak tej serii przypadł na Eternal i Dark Ages nie zdołało doskoczyć do wysoko zawieszonej poprzeczki. Za bardzo przekombinowali z tym smokiem i mechem i sama gra mogłaby być krótsza o 5 godzin. 25 minut temu, ASX napisał(a):Ja na premierę ograłem w GP, a po kilku miesiącach kupiłem edycję premium z dotatkiem, więc ja sumienie mam czysteJa nie i zrozumiałem teraz, że przez takich jak ja id prawie zostało zamknięte. Następnego Dooma kupię na premierę, ale pod warunkiem, że to będzie console ex dla xboxa.
Opublikowano 7 godzin temu7 godz. 23 minutes ago, ASX said:Jakie 3/4 sprzedaży? Myślisz że wszyscy ludzie którzy ograli Dooma w GP kupiliby go jakby go nie było w abonamencie?No i w Eternala zagrało mniej ludzi w oknie premierowym. Dark Ages był najwiekszą premiera ID Software.Spadek zainteresowania można ocenić obiektywnie jedynie patrząc na plejkę bo gamepass tam nie jest opcja.Takie liczby znalazlem za pierwszy tydzień:Eternal 250 000 - 400 000Dark Ages 200 000 20-50% spadku w zainteresowaniu przy założeniu, ze wpływ gamepassa był tutaj zerowyZakładając taki spadek sprzedaży w porównaniu z Eternal na wszystkich platformach to jest nadal 50-60% sprzedaży skradzionej przez gamepass. I to przy założeniu, ze np marketing nie napędzał ludzi na taką konsumpcję.