Opublikowano wczoraj o 09:30 1 dzień Autor Tego też Figaro raczej nie wrzuci:The cuts to id Software have hit the teams that develop id Tech hard, without a doubt. But rumors that there's now virtually nobody working on the engine are false. Sources tell me that there remains a solid stack of expertise for id Tech across id Software itself, and Machine Games. I'm told Microsoft also has no plans to shift either studio forcibly to Unreal Engine, which seems to have become the default for Microsoft and many other core game makers.Microsoft provided us this statement on the topic: "There are dozens of people working on id Tech across multiple locations. Reports that there’s only one person left in Texas are inaccurate."The other rumor flying around is that id Software has shrunk to a headcount that is untenable for future self-made products, relegating them to "support studio" status. This too, is false.While the cuts have been alarmingly callous, my understanding is that the remaining id Software core team is roughly the same as it was when DOOM (2016) shipped.Windows Central: Microsoft has no plans to shelve iD Tech, iD Software is not being forced to move to Unreal Engine : r/GamingLeaksAndRumours
Opublikowano wczoraj o 09:41 1 dzień 10 minut temu, devilbot napisał(a):Chyba nawet ją docenili gdzieś sorry nie rozumiem do końca tegoja wiem o co chodzi, Asia będzie doradzać kogo wyjebać z publicznych instytucji.Mniej pracy = wiecej czasu na granie = wiecej pinionszków wydanych na XBOXie = PROFIT
Opublikowano wczoraj o 09:49 1 dzień piękny demydź kontrol artykułu napisanego na Windows Central, teraz jestem spokojny.
Opublikowano wczoraj o 09:51 1 dzień Autor sam wrzucasz stamtąd newsy tylko nie podajesz źródeł :) ale rozumiem że akurat tę informacje nie pasują do narracji
Opublikowano wczoraj o 09:53 1 dzień bez kitu, Jez, najbardziej wiarygodny i skrupulatny growy dziennikarz (nie to co ten żyd Shreier opłacony przez <tu wstaw pasującą firmę>) nie potrafi sprawdzić podstawowych kłamstw plutych przez MS jak to:21 minut temu, ASX napisał(a):While the cuts have been alarmingly callous, my understanding is that the remaining id Software core team is roughly the same as it was when DOOM (2016) shipped.No nie, szybkie sprawdzenie creditsów zdradza, że Doom 2016 nie został o dziwo stworzony przez 50-60 osób. https://www.mobygames.com/game/78860/doom/credits/windows/?autoplatform=true
Opublikowano wczoraj o 10:24 1 dzień Core team to pewnie dwie sprzątaczki, ktore nadal tam pracują od 2016 roku
Opublikowano wczoraj o 10:52 1 dzień Mam nadzieje że osoby odpowiedzialne za etapy ze smokiem i mechem w Doom The Dark Ages już tam nie pracują.
Opublikowano wczoraj o 11:02 1 dzień 9 minutes ago, MaZZeo said:Mam nadzieje że osoby odpowiedzialne za etapy ze smokiem i mechem w Doom The Dark Ages już tam nie pracują.Smok był zajebisty.
Opublikowano wczoraj o 11:15 1 dzień Autor John Carmack dobrze napisał, parafrazując że gry muszą zarabiać nie tylko być kochane i jest w tym sporo racji. Każda kolejna gra ID Software była coraz większa, studio z każdą kolejną grą zatrudniało coraz więcej ludzi, a budżet coraz bardziej puchł. Ale nie szły za tym niestety zarobione pieniądze.Wygląda na to że następny Doom jeszcze powstanie, ale plany wobec niego zostały urealnione. Zrobi go pewnie mniejszy zespół, za mniejsze pieniądze, w mniejszej skali. Zabraknie pewnie latania smokiem i walki mechami, a kampania nie będzie trwać około 20 godzin jak w Dark Ages, ale marka jeszcze nie jest pogrzebana.
Opublikowano wczoraj o 11:23 1 dzień Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. No i co wy na to? Community Xboxa na forum jest teraz tak mocne, że wybroniliśmy nawet bezsensowne i straszne zwolnienia w takiej legendzie branży jak id software
Opublikowano wczoraj o 11:24 1 dzień nieironicznie - chapeau bas, bardzo imponująca robota, yeti z goebbelsem braliby u was lekcje
Opublikowano wczoraj o 11:27 1 dzień 1 godzinę temu, devilbot napisał(a):Chyba nawet ją docenili gdzieś sorry nie rozumiem do końca tegoNawet Asia sobie drugi etat znalazła bo wie że w tym xboxie to już światło gaszą.
Opublikowano wczoraj o 11:38 1 dzień Autor Nikt nie broni zwolnień, ale trzeba mieć klapki na oczach by nie widzieć że jest to większy problem który dotyka praktycznie wszystkich . Większość branży, nie tylko Xbox jest w trakcie resetu czy jak to woli restrukturyzacji. Bo gry mają większe budżety, zatrudniają więcej ludzi niż istnieje na nie zapotrzebowanie.Pewnie sam Microsoft chciałby żeby Doom był marką która sprzedaje się w milionach i przyciąga miliony ludzi do Game Passa, ale niestety mimo iż ID Software robi świetne gry, Doom nią nie jest i raczej nie będzie.
Opublikowano wczoraj o 11:53 1 dzień ASX najpierw sie zachwyca jak gamepass dobrze zarabia a teraz zachwala wyrzynanie w pien id software bo Dark Ages było za drogie. To samo Dark Ages, które zamiast napędzać sprzedaż konsol, sprzedawać za pełną cenę i zabierać klientów innym platformom, wrzucili day1 do gamepassa, żeby sobie ktoś przeszedł za 4 złote.Ale gamepass zarabia
Opublikowano wczoraj o 11:55 1 dzień Ale i Doom nie umarł. Będą robić w 50 osób plus kontraktorzy, czyli ten sam przepis na sukces jak z Halo Infinite.
Opublikowano wczoraj o 12:00 1 dzień Czekam z niecierpliwością na urealnienie Project Helix i działu sprzętowego XBOX, który też pewnie z generacji na generację puchł, nie zarabiał, a do złożenia peceta wystarczą trzy osoby (włącznie z dyrekcją).
Opublikowano wczoraj o 12:00 1 dzień Autor Nie napisałem nigdzie że dobrze zarabia, proszę nie manipuluj znowu. Raczej powiedziałbym że zarabia za mało, stąd m.in, aktualne cięcia. Nigdzie też nie zachwalam zwolnień.Poważnie uważasz że Dark Ages w pełnej cenie mógłby napędzić sprzedaż konsol za 2000 zł? Skoro nie dał rady napędzić Game Passa za "4 zł"?
Opublikowano wczoraj o 12:03 1 dzień Nie wiemy czy gry ekskluzywne napędzają sprzedaż konsol. Jest to niezbadana technologia.
Opublikowano wczoraj o 12:04 1 dzień Tu wszyscy trzymają się sztywno i nikt nie deklaruje, że anuluje gp, nie chce mieć nic wspólnego z xboxem, nie kupuje helixa, teraz tylko pc itd. U sonki w temacie albo w statusach pojawiały się takie wpisy. Zresztą nie dziwne, że tak jest, bo po rządach knura ciężko nie mieć syndromu sztokholmskiego.
Opublikowano wczoraj o 12:08 1 dzień Nie wiem czy dobrze zrobiłem... po decyzji niebieskich w mojej głowie pojawiła się myśl, żeby wrócić do grania na PC, albo Xboxie. Zrobiłem sobie wszystkie za i przeciw w moim przypadku i wyszło mi, że jednak Xbox... Szukałem nowego i nie było nigdzie, więc pomału zacząłem myśleć, czy jednak nie zostać przy tym sprzęcie niebieskich i co ma być to będzie, ale... wczoraj przyszło mi powiadomienie z jednego ze sklepów - Xbox Series X z napędem ponownie dostępny. Mówię sobie kurde no... opatrzność czuwa i nie pozwala dać zarobić chciwym niebieskim. Wchodzę na sklep, wrzucam produkt do koszyka i zonk... wypłata mi jeszcze nie przeszła, a płatność za pobraniem niedostępna. Sprawdzam ile mają sztuk - 10 na stanie. Myślę sobie, do jutra nikt nie wykupi, spoko. Rano sprawdzam co i jak - produkt niedostępny. Tu mnie opatrzność nie polubiła. Trudno się mówi. Jakieś 3 godzinki później cyk... powiadomienie, że przeszła wypłata i dosłownie w tej samej minucie kolejne info - produkt ponownie dostępny. Wchodzę, sprawdzam... 1 sztuka - JEDNA. Nie zastanawiałem się, wziąłem. Nie wiem czy to opatrzność, szczęście, czy diabeł mnie skusił, no ale już spakowali i wysłali. Wracam na łono zielonego pudełka i jeżeli mam iść w cyfrę, to tak jak kiedyś pisałem - na bank nie z SONY. No, a na PC poogrywam sobie starocie, które ostatnio też zacząłem na płytach sobie zbierać do kolekcji. Oczywiście, na Xboxie będę kupować płyty, tyle ile się da, a tam gdzie się nie da to trudno. Olewam acziki, platyny i inne takie - stary już jestem, chcę grać w gry, a nie bawić się w punkty, które i tak znikną 3 lata po moim kipnięciu.
Opublikowano wczoraj o 12:11 1 dzień No ja ograłem Dark Ages w gamepassie, nawet specjalnie kupiłem w pełnej cenie za 20 zł na PC.
Opublikowano wczoraj o 12:13 1 dzień Autor 7 minut temu, Sebas napisał(a):Nie wiemy czy gry ekskluzywne napędzają sprzedaż konsol. Jest to niezbadana technologia.wiemy że napędzają o wiele mniej niż ci się wydaje, a szczególnie można wątpić by gry takie jak Dark Ages byłyby w stanie to robić. Dobrze wiec, że nie ty o tym decydowałeś, bo wtedy gra zarobiłaby jeszcze mniej i ID Software byłoby w jeszcze gorszej sytuacji finansowej.
Opublikowano wczoraj o 12:40 1 dzień 27 minut temu, MacLeSkr napisał(a):Nie wiem czy dobrze zrobiłem... po decyzji niebieskich w mojej głowie pojawiła się myśl, żeby wrócić do grania na PC, albo Xboxie. Zrobiłem sobie wszystkie za i przeciw w moim przypadku i wyszło mi, że jednak Xbox... Szukałem nowego i nie było nigdzie, więc pomału zacząłem myśleć, czy jednak nie zostać przy tym sprzęcie niebieskich i co ma być to będzie, ale... wczoraj przyszło mi powiadomienie z jednego ze sklepów - Xbox Series X z napędem ponownie dostępny. Mówię sobie kurde no... opatrzność czuwa i nie pozwala dać zarobić chciwym niebieskim. Wchodzę na sklep, wrzucam produkt do koszyka i zonk... wypłata mi jeszcze nie przeszła, a płatność za pobraniem niedostępna. Sprawdzam ile mają sztuk - 10 na stanie. Myślę sobie, do jutra nikt nie wykupi, spoko. Rano sprawdzam co i jak - produkt niedostępny. Tu mnie opatrzność nie polubiła. Trudno się mówi. Jakieś 3 godzinki później cyk... powiadomienie, że przeszła wypłata i dosłownie w tej samej minucie kolejne info - produkt ponownie dostępny. Wchodzę, sprawdzam... 1 sztuka - JEDNA. Nie zastanawiałem się, wziąłem. Nie wiem czy to opatrzność, szczęście, czy diabeł mnie skusił, no ale już spakowali i wysłali. Wracam na łono zielonego pudełka i jeżeli mam iść w cyfrę, to tak jak kiedyś pisałem - na bank nie z SONY. No, a na PC poogrywam sobie starocie, które ostatnio też zacząłem na płytach sobie zbierać do kolekcji. Oczywiście, na Xboxie będę kupować płyty, tyle ile się da, a tam gdzie się nie da to trudno. Olewam acziki, platyny i inne takie - stary już jestem, chcę grać w gry, a nie bawić się w punkty, które i tak znikną 3 lata po moim kipnięciu.Pokład normalnych się zapełnia. Gratuluje zakupu.