Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Crimson Desert

Featured Replies

Opublikowano

Nie no dobra pograłem jeszcze dwie godzinki, ale nie ma chuja toż to katorga jest. To może być w przyszłości naprawdę dojebana gra, ale tu jest masa roboty do wykonania. Przede wszystkim muszą zmienić sterowanie, potem ogarnąć interakcje ze światem, żeby nie zapierdalać dookoła przedmiotu/npca jak baletnica, poprawić oświetlenie, responsywność postaci i wtedy można grać. Tempo patchy mają chyba niezłe więc ja sobie w międzyczasie ogram ostatnie ostatnie dżedaje od ea, a potem może wrócę do CD jak ogarną gierkę. Podziwiam @Wredny że Ci się tak przypadło do gustu w obecnym stanie, ale życzę miłej zabawy.

• Odpowiedzi 1,7 tys.
  • Wyświetleń 77,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Patapon
    Patapon

Jak pojawiła się opcja ukradnij osła to sądziłem, że na nim pojadę, a nie że będę z nim uciekał przez miasto niosąc go na barana   Ciekawe czy byka można ukraść

• Czyli teraz obrona Częstochowy przez forumowiczów minimum miesiąc bo 2 bomby poszły haha

• Zax dał 7/10 Skull and Bones, przekonany że "gra będzie wspierana latami". Niech to wybrzmi.

Opublikowano

Kurwa, ta główna postać (Kliff) jest tak bezpłciowy, nudny i w ogóle bez charakteru. Jego morda też jakaś wkurwiająca.

Niestety ta gra ma mocny vibe Asasynów RPG tylko niepotrzebnie skomplikowanych.

Opublikowano
2 godziny temu, Pupcio napisał(a):

Kolejna niedoceniona perełka w świecie shena. Czy wygra z days gone?

Kolego, ale za szkalowanie Days Gone to chuj w dupe na osiedlu [

Opublikowano
14 minut temu, Rooofie napisał(a):

Kurwa, ta główna postać (Kliff) jest tak bezpłciowy, nudny i w ogóle bez charakteru. Jego morda też jakaś wkurwiająca.

Niestety ta gra ma mocny vibe Asasynów RPG tylko niepotrzebnie skomplikowanych.

Ja mu dzisiaj założyłem hełm na głowę i jest lepiej.

Ale fakt, jakiś taki zagubiony typ, mogli zrobić kreator wolałbym już tą babką grać, ten kolo to jakiś klon Clive'a z FF XVI.

Opublikowano
3 godziny temu, Pupcio napisał(a):

Jakiś komputerowiec Adi pisał że to jest jak zelda botw tylko jest pokrzywdzona przez to że jest multiplatformą i ja sie będę trzymał tej wersji

Pisałem, że jakby to był ex nintendo to by było 9+ i koń zwalony przez nintendowców

Co prawda nie ma tylko 5 rodzajów przeciwników ze zmieniającymi się kolorami jak w Zeldzie ale inne podobieństwa się znajdą lapka

Opublikowano

Jest sens marnować czas na średnią gierkę na 100h +, jak tyle dobra gierkowego dookoła? Chyba wolałbym Wiedźmina Bożego po raz czwarty pyknac.

Opublikowano

To chyba kwestia gustu i tego co się komu podoba i w czym lubi spędzać/marnować* czas (* - nieodpowiednie skreślić). Mamy przecież na forum zawodników, którzy w średniawych gierkach mają natłuczone nawet kilka tys h. 100h w niektórych tytułach to się dopiero rozkręca lub wychodzi z tutoriala lub startowej mapy.

Opublikowano

Jest sens bo sam świat przedstawiony to jest niewiarygodnie wysoki poziom i porównywanie z W3 czy RdR2 jak najbardziej na miejscu w tym aspekcie.

Ci goście po prostu nie mają aż tyle talentu i umiejętności co scenarzyści Redów czy Rockstara. Gdyby tych ostatnich wpuszczono do tego świata to nie byłoby co zbierać.

Po 7h widzę dużo mankamentów, o których już pisałem ale gram dalej bo jest coraz lepiej.

Największym problemem jest ogrom i skomplikowanie mechanik które, jeśli już muszą być w tej ilości, mogły być spokojnie lepiej wdrożone, choćby kontekstowo. Ta gra jest tak duża, że naprawdę niepotrzebne jest dodatkowe komplikowanie/wydłużanie.

Teraz co jaskinia to rozkminka czego i jak użyć, a gdzie to było i jak się używało. W walce sterowanie inne, poza walką jeszcze inaczej a "w powietrzu" kolejne dodatki. A ja przecież dopiero na 4% progresu po 7h😀

Pewnie tego nie skończę bo się wkurwię albo znudzę po drodze ale świat muszę im przyznać zrobili wspaniały. Na duży plus na razie Zeldowe zagadki też.

Śmiałem się z Pececiarzy na m&k a wcale lepiej z padem nie wyglądam. No kto to widział jakieś absurdalne kombinacje Y+B , dwóch bumperów czy wciśniętych gałek. Co będzie dalej to aż się boję.

Edytowane przez Gregorius

Opublikowano

20260320_221858.jpg

Granie w to to trochę jak jedzenie gówna.

Koneserów na forum nie brakuje.

Opublikowano
Godzinę temu, UberAdi napisał(a):

Pisałem, że jakby to był ex nintendo to by było 9+ i koń zwalony przez nintendowców

Ciekawe, bo niektore gry Nintendo maja 7-8 (albo mniej), wiec cos ta teza chyba nie dziala.

Edytowane przez Lukas_AT

Opublikowano

Czy autor posta mógłby dodać ankietę? Ciekaw jestem czy choć 1 osobą na forum przejdzie tą niesamowitą grę!

Ale OLX zawalony Crimsonami używanymi. XDDDD

Opublikowano
3 minuty temu, Kaczi napisał(a):

aż taka zła na premierę? głównie chodzi mi o wersje na PC

Ta gra jest bardzo dziwna. Ewidentnie brakowało tutaj spójności na samym początku rozpisywania czym to ma być przez co każdy element wyszedł nijako. Takie MMO ale single player. Sterowanie jest tutaj najmniejszym problemem.

Ja na ten moment odpuszczam i wrócę za rok jak (może) coś naprawią.

Nie wierzyłem w to po recenzjach ale naprawdę bawiłem się znacznie lepiej przy Avowed czy AC Shadows rok temu a o Henryczku to już nawet nie wspomnę.

Opublikowano
11 minut temu, Kaczi napisał(a):

aż taka zła na premierę? głównie chodzi mi o wersje na PC

Jeśli chodzi tylko o stan techniczny/ optymalizację na premierę (PC)to gra chodzi wyśmienicie i wręcz zawstydza branżę giereczkową gdy weźmiemy pod uwagę rozmiar gry.

Opublikowano
3 godziny temu, rafanus2 napisał(a):

Nie no dobra pograłem jeszcze dwie godzinki, ale nie ma chuja toż to katorga jest. To może być w przyszłości naprawdę dojebana gra, ale tu jest masa roboty do wykonania. Przede wszystkim muszą zmienić sterowanie, potem ogarnąć interakcje ze światem, żeby nie zapierdalać dookoła przedmiotu/npca jak baletnica, poprawić oświetlenie, responsywność postaci i wtedy można grać. Tempo patchy mają chyba niezłe więc ja sobie w międzyczasie ogram ostatnie ostatnie dżedaje od ea, a potem może wrócę do CD jak ogarną gierkę. Podziwiam @Wredny że Ci się tak przypadło do gustu w obecnym stanie, ale życzę miłej zabawy.

Mam podobne odczucia i na ten moment odstawiam gierkę. A co do porównań z Zeldą to łapcie chłopaki

https://www.gamesradar.com/games/adventure/100-hours-of-crimson-desert-made-me-realize-how-perfect-breath-of-the-wild-is/

Opublikowano

No gra na pewno wybitna nie jest, ale robi światem, fajnie mi się to eksploruje, świetny układ terenu, ta tzw. wertykalność, wszędzie coś się dzieje, żyje, nie ukrywam, że mega dużo dodaje grafika i jak to wszystko wygląda, bo wczoraj nie doceniłem, ale dziś więcej pograłem i na prawdę to potrafi zajebiście wyglądać. Zasięgi rysowania, cieniowanie po horyzont, warunki pogodowe, coś pięknego. No i bardzo fajnie się walczy, nawet na początku bez nowych skilli walka daje satysfakcję, do sterowania idzie przywyknąć, wczoraj mnie wkurwiało, dziś po dłuższej chwili już jest spoko (co nie zmienia faktu, że można to było zrobić o wiele lepiej).

Szkoda tylko, że tutaj mega cierpią screeny z niebem w tle, bo gram z HDR, a screeny w SDR i się całe niebo rozwala i prześwietla w konwersji, na żywo robi to mega robotę

img%5D

Opublikowano

A jak to wygląda w nocy? Jest ciemno jak w Dragon's Dogmie? Widać na niebie duży Księżyc, Drogę Mleczną i realistycznie odwzorowane gwiazdozbiory?

Opublikowano

Noc jest rzeczywiście ciemna ale chyba nie aż tak jak w Dragons dogmie, widać drogę mleczną, księżyc jest bardziej realistycznie oddany, jest mniejszy. Grafika jest piękna ale coś jest z nią dziwnego, sam nie wiem, gram w 4k z dlss jakość, ustawienia najwyższe rt z rr ale jest jakaś zblurowana, po prostu nie tak ostra jak w innych grach, to na pewno. Chyba jest wymuszona ta aberracja chromatyczna, której nie idzie wyłączyć i to jest powód, nie wiem. Oświetlenie też momentami wariuje ale ogólnie prezentuje się wyśmienicie. Dotarłem do jakiegoś lasu podczas wiatru gdzie liście są rozwiewane, słońce prześwituje, jest gra cieni i wow. Gra nie jest niczym wielkim pod względem samej treści, jest wielka rozmiarem ale dosyć generyczna jednak trudno mi się od niej oderwać, przynajmniej na tym etapie. Z jakiegoś powodu mocno wciąga.

Opublikowano

Nie wyszedłem z białego sadu jeszcze, ale powędkowałem, złapałem nowe konie, udało się też trochę ulepszyć sprzęt i obrobić kilka domów. 10 lat temu sporo czasu poświęciłem na black desert, więc czuję się tutaj jak w domu. Wkurza tylko momentami podnoszenie tych wszystkich przedmiotów i jeszcze jest pod tym samym klawiszem co skok.

Opublikowano

Dam jeszcze szansę ale nie dziwi mnie to ukrywanie gry do ostatniej chwili, recki wcześniej ludzie by więcej pograli to oceny byłyby jeszcze słabsze.