Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PlayStation Extreme #1 (1994-1996)

Wybieramy 6 okładek PlayStation Extreme 69 użytkowników zagłosowało

1. 1. Wybieramy 6 okładek PlayStation Extreme - wskaż swoje typy:

• Crash Bandicoot
      12%
      34
    • Gex
      6%
      19
    • Loaded
      2%
      7
    • Resident Evil
      11%
      31
    • Ridge Racer Revolution
      10%
      29
    • Soul Blade
      8%
      25
    • Suikoden
      9%
      27
    • Tekken 2
      11%
      32
    • Tomb Raider
      13%
      38
    • Wipeout 2097
      13%
      39

Ankieta zostanie zamknięta 15.04.2026 o 17:00

Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Featured Replies

Opublikowano

Soul Blade nie da rady niestety. Jakby ludzie mieli większą wyobraźnię albo chociaż schizofrenię i potrafili włączyć w głowie muzyczkę i animować okładkę za pomocą potężnego CGI...

• Odpowiedzi 45
  • Wyświetleń 809
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• A wiecie że Sony miało robić czytnik CD do Snesa?? już się nie mogę doczekać aż poznam tę historię

• Powiem ci szczerze, że w pierwszej chwili byłem sceptyczny w kwestii prowadzenia tego specjala, bo dopiero co skończyliśmy Kompendium PSX i czułem zmęczenie materiału. Dałem sobie kilka dni na zbadani

• Crash Bandicoot i Wipeout najładniejsze.

Opublikowano

Limitka pewnie Gex trzymający bimboły blond agentki

Opublikowano

Wiadomo, że to głosowanie to ranking popularności danej gry, a nie która okładka faktycznie najlepiej się prezentuje.

Opublikowano

Rewelacja z tymi okładkami! Podobają mi się wszystkie wyjątkiem Suikodem, Gexa i Loaded. I kupiłbym wszystkie pozostałe, ale nie jestem chyba aż takim maniakiem żeby mieć kilka egzemplarzy tego samego czasopisma. Więc waham się między Tomb Raiderem, Ridge Racer i Wipeout. Ciekawe też jestem jaka będzie edycja limitowana – może na nią się skuszę?

Opublikowano

Im tired boss, idealnie pasuje. no ale co nie weźmiesz kolejnego specjala. później nieprzyjemności na forum albo wyzwiska w szmatławcu...

Opublikowano
8 minut temu, Pix napisał(a):

Wiadomo, że to głosowanie to ranking popularności danej gry, a nie która okładka faktycznie najlepiej się prezentuje.

Możliwe że nie. Osobiście wychodzę z założenia, że nie chcę patrzeć na kiepski moim zdaniem obrazek z gry którą lubię. Więc biorę to co najfajniejsze, bez względu na gusta growe.

Edytowane przez ciwa22

Opublikowano

Szkoda jednak że nie będzie się to nazywać PS1 Extreme. Ciekawe jak z wnętrzem – layout będzie z pierwszych numerów PSX Extreme czy jakiś teraźniejszy twór, tak jak na przykład w Atari Extreme?

Opublikowano

Suikoden, Soul Blade i Wipeout dla mnie obama

Opublikowano
1 godzinę temu, Rozi napisał(a):

Będzie jeszcze więcej tego samego, o tych samych grach, i to w trzech numerach!

Rozi, ktoś już pisał że rozbicie tego na trzy numery to GRUBA przesada. I miał rację moim zdaniem. 3 x 130 stron? A ja właśnie książkę o psxie przeczytałem …

Ps waham się między crashem a wipeout, chociaż ridge racer też fajna

Opublikowano

Szkoda ze Loaded nie wejdzie, mam duzy sentyment do tej gry bo mocno mi sie kojarzy z szarakiem. To samo Toshinden i dla tych rocznikow widzialbym te ja bardziej niz tekkena 2 czy SB.

Opublikowano

W sumie wszystkie arty poza Suikodenem i Wipeoutem są niezbyt atrakcyjne, no ale jak ma wejść ich sześć, to odrzuciłbym Loaded i niestety Soul Blade'a (za dużo wszystkiego, no i te modele 3D niezbyt fajnie się zestarzały). Oby limitka nie zawiodła.

A sam specjal? Cóż, może i w jakimś stopniu będzie to dziesiąta powtórka znanych faktów, ale mnie akurat era szaraka niezmiennie fascynuje i nie mam problemu, żeby o pewnych rzeczach przeczytać ponownie, a już zdecydowanie dużo chętniej sięgnę po trzy takie specjalne, niż po ten o Atari chociażby.

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, MichAelis napisał(a):

A wiecie że Sony miało robić czytnik CD do Snesa?? już się nie mogę doczekać aż poznam tę historię

@Roger mamy to w szpiglu? Żeby MichAelis nie był zawiedzony! ;)

Opublikowano
1 godzinę temu, MichAelis napisał(a):

A wiecie że Sony miało robić czytnik CD do Snesa?? już się nie mogę doczekać aż poznam tę historię

Powiem ci szczerze, że w pierwszej chwili byłem sceptyczny w kwestii prowadzenia tego specjala, bo dopiero co skończyliśmy Kompendium PSX i czułem zmęczenie materiału. Dałem sobie kilka dni na zbadanie tematu i co można jeszcze zrobić i jak zacząłem szperać, to znowu złapałem bakcyla. To będzie inny numer niż zerowy, inny niż kompendium. przede wszystkim mamy około 70 recenzji z czego około 40-45 nigdy nie było wcześniej na łapach PSX-a czy numeru zerowego recenzowanych, w tym między innymi importy z Japonii. Sam złapałem się na tym, że kupowałem na allegro gierki, które mnie ominęły w pierwszych latach PlayStation i one czasem maja naprawdę fajne historie, które w recenzjach też przemycamy.

To raz, dwa. Oczywiście wątek Nintendo i Sony musi się przewinąć, ale skupiamy się też na historii nie tylko PlayStation, ale samego Sony, jego początków, czasu przemian. Co więcej, sam dokopałem się do wątku historii PlayStation, który nie był praktycznie nigdzie dobrze opracowany, nawet zagranicą. Żałuję, że nie trafiłem nie ruszyłem tego w kompendium PSX, bo jak zacząłem czytać i szperać wyszły 4 strony naprawdę ciekawej, mało znanej historii. Ponadto opowiadamy też nieco szerzej nie tyle o samym powstaniu PlayStation, ale również życiorysach kluczowych osób odpowiedzialnych za stworzenie konsoli, czy w końcu mocno wyciśnięty wątek początków PlayStation w Polsce, wliczając w to naprawdę solidny research w polskich magazynach ówczesnej epoki.

W publicystyce mamy też kulisy działalności firm deweloperskich kojarzonych z PlayStation, ale właśnie z czasów, gdy dopiero rozwijały skrzydła. Jest też fajny artykuł o scenie klubowej i związkach z Sony, są testy kilku niepublikowanych na łamach PE peryferiów, jest bardzo dobry tekst Adamusa o pewnym ciekawym gatunku filmowym, czy w końcu artykuły Dżuja i Sobka, o tematach, raczej mało wcześniej poruszanych w kontekście PlayStation, a mocno z nim powiązanych.

Wisienką na tym torcie dla fanów będą na pewno gościnne występy starej gwardii jak Ściera, MyszaQ czy Norby. Te trzy numery, które będą składać się na kompletną historię PSX-a są naprawdę w miarę dobrze przemyślane i o ile ten środkowy to będzie takie creme de la creme najlepszych czasów PlayStation, tak trzeci numer pozwoli spojrzeć na końcówkę czasów PlayStation i opowiedzieć równie ciekawe historię, mało znane, wszak wtedy już wszyscy zapatrzeni byli na PS2 i nową generację. A za kulisami, z tego co już również solidnie sprawdziłem, działo się naprawdę sporo.

Tak więc oczywiście pewnych powtórzeń nie da się ominąć, bo pisząc o początkach PlayStation nie sposób pominąć Resident Evil, Tomb Raidera czy Crasha, ale staramy się zawsze przemycić coś nowego a recenzje piszą osoby, które wcześniej na łamach specjałów czy numerów archiwalnych tych gier nie recenzowały, więc jest to też ich świeże spojrzenie.

Tak więc mam nadzieję, że i Wam ten numer się spodoba, bo będzie sporo naprawdę fajnej lektury dla fanów pierwszego Plejaka. A mój pokój w ostatnich tygodniach wygląda tak :)

88357add-a265-46c1-a4ca-bad9a2a972b4.jpg

670286331_1644980787130652_8594371885323990589_n.jpg

Opublikowano

Uuu czyzby recki pierwszego Ace Combat i Die Hard Trilogy sie szykowaly? banderas

Opublikowano

W większości bardzo fajne okładki, dobra robota. Ciężko coś wybrać, czyli pewnie wleci limitka. Byle to nie było logo PS1 na biały tle.
Chcecie wydać te 3 specjalne wydania PS1 jedno po drugim, czy dacie odetchnąć od tematu plejki i kolejne numery pojawią się między wydaniami o innych konsolach?

Opublikowano

Jak będzie Ściera to super. Przydałby się jeszcze Star.

Opublikowano
1 minutę temu, Patapon napisał(a):

Jak będzie Ściera to super. Przydałby się jeszcze Star.

Poczytałbym też coś od niego, z racji miłosci do jrpg, to był mój ulubiony redaktor. Z tego co pamiętam w gry już nie gra, ale do wspominek by się nadał.

Podmianka Stara na Zaxa to była tragedia dla PE.

Opublikowano
  • Autor
11 minut temu, Scythe napisał(a):

Chcecie wydać te 3 specjalne wydania PS1 jedno po drugim, czy dacie odetchnąć od tematu plejki i kolejne numery pojawią się między wydaniami o innych konsolach?

Wstępnie numer raz na rok. Po czerwcu z PlayStation we wrześniu Nintendo.

Opublikowano
17 minut temu, Shen napisał(a):

Poczytałbym też coś od niego, z racji miłosci do jrpg, to był mój ulubiony redaktor. Z tego co pamiętam w gry już nie gra, ale do wspominek by się nadał.

Podmianka Stara na Zaxa to była tragedia dla PE.

Niestety Star sam go namaścił swoją ręką.

Opublikowano
41 minut temu, Scythe napisał(a):

Byle to nie było logo PS1 na biały tle.

Na szarym lapka