Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

God of War Laufey

Featured Replies

Opublikowano

I w ten oto sposób PS studios wydało w ostatnich latach co najmniej 3 wspaniałe gry które mocno się zapiszą w historii. Nie jakieś tam kolejne wyścigi czy bijatyki, tylko albo nowe IP albo kontynuację dosyć eklektycznego IP.

I można pisać że któraś się nie podoba, ale to już wina odbiorcy a nie twórcy.

Gdyby trzymali pod skrzydłami jeszcze Uede to w zasadzie tworzyliby historie gier w całości razem z Nintendo.

• Odpowiedzi 387
  • Wyświetleń 13,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• GSPdibbler
    GSPdibbler

Psycholog okazało się że baba.

• Co to w ogóle za brednie z tymi brzydkimi / podstarzałymi / grubymi / posiadającymi podejrzanie męskie rysy twarzy kobietami w grach. Zwłaszcza w grach na konsole Sony. Nie wiem skąd Wam się to wzięło

Opublikowano

O których grach mowa?

Opublikowano
1 minutę temu, RoL napisał(a):

O których grach mowa?

To wynika w sumie wprost z mojego dialogu z Wrednym, Saros, Astrobot, Ds2.

Edytowane przez Rtooj

Opublikowano

W jaki sposób akurat te gry zapiszą się w historii?

Opublikowano

Bardzo ładne okładki.

Opublikowano

Saros jako ostatnia gra housemarque a reszta to rtooj musi wytłumaczyć. Ds2 może jako najbezpieczniejszy sequel kojimy ever??

Opublikowano
18 minut temu, RoL napisał(a):

W jaki sposób akurat te gry zapiszą się w historii?

Tez nie wiem. Astro jest rewelacyjny ale to chyba nie ma nawet sily marki jaka tworzył kiedyś sackboy, o crashu nie mówiąc... I astro jest w zasadzie remiksem mariana. Imho lepszym niż oryginał, ale nadal glownie remiksem. A jak ktos grał w wersje VR to może narzekać ze ten nowy był mocno wtórny.

Edytowane przez Kangus

Opublikowano

To wszystko zależy od tego jak się rozumie zapisanie w historii. Ja np. nie mam pojęcia co do tego ma "siła marki". To by oznaczało że gry Indie, AA, gry bez kontynuacji i figurek koszulek serwetek z logiem nie mogą się w niej zapisać. Dlatego bez sensu.

Opublikowano

Ok, to spróbuję wytłumaczyć. Gra która zapisała się w historii, to taka gra o której ludzie pamiętają/dyskutują wiele lat po premierze, gra która wyznaczała trendy, gra która z jakiegoś powodu zapisała się w świadomości ogółu graczy. Takimi grami są np. Tetris, Final Fantasy VII, Doom, Tomb Raider. O tym czy gra zapisała się w historii nie decydują wysokie oceny recenzentów czy świetne wyniki sprzedaży, bo raczej mało kto będzie za 10 lat wspominał np. Fifę 22. Za to wiele osób będzie pamiętało o Concordzie.

Opublikowano

Zgadzam się z Tobą, dlatego ja myślę o np. Ico, ale spokojnie można to obalić na 100 sposobów.

Ja w skrócie myślę o grach które zapisały się w historii w formie drzewka chronologicznego każdego gatunku i na nim zaznaczone najważniejsze gry, kamienie milowe.

I żaden budżet ani oceny tu nie mają znaczenia.

Jeżeli patrzymy na globalne zestawienie gier historii to tam rzeczywiście pewnie tylko takie gry które wskazałeś ludzie wskażą. Pewnie demona soulsy jeszcze albo Darka souls, nie wiem.

Ja bardziej mówiłem o historycznych grach w danych gatunkach. I uważam że jest tam Mario 64, crash 1, Mario oddysey, i właśnie Astrobot.

Opublikowano
9 minut temu, Rtooj napisał(a):

Ja bardziej mówiłem o historycznych grach w danych gatunkach. I uważam że jest tam Mario 64, crash 1, Mario oddysey, i właśnie Astrobot.

No a ja właśnie nie, jestem fanem platformerow. Astrobota uwazam za najlepszego exa na ps5, a jednoczesnie nijak mi te wypisane tytuły nie pasuja do takich ktore bedzie historia wspominala, ktore beda kultowe itp. To rozumiałem przez siłę marki, choc moze faktycznie slowo dobrane niefortunnie. Shadow of the colossus jest kultowy nawet jak sie stosunkowo słabo sprzedał, tak samo Psychonauts(rewelacyjna gierka, w moim top3 ever). Imho Astro nie ma startu. Astro to taki remake tomb raidera ktory sprawnie spajał wiele trendów z ps3/x360 ale żadnego nie tworzył i w zadnym nie wyznaczył nowych standardow. Tomb to byla świetna gra podsumowujaca generacje, moim zdaniem lepsza niz dowolne uncharted ale jednoczenie wartość historyczna, to ma dużo słabsza.

W moim odczuciu zreszta God of War to jest taki powiększony tomb raider z siekierą. Polotwarte lokacje i huby z opcjonalnymi znajdzkami i ekploracja która mozesz robic jak chcesz, albo ja olać i leciec dalej po sznurku.

Edytowane przez Kangus

Opublikowano

Spoko, ciężko żeby ktoś stworzył listę pod którą każdy się podpisze.

Dla mnie Astrobot to wspaniały prezent dla fanów, bombonierka że smakami które doskonale znasz ale każdy cukierek wykonany idealnie. Do tego kawał historii w postaci znajdziek, niezapomniane muzeum, unikatowa obsługa dual sense'a, który również wg mnie jest kultowym urządzeniem. To wystarczy żeby zapisac się w historii. Sądzę że będzie wspominany za kilkanaście lat.