Opublikowano wtorek o 10:335 dni Raczej niewiele wskazuje na szybkie odcięcie się od klientów na PS5 po premierze konsol nowej generacji. Więcej jest powodów by uważać że z powodu rosnących cen komponentów oraz wysokich kosztów produkcji gier AAA, generacja PS5 będzie wspierana grami o wiele dłużej niż PS4. Sony zresztą samo zapowiadało jeszcze niedawno, że tradycyjny cykl życia konsol będzie się coraz bardziej wydłużał, a było to wtedy kiedy obecny kryzys na rynku pamięci nie był jeszcze tak dotkliwy. Our view is that compared to conventional console lifecycles...Looking at the [console] lifecycle it seems to be getting longer and longer.PS5 in the middle of lifecycle, Sony could support console until 2030
Opublikowano wtorek o 10:365 dni Dostaniecie konsole 2-3* szybszą, za chore pieniądze, ta na pewno szybko odetną. 5 lat minimum crossgena, takiego jak teraz był w pierwszych 3 latach. Dostaniemy co najwyżej ze 2-3 sztucznie odcięte exy jako powód do zakupu PS6.
Opublikowano wtorek o 11:055 dni No ja się nastawiam przy ps6 na coś w przedziale 4500-5000.Czy to dużo przy dzisiejszych cenach wszystkiego? Trochę tak, trochę nie. Mówimy w końcu o zakupie, który teoretycznie ma nam starczyć na 7-8 lat. Zobaczymy, co zaproponują na premierę
Opublikowano wtorek o 11:385 dni Czy tylko mi się wydaje, ze odnoszenie ceny konsoli do np smartfona jest absolutnie debilne? Korzystam ze smartfona pewnie 60-80% czasu w którym nie śpię. Jestem gotów wydać na smartfona 3-5 razy tyle co na konsolę jeżeli tylko będzie bardziej użyteczny/bajerancki od tańszego modelu.
Opublikowano wtorek o 11:505 dni Obstawiam PS6 za 699$ najpóźniej na wiosnę 2028. Będzie to wszak edycja Digital, pewnie mniejsze od PS5 aby więcej kartonów wlazło na paletę, dysk przez pierwsze lata wyniesie tylko 1TB bo drogo, podniosą do tego czasu cenę plusa i będzie się to jakoś kręcić. Nie wywalą ceny jak za PS5 Pro bo to sprzęt tylko dla największych entuzjastów no i nie zdziwiłbym się jakby pad sprzedawano oddzielnie no bo czemu by nie. Zobaczymy z czasem jak się moje proroctwo zestarzeje.
Opublikowano wtorek o 11:595 dni Ceny konsumenckie pamięci/dyskow sa spoznione o 3-6 miesięcy względem produkcji wg Valve. Do konca 2027 ms prognozuje wzrost przynajmniej x2. Fajne macie różowe okulary.
Opublikowano wtorek o 12:025 dni 56 minut temu, Pix napisał(a):No ja się nastawiam przy ps6 na coś w przedziale 4500-5000.4,5 to obecnie pro kosztuje.
Opublikowano wtorek o 12:185 dni 12 minut temu, messer33 napisał(a):4,5 to obecnie pro kosztuje.Ale akurat prawda ze do pro na pewno nie dopłacają, do podstawowej mogą, mozna też obciąć ten dysk do 1TB i trochę zaoszczędzić, różnica na samych komponentach miedzy pro a ps6 pewnie nie będzie kosmiczna o ile nie dowala za duzo ramu. Edytowane wtorek o 12:325 dni przez Kangus
Opublikowano wtorek o 12:305 dni Co ma Pro na którym Sony ma największą marżę (tak, nawet przy obecnych cenach pamięci bo sama konsola też podrożała) do ceny PS6 (wg przecieków koszt produkcji nie licząc pamięci będzie w okolicach PS5 Slim)? PS6 ma trafić do jak największej ilości osób szczególnie w pierwszych latach. Casual nie wyskoczy z 1000+$ po to aby pograć w EA FC w trochę lepszej jakości i nie będzie go obchodziło to że pamięć jest droższa czy inflacja tylko przypomni sobie że PS5 kupił za 500$ a za PS6 każą mu płacić 2x więcej a prawdopodobnie większej różnicy nie zobaczy (bo multiplatformy i tak będą musiały działać na PS5, Switch2 itd.). Exy też raczej nie przekonają milionów bo po pierwsze Sony nie wydaje ich dużo a po drugie będą musiały śmigać na handheldzie. 1000$ oznacza niszowy produkt tylko dla entuzjastów i start gorszy od PS3 które mimo wysokiej ceny dostarczyło duży skok technologiczny względem poprzedniej generacji.
Opublikowano wtorek o 12:375 dni 3 minuty temu, łom napisał(a):Co ma Pro na którym Sony ma największą marżę (tak, nawet przy obecnych cenach pamięci bo sama konsola też podrożała) do ceny PS6 (wg przecieków koszt produkcji nie licząc pamięci będzie w okolicach PS5 Slim)? PS6 ma trafić do jak największej ilości osób szczególnie w pierwszych latach. Casual nie wyskoczy z 1000+$ po to aby pograć w EA FC w trochę lepszej jakości i nie będzie go obchodziło to że pamięć jest droższa czy inflacja tylko przypomni sobie że PS5 kupił za 500$ a za PS6 każą mu płacić 2x więcej a prawdopodobnie większej różnicy nie zobaczy (bo multiplatformy i tak będą musiały działać na PS5, Switch2 itd.). Exy też raczej nie przekonają milionów bo po pierwsze Sony nie wydaje ich dużo a po drugie będą musiały śmigać na handheldzie. 1000$ oznacza niszowy produkt tylko dla entuzjastów i start gorszy od PS3 które mimo wysokiej ceny dostarczyło duży skok technologiczny względem poprzedniej generacji.Wedlug plotek sama produkcja PS6 juz kosztuje 1000 dolarow, a ceny wciaz rosna. Przypominam, ze to ma byc next-gen i oczekiwalbym minimum 24GB RAMu. Czyli co, Sony bedzie dokladac 500 dolarow do kazdej sprzedanej sztuki?Sony tez potwierdzilo ostatnio, ze nie chce sie bawic w sprzedawanie hardware ze strata.PS5 bedzie zylo jeszcze dlugie lata. Przy obecnej sytuacji nie ma mowy o zadnym odcieciu pepowiny. Nie bedzie tez powodu by odciac PS5, skoro ta konsola spokojnie uciagnie wszystko, co wyjdzie na PS6, tylko w nizszych ustawieniach, rozdzialce itp. A smoka 5090 tez PS6 nie bedzie miec pod maska. Nie bedzie mega super przeskoku. Bedzie to co dzis widzimy na PC. Edytowane wtorek o 12:395 dni przez Lukas_AT
Opublikowano wtorek o 12:485 dni 7 minut temu, Lukas_AT napisał(a):Wedlug plotek sama produkcja PS6 juz kosztuje 1000 dolarowNiby tak, ale ciekawi mnie czy to jest faktyczna różnica. Nie zdziwiłbym się jakby przy założeniu tej samej ilości pamięci różnica w produkcji PS5 a PS6 to było coś na poziomie 100-150$. W PC teraz to wygląda tak że za 3500 złożysz słabego kompa, a gdzieś przy 4000 zaczyna się dać złożyć dobrego, na tyle że różnica wydajności będzie niewspółmiernie wysoka do różnicy w cenie. Podstawowe koszty komponentów tak świrują cenę. Musisz mieć jakąś płytę główną, jakiś zasilacz, 16GB ramu, 512 dysk, jakąś kartę nową graficzną itp itd i jak to zsumujesz to na nowych koponentach nawet z tanim CPU i GPU przekraczasz 3000zł, ok 4000 zaczyna się robić tyle zapasu żeby zacząć wstawiać coś sensownego. Edytowane wtorek o 12:555 dni przez Kangus
Opublikowano wtorek o 12:555 dni 1 minutę temu, Lukas_AT napisał(a):Wedlug plotek sama produkcja PS6 juz kosztuje 1000 dolarow, a ceny wciaz rosna. Przypominam, ze to ma byc next-gen i oczekiwalbym minimum 24GB RAMu. Czyli co, Sony bedzie dokladac 500 dolarow do kazdej sprzedanej sztuki?Tylko że nie masz pojęcia jakie ceny będą za rok i najważniejsze jakie ceny będzie miało Sony. Patrząc na ceny komponentów PS5 w okolicach premiery powinno kosztować jakieś ~900$, było za 500 a okazało się że koszt produkcji to ~450$ (bo przy zamówieniu na 10-20mln mają taniej). Na pewno nie będą dokładali 500$ ale $100 jest możliwe (tym bardziej przy konsoli full digital, bo przy PS5 Digital dokładali). Muszą jakoś przekonać do siebie masy casuali a nie zrobią tego pudełkiem za 1000$ skoro Fortnite/Minecraft/Roblox/EA FC śmiga na PS5.
Opublikowano wtorek o 12:575 dni Dlatego wiele wskazuje na dwie wersje konsoli na start. Możliwe, że ta słabsza to będą podzespoły z handhelda z większym TDP w małej skrzynce pod TV. A dla entuzjastów będzie mocniejsza wersja.
Opublikowano wtorek o 13:025 dni 2 minuty temu, łom napisał(a):Muszą jakoś przekonać do siebie masy casuali a nie zrobią tego pudełkiem za 1000$ skoro Fortnite/Minecraft/Roblox/EA FC śmiga na PS5.Serio widzisz możliwość przekonania tych ludzi do przerzucenia się na nową maszynkę? Na premierę? I zasadnicze pytanie - po co? Sony zarobi na MTX i Plusie tyle że to czy będzie nowe pudełko pod TV pewnie nie będzie miało większego znaczenia. Byle było jakieś żeby w razie awarii sobie Kowalski mógł jakieś tanią PSkę kupić i żeby źródełko pieniążków od niego nie wyschło. Ich można spokojnie olać na premierę, pomyśleć ew. o ile spadną ceny w czasie za parę lat, ale nawet wtedy danie im powodu to nie będzie takie proste. Handheld może część przekona bo to jest faktycznie coś innego dającego dodatkowe możliwości. Edytowane wtorek o 13:035 dni przez Kangus
Opublikowano wtorek o 13:085 dni Teraz, Kangus napisał(a):Serio widzisz możliwość przekonania tych ludzi do przerzucenia się na nową maszynkę? Na premierę? I zasadnicze pytanie - po co? Sony zarobi na MTX i Plusie tyle że to czy będzie nowe pudełko pod TV pewnie nie będzie miało większego znaczenia. Byle było jakieś żeby w razie awarii sobie Kowalski mógł jakieś tanią PSkę kupić i żeby źródełko pieniążków od niego nie wyschło. Ich można spokojnie olać na premierę, pomyśleć ew. o ile spadną ceny w czasie za parę lat, ale nawet wtedy danie im powodu to nie będzie takie proste.Tak, jeśli cena będzie odpowiednia to na fali hype'u ludzie się rzucą po pudełko tak jak to zrobili z PS4 i Switchem. Olanie casuali na premierę i skupienie się na hardcore'owcach którym nie dostarcza się regularnie gier i zabiło pudełka? Odważna strategia, jak przy PS VR2, na pewno wypali.
Opublikowano wtorek o 13:115 dni Nie wiem, przy tym czym jest PS5 nie widzę możliwości na przekonania laików do PS6. I to nawet jeżeli by było hurra optymistycznie za 699$.
Opublikowano wtorek o 13:115 dni 10 minut temu, łom napisał(a):Tylko że nie masz pojęcia jakie ceny będą za rok i najważniejsze jakie ceny będzie miało SonyPisze obstawiajac, ze sytuacja na rynku podzespolow nie poprawi sie do konca 2027 roku. PS5 teraz kosztuje 600 dolarow, a Pro 900 dolarow. Niech potrafie sobie wiec wyobrazic, ze cena PS6 bedzie na poziomie jakis 699 dolarow, dajac zauwazalny skok w podzespolach, nawet gdyby Sony chcialo dokladac 100 dolarow do kazdej sprzedanej sztuki.
Opublikowano wtorek o 13:195 dni Skoku nie będzie, fizycznie nie ma opcji żeby była więcej niż 3 razy szybsza, a to mniej niż ps5 odskoczylo ps4. Jedynie więcej ram może sprawić że coś powstanie czego ps5 nie dźwignie. Tylko ilu devów sie zdecyduje na taka akcje z odcieciem pastgenow i byc moze nawet prawie wszystkich PC... Edytowane wtorek o 13:265 dni przez Kangus
Opublikowano wtorek o 13:255 dni Przypominam, że CoD dopiero w tym roku odcina się od ps4/one. 12 lat na ps4. Także dopiero część ludzi na ktorych trzepią kasę będą przeskakiwać na ps5. Na MW4 jest hajp mocny, więc Sonka się nażre. Nie muszą się w ogole śpieszyć z ps6 . Dlatego dla mnie to koniec 2028 najwczesniej.
Opublikowano wtorek o 13:525 dni Tia i Cod wskakuje na Switcha 2, a jak ma isc na S2 to bedzie cisniete na ps5. Beda przez grube lata te najpopularniejsze gry próbować wcisnac na piatke i S2. Za dużo hajsu by uciekło bez tego, a nawet jak utniemy S2, kiedy będzie za ciężko poobcinać, to przynajmniej PS5 by się przydało wrzucić nawet jeżeli tylko w 30 klatkach. Edytowane wtorek o 14:055 dni przez Kangus
Opublikowano środa o 20:334 dni Jedno jest pewne: to będzie jeszcze chujowsza i jeszcze mniej motywująca do przeskoku generacja. I czysto subiektywnie patrząc: w sumie spoko, brak ciśnienia, brak fomo, nadrabianie zaległości, których starczy mi przy obecnym tempie grania spokojnie na 3-4 lata.
Opublikowano środa o 21:414 dni W dniu 28.07.2026 o 13:38, Sebas napisał(a):Czy tylko mi się wydaje, ze odnoszenie ceny konsoli do np smartfona jest absolutnie debilne? Korzystam ze smartfona pewnie 60-80% czasu w którym nie śpię. Jestem gotów wydać na smartfona 3-5 razy tyle co na konsolę jeżeli tylko będzie bardziej użyteczny/bajerancki od tańszego modelu.No ja akurat uważam, że "debilne" to są ceny telefonów, bo dla mnie to tylko i wyłącznie urządzenie do dzwonienia i odczytywania SMSów - rzadko używam do przeglądania internetu, bo od tego mam laptopa w domu czy kompa w pracy, na których jest to po prostu wygodniejsze.Nie jestem telefonowym zombie, większość czasu urządzenie to spoczywa tam, gdzie jego miejsce - w kieszeni spodni, gdy jestem poza domem i na stoliku, gdy w domu jestem - stąd mój brak zrozumienia dla takich chorych cen czy jakiejś potrzeby posiadania super bajerów.Jak to jednak ktoś wcześniej słusznie zauważył - jesteśmy w temacie nadchodzącego GoW Laufey, więc wypadałoby trzymać się założeń tematu.Po tych materiałach mam zerowy hajp, podobnie jak w przypadku Wolverine'a, czy wcześniej Ghost of Yotei - zawsze lubiłem te exy Sony, ale od jakiegoś czasu zupełnie nie jara mnie nic, co zapowiadają - smutne to trochę w sumie.
Opublikowano środa o 23:403 dni Mam wreszcie na półce God of War III na PS4 i domkniętą fizyczną kolekcję Kratosa na duze konsole. Oryginalną trójeczkę na ps3 ograłem incydentalnie jeszcze na pożyczonym egzemplarzu. Dalej bawi mnie sterowanie wściekłym dzikusem bardziej niż nordyckimi tatusiowatymi kluchami. Grecka seria miała też znacznie lepszy pacing. Niegdyś Sony stawiało na różne gatunki, pomysły i wyraziste marki. Obecnie króluje jedna filmowa formuła i pogoń za usługami. Jakość ustąpiła kalkulacji, a gry tracą własny charakter.