Skocz do zawartości

Featured Replies

Opublikowano

@Czoperrr Skąd salami? Jadłem niedawno od Bezmięsnego i było bardzo słabe, ale z Polsoi już całkiem spoko.

  • 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 2,3 tys.
  • Wyświetleń 229,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

  • Poleciały 3 pizze do pieca.   Kilka fotek pizzy,  ale dodatkowo postanowiłem dodać podstawowe informację jak robię.    Ciasto robione we wtorek i leżało w lodówce 24h po tym czasie

  • Już dawno nikt Pizzy nie dawał, więc najwyższy czas to zmienić.   Były ostatnio trzy rodzaje.     Jedna córka dobierała składniki do tej     

  • Wydaje mi się że jest dużo zabawy z tym kamieniem, a że ja robię za jednym zamachem około 3 lub 4 pizze to jednak na blaszce wygodniej        Bardzo fajna sprawa i szybko się rob

Opublikowano

@Tynio mordo, jaki kamień polecasz do piekarnika? Szamotowy, granitowy, czy jakiś inny? Dzisiaj sobie robiłem zakwasowe piccki, ale bez łopaty i kamienia, to to może wyjdzie smaczne, ale wygląda jak ta niesłynna pizzka.

Opublikowano
W dniu 13.04.2022 o 19:14, Figaro napisał:

@Tynio mordo, jaki kamień polecasz do piekarnika? Szamotowy, granitowy, czy jakiś inny? Dzisiaj sobie robiłem zakwasowe piccki, ale bez łopaty i kamienia, to to może wyjdzie smaczne, ale wygląda jak ta niesłynna pizzka.

Niestety ja sam dalej robię pizzę na blaszkach bo boję się kamienia. Nie jestem w stanie coś Ci polecić od siebie. 

Opublikowano

Dzisiaj odkryłem ten temat, sam od jakiegoś czasu robię pizze w domu nie jest to obraz sztuki ale wzoruje się na kanale włocha mieszkającego chyba w stanach "Vito Iacopelli" i ciasto na jego przepisach wychodzi super, do pizzy używam głównie pomidorów z puszki san marzano, są pyszne. Pizze piekę na kamieniu z marmuru bo szamotowe podobno potrafią pękać. Dzisiaj na salony wjechał nowy piekarnik który grzeje do 300 stopni z programem pizza, zobaczymy jakie cuda z tego wyjdą :)

Edytowane przez kaktusr

Opublikowano

Ja kupiłem ten piecyk

https://allegro.pl/oferta/profesjonalny-piec-do-pizzy-1200w-domowy-400-c-11572069493


I mogę tylko polecić dla miłośników pizzy, przede wszystkim szybko się nagrzewa, nie trzeba czekać, aż kamień nabierze temperatury. Od momentu uruchomienia, mija z 20-25 minut i już jedzone dwie pizze. W pikaraniku nigdy mi się nie chciało ze względu na czas.

Są też tańsze wersje.

Opublikowano

Też się zastanawiam nad kamieniem, chociaż trochę mnie zniechęca to nagrzewanie. No i blaszki wydają się wygodniejsze i pitca wychodzi ładnie okrągła, a je się też oczami :lapka: Polecam przepis od @Tynio, stosuję już od ponad roku i wszyscy chwalą tę wersję. Mąki używam na zmianę fariny/Basi, różnic moje plebejskie podniebienie nie zauważyło. Pomidory mutti polpa zblendowane na gładko.

Edytowane przez mcp

Opublikowano

Ja uzywam blaszki jak kamienia, nagrzewam ja wczesniej w piekarniku a potem zsuwam placka z deski. Nie moglbym juz wkladac pizzy na zimnej blaszce. Mam kamien ale nie wiem gdzie, zgubilem :reggie:

Opublikowano
10 minut temu, mcp napisał:

Mąki używam na zmianę fariny/Basi, różnic moje plebejskie podniebienie nie zauważyło.

 

bo fari to bardzo, bardzo niska półka 

Opublikowano

Jak zacząłem się bawić w pitcę to z zerówek tylko farina była dostępna w sklepach w okolicy, teraz jest wysyp tych mąk i każdy producent ma swoją wersję. A co polecasz lepszego? Chodzi mi po głowie wypróbować taki właściwy przepis, coś jak to

 

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Korzystając ze świątecznego weekendu udało mi się zrobić pierwsze podejście do lepienia pizzy i sprawdzić urodzinowy piec, a przy okazji wykarmić nią rodzinę i zebrać feedback.

Jak na pierwszy raz nie wyszły może wielkie zakalce i podobno całkiem zjadliwe, ale muszę poćwiczyć jeszcze formowanie ciasta i znaleźć jakiś lepszy sposób na osuszenie bufali (mozzarella), bo robi się przez nią straszna zupa. Po osuszeniu zwykłej mozzarelli nie ma z tym problemu.
 

Spoiler

q9Mvl1R.jpg


rzCGmtG.jpg

nmh8YF2.jpg

fuUK3PW.jpg

ho2u4wU.jpg

rM9JgoV.jpg
 

 

Opublikowano
  • Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem.
W dniu 15.04.2022 o 06:50, Figaro napisał:

A czemu boisz się kamienia?

 

Wydaje mi się że jest dużo zabawy z tym kamieniem, a że ja robię za jednym zamachem około 3 lub 4 pizze to jednak na blaszce wygodniej 

 

 

W dniu 15.04.2022 o 17:53, Moldar napisał:

Ja kupiłem ten piecyk

https://allegro.pl/oferta/profesjonalny-piec-do-pizzy-1200w-domowy-400-c-11572069493


I mogę tylko polecić dla miłośników pizzy, przede wszystkim szybko się nagrzewa, nie trzeba czekać, aż kamień nabierze temperatury. Od momentu uruchomienia, mija z 20-25 minut i już jedzone dwie pizze. W pikaraniku nigdy mi się nie chciało ze względu na czas.

Są też tańsze wersje.

 

Bardzo fajna sprawa i szybko się robi, ale znowu zajmuje miejsce w kuchni, a że mieszkam w bloku to niestety nie mam za wiele miejsca by to chować. 

 

W dniu 15.04.2022 o 21:42, Figaro napisał:

 

bo fari to bardzo, bardzo niska półka 

 

Też od roku używam Farina pizzeria Caputo - kupuję po 5kg bo nie ma sensu się rozdrabniać. 

 

Oczywiście i u mnie była ostatnio pizza, która zaczyna się od idealnie gładkiej kuleczki którą wyrabiam ponad 10 minut

 

cectI6a.jpg

 

Ciasto jak zawsze minimum 24h w lodówce lub najlepiej 36h ii.....

 

lecimy z fotkami 

 

RrqoCrJ.jpg

 

M1LIJlw.jpg

 

KGQLx3I.jpg

 

sxLgml8.jpg

 

ciKg6vw.jpg

 

bmOrXPl.jpg

 

2s2O25z.jpg

 

49Cb9mZ.jpg

 

Dwie ostatnie z kurkami które niestety już się skończyły i czekam na sezon kurkowy by zrobić ponownie smaczną i chrupiącą pizzę :) 

 

Ot9jlgX.jpg

Edytowane przez Tynio

Opublikowano

Ostatnio kupiłem te spody do pizzy w biedrze. Sądziłem że to nie będzie nic dobrego, ale wrzucasz na patelnie, dajesz na ciasto, to na co masz ochotę, przykrywasz i po kilku minutach wychodzi fajna pizza, z cienkim, kruchym ciastem. 

Tak więc :notbad:

 

  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

U mnie na stałe już standard z szynką i pieczarkami, czasem jeszcze pepperoni. Próbowałem już różnych dodatków i wszystkim najlepiej smakuje taka podstawowa wersja.

 

spacer.png

Opublikowano
W dniu 28.04.2022 o 16:19, YETI napisał:

Ostatnio kupiłem te spody do pizzy w biedrze. Sądziłem że to nie będzie nic dobrego, ale wrzucasz na patelnie, dajesz na ciasto, to na co masz ochotę, przykrywasz i po kilku minutach wychodzi fajna pizza, z cienkim, kruchym ciastem. 

Tak więc :notbad:

 


A które? Te z lodówek, czy suche na dziale z pieczywem? Brałem te pierwsze, całkiem spoko na szybką pitce.

Opublikowano
W dniu 20.06.2019 o 21:11, schabek napisał:

Neapolitanska oczywiscie najlepsza ale tylko i wylacznie z pieca opalanego drewnem. Zadne tam kombinacje.

 

 

stary post ale co za bzdury xD nie ma żadnego znaczenia czy to piec gazowy czy opalany drewnem, kiedy mówimy o pizzy którą pieczesz w takim 60 sekund. Nie ma to żadnej różnicy.

Opublikowano

Gdyby schabek wrzucił tak skonstruowany post nikt by się nie doczepił.

 

Cytat

Neapolitanska oczywiscie najlepsza ale tylko i wylacznie z pieca opalanego drewnem. Zadne tam kombinacje. Po prostu nie i CHUJ!

Opublikowano
2 godziny temu, _Red_ napisał:


A które? Te z lodówek, czy suche na dziale z pieczywem? Brałem te pierwsze, całkiem spoko na szybką pitce.

Suche, w opakowaniu są dwie sztuki. Ciasto cienkie, kilka minut na patelni i wychodzi chrupkie. Dla mnie bardzo fajna opcja, na pewno lepsze niż te gotówce z rigi czy Giuseppe. 

Opublikowano
Godzinę temu, Metoda napisał:

Z gotowców, to tylko Donatello z lodówek w biedrze. 


Ostatnio z lenistwa korzystałem, spoko ale czuć, że to nie ciacho z pizzerii ;) Ale po pokryciu domowym sosem z pulpy pomidorowej, oregano, pieprzu, soli, oliwy z oliwek, do tego czorajzo, dżapanello, mozarella i robi się zajebiście.

Opublikowano

Nie wiem jak długo zajmuje wam robienie Pizzy,  ale po 10 latach na ciasto poświęcam około 20 mininut, przygotowanie dodatków to około 20-25 minut i pieczenie 7 mininut na pizze. Szybko się robi i ostatni raz kupiłem gotowca z 3 lata temu na wakacje jął nie miałem opcji zrobienia swojej Pizzy a do lokalu miałem 10km

Opublikowano

+36h na leżakowanie ciasta i szybka przekąska gotowa xD

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

Ostatnio przeglądający 0

  • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.