Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Featured Replies

Opublikowano

@Czoperrr Skąd salami? Jadłem niedawno od Bezmięsnego i było bardzo słabe, ale z Polsoi już całkiem spoko.

• 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 2,3 tys.
  • Wyświetleń 248,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Poleciały 3 pizze do pieca.   Kilka fotek pizzy,  ale dodatkowo postanowiłem dodać podstawowe informację jak robię.    Ciasto robione we wtorek i leżało w lodówce 24h po tym czasie

• Już dawno nikt Pizzy nie dawał, więc najwyższy czas to zmienić.   Były ostatnio trzy rodzaje.     Jedna córka dobierała składniki do tej     

• Wydaje mi się że jest dużo zabawy z tym kamieniem, a że ja robię za jednym zamachem około 3 lub 4 pizze to jednak na blaszce wygodniej        Bardzo fajna sprawa i szybko się rob

Opublikowano

@Tynio mordo, jaki kamień polecasz do piekarnika? Szamotowy, granitowy, czy jakiś inny? Dzisiaj sobie robiłem zakwasowe piccki, ale bez łopaty i kamienia, to to może wyjdzie smaczne, ale wygląda jak ta niesłynna pizzka.

Opublikowano
W dniu 13.04.2022 o 19:14, Figaro napisał:

@Tynio mordo, jaki kamień polecasz do piekarnika? Szamotowy, granitowy, czy jakiś inny? Dzisiaj sobie robiłem zakwasowe piccki, ale bez łopaty i kamienia, to to może wyjdzie smaczne, ale wygląda jak ta niesłynna pizzka.

Niestety ja sam dalej robię pizzę na blaszkach bo boję się kamienia. Nie jestem w stanie coś Ci polecić od siebie. 

Opublikowano

Dzisiaj odkryłem ten temat, sam od jakiegoś czasu robię pizze w domu nie jest to obraz sztuki ale wzoruje się na kanale włocha mieszkającego chyba w stanach "Vito Iacopelli" i ciasto na jego przepisach wychodzi super, do pizzy używam głównie pomidorów z puszki san marzano, są pyszne. Pizze piekę na kamieniu z marmuru bo szamotowe podobno potrafią pękać. Dzisiaj na salony wjechał nowy piekarnik który grzeje do 300 stopni z programem pizza, zobaczymy jakie cuda z tego wyjdą :)

Edytowane przez kaktusr

Opublikowano

Ja kupiłem ten piecyk

https://allegro.pl/oferta/profesjonalny-piec-do-pizzy-1200w-domowy-400-c-11572069493

I mogę tylko polecić dla miłośników pizzy, przede wszystkim szybko się nagrzewa, nie trzeba czekać, aż kamień nabierze temperatury. Od momentu uruchomienia, mija z 20-25 minut i już jedzone dwie pizze. W pikaraniku nigdy mi się nie chciało ze względu na czas.

Są też tańsze wersje.

Opublikowano

Też się zastanawiam nad kamieniem, chociaż trochę mnie zniechęca to nagrzewanie. No i blaszki wydają się wygodniejsze i pitca wychodzi ładnie okrągła, a je się też oczami :lapka: Polecam przepis od @Tynio, stosuję już od ponad roku i wszyscy chwalą tę wersję. Mąki używam na zmianę fariny/Basi, różnic moje plebejskie podniebienie nie zauważyło. Pomidory mutti polpa zblendowane na gładko.

Edytowane przez mcp

Opublikowano

Ja uzywam blaszki jak kamienia, nagrzewam ja wczesniej w piekarniku a potem zsuwam placka z deski. Nie moglbym juz wkladac pizzy na zimnej blaszce. Mam kamien ale nie wiem gdzie, zgubilem :reggie:

Opublikowano
10 minut temu, mcp napisał:

Mąki używam na zmianę fariny/Basi, różnic moje plebejskie podniebienie nie zauważyło.

bo fari to bardzo, bardzo niska półka 

Opublikowano

Jak zacząłem się bawić w pitcę to z zerówek tylko farina była dostępna w sklepach w okolicy, teraz jest wysyp tych mąk i każdy producent ma swoją wersję. A co polecasz lepszego? Chodzi mi po głowie wypróbować taki właściwy przepis, coś jak to

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Korzystając ze świątecznego weekendu udało mi się zrobić pierwsze podejście do lepienia pizzy i sprawdzić urodzinowy piec, a przy okazji wykarmić nią rodzinę i zebrać feedback.

Jak na pierwszy raz nie wyszły może wielkie zakalce i podobno całkiem zjadliwe, ale muszę poćwiczyć jeszcze formowanie ciasta i znaleźć jakiś lepszy sposób na osuszenie bufali (mozzarella), bo robi się przez nią straszna zupa. Po osuszeniu zwykłej mozzarelli nie ma z tym problemu.

Spoiler

q9Mvl1R.jpg

rzCGmtG.jpg

nmh8YF2.jpg

fuUK3PW.jpg

ho2u4wU.jpg

rM9JgoV.jpg

Opublikowano
  • Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem.
W dniu 15.04.2022 o 06:50, Figaro napisał:

A czemu boisz się kamienia?

Wydaje mi się że jest dużo zabawy z tym kamieniem, a że ja robię za jednym zamachem około 3 lub 4 pizze to jednak na blaszce wygodniej 

W dniu 15.04.2022 o 17:53, Moldar napisał:

Ja kupiłem ten piecyk

https://allegro.pl/oferta/profesjonalny-piec-do-pizzy-1200w-domowy-400-c-11572069493

I mogę tylko polecić dla miłośników pizzy, przede wszystkim szybko się nagrzewa, nie trzeba czekać, aż kamień nabierze temperatury. Od momentu uruchomienia, mija z 20-25 minut i już jedzone dwie pizze. W pikaraniku nigdy mi się nie chciało ze względu na czas.

Są też tańsze wersje.

Bardzo fajna sprawa i szybko się robi, ale znowu zajmuje miejsce w kuchni, a że mieszkam w bloku to niestety nie mam za wiele miejsca by to chować. 

W dniu 15.04.2022 o 21:42, Figaro napisał:

bo fari to bardzo, bardzo niska półka 

Też od roku używam Farina pizzeria Caputo - kupuję po 5kg bo nie ma sensu się rozdrabniać. 

Oczywiście i u mnie była ostatnio pizza, która zaczyna się od idealnie gładkiej kuleczki którą wyrabiam ponad 10 minut

cectI6a.jpg

Ciasto jak zawsze minimum 24h w lodówce lub najlepiej 36h ii.....

lecimy z fotkami 

RrqoCrJ.jpg

M1LIJlw.jpg

KGQLx3I.jpg

sxLgml8.jpg

ciKg6vw.jpg

bmOrXPl.jpg

2s2O25z.jpg

49Cb9mZ.jpg

Dwie ostatnie z kurkami które niestety już się skończyły i czekam na sezon kurkowy by zrobić ponownie smaczną i chrupiącą pizzę :) 

Ot9jlgX.jpg

Edytowane przez Tynio

Opublikowano

Ostatnio kupiłem te spody do pizzy w biedrze. Sądziłem że to nie będzie nic dobrego, ale wrzucasz na patelnie, dajesz na ciasto, to na co masz ochotę, przykrywasz i po kilku minutach wychodzi fajna pizza, z cienkim, kruchym ciastem. 

Tak więc :notbad:

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

U mnie na stałe już standard z szynką i pieczarkami, czasem jeszcze pepperoni. Próbowałem już różnych dodatków i wszystkim najlepiej smakuje taka podstawowa wersja.

spacer.png

Opublikowano
W dniu 28.04.2022 o 16:19, YETI napisał:

Ostatnio kupiłem te spody do pizzy w biedrze. Sądziłem że to nie będzie nic dobrego, ale wrzucasz na patelnie, dajesz na ciasto, to na co masz ochotę, przykrywasz i po kilku minutach wychodzi fajna pizza, z cienkim, kruchym ciastem. 

Tak więc :notbad:

A które? Te z lodówek, czy suche na dziale z pieczywem? Brałem te pierwsze, całkiem spoko na szybką pitce.

Opublikowano
W dniu 20.06.2019 o 21:11, schabek napisał:

Neapolitanska oczywiscie najlepsza ale tylko i wylacznie z pieca opalanego drewnem. Zadne tam kombinacje.

stary post ale co za bzdury xD nie ma żadnego znaczenia czy to piec gazowy czy opalany drewnem, kiedy mówimy o pizzy którą pieczesz w takim 60 sekund. Nie ma to żadnej różnicy.

Opublikowano

Gdyby schabek wrzucił tak skonstruowany post nikt by się nie doczepił.

Cytat

Neapolitanska oczywiscie najlepsza ale tylko i wylacznie z pieca opalanego drewnem. Zadne tam kombinacje. Po prostu nie i CHUJ!

Opublikowano
2 godziny temu, _Red_ napisał:

A które? Te z lodówek, czy suche na dziale z pieczywem? Brałem te pierwsze, całkiem spoko na szybką pitce.

Suche, w opakowaniu są dwie sztuki. Ciasto cienkie, kilka minut na patelni i wychodzi chrupkie. Dla mnie bardzo fajna opcja, na pewno lepsze niż te gotówce z rigi czy Giuseppe. 

Opublikowano
Godzinę temu, Metoda napisał:

Z gotowców, to tylko Donatello z lodówek w biedrze. 

Ostatnio z lenistwa korzystałem, spoko ale czuć, że to nie ciacho z pizzerii ;) Ale po pokryciu domowym sosem z pulpy pomidorowej, oregano, pieprzu, soli, oliwy z oliwek, do tego czorajzo, dżapanello, mozarella i robi się zajebiście.

Opublikowano

Nie wiem jak długo zajmuje wam robienie Pizzy,  ale po 10 latach na ciasto poświęcam około 20 mininut, przygotowanie dodatków to około 20-25 minut i pieczenie 7 mininut na pizze. Szybko się robi i ostatni raz kupiłem gotowca z 3 lata temu na wakacje jął nie miałem opcji zrobienia swojej Pizzy a do lokalu miałem 10km

Opublikowano

+36h na leżakowanie ciasta i szybka przekąska gotowa xD