Opublikowano 31 marca 20223 l @Czoperrr Skąd salami? Jadłem niedawno od Bezmięsnego i było bardzo słabe, ale z Polsoi już całkiem spoko.
Opublikowano 13 kwietnia 20223 l @Tynio mordo, jaki kamień polecasz do piekarnika? Szamotowy, granitowy, czy jakiś inny? Dzisiaj sobie robiłem zakwasowe piccki, ale bez łopaty i kamienia, to to może wyjdzie smaczne, ale wygląda jak ta niesłynna pizzka.
Opublikowano 14 kwietnia 20223 l W dniu 13.04.2022 o 19:14, Figaro napisał: @Tynio mordo, jaki kamień polecasz do piekarnika? Szamotowy, granitowy, czy jakiś inny? Dzisiaj sobie robiłem zakwasowe piccki, ale bez łopaty i kamienia, to to może wyjdzie smaczne, ale wygląda jak ta niesłynna pizzka. Niestety ja sam dalej robię pizzę na blaszkach bo boję się kamienia. Nie jestem w stanie coś Ci polecić od siebie.
Opublikowano 15 kwietnia 20223 l Dzisiaj odkryłem ten temat, sam od jakiegoś czasu robię pizze w domu nie jest to obraz sztuki ale wzoruje się na kanale włocha mieszkającego chyba w stanach "Vito Iacopelli" i ciasto na jego przepisach wychodzi super, do pizzy używam głównie pomidorów z puszki san marzano, są pyszne. Pizze piekę na kamieniu z marmuru bo szamotowe podobno potrafią pękać. Dzisiaj na salony wjechał nowy piekarnik który grzeje do 300 stopni z programem pizza, zobaczymy jakie cuda z tego wyjdą Edytowane 15 kwietnia 20223 l przez kaktusr
Opublikowano 15 kwietnia 20223 l Ja kupiłem ten piecyk https://allegro.pl/oferta/profesjonalny-piec-do-pizzy-1200w-domowy-400-c-11572069493I mogę tylko polecić dla miłośników pizzy, przede wszystkim szybko się nagrzewa, nie trzeba czekać, aż kamień nabierze temperatury. Od momentu uruchomienia, mija z 20-25 minut i już jedzone dwie pizze. W pikaraniku nigdy mi się nie chciało ze względu na czas.Są też tańsze wersje.
Opublikowano 15 kwietnia 20223 l Też się zastanawiam nad kamieniem, chociaż trochę mnie zniechęca to nagrzewanie. No i blaszki wydają się wygodniejsze i pitca wychodzi ładnie okrągła, a je się też oczami Polecam przepis od @Tynio, stosuję już od ponad roku i wszyscy chwalą tę wersję. Mąki używam na zmianę fariny/Basi, różnic moje plebejskie podniebienie nie zauważyło. Pomidory mutti polpa zblendowane na gładko. Edytowane 15 kwietnia 20223 l przez mcp
Opublikowano 15 kwietnia 20223 l Ja uzywam blaszki jak kamienia, nagrzewam ja wczesniej w piekarniku a potem zsuwam placka z deski. Nie moglbym juz wkladac pizzy na zimnej blaszce. Mam kamien ale nie wiem gdzie, zgubilem
Opublikowano 15 kwietnia 20223 l 10 minut temu, mcp napisał: Mąki używam na zmianę fariny/Basi, różnic moje plebejskie podniebienie nie zauważyło. bo fari to bardzo, bardzo niska półka
Opublikowano 15 kwietnia 20223 l Jak zacząłem się bawić w pitcę to z zerówek tylko farina była dostępna w sklepach w okolicy, teraz jest wysyp tych mąk i każdy producent ma swoją wersję. A co polecasz lepszego? Chodzi mi po głowie wypróbować taki właściwy przepis, coś jak to
Opublikowano 24 kwietnia 20223 l Korzystając ze świątecznego weekendu udało mi się zrobić pierwsze podejście do lepienia pizzy i sprawdzić urodzinowy piec, a przy okazji wykarmić nią rodzinę i zebrać feedback. Jak na pierwszy raz nie wyszły może wielkie zakalce i podobno całkiem zjadliwe, ale muszę poćwiczyć jeszcze formowanie ciasta i znaleźć jakiś lepszy sposób na osuszenie bufali (mozzarella), bo robi się przez nią straszna zupa. Po osuszeniu zwykłej mozzarelli nie ma z tym problemu. Spoiler
Opublikowano 28 kwietnia 20222 l Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. W dniu 15.04.2022 o 06:50, Figaro napisał: A czemu boisz się kamienia? Wydaje mi się że jest dużo zabawy z tym kamieniem, a że ja robię za jednym zamachem około 3 lub 4 pizze to jednak na blaszce wygodniej W dniu 15.04.2022 o 17:53, Moldar napisał: Ja kupiłem ten piecyk https://allegro.pl/oferta/profesjonalny-piec-do-pizzy-1200w-domowy-400-c-11572069493 I mogę tylko polecić dla miłośników pizzy, przede wszystkim szybko się nagrzewa, nie trzeba czekać, aż kamień nabierze temperatury. Od momentu uruchomienia, mija z 20-25 minut i już jedzone dwie pizze. W pikaraniku nigdy mi się nie chciało ze względu na czas. Są też tańsze wersje. Bardzo fajna sprawa i szybko się robi, ale znowu zajmuje miejsce w kuchni, a że mieszkam w bloku to niestety nie mam za wiele miejsca by to chować. W dniu 15.04.2022 o 21:42, Figaro napisał: bo fari to bardzo, bardzo niska półka Też od roku używam Farina pizzeria Caputo - kupuję po 5kg bo nie ma sensu się rozdrabniać. Oczywiście i u mnie była ostatnio pizza, która zaczyna się od idealnie gładkiej kuleczki którą wyrabiam ponad 10 minut Ciasto jak zawsze minimum 24h w lodówce lub najlepiej 36h ii..... lecimy z fotkami Dwie ostatnie z kurkami które niestety już się skończyły i czekam na sezon kurkowy by zrobić ponownie smaczną i chrupiącą pizzę Edytowane 28 kwietnia 20222 l przez Tynio
Opublikowano 28 kwietnia 20222 l Ostatnio kupiłem te spody do pizzy w biedrze. Sądziłem że to nie będzie nic dobrego, ale wrzucasz na patelnie, dajesz na ciasto, to na co masz ochotę, przykrywasz i po kilku minutach wychodzi fajna pizza, z cienkim, kruchym ciastem. Tak więc
Opublikowano 15 maja 20222 l U mnie na stałe już standard z szynką i pieczarkami, czasem jeszcze pepperoni. Próbowałem już różnych dodatków i wszystkim najlepiej smakuje taka podstawowa wersja.
Opublikowano 15 maja 20222 l W dniu 28.04.2022 o 16:19, YETI napisał: Ostatnio kupiłem te spody do pizzy w biedrze. Sądziłem że to nie będzie nic dobrego, ale wrzucasz na patelnie, dajesz na ciasto, to na co masz ochotę, przykrywasz i po kilku minutach wychodzi fajna pizza, z cienkim, kruchym ciastem. Tak więc A które? Te z lodówek, czy suche na dziale z pieczywem? Brałem te pierwsze, całkiem spoko na szybką pitce.
Opublikowano 15 maja 20222 l W dniu 20.06.2019 o 21:11, schabek napisał: Neapolitanska oczywiscie najlepsza ale tylko i wylacznie z pieca opalanego drewnem. Zadne tam kombinacje. stary post ale co za bzdury xD nie ma żadnego znaczenia czy to piec gazowy czy opalany drewnem, kiedy mówimy o pizzy którą pieczesz w takim 60 sekund. Nie ma to żadnej różnicy.
Opublikowano 15 maja 20222 l Gdyby schabek wrzucił tak skonstruowany post nikt by się nie doczepił. Cytat Neapolitanska oczywiscie najlepsza ale tylko i wylacznie z pieca opalanego drewnem. Zadne tam kombinacje. Po prostu nie i CHUJ!
Opublikowano 15 maja 20222 l 2 godziny temu, _Red_ napisał: A które? Te z lodówek, czy suche na dziale z pieczywem? Brałem te pierwsze, całkiem spoko na szybką pitce. Suche, w opakowaniu są dwie sztuki. Ciasto cienkie, kilka minut na patelni i wychodzi chrupkie. Dla mnie bardzo fajna opcja, na pewno lepsze niż te gotówce z rigi czy Giuseppe.
Opublikowano 15 maja 20222 l Godzinę temu, Metoda napisał: Z gotowców, to tylko Donatello z lodówek w biedrze. Ostatnio z lenistwa korzystałem, spoko ale czuć, że to nie ciacho z pizzerii Ale po pokryciu domowym sosem z pulpy pomidorowej, oregano, pieprzu, soli, oliwy z oliwek, do tego czorajzo, dżapanello, mozarella i robi się zajebiście.
Opublikowano 17 maja 20222 l Nie wiem jak długo zajmuje wam robienie Pizzy, ale po 10 latach na ciasto poświęcam około 20 mininut, przygotowanie dodatków to około 20-25 minut i pieczenie 7 mininut na pizze. Szybko się robi i ostatni raz kupiłem gotowca z 3 lata temu na wakacje jął nie miałem opcji zrobienia swojej Pizzy a do lokalu miałem 10km
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.