Opublikowano 27 lipca 20204 l Gdzie wrzucać ogłoszenie z mieszkaniem na sprzedaż? Wisi sobie spokojnie na olx oraz na portalu miejscowości, w którym jest położna nieruchomość, zastanawiam się nad gratką, ale może pomijam jakieś strony? Żeby coś ruszyć temat Inb4 - mała miejscowość (do 15 k) Edytowane 27 lipca 20204 l przez Blaise
Opublikowano 27 lipca 20204 l 2 godziny temu, Blaise napisał: Gdzie wrzucać ogłoszenie z mieszkaniem na sprzedaż? Wisi sobie spokojnie na olx oraz na portalu miejscowości, w którym jest położna nieruchomość, zastanawiam się nad gratką, ale może pomijam jakieś strony? Żeby coś ruszyć temat Inb4 - mała miejscowość (do 15 k) Lokalna grupa na fejsie kupię sprzedam czy coś w ten desen
Opublikowano 2 sierpnia 20204 l W dniu 27.07.2020 o 18:37, Blaise napisał: Gdzie wrzucać ogłoszenie z mieszkaniem na sprzedaż? Wisi sobie spokojnie na olx oraz na portalu miejscowości, w którym jest położna nieruchomość, zastanawiam się nad gratką, ale może pomijam jakieś strony? Żeby coś ruszyć temat Inb4 - mała miejscowość (do 15 k) U mnie dopiero pomoc agenta nieruchomości przyniosła efekt. 3 miechy ogłoszenie podbijałem na kilku serwisach, prawie 2 paki wydałem na promowanie i poza tysiącami wyświetleń nie było ANI JEDNEGO telefonu od osoby prywatnej. Daliśmy w końcu agencji nieruchomości mieszkanie i w tydzień znaleźli kupca. Polecam pomoc agenta - tylko dogadaj dobre warunki.
Opublikowano 17 maja17 maj Zacząłem znowu rozglądać się za ofertami domów. Wiadomo, że co odłożę kolejne 100k to o kolejne 100k drożej wychodzi więc tak można w nieskończoność czekać. Ostatnio wchodzę w jakieś losowe inwestycje w różnych częściach Krakowa i widzę wszędzie: nowe osiedle domków od dewelopera, 130m2, ogródek, bryła typu segment, 1.600.000 zł, sprzedane Bogole zasrane, tak kasą w błoto rzucać za szeregowkę. Na takiej Woli Justowskiej to stare gówna z boazerią w środku do zaorania chodzą od 3 baniek w górę.Moje warunki:- nie zamierzam budować czy szukać działki, ani kończyć po kims stanu surowego, ktory z jakiegos powodu leży niesprzedany od 5 lat (i pewnie już zawilgotniał), bo to zajmie mi kolejne 5 lat, a się na tym nie znam i nie chcę znać- jest mi mega wygodnie w bloku, dzieci mam małe z pobliskim przedszkolem i szkołą, ale prędzej czy później muszę się przygotować na ten dodatkowy pokój dla dzieci (obecnie siedzą w jednym, ale w okresie nastoletnim to już będzie uciążliwe) oraz jeden na pracę zdalną za zamkniętymi drzwiami. W związku z tym musi byc salon i 4 pokoje.- no i obecnie wszystko mam blisko - trening skończony o 22? Elo, idę 10 min do domu z siłki. Zajęcia sportowe dla dzieci, szkoła itp. wszystko pod ręką. Zatem na pewno nie chcę się przenosić 30 km za miasto na wygwizdów by potem jedyną opcją na transport był samochód. Super jakby jednak dało się jakoś dojechać komunikacją albo koleją.-musi być stałe łącze bo na radiówce czy LTE nie poszaleje z pobieraniem gier czy pracą zdalną.Trafiła mi się oferta inwestycji w postaci dwóch domów w zabudowie bliźniaczej (zatem cztery lokale budowane na jednej działce na małej cichej uliczce). Jeden taki bliźniak to powierzchnia 126m2 z garażem, 300m2 działka, parter i piętro bez skosów, 4 pokoje + salon + dwie łazienki + aneks kuchenny we wnęce. No i ok 25m2 strych niewliczany w metraż, jako graciarnia. Ulica cicha, mało ruchliwa - jak wszyscy się wprowadzą to będą tam 4 rodziny. W okolicy przez płot stoją inne domki "wiejskie". Prawie nic nie jeździ tą ulicą, co jest OK bo jest bardzo wąska.Facet za to woła ok 950k za stan deweloperski z wszystkimi instalacjami, fotowoltaiką (brak gazu), ogrzewaniem podłogowym, pompą ciepła. No i to nadal w Krakowie (oczywiście daleko od centrum, ale jeszcze autobus tam dojeżdża, którym można podjechać do pętli tramwajowej, a stamtą tramka jest w 20 min w centrum.Kasy wiadomo, ze dużo w uj (porównując do tego za ile domy i mieszkania chodziły dekadę temu), ale no lepiej nie będzie w mieście - problem w tym, że budowa ma się dopiero zacząć, facet otworzył spólkę w tamtym roku by zacząć papierologię, projekty, pozwolenia no i pozostaje mi zaufać, że do 2026 skończy zgodnie z informacją. Łopatę ma wbić latem.Na coś konkretnego powinienem zwrócić uwagę pod kątem zabezpieczenia się, gdybym zdecydował się na rezerwację? Jak zakładam, to notariusz, fundusz gwarancyjny itp. to standard, więc nawet jakby upadli, to cośtam chyba da się odzyskać?Orientuje się też ktoś jak wygląda ten program dofinansowania zakupu pompy i fotowoltaiki, gdy kupuje się gotowy dom od dewelopera?
Opublikowano 19 maja19 maj W dniu 17.05.2025 o 22:11, _Red_ napisał(a):Orientuje się też ktoś jak wygląda ten program dofinansowania zakupu pompy i fotowoltaiki, gdy kupuje się gotowy dom od dewelopera?Ostatnio sam analizuję ten program i coś takiego rzuciło mi się w oczyProgram „Moje Ciepło” dostępny również dla domów od dewelopera | Aktualności | Aktualności | Czyste powietrze 2025 - do 170 000 zł dofinansowania na termomodernizacjęNowością jest możliwość ubiegania się o dotację przez osoby, które kupują budynek od dewelopera i nie figurowały wcześniej w dokumentacji budowlanej. Ta opcja dostępna jest od 24 października 2024 roku. W takim przypadku wymagane jest jedynie dołączenie aktu notarialnego zawierającego adres nieruchomości oraz dane właścicieli.Tylko tak teraz czytam, że w tej ofercie którą przedstawiłeś dom jest już z instalacjami, czyli liczysz na ewentualną refundację?
Opublikowano 19 maja19 maj Tak właśnie mysle, ze deweloper wystawi fakture na całość domu z wyszczególnieniem pompy i fotowoltaiki, z czym pojde po refunfacje. No i czy tak to faktycznie dziala.Czyli Moje Ciepło - wystarczy akt notarialny.Do fotowoltaiki (Moj Prad czy jak to tam sie nazywa) pisali musi być faktura zakupu nieruchomości od dewa, akt notarialny nie wystarczy. Bede rozmkminial jak zarezerwuje chate, na razie mam milion pytań o historię działki, niedokonczone pozwolenia na budowe i uzytek rolny ziemi pod dom.