Skocz do zawartości

PSX Extreme 250

Oceń okładkę PSX Extreme 250 43 użytkowników zagłosowało

1. 1. Oceń okładkę PSX Extreme 250

Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Featured Replies

Opublikowano

Wg mnie na okładki możecie dawać nawet taki art:

antologia_tn-1024x640.jpg

Liczy się zawartość, a tu jest OK

• Odpowiedzi 163
  • Wyświetleń 29,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Widzę, że ponownie wraca temat coverów, więc postaram się to jeszcze raz nakreślić. Osobiście gdybym dalej był czytelnikiem i nie pracował w redakcji również stałbym zapewne po stronie osób, które wol

• Tokugawa1982
    Tokugawa1982

Tematy okołogrowe, filmowe zahaczające o popkulturę są solą PE. Czytając teksty, które nas mało interesują poszerza się horyzonty. Anime, czy mobile to nie moja bajka. Niemniej warto przeczytać " o co

• typowy przykład okładki 1/10

Opublikowano

Trza było wrzucić fotelik biurowy na tle ulicy Sokolskiej w Katowicach i na tym wielki napis "250".

Nie no żart taki. Ale jednak spodziewałem się czegoś innego, przy dwusetnym było spoko:

cover200.jpg

Opublikowano
  • Autor
55 minut temu, Twarożek napisał:

Ok, tylko wtedy nie lansujemy "to juz 250 nr". Serio Roger, wyszlo zle :/

Czyli nie można cieszyć się z 250. numeru, bo na okładce nie ma kolejnego kolażu postaci z gier czy liczby zajmującej pół covera, jak to było przy numerze 200? Nic tylko wstrzymać druk! ;). 

Rozumiem, o co Ci chodzi i uwierz, że długo się zastanawialiśmy, co zrobić z coverem, ale doszliśmy do wniosku, że skoro tekstowo nie napinamy się na kolejny jubileusz, to i nie będziemy szaleć z okładką, zwłaszcza w sytuacji, gdy jest okazja na deal reklamowy. 

Opublikowano

Bardzo dobrze, tak trzymać. Tyle hejtu na temat okładki to mam przynajmniej pewność, że wybiorą do głosu ludu mój wpis z poprzedniej strony. :banderas:

Opublikowano

następnym razem na okładce dajcie lusterko, bym mógł być twarzą czasopisma.

Opublikowano

Jeżeli hajs za ten cover się wam zgadza, to macie wybaczone

Opublikowano

Ekipa PE to nie polscy raperzy, którzy brzydzą się komercją. I dobrze, bo dzięki takim dealom magazyn nadal ma rację bytu na rynku. Ciężko mi sobie wyobrazić, że obudzę się w rzeczywistości, w której szmatławiec nie istnieje :(

Opublikowano
  • Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem.

Widzę, że ponownie wraca temat coverów, więc postaram się to jeszcze raz nakreślić. Osobiście gdybym dalej był czytelnikiem i nie pracował w redakcji również stałbym zapewne po stronie osób, które wolałyby okładkę jubileuszową. Niestety wiem jak to teraz wszystko działa i muszę w pierwszej kolejności dbać o to, by magazyn mógł dalej prosperować. Tu nie chodzi o komercję - chodzi o przetrwanie na ciężkim rynku i niezatracenie tego, co wypracowaliśmy przez ponad 20 lat. Zauważcie, że cena magazynu nie zmienia się od naprawdę długiego okresu podczas gdy w międzyczasie wzrosły koszty papieru, druku, kolportażu, dystrybucji, poszły tez nieco w górę stawki dla redaktorów. Te 7-8 lat temu magazyn mógł z palcem w nosie utrzymać się z samej sprzedaży, bo koszty wypuszczenia na rynek jednego numeru były naprawdę dużo niższe niż teraz. Nawet jeśli sprzedaż dużo się nie zmieniła przez ostatnie lata, do góry poszły koszty. Było też więcej reklam w środku magazynu, Ściera nawet czasami się śmiał, że np. z jakiejś okazji powiększyli numer o 8 stron, a w międzyczasie wpadło 8 stron reklam. Tym samym obecnie sprzedaż okładki jest dla nas sposobem na utrzymanie magazynu. Czasami chciałoby się dać przynajmniej jakiś bardziej artystyczny art. Ale to zależy już od wydawcy co ma pod ręką.  Narysowanie/wyrenderwanie jednego artworka to czasami koszt nawet kilkunastu tysięcy złotych, więc raczej żaden duży wydawca nie zrobi czegoś takiego specjalnie dla magazynu z Polski. korzystamy z tego co dostaniemy zazwyczaj z restrykcjami, że logo gry musi być tu i tu, postać nie może mieć zasłoniętej dłoni, nogi etc. Zdarza się, że wiemy, że numer dobrze zarobi na reklamach albo z samej sprzedaży. Np. numer z kalendarzem zawsze schodzi jak ciepłe bułeczki i wtedy możemy sobie pozwolić na większą swobodę (okładka The Last Guardian czy Zeldy to nasza inicjatywa - my uderzyliśmy do wydawcy rezygnując z innych, bardziej komercyjnych gier na coverze). Dlatego doskonale rozumiem, że komuś się nie podoba - po prostu moim zadaniem jest teraz to, byście mieli w ogóle możliwość napisania, że w nowym numerze coś nie wyszło, a nie pisali o PSX Extreme w czasie przeszłym :(

Edytowane przez Roger

Opublikowano

Roger wyjaśnia okładkę odc. 6969 :) A cenę dawno powinniście podnieść na te 15zł, ale dobrze wiemy jakie by były hejty i "wysiadanie z tego pociągu". Mnie się marzy Psx Premium z twardą lakierowaną okładką, kodami na Xbox Pass i PS+, do tego 200 stron i ekskluzywne materiały + kącik Shivy.

Opublikowano

I do tego co miesiąc inna gra w pudełku za darmo.

Opublikowano

Ściera już by dzwonił do Moniki.

Opublikowano

Lol to ludzie rzucaja sie na pismo bo jest kalendarz? Jak dla mnie smieszne. 

Nie ma probleumu Roger. Ale to co piszesz tez jest straszne. Albo zle to rozumiem, albo jest walka o kazdy miesiac przetrwania

Opublikowano

Całe szczęście, że Gruszczyk nadrabia finansowo swoimi clickbaitami na PPE.

Opublikowano
4 godziny temu, raven_raven napisał:

To może podnieście po prostu cenę?

2 godziny temu, aux napisał:

Roger wyjaśnia okładkę odc. 6969 :) A cenę dawno powinniście podnieść na te 15zł, ale dobrze wiemy jakie by były hejty i "wysiadanie z tego pociągu". Mnie się marzy Psx Premium z twardą lakierowaną okładką, kodami na Xbox Pass i PS+, do tego 200 stron i ekskluzywne materiały + kącik Shivy.

4 godziny temu, Okie from Muskogee napisał:

W dłuższej perspektywie wyszłoby na to samo.

Obawiam się, że podwyższenie ceny w tym momencie niewiele da i tak jak zauważył Okie wyszłoby na to samo. Gdy kilka lat temu cena poszła w górę do 9.99 (zaledwie o 2 złote) zalała nas fala krytyki i odbiło się to na sprzedaży. 9.99 to symboliczna dyszka, cena trochę psychologiczna. Oczywiście rozważamy opcję wyższej ceny i zupełnie innego formatu, z większa liczbą stron, ale trzeba to dobrze przemyśleć. To nie jest tak, że walczymy co miesiąc o życie, bo liczy się tak naprawdę to jak magazyn wypada w zestawieniu rocznym. Jest na plus, sprzedaż nawet ostatnio drgnęła do góry, ale tak jak kiedyś magazyn utrzymywał portal, tak teraz portal generuje znacznie większe zyski. Z tym, że to zupełnie inna publika. Magazyn czytają głównie ludzie starszej daty, ceniący sobie zdanie konkretnych autorów, research (bo jednak teksty do magazynu powstają o wiele dłużej niż do portalu, gdzie liczy się przede wszystkim szybkość informacji). Uważam, że czasopismo może jeszcze funkcjonować latami, bo jeśli jest grupa blisko 20 tysięcy ludzi, która woli czytać prasę i stawia publicystykę ponad treści newsowe, to nie jest tak źle :)