Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PlayStation 5 - komentarze i inne rozmowy

Featured Replies

Opublikowano
Teraz, ASX napisał(a):

Kluczowe jest pytanie nie ilu ludzi poleci po nowy sporzęt (bo wiadomo że poleci dużo, dzisiaj każda konsola w pierwszych latach sprzedaje się bardzo dobrze), ale ile nowych klientów poleci. Myślisz że Spider, GT8 czy Horizon przyciągnie miliony posiadaczy z PCtów i innych konsol?

Ja może jestem cyniczny ale mam wątpliwości. IMO dobrych gier dzisiaj wychodzi tyle że tacy pecetowcy bez problemu obejdą się bez tych 3 gier i trudno mi sobie wyobrazić że te kilka gier sprawi że sprzedadzą swoje pecety i polecą po konsole za kilkaset dolarów.

Tak, jeśli to będą gry 9/10 to poleci PCtowiec i Switchowiec. Nie piszę tutaj o graczach którzy ogrywają 10+ gier rocznie tylko o takich którzy pływają tylko w najbardziej znanych markach i kupują te 2-3 nowe gry rocznie jak zobaczą reklamy czy opinie znajomych. I nigdzie nie napisałem że dla tych 3 gier sprzedadzą PCty ale kupno (dodatkowej) konsoli specjalnie dla gry która ma mega opinie i trafia w gust to zawsze była norma. Mam kumpla pecetowca który kupił PS4 dla... Wiedza to Potęga więc jeśli wyjdzie takie mega wypasione GT8 nie mające konkurencji na rynku simcade to ludzie polecą do sklepu.

• Odpowiedzi 26,7 tys.
  • Wyświetleń 2,4 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• O wlasnie, niektórzy zmieniają telefon co roku na kolejny klon Samsung Galaxy za 4 klocki, a ja będę się zastanawiał kiedy będzie ten najlepszy moment, by kupić konsolę, która wychodzi raz na 7 lat.

• Przejebane będą teraz te rozprawki niektórych czy i za ile warto brać Pro konsolę, a za ile nie warto, a czy będą gry i czy ładna czy brzydka, a w ogóle jaka będzie stopa zwrotu z zainwestowanej złotó

• Piękny jest, nie wiem o co chodzi   

Opublikowano

No casual to faktycznie ktos kto jedzi w gt8, liczy klatki i umie rozpoznac roznice miedzy RT a jego brakiem reggie Jemu nie potrzeba nowej konsoli jesli stara bedzie miala jakies gierki do zagrania po ciezkiej tyrce na easy. Niewielka roznica w grafice to nie jest powod do wyje.bania prawie minimalnej krajowej na nowy sprzet.

Zmienia sie tez profil a przede wszystkim wiek gracza. Ktos kto ma dzis 20 lat to od 5-7 gral w fortnita na pc za darmoszke (stad moze zakusy sony do gaasow) w ch.uju ma jakies konsole. To tez nie czasy gdzie rozrywka bylo kino, dwor albo konsola. Teraz o atencje walczy wszystko, samych serwisow strimingowych (netflixy) jest od ch.uja a gierki to nie cale zycie tych ludzi, zwlaszcza ze ich rozdawnictwo jest tak potezne ze wlsciwie mozna grac za darmo gdyby sie uprzec.

Opublikowano
2 minuty temu, łom napisał(a):

Tak, jeśli to będą gry 9/10 to poleci PCtowiec i Switchowiec. Nie piszę tutaj o graczach którzy ogrywają 10+ gier rocznie tylko o takich którzy pływają tylko w najbardziej znanych markach i kupują te 2-3 nowe gry rocznie jak zobaczą reklamy czy opinie znajomych. I nigdzie nie napisałem że dla tych 3 gier sprzedadzą PCty ale kupno (dodatkowej) konsoli specjalnie dla gry która ma mega opinie i trafia w gust to zawsze była norma. Mam kumpla pecetowca który kupił PS4 dla... Wiedza to Potęga więc jeśli wyjdzie takie mega wypasione GT8 nie mające konkurencji na rynku simcade to ludzie polecą do sklepu.

tylko co Sony po takich klientach który kupi konsole (która będzie sprzedawana ze stratą lub z minimalną marżą) tylko dla tych kilku exów. Na takich ludziach praktycznie nic nie zarobią. Przyciąganie do ekosystemu ma sens jeśli porzuca stary system np. PCta ze Steamam, GOGiem i resztą i ta osoba zaczyna robić następne zakupy na PSN. Wtedy Sony zaczyna dopiero zarabiać. Ale o to w dzisiejszych czasach coraz trudniej.

Pecetowiec dalej będzie wolał robić zakupy na Steam i nawet jeśli będzie tak zdeterminowany by wydać kilkaset dolarów dla kilku ekskluzywnych gier to jest mało prawdopodobne by ten zakup zmienił jego nawyki i porzucił np. Steama.

Dlatego też statystki sprzedaży konsol nie mówią wszystkiego. Ja sam jestem przykładem kupiłem PS3 dla exów, ograłem te kilka gier, które mnie interesowały i już więcej jej nie użyłem. W statystykach sprzedaży jestem widoczny, ale ze względu na to że kupiłem tylko kilka gier i w dodatku używki to Sony nic na mnie nie zarobiło. Za to PS4 i PS5 nigdy nie miałem, ale kupiłem kilka ich gier na Steam, dzięki czemu choć niewiele to jednak dałem im zarobić.

Opublikowano
22 minuty temu, łom napisał(a):

Tak, jeśli to będą gry 9/10 to poleci PCtowiec i Switchowiec.

Żeby ktoś kto nie jest walniętym corowym graczem poleciał to by musiało być coś nowego, a nie kolejny odcinek sony the game w które PCtowy casual grał już miał okazję zagrać kilka razy. To musi być coś nad czym ktoś kto ma kompa słabszego od PS6 pomyśli, że przeważyło szalę i teraz odtąd będzie grał na konsoli jednak.

W czasach PS3 można było brać bo nawet jak nie ten ex to inny podszedł, bo katalog był szeroki, a teraz to nawet jak coś wychodzi to znów pachnie tym samym.

Edytowane przez Kangus

Opublikowano
3 minuty temu, ASX napisał(a):

tylko co Sony po takich klientach który kupi konsole (która będzie sprzedawana ze stratą lub z minimalną marżą) tylko dla tych kilku exów. Na takich ludziach praktycznie nic nie zarobią. Przyciąganie do ekosystemu ma sens jeśli porzuca stary system np. PCta ze Steamam, GOGiem i resztą i ta osoba zaczyna robić następne zakupy na PSN. Wtedy Sony zaczyna dopiero zarabiać. Ale o to w dzisiejszych czasach coraz trudniej.

Pecetowiec dalej będzie wolał robić zakupy na Steam i nawet jeśli będzie tak zdeterminowany by wydać kilkaset dolarów dla kilku ekskluzywnych gier to jest mało prawdopodobne by ten zakup zmienił jego nawyki i porzucił np. Steama.

Dla tego piszę non-stop o casualach. Zobacz sobie staty Steama, przeciętny użytkownik odpala (nie kupuje) 4-5 gier rocznie, z czego może 2 z tych gier to kupione nowości za 40+$. I takie osoby przyciągają inne systemy a nie te które ogrywają masę gier, wiedzą o niszowych tytułach, mają bibliotekę itd. I tak, patrząc na sprzedaż casual to taki co sobie jeździ w GT (czy śmiga w Spiderze), no chyba że zakładamy iż 15+ mln graczy GT7 to sami wymiatacze.

Opublikowano

No Sony mogłoby robić o wiele lepsze wyniki na Steam tylko zapomnieli że gracz PCtowy to jednak jest trochę inny profil niż wychowany przez dwie dekady konsolowiec.

Tam drewniaki Bethesdy czy nie dorobione Monster Huntery robią wyniki o jakich mogą marzyć tytuły Sony.

Przejechali się na próbie wymuszania logowania do PSN, zobaczyli że po roku czy dwóch niewiele osób czeka z wywieszonymi jęzorami na ich gry. Tam są to po prostu gry jak każde inne i tyle.

A na koniec zostaje cena i myślenie że tam gdzie królują promki Steamowe, ludzie dadzą się wydoić. No okazało się że nie.

Nie twórzcie narracji że na Steamie nie da się zarobić bo to jest aż śmieszne, mówicie o największym rynku.

No i wogóle co z tego że wydali te gry na PC w czasie generacji ps5? Jak uszkodziło to markę?xd spytajmy Square, Krycha czy innych co by im zepsuło gdyby Ghost of Yotei wyszło na komputer teraz ?

Opublikowano

Ja nie wiem, czy polecę po PS6 na premierę, a nawet czy w ogóle polecę. Zawsze miałem siebie za hc gamera ale jakoś nie widzę podstaw aby kolejny raz dawać szansę Sony, które od PS3 zalicza u mnie co raz większy spadek zaufania. Kupno PS5 Pro to chyba był łabędzi śpiew dla naszego wieloletniego związku, zakup mający coś naprawić ale niewnoszący właściwie nic wartościowego dla tej relacji.

Zaczęło się od problemów z PS4, wtedy mieliśmy poprawność polityczną, jakieś dziwne akcje z edukowaniem społecznym w Horizon, gaasowe problemy Drivecluba, zerwanie z dziedzictwem PS3, masa znanych i lubianych IP wywalona do kosza. Ok, nie było różowo, ale cieszyły gry pokroju Uncharted 4, RDR2, Driveclub, Destiny, czy Bloodborne.

Później przyszedł czas PS5, gdzie cały czas mam nieodparte wrażenie, że ta generacja nie jest należycie wykorzystana przez twórców, nawet się sensownie nie rozkręciła, a już na każdym kroku jest sugerowanie, że za moment będzie PS6. Do tego wywalenie exów na PC, teraz niby znowu powrót do Exów, no ale co z tego, skoro gry od Sony są dla mnie jakieś takie nijakie, "generic", i znowuż powraca temat olania starych, dobrych IP, przy których dobrze się bawiłem.

Sony za wszelką cenę chce mi chyba pokazać, że mój czas jako klienta się skończył i celują teraz w inny profil gracza, w kogo, to chyba sami nie wiedzą, skoro wycofują się i z gaasów i z rynku PC, którym nadali swojego czasu taki rozgłos. W swojej growej stajni nie mają aktualnie nic, co by mnie jakoś szczególnie jarało, "hity" pokroju Astro Bot, czy Saros są dla mnie produkcjami nawet nie AAA. Dopóki multiplatformy działają dobrze, nie widzę potrzeby posiadania PS6.

Edytowane przez Masamune

Opublikowano
36 minut temu, łom napisał(a):

Dla tego piszę non-stop o casualach. Zobacz sobie staty Steama, przeciętny użytkownik odpala (nie kupuje) 4-5 gier rocznie, z czego może 2 z tych gier to kupione nowości za 40+$. I takie osoby przyciągają inne systemy a nie te które ogrywają masę gier, wiedzą o niszowych tytułach, mają bibliotekę itd. I tak, patrząc na sprzedaż casual to taki co sobie jeździ w GT (czy śmiga w Spiderze), no chyba że zakładamy iż 15+ mln graczy GT7 to sami wymiatacze.

No to tym bardziej, raczej mało ktory causal odpalający 4 gry rocznie, kupi dodatkowy sprzęt za 600 dolarów (a PS6 wcale nie zapowiada się jako tańsze), gdy jest dosłownie zalewany dobrymi tytułami z każdej strony na każdej platformie.

Zapytaj znajomego za ile kupował PS3 dla Wiedza to Potęga, raczej nie płacił ponad 2000 zł.

Opublikowano

Saros, gta6, Wolverine, do końca roku może zapowiedzi dat wydania nowego GOW, Horizon 3, Intergalactic, FF7R3, prawie wszystko z sygnaturą wyłączności, do tego najlepsze gry Microsoftu również na PS5, i jeżeli ktoś wahał się czy warto kupować konsolę i którą, to będzie miał mniejsze problemy z wyborem.

Opublikowano
3 minuty temu, ASX napisał(a):

No to tym bardziej, raczej mało ktory causal odpalający 4 gry rocznie, kupi dodatkowy sprzęt za 600 dolarów (a PS6 wcale nie zapowiada się jako tańsze), gdy jest dosłownie zalewany dobrymi tytułami z każdej strony na każdej platformie.

Casual zalewany dobrymi tytułami o których nigdy nie słyszał kekw Patrząc na 2025 gry o których słyszał każdy to Clair Obscure, Split Fiction, Donkey Kong, Death Stranding 2, Mario Kart World, Ghost of Yotei, Street Fighter 6, Battlefield, AC Shadows + standardowo Fify/NBA/CoD. Myślisz że jak ktoś nie interesuje się zbytnio grami wie co to Blue Prince czy Talos Principle? Nawet przykład Sarosa pokazuje że duża część dobrych gier przechodzi bez większego echa.

17 minut temu, ASX napisał(a):

Zapytaj znajomego za ile kupował PS3 dla Wiedza to Potęga, raczej nie płacił ponad 2000 zł.

Kupił PS4 (w okolicach 2019) za ~800zł a właściwie wymienił w sklepie PS3 z grami na PS4.

Opublikowano
2 minuty temu, łom napisał(a):

Nawet przykład Sarosa pokazuje że duża część dobrych gier przechodzi bez większego echa

Saros to i tak miał więcej reklam niż 90 % gier. Taka Ekspedycja do samej premiery i recenzji była ciekawostką i nieświadomą.

Moim zdaniem właśnie baaardzo dużo ludzi wiedziało czym jest ta gra, że jest to praktycznie Returnal 2. A jak wiadomo ten przyjął się średnio, abstrahując od samej jakości gry. Sam Saros przecież wygląda ładnie, efektownie, ma ładne cutscenki a jednak nie pykło (wierząc oczywiście tym sprzedażowym danym)

Opublikowano
13 minut temu, drozdu7 napisał(a):

A jak wiadomo ten przyjął się średnio, abstrahując od samej jakości gry. Sam Saros przecież wygląda ładnie, efektownie, ma ładne cutscenki a jednak nie pykło (wierząc oczywiście tym sprzedażowym danym)

Na szczęście na Switchu 2 docenia się jakość gier Housemarque

Opublikowano
31 minutes ago, GearsUp said:

Na szczęście na Switchu 2 docenia się jakość gier Housemarque

Nic dziwnego bo mocna posucha na Switch 2 jeśli chodzi o gry.

Opublikowano
1 hour ago, ASX said:

Racja. Myślę że taki prawdziwy casual kupił dopiero co XSX na promo w mediaexpert i jemu nie potrzebna jest PS6, bo ma na czym grać w fife. PS6 ma słabe rokowania bez ukłonu w stronę staruchów w wieku 30-40, bo to my zbudowaliśmy potęgę tej marki. Świeżaki pójdą do sklepu dopiero pod koniec generacji, jak będzie promka w markecie.

Opublikowano
2 godziny temu, drozdu7 napisał(a):

No Sony mogłoby robić o wiele lepsze wyniki na Steam tylko zapomnieli że gracz PCtowy to jednak jest trochę inny profil niż wychowany przez dwie dekady konsolowiec.

Tam drewniaki Bethesdy czy nie dorobione Monster Huntery robią wyniki o jakich mogą marzyć tytuły Sony.

Przejechali się na próbie wymuszania logowania do PSN, zobaczyli że po roku czy dwóch niewiele osób czeka z wywieszonymi jęzorami na ich gry. Tam są to po prostu gry jak każde inne i tyle.

A na koniec zostaje cena i myślenie że tam gdzie królują promki Steamowe, ludzie dadzą się wydoić. No okazało się że nie.

Nie twórzcie narracji że na Steamie nie da się zarobić bo to jest aż śmieszne, mówicie o największym rynku.

No i wogóle co z tego że wydali te gry na PC w czasie generacji ps5? Jak uszkodziło to markę?xd spytajmy Square, Krycha czy innych co by im zepsuło gdyby Ghost of Yotei wyszło na komputer teraz ?

Bardzo uszkodziło, pecety to rynek wrogi, piracki. Pełen kluczykarzy z Indii, januszy biznesu z Turcji, passowców za Pringlesy i torrentowców z Rosji.

Sony i Nintendo nie potrzebują pecetów, mam nadzieję, że Ci drudzy nie będą nawet testować na produkcji, jak Sony w tej generacji.

Opublikowano
Godzinę temu, łom napisał(a):

Casual zalewany dobrymi tytułami o których nigdy nie słyszał

No właśnie zalew dobrych gier jest tak duży, że nawet osobie, która śledzi branże ciężko mieć wszystko na radarze na bieżąco, a co dopiero causalowi. On w ogóle jest przytłoczony ilością dobrych gier jakie wychodzą.

Tym trudniej w takich realiach gierkom ekskluzywnym przebić się przez ten szum i wbić do szerszej świadomości. Blockbustery jeszcze sobie z tym jakoś poradzą, ale gierki jak Saros? To że wyszły tylko na tylko na jedną platformę na pewno im nie pomaga w dotarciu do graczy.

Opublikowano
1 godzinę temu, Rtooj napisał(a):

Saros, gta6, Wolverine, do końca roku może zapowiedzi dat wydania nowego GOW, Horizon 3, Intergalactic, FF7R3, prawie wszystko z sygnaturą wyłączności, do tego najlepsze gry Microsoftu również na PS5, i jeżeli ktoś wahał się czy warto kupować konsolę i którą, to będzie miał mniejsze problemy z wyborem.

FF7R3 to będzie raczej Switch 2 targetem, wiadomo czemu. Reszta - pełna zgoda. Raj, to będzie raj dla posiadaczy PS5, a co za tym idzie dla Sony, bo HW będzie schodzić z półek i przebije PS4 ATH.

Opublikowano

No przecież z tego powodu dałem przykład Spidera 3, Horizona 3 i GT8 bo to są gry kore przekonają do konsoli (tak samo jak Mario, Zelda, Pokemony na Nintendo) a nie Saros czy nawet Astro Bot.

Opublikowano
22 minuty temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Bardzo uszkodziło, pecety to rynek wrogi, piracki. Pełen kluczykarzy z Indii, januszy biznesu z Turcji, passowców za Pringlesy i torrentowców z Rosji.

Ale pierdolenie, na psn teraz łatwiej kupić grę z turcji czy indii niż na steam

Opublikowano
2 godziny temu, Mejm napisał(a):

No casual to faktycznie ktos kto jedzi w gt8, liczy klatki i umie rozpoznac roznice miedzy RT a jego brakiem reggie Jemu nie potrzeba nowej konsoli jesli stara bedzie miala jakies gierki do zagrania po ciezkiej tyrce na easy. Niewielka roznica w grafice to nie jest powod do wyje.bania prawie minimalnej krajowej na nowy sprzet.

Zmienia sie tez profil a przede wszystkim wiek gracza. Ktos kto ma dzis 20 lat to od 5-7 gral w fortnita na pc za darmoszke (stad moze zakusy sony do gaasow) w ch.uju ma jakies konsole. To tez nie czasy gdzie rozrywka bylo kino, dwor albo konsola. Teraz o atencje walczy wszystko, samych serwisow strimingowych (netflixy) jest od ch.uja a gierki to nie cale zycie tych ludzi, zwlaszcza ze ich rozdawnictwo jest tak potezne ze wlsciwie mozna grac za darmo gdyby sie uprzec.

Graczy nie tyle jest mniej, takich dużych, grających dużo w ciągu dnia w duże i drogie gry, ale gier jest coraz więcej dobrych, większy wybór, bo jest je znacznie łatwiej zrobić, wiele gier powstaje po rozpadzie większych studiów, gdzie wcale ilość nie idzie w jakość i bez upper managementu robią nagle lepsze gry, niż kiedyś. Poza tym przeciętna produkcja teraz jest dłuższa, niż jakieś gry kiedyś, tak z kilka razy dłuższa i starcza na więcej czasu.

Jednakże koszta produkcji powoli zaczynają spadać, są narzędzia, które w tym pomagają, studia też przestają się nimi jawnie dzielić i są to głównie domniemania branży ile co kosztuje, bo w zasadzie takie rzeczy tylko szkodzą twórcom. Będzie może mniej gier po 100 mln egzemplarzy i jaranka ile to ludzi dzisiaj nie zagrało w dany tytuł w imię pamięci matki boskiej CCUwskiej, ale kogo to obchodzi, ważne, żeby dobre sztosy powstawały i było w co grać. A jest w co i będzie, studia zachodnie też zaczynają rozumieć, gdzie znaleźć złoty środek i na jakim pułapie ustalić koszta, by nie szukać nowej roboty co miesiąc, czkawka z tej generacji i końca poprzedniej się nie utrzyma, również u Sony.

Oczywiście nie warto słuchać ludzi zaburzonych, którzy wróżą klęskę naszej branży.

Opublikowano
1 hour ago, drozdu7 said:

Saros to i tak miał więcej reklam niż 90 % gier. Taka Ekspedycja do samej premiery i recenzji była ciekawostką i nieświadomą.

Moim zdaniem właśnie baaardzo dużo ludzi wiedziało czym jest ta gra, że jest to praktycznie Returnal 2. A jak wiadomo ten przyjął się średnio, abstrahując od samej jakości gry. Sam Saros przecież wygląda ładnie, efektownie, ma ładne cutscenki a jednak nie pykło (wierząc oczywiście tym sprzedażowym danym)

A rogale w ogóle mają szansę jako gry AAA za pełną cenę? Bo imo sam gatunek zawsze zakłada pewną niszowość, mnóstwa graczy nie interesuje zaczynanie od początku i masterowanie kolejnych sekwencji. Mam znajomych dla których ciężko się skupić i ukończyć Cyberpunka albo RDR, co dopiero jakieś rogale przechodzić codziennie od nowa.

Opublikowano
12 minut temu, Mustang napisał(a):

A rogale w ogóle mają szansę jako gry AAA za pełną cenę? Bo imo sam gatunek zawsze zakłada pewną niszowość, mnóstwa graczy nie interesuje zaczynanie od początku i masterowanie kolejnych sekwencji. Mam znajomych dla których ciężko się skupić i ukończyć Cyberpunka albo RDR, co dopiero jakieś rogale przechodzić codziennie od nowa.

Nie wiem, czy dla Sony to dużą różnicą jest sprzedać 1 mln gier za 150 złotych, czy 500k za 300 złotych.