Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PlayStation 5 - komentarze i inne rozmowy

Featured Replies

Opublikowano

grając w same gry pewnie widzi tylko piksele i kod pisany przez programistów

jakie postaci, jakie światy, jaka immersja, jaka fabuła... pfff XD TO JEST NA NIBY, NIE WCZUWAJCIE SIĘ!!!

Edytowane przez krzysiek923

• Odpowiedzi 29,9 tys.
  • Wyświetleń 2,7 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• BRY@N
    BRY@N

To my mamy nie mieć wyboru bo Ty masz burdel w pudełkach

• O wlasnie, niektórzy zmieniają telefon co roku na kolejny klon Samsung Galaxy za 4 klocki, a ja będę się zastanawiał kiedy będzie ten najlepszy moment, by kupić konsolę, która wychodzi raz na 7 lat.

• Przejebane będą teraz te rozprawki niektórych czy i za ile warto brać Pro konsolę, a za ile nie warto, a czy będą gry i czy ładna czy brzydka, a w ogóle jaka będzie stopa zwrotu z zainwestowanej złotó

Opublikowano

Granie to na zmianę instalowanie danych na dysku - wciskanie guzików na padzie - kasowanie danych z dysku. Dlatego płytki niepotrzebne.

Opublikowano
40 minut temu, Pupcio napisał(a):

Dość zaskakujące że na domniemanym forum graczy tak mało osób rozumie że samo granie w grę to tylko część tego hobby

Cyfrowcy nigdy tego nie zrozumieją, bo nie maja duszy P

Opublikowano
47 minut temu, Pupcio napisał(a):

Dość zaskakujące że na domniemanym forum graczy tak mało osób rozumie że samo granie w grę to tylko część tego hobby

Mnie zupełnie nie interesuje już posiadanie gry. Mogę zagrać z abonamentu, skonsumować grę i tyle.

Kolekcjonowanie nie ma nic wspólnego z gamingiem. Wystarczy zobaczyć zakupu growe. Przecież większość ludzi nie gra w to co kupuje.

Opublikowano

Piszemy o ludzkiej psychice, tutaj nie musi (acz może) być logicznego wytłumaczenia. Tak jest i tyle. Jeden ma tak, drugi inaczej, nie wszystko musi dotyczyć każdego. Ale są pewne prawidłowości, które wielu z nas kojarzy, np. tzw. "syndrom pirata". Zdarzyło mi się ukończyć crapa/mocno średniawą grę na X360 tylko dlatego, że miałem ją w oryginale i zapłaciłem, po czym w pewnych elementach ją doceniałem (lekki oksymoron w odniesieniu do crapa) i nawet mam do niej sentyment, no bo mam związane z nią wspomnienia. Czy tak samo gram w każdego crapa na Steam? No nie, za dużo tego, szkoda mi czasu, pieniędzy, nawet instalować mi się nie chce. A jednak wtedy działało.

Odróżniajmy też kolekcjonerów gier od zwykłych ludzi zbierających pudełka z grami, które po prostu chcą mieć. Nie musi to być każdy rzadki okaz, wystarczą te, które osobiście lubią.

Opublikowano
51 minut temu, Pupcio napisał(a):

Jak najbardziej, każde pudełko z grą, każda figurka, artbook czy kolekcjonerka powodują, że pasja do tego hobby nie maleje a wręcz przeciwnie. Jak dobrze, że Nintendo nadal produkuje amibosy, limitki konsol i padów itp Nie wyobrażam sobie gdybym miał kupować same cyfrówki a całą pasję czerpać z czytania newsów na portalu ppe. Smutne życie.

Opublikowano

Oczywiście że jest jakaś tam magia tych pudełek itp, sam mam sporo ale pudełka zaraz znikną, a gaming będzie istaniał nadal.

Opublikowano
Godzinę temu, devilbot napisał(a):

Mnie zupełnie nie interesuje już posiadanie gry. Mogę zagrać z abonamentu, skonsumować grę i tyle.

Idealny target dla tych wszystkich koporacji, którym tak bardzo zależy, żebyś nic nie posiadał. Możesz sobie przybić piątkę z jimmym.

Ja tam lubię posiadać grę z jednego powodu: bo mogę do niej wrócić, kiedy tylko będę miał ochotę. Wiadomo, że są gry, które przejdzie się raz i po miesiącu zapomni, ale jest też ogrom sztosów z takim wysokim replay-ability, że fajnie raz na rok/raz na kilka lat sobie taką przygodę odświeżyć. Obecnie z uwagi na sezon ogórkowy pizgam maraton moich ulubionych gier z PS1, PS2, PS3 i PS4, blisko 80 tytułów (połowa już za mną), z których około 70 to wydania fizyczne. Nie wyobrażam sobie nie móc odpalić w dowolnej chwili ulubionego Residenta albo Final Fantasy.

"Konsumowanie" gier to też zabawne określenie. Konsumować to można paszę dla świń, gierkami trzeba się cieszyć i się nimi jarać, ale po tym forum widzę że niektórych to już chyba przerasta. Może czas zmienić hobby?

Edytowane przez Josh

Opublikowano
6 minut temu, Josh napisał(a):

Może czas zmienić hobby?

Ale to wy chcecie zmieniać hobby bo nie będzie plastiku.

Opublikowano
Godzinę temu, krzysiek923 napisał(a):

Zdarzyło mi się ukończyć crapa/mocno średniawą grę na X360 tylko dlatego, że miałem ją w oryginale i zapłaciłem, po czym w pewnych elementach ją doceniałem (lekki oksymoron w odniesieniu do crapa) i nawet mam do niej sentyment, no bo mam związane z nią wspomnienia. Czy tak samo gram w każdego crapa na Steam? No nie, za dużo tego, szkoda mi czasu, pieniędzy, nawet instalować mi się nie chce. A jednak wtedy działało

Argument ten sam co uprawiam seks z grubymi kobietami bo nie mam alternatywy. No była bida i grało się w to co wpadło w ręcę ale ja akurat do tego sentymentu nie mam kompletnie chociaż i tak te średniaki na półce mam tak ponownie grać nie zamierzam.

Opublikowano

Nie ten sam, ale nie chce mi się rozwijać. A z tym, że ty miałeś inaczej... No właśnie, ty miałeś i tyle.

Ja podobnie jak devilbot zwyczajnie przyswajam rzeczywistość, akceptuję ją. Bo tak jest i nie zmienię tego sam, czy z garstką dziadków. Kiedy nadejdzie taki moment, że JA postanowię: "nie, DLA MNIE to już przegięcie", wtedy zostawię to hobby. Albo raczej będę grać w znane mi gry i jakieś backlogi. Jest tego tyle, że starczy do momentu, aż granie (aktywne) pójdzie w kąt. Pewnie wciąż coś tam będę czytał i wspominał młodość, ale to tyle.

Godzinę temu, GearsUp napisał(a):

Jak najbardziej, każde pudełko z grą, każda figurka, artbook czy kolekcjonerka powodują, że pasja do tego hobby nie maleje a wręcz przeciwnie.

Edytowane przez krzysiek923

Opublikowano
38 minut temu, Josh napisał(a):

Ja tam lubię posiadać grę z jednego powodu: bo mogę do niej wrócić, kiedy tylko będę miał ochotę.

Ale to jest argument tylko wtedy, kiedy chcesz zachować betonową moralność w sytuacji, kiedy korpo cię okrada i zabiera ci gry, za które zapłaciłeś. Pisałem wielokrotnie, że nie piracę, ale kiedy przyjdzie taki czas, że Valve wyczyści mi bibliotekę, bo zdechnie, albo przegną z czymś innym, moralnie będę czuł się czysty, pobiorę z torrenta/przerobię konsolę i chuj im w dupę. Ja chciałem być legalny, lata temu zrezygnowałem z piractwa, a teraz wasz ruch i wypierdalać.

Poza tym jest wiecznie pomijany GOG, a ty chyba tego nie wspierasz. Mogę się mylić, ale nie kojarzę.

Opublikowano
9 minut temu, krzysiek923 napisał(a):

Poza tym jest wiecznie pomijany GOG, a ty chyba tego nie wspierasz

Przestancie nazywac zwykla transakcie kupna sprzedazy wspieraniem.

Opublikowano

Nazwij to sobie głosowaniem portfelem dziadzia hehe

Opublikowano
7 minut temu, Mejm napisał(a):

Przestancie nazywac zwykla transakcie kupna sprzedazy wspieraniem.

Wspieranie modelu dystrybucji panie Mejm, ogarnij.

Opublikowano
8 minut temu, Pupcio napisał(a):

Nazwij to sobie głosowaniem portfelem dziadzia hehe

Glosowanie portfelem xDD w gejmingu xDDDD

6 minut temu, krzysiek923 napisał(a):

Wspieranie modelu dystrybucji panie Mejm, ogarnij.

A chyba, ze tak to tak.

Opublikowano

No i właśnie tak to jest z tym wsparciem dla GOG, że mamy kwadraturę koła: gracze piszą, że nie kupują, bo nie ma tam wszystkiego - jak na Steam, a nie będzie tam wszystkiego, jeśli gracze nie będą kupować, GOG rosnąć, a inni wydawcy nie zobaczą, że to działa i w to nie wejdą.

Opublikowano

A z pudełkami to jest trochę jak...

Jesteś brzydkim prawiczkiem (starej daty graczem). Możesz akceptować rzeczywistość i nie robić z tym nic, ruchać damskiego kasztana będącego w twoim zasięgu (nadal grać w gaming jaki obecnie istnieje), albo nienawidzić kobiet z frustracji, wszystkie wyzywać od kurew i dokonywać samogwałtu (grać na konsoli sony, której szczerze nienawidzisz).

Możesz też wyobrażać sobie, że jak pójdziesz na siłkę, to wtedy każda będzie twoja, aż zweryfikuje cię rzeczywistość (oburzenie na decyzję dotyczącą pudełek w internecie, a następnie weryfikacja wyimaginowanej przez ciebie rzeczywistości).

77863f206baf7752b1db6cedfe887645.jpg

Opublikowano
1 godzinę temu, Josh napisał(a):

Ja tam lubię posiadać grę z jednego powodu: bo mogę do niej wrócić, kiedy tylko będę miał ochotę.

I w które to gry w cyfrze nie możesz zagrać bo ci je zabrali?

Opublikowano
12 godzin temu, devilbot napisał(a):

Tak będzie też wyglądała półka z grami na PlayStation za rok:

RDT-20260815-1105239048684880156939661.p

Roblox ładnie ogołocony vegeta_smile

Opublikowano
15 godzin temu, devilbot napisał(a):

Ale to wy chcecie zmieniać hobby bo nie będzie plastiku.

Z forum ktoś poza Bzdurasem stwierdził, że olewa gierki i zmienia hobby na wędkarstwo? A jestem pewny, że nawet on sobie nie odpuści nowego DMC jak wyjdzie czy Residencika boomer Więc jeżeli już to zmiany będą dotyczyć sprzętu do grania, a nie samego grania, spora część graczy przejdzie do obozu Nintendo, Microsoftu albo wyemigruje na PC i cyrk będzie się kręcił dalej. Takie giereczkowe ćpuny jak my tutaj nigdy nie zerwą z nałogiem.

13 godzin temu, Square napisał(a):

I w które to gry w cyfrze nie możesz zagrać bo ci je zabrali?

Anthem, The Crew, P.T. klasyczne GTA3/VC/SA (nie remastery), Transformers Devastation, Deadpool i jeszcze kilka by się znalazło (głównie staroci). Ale generalnie nawet gdyby nie znalazła się żadna, to zabawne jest założenie, że korpo nigdy Ci ich nie zabiorą, zwłaszcza biorąc pod uwagę co Sony ostatnio odjebało z legalnie zakupionymi przez ludzi filmami na swojej platformie. Żadna cyfra nie zapewni Ci takiego stopnia posiadania jak wydanie fizyczne.

Opublikowano

Mówisz, że Anthem i The Crew działają z płyty? Jest i klasyk w tych listach, czyli PT.

GTA chyba nie można kupić starej wersji, ale jak ktoś miał porty z PS2 to chyba dalej może ściągnąć? Nie wiem, nie śledziłem tematu.

Czy jest jakieś ryzyko że kiedyś coś przepadnie? Jasne, ale tak samo na fizykach gdzie na płycie jest tylko instalator, a całość leci z neta.

Opublikowano

No jeśli chodzi o zachowanie gier to przecież jest dramat już od One/PS4 przy PS5/XSX płyta to czasem zwykły śmieć który się nie odpali bez neta.

Opublikowano
17 godzin temu, krzysiek923 napisał(a):

Piszemy o ludzkiej psychice, tutaj nie musi (acz może) być logicznego wytłumaczenia. Tak jest i tyle. Jeden ma tak, drugi inaczej, nie wszystko musi dotyczyć każdego. Ale są pewne prawidłowości, które wielu z nas kojarzy, np. tzw. "syndrom pirata". Zdarzyło mi się ukończyć crapa/mocno średniawą grę na X360 tylko dlatego, że miałem ją w oryginale i zapłaciłem, po czym w pewnych elementach ją doceniałem (lekki oksymoron w odniesieniu do crapa) i nawet mam do niej sentyment, no bo mam związane z nią wspomnienia. Czy tak samo gram w każdego crapa na Steam? No nie, za dużo tego, szkoda mi czasu, pieniędzy, nawet instalować mi się nie chce. A jednak wtedy działało.

Odróżniajmy też kolekcjonerów gier od zwykłych ludzi zbierających pudełka z grami, które po prostu chcą mieć. Nie musi to być każdy rzadki okaz, wystarczą te, które osobiście lubią.

Najwięcej gierek kończyłem w czasach x360/ps3, 2-3 gierki w kolejce na plytkach, to ze sie wklada do napedu to tez kolejne "tarcie" ktore zwieksza skupienie, tak mniej wygodne, ale come on, najwiecej cyfry to powinno byc na switchu bo nie zawsze grając na nim siedzisz przy polce z grami... Ofc w kończeniu pomagało tez to ze to byly gry na 8-20h, a nie kuźwa na 20-80, ale wszystko zwiazane z plytkami powodowalo bardziej slowgaming. Przechodziłem nawet gry 6/10 jeżeli bylo w nich cos co mnie kręciło.

Edytowane przez Kangus