Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PlayStation 5 - komentarze i inne rozmowy

Featured Replies

Opublikowano
2 godziny temu, Ukukuki napisał(a):

No jeśli chodzi o zachowanie gier to przecież jest dramat już od One/PS4 przy PS5/XSX płyta to czasem zwykły śmieć który się nie odpali bez neta.

Z tego powodu warto śledzić np. takie DoesItPlay żeby wiedzieć co odpalimy bez pobierania plików i jaki będzie stan gry przy całkowitym offline.

Asex pisze, że zaskakujące jest „wsparcie” Xboxa dla płyt, kiedy Sony ogłosiło ich uwalenie w 2028. Ale co to za wsparcie ??? Wszystkie te śmieci od Xboxa mają albo instalkę albo co najwyżej tylko część potrzebnych plików … Indiana, Doom, Gears Reloaded, Halo, Forza 5 w ogóle nie wydana fizycznie …. można liczyć.

• Odpowiedzi 29,9 tys.
  • Wyświetleń 2,7 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• BRY@N
    BRY@N

To my mamy nie mieć wyboru bo Ty masz burdel w pudełkach

• O wlasnie, niektórzy zmieniają telefon co roku na kolejny klon Samsung Galaxy za 4 klocki, a ja będę się zastanawiał kiedy będzie ten najlepszy moment, by kupić konsolę, która wychodzi raz na 7 lat.

• Przejebane będą teraz te rozprawki niektórych czy i za ile warto brać Pro konsolę, a za ile nie warto, a czy będą gry i czy ładna czy brzydka, a w ogóle jaka będzie stopa zwrotu z zainwestowanej złotó

Opublikowano

Gearsy na PS5 instalują się w całości z płyty pomimo informacji o konieczności pobrania zawartości na pudełku.

Nie można odmówić MS bardzo dobrego podejścia jak przenoszenie licencji z płyty na cyfry, ale o wsparcie płyt to jednak trochę za wcześnie, bo na razie nic nie ogłosili.

Opublikowano
29 minut temu, giger_andrus napisał(a):

Forza 5 w ogóle nie wydana fizycznie

Żeby być uczciwym to Forza Horizon 5, bo domyślam się że o tę grę chodzi, wyszła fizycznie, tylko nie na PS5.

Wiadomo że MS od dłuższego czasu kładzie lache na wsparcie płyt. Począwszy od tego że wrzucili do XSX napęd z One o dwukrotnie mniejszej pojemności niż ten z PS5, prze i wiele większą ilość tzw. Game Discs bez gier na płytach, a skończywszy na tym próbowali nawet przepchnąć by wydawać swoje gry fizycznie z kodem w pudełku zamiast płyty, zanim stało się to modne za sprawą GTA (z czego się wycofali po krytyce).

Dlatego to zaskakujące jednak że to nie oni jako pierwsi zdecydowali się oglosić informacje o zakończeniu produkcji płyt. A przeciez dodatkowo jeszcze sprzedają wielokrotnie mniej gier w pudełkach.

Dlatego niech nikt nie ma złudzeń, że nagle staną się jakimiś wybawicielami pudełek.

Opublikowano

tak jak dawniej uzywalo sie plyt na PC a dzis ktos wogole uzywa plyt? tylko gry sa duzo taniej na PC niz na Konsolach ,kupilem dzis za okolo 11zl resident evil village na steam

Edytowane przez tomkill

Opublikowano

PC to trochę inny przypadek bo tam płyty odeszły w miarę naturalnie. Ostatnie duże gry na płycie na PC to chyba 2015 rok (GTA5 i Wiedźmin 3?). Tam faktycznie można powiedzieć, że to użytkownicy wybrali no ale korpo wiadomo, że to pchało mocno.

Jak wymieniałem laptopa na lepszy to żaden mocny nawet nie miał napędu, okolice 2012.

Opublikowano

Mój komp z 2012 jeszcze miał napęd ale faktycznie już był mało używany. Fallout 4 jeszcze był na płycie i ma b. ładne wydanie. No ale wiadomo gra dodaje się na steama więc niestety jesteśmy uwiązani u grubego. Wszystko co na płycie powinno być drm free, żeby potem móc odsprzedać albo ktoś nie zabrał. Taki steam też ma swoje zalety, żeby nie było: zapisy w chmurze, osiągnięcia, społeczność, warsztat itd.

Wgl dopiero teraz zauważyłem, że mój Battlefield 4 ma napisane disc 1 na każdej płytce, nie wiem jak to zainstalowałem, może metodą prób i błędów potter

image.png

Opublikowano
7 godzin temu, Josh napisał(a):

Z forum ktoś poza Bzdurasem stwierdził, że olewa gierki i zmienia hobby na wędkarstwo? A jestem pewny, że nawet on sobie nie odpuści nowego DMC jak wyjdzie czy Residencika boomer

Odwidziało mi się jak przypomniałem sobie, że mam wyjebane na markę PlayStation. Ale książek czytam więcej od tamtego posta, więc wyjście awaryjne jest jakbym znów dostał histerii cool

Opublikowano

Ja mimo ze ubolewam nad digital only Ps6 to kupie, bo juz 40 lat plus na karku i co sobie bede odmawial. Raz sie zyje a graczem jestem odkad skonczylem 9 lat

Opublikowano
4 hours ago, Ukukuki said:

Ostatnie duże gry na płycie na PC to chyba 2015 rok (GTA5 i Wiedźmin 3?).

Ubisoft dawał płyty przynajmniej do 2019. Anno 1800: 4, AC: Origins: 5, AC: Odyssey: 6.

Opublikowano
46 minut temu, opTa napisał(a):

Ubisoft dawał płyty przynajmniej do 2019. Anno 1800: 4, AC: Origins: 5, AC: Odyssey: 6.

Tam już nie było gry na tych płytach.

Opublikowano
Tam już nie było gry na tych płytach.
Kiedys to kupilem na promocji w empiku za jakies 10zl, w srodku byl klucz steam i 6 plytek dvd xdd0bdb9d5a7fcbb5e65fdbe6ec01ce239.jpg
Opublikowano
6 godzin temu, Square napisał(a):

Gearsy na PS5 instalują się w całości z płyty pomimo informacji o konieczności pobrania zawartości na pudełku.

Nie można odmówić MS bardzo dobrego podejścia jak przenoszenie licencji z płyty na cyfry, ale o wsparcie płyt to jednak trochę za wcześnie, bo na razie nic nie ogłosili.

Być może sugerują pobieranie plików bo:

a) części plików jednak nie ma na płycie,

b) bez patcha gra ma na tyle dużo błędów, że jest nieakceptowalna,

Tak twierdzą w DIP po teście wielokrotnym.

Opublikowano
8 godzin temu, tomkill napisał(a):

tak jak dawniej uzywalo sie plyt na PC a dzis ktos wogole uzywa plyt? tylko gry sa duzo taniej na PC niz na Konsolach ,kupilem dzis za okolo 11zl resident evil village na steam

Dokładnie. O chuj wam chodzi, wystarczy poczekać 5 lat, żeby tanio dostać grę. Z PS6 poczekacie 20 lat i kupicie dużo taniej niż przy premierze

bg,f8f8f8-flat,750x,075,f-pad,750x1000,f

Opublikowano

Wolę być ruchany przez potężną knagę Gabena niż przez zgraję Azjatów z mikrofiutami

Edytowane przez Josh

Opublikowano
9 godzin temu, giger_andrus napisał(a):

Wszystkie te śmieci od Xboxa mają albo instalkę albo co najwyżej tylko część potrzebnych plików … Indiana, Doom, Gears Reloaded, Halo, Forza 5 w ogóle nie wydana fizycznie …. można liczyć.

Tak zakończyło się moje zainteresowanie wydaniami fizycznymi. Skoro tych gier mogę (muszę - nie mam wyboru) nie mieć, a może chciałbym w przyszłości pograć z płyty i mieć w zbiorze, to równie dobrze innych mogę nie mieć. Po latach mam płytę/grę z Indianą, której nie mogę uruchomić, to co z tego, że mam Batmana? W Indianę chciałem pograć. Pierwsze pojedyncze przypadki jeszcze olewałem, ale jak tylko zaczęło to wchodzić mocniej, olałem całkowicie temat.

Opublikowano

Tak samo jak w przypadku Nintendo i ich Gamę Kartów, takie Game Discs (jak to się teraz modnie nazywa) to jest połączenie najgorszych cech z obu światów. Ani nie masz gry na płycie, bo trzeba ją pobrać identycznie jak cyfrę, ani nie masz tej swobody którą oferuje ci cyfra, bo musisz trzymać płytę w napędzie i możesz grać tylko na konsoli.

Z drugiej strony, takie Game Discs są chyba odrobine lepsze niż całkowite wycofanie się z płyt i zastąpienie ich kodami w pudełkach. Ale to trzeba się chyba zainteresowanych zapytać. @giger_andrus co twoim zdaniem jest gorsze Game Disc jak w przypadku Indiany, Halo czy Dooma czy całkowita rezygnacja z płyt jak planuje Sony? Co jest dla ciebie lepszym wsparciem?

Opublikowano
4 minuty temu, ASX napisał(a):

Z drugiej strony, takie Game Discs są chyba odrobine lepsze niż całkowite wycofanie się z płyt i zastąpienie ich kodami w pudełkach.

Nie chyba, bo to dodatkowa opcja i zawsze lepiej takową mieć. Kodu nie odsprzedasz, a jak ktoś nie chce odsprzedawać, to cyfra wygodniejsza.

Opublikowano

Widzieliście już nową maskotkę Sony do ocieplania wizerunku tego skurwiałego korpo? kekw

Opublikowano

Całkiem pomysłowe, maskotka w 2028 zrobi rytualne hara-kiri na oczach wszystkich fanów. Albo zrobią takie intro przy odpalaniu konsoli z tym hara-kiri.

Opublikowano

Ciekawe czy ten temat do 2028r będzie się kręcił tylko wokół pudeł ;)

Opublikowano

Do 2028 będzie już tu tylko siedzial jimmy i Square, więc pewnie nie.

Opublikowano

Moim zdaniem trochę możesz się przeliczyć myśląc że nagle będzie jakiś masowy exodus na inne platformy ;)

Opublikowano

Chyba Panowie zamiast na walce o płyty, trzeba się w giereczkowie zebrać aby ogarnąć prawa konsumenta w kontekście cyfrowych dóbr - polityka refundów, uczciwe informowanie o długości licencji, możliwość itp. Dużo by tego znalazł. Chyba jedyna nadzieja w Unii Europejskiej :D