Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

PlayStation 5 - komentarze i inne rozmowy

Featured Replies

Opublikowano
4 godziny temu, Ken Adams napisał(a):

Gralem w Call of Duty, na wylacznosc, gdzies tak od 2013 do 2018 (od swietnosci Black Ops II po kres WWII). W miedzyczasie ukonczylem max 5 innych gier tak porzadnie, zeby przejsc, zdobyc platynowa odznake. Pamietam, ze sie wkurwialem na ukochane U4 albo na Bloodborne (lmao), ze mi przerywa codzienne sesje w coda

Wszystko mozna jesli sie chce

Jak sie czlowiek dobrze wkreci, to ta gra kradnie cale zycie, zjada caly dostepny czas.

Fifowcy, fortnajtowcy etc. pewnie u kazdego tak samo to wyglada

Dzis ciesze sie, ze juz nie gram w Call of Duty xD

To nie są ludzie 😀

• Odpowiedzi 29,9 tys.
  • Wyświetleń 2,7 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• BRY@N
    BRY@N

To my mamy nie mieć wyboru bo Ty masz burdel w pudełkach

• O wlasnie, niektórzy zmieniają telefon co roku na kolejny klon Samsung Galaxy za 4 klocki, a ja będę się zastanawiał kiedy będzie ten najlepszy moment, by kupić konsolę, która wychodzi raz na 7 lat.

• Przejebane będą teraz te rozprawki niektórych czy i za ile warto brać Pro konsolę, a za ile nie warto, a czy będą gry i czy ładna czy brzydka, a w ogóle jaka będzie stopa zwrotu z zainwestowanej złotó

Opublikowano
15 godzin temu, Sebas napisał(a):

To jest jakaś magiczna większość, która ma w dupie sentymenty do starych gier ale wybierze konkretnie ps6, żeby grać w 10cio letnie gierki.

Akurat pod względem sentymentu i wracania do starszych tytułów to wygrywają zwolennicy płytek, którzy dostają kopa w dupe.

Zwolennicy gierek usług też mają znikomą zachętę do odpalania starych rzeczy.

Wiesz nie chodzi nawet o to żeby grać. Wg trochę starych badań bo z 2017 r. dot. xboxa (PS nie miało wtedy wstecznej) co prawda połowa użytkowników chociaż raz skorzystała z wstecznej, ale tylko jakieś 1,5% czasu przy konsoli było spędzone na grach ze wstecznej kompatybilności. Ale z drugiej strony ludzie bardzo nie lubią jak tracą dostęp do czegoś za co już zapłacili (nawet jak z tego nie korzystają).

i zanim ktoś napisze, że nikt nikomu nic nie zabiera to wyobraźcie sobie sytuacje, że kupiliście kiedyś nowy odtwarzacz blu-ray i okazało się że musicie wszystkie filmy kupić drugi raz bo stare filmy na DVD na nowym nie działają. Tak często robiły konsole zanim wsteczna kompatybilność stała się standardem.

Poza tym, popatrzcie w jak szalonych liczbach sprzedał się leniwy port starego Black Opsa z PS3 (gdzie nawet rodziałki nie chciało im się podnieść), tylko dlatego że nie było go we wstecznej na PS5. Więc nawet zwolennicy gier usług lubią czasami wracać do starszych gier.

Opublikowano
11 hours ago, ASX said:

i zanim ktoś napisze, że nikt nikomu nic nie zabiera to wyobraźcie sobie sytuacje, że kupiliście kiedyś nowy odtwarzacz blu-ray i okazało się że musicie wszystkie filmy kupić drugi raz bo stare filmy na DVD na nowym nie działają. Tak często robiły konsole zanim wsteczna kompatybilność stała się standardem.

bella

Nie wyobrażam sobie takiego traktowania klienta. Ale jak producent odtwarzacza udostępni wszystkie twoje filmy dvd do oglądania z ich serwerów przez bliżej nieokreślony czas to pewnie już będziemy kwita. Tak podpowiada mądrość ludu.

Opublikowano

Ja z perspektywy czasu żałuję że sprzedałem takie ps1, ps2 czy ps3, że nie zostawiłem pegazusa na którego miałem 100 dyskietek. Teraz z dzieciakami mógłbym nostalgicznie wrócić do niektórych hitów. Jeśli ktoś piszę, że ciężko mu ruszyć dupe, by podłączyć inny sprzęt to już jest totalne lenistwo. Osoby które kolekcjonowaly od poczatku wszystko są wygranymi, bo nic ich nie hamuje, żadne łączenie z serwerem czy inne uje muje.

FB_IMG_1785354527949.jpg

Opublikowano

Troche podziwiam ludzi ktorzy maia sile zeby sie bawic w wystawianie i sprzedawanie jakis starych gratow z domu, tyle zachodu i nerwow a piniadz zaden. I jeszcze bol posladow na stroscgayos

Opublikowano
11 godzin temu, czarek250885 napisał(a):

Ja z perspektywy czasu żałuję że sprzedałem takie ps1, ps2 czy ps3, że nie zostawiłem pegazusa na którego miałem 100 dyskietek. Teraz z dzieciakami mógłbym nostalgicznie wrócić do niektórych hitów.

To nie będzie ten sam feeleing, ale zawsze możesz odpalić emulator. I tych gier też żaden korporacyjny skurwiel Ci nie zabierze oh_you

Opublikowano
1 godzinę temu, Josh napisał(a):

To nie będzie ten sam feeleing, ale zawsze możesz odpalić emulator. I tych gier też żaden korporacyjny skurwiel Ci nie zabierze oh_you

Prawda. Ale wiesz jak to jest podłączasz stary sprzęt, zapaszek staroci, łapiesz dyskietke, dzieciaki robią oczy co to i odpalasz złotą piątkę czy czwórkę z większymi hitami pegazusa, ulepszonej wersji famicona 😀

Opublikowano
3 godziny temu, Josh napisał(a):

Tego uczucia niestety nie da się "podyebać" emulatorem, pamiętam jak kilka lat temu wpadł mi na krótki czas PSX z Crash Warped, uruchomienie gry w tej formie to czysta radość i nawet gdy odpalam grę z płyty na ps3 to już nie to samo.

Opublikowano

No albo wydać to potężne 200 zł na każdą z wymienionych konsol i sobie wrócić do dawnych klimatów w najsensowniejszej formie. Ja się nie pozbywałem niczego ze swoich sprzętów, a gierki odsprzedawałem dopiero w erze PS4 (za to na PS3 dużo pożyczałem od kumpla, więc też kolekcja mi się nie uzbierała) ale głównie nówki, żeby nie przepłacać xD Po latach niektóre odkupiłem za grosze. Nie traktowałem hobby spekulacyjnie, a trochę szkoda.

Problem z kolekcjonowaniem jest inny: w czasach PS1 i PS2 mało kto miał kasę, żeby budować zbiory na bieżąco, więc jak się przespało okres tak powiedzmy w latach 2010-2015, kiedy dało się retro kupić za bezcen, no to teraz jest już dupa, bo raz, że stan staroci jest zazwyczaj "dyskusyjny", a dwa, że ceny odleciały. W sumie poza bananowymi dzieciakami albo ludźmi, którzy w latach 90' mieli te 20+ lat i już zarabiali pierwszą kasę, raczej mało kto budował kolekcję oryginalnych gierek i konsol.

9 godzin temu, Josh napisał(a):

Nie zadręczaj się. Nie mogłeś przewidzieć, że Sony z miesiąca na miesiąc stanie się najbardziej antykonsumencką firmą na rynku gier wideo.

Co by nie mówić, sugerowana cena nie zmieniła się od ostatniej podwyżki i wynosi nadal 900 euro, czyli stówę więcej, niż w 2024. I za tę kasę można konsolę dostać w cywilizowanych krajach. To, co się dzieje w PL to jest połączenie januszerki sklepów i klientów wpadających (poniekąd słusznie) w spekulacyjną paranoję.

Edytowane przez kotlet_schabowy

Opublikowano

Za tą cenę można ją dostać w cywilizowanych krajach bo tam je sonka wysyła na sprzedaż. Januszerka jest wszędzie taka sama, tylko u nas konsol nie ma bo sonka woli bronić dobrego imienia marki dla Hansa. Dla polaczka jest konto na social media.

Swoją drogą te praktyki, gdzie krajowe oddziały sklepów odmawiają wysyłki za granicę powinny być ukrócone przez UE. Ładny mi wspólny rynek, że trzeba korzystać z jakiś małych firemek pośredniczących. Buty też tak muszę zamawiać bo polski new balance ma wykastrowany asortyment dla polskich karaluchów

Edytowane przez Sebas

Opublikowano

No ok, czyli absurdalna marża sklepu, bo popyt przerasta podaż. Jeden nazwie to mitycznym wolnym rynkiem, drugi scalpingiem.

Opublikowano

Szczerze, to nie mam żadnego sentymentu do konsol i mało mnie interesuje na jakim sprzęcie odpalam grę, bo liczy się dla mnie sama gra. Jeszcze rozważam czy po przeskoczeniu na kompa, który uciągnie te wszystkie emulatory zostawić sobie PS2 i PS3 czy się ich pozbyć razem z płytami, żeby się nie kurzyły i nie zajmowały miejsca. Tak sprawdzam na allegro, to za Silent Hill 2 i 3 w pudełku można dostać teraz naprawdę ładny hajs, a na PCSX2 obie gierki będą wyglądać i chodzić milion razy lepiej.

Opublikowano

Na PC masz coś dużo lepszego a mianowicie Silent Hill 2 Enhanced Edition

Opublikowano

Tak będzie też wyglądała półka z grami na PlayStation za rok:

RDT-20260815-1105239048684880156939661.p

Opublikowano

Sony killing PlayStation discs will make PS Store prices cheaper, former Square Enix financial exec says

ja im wierzę

Opublikowano

pewnie kilka pierwszych gier sprzedadzą taniej żeby fani cyfrówek byli głośni o tym, ze mieli rację, a potem będzie powrót do rzeczywistości

Opublikowano

W ogóle mnie to już nie rusza, spływa po mnie każda informacja z tej branży, ale faktem jest, że to część historii, doświadczeń, które będę wspominał z sentymentem i nostalgią do końca (bo też okres dzieciństwa/wczesnej młodości zwyczajnie). To odwiedzanie Empiku po szkole, granie na standzie, oglądanie i branie w łapy pudełek, wzdychanie na myśl o posiadaniu, czytanie na miejscu gazet growych... Później inne markety i chodzenie po (obecnie pół-martwych lub nieistniejących już) stoiskach konsolowych w innych marketach. Dla mnie cała ta magia skończyła się jakoś na generacji X360/PS3 (pod koniec już zdychało), później zostały już tylko lepsze i gorsze gry, mniej lub bardzie użyteczne sprzęty.

I proszę mnie nie cytować, bo nie chce mi się wchodzić w kolejne jałowe dyskusje. To znaczy możecie sobie pisać między sobą, ale nie angażujcie mnie. Tak tylko sobie napisałem.

Opublikowano

Magia xD Juz sierpien, zaraz w sumie grudzien to stare konie beda pisali, ze cos oni nie czuja w tym roku magii swiat, moze przez to ze sniegu nie ma?

Opublikowano

Łysola nie słuchajcie gość jest fanem serii baldur gate

Opublikowano

Nostalgia piękna rzecz jeśli napędza hobby a nie dzisiejsze wybory. Dobrze, że wam mama fiata 126p nie kupiła bo byście dzisiaj jeździli fiatem 500.

Opublikowano
Godzinę temu, Figaro napisał(a):

ja im wierzę

EP0xPlFt-Doubt.jpg

Opublikowano
Godzinę temu, devilbot napisał(a):

Tak będzie też wyglądała półka z grami na PlayStation za rok:

RDT-20260815-1105239048684880156939661.p

Kurde Microsoft zapomniał chyba wydać oświadczenie jak Sonka.

Opublikowano

To jest właśnie największe zaskoczenie tej sytuacji, Xbox sprzedaje przecież wieeeeelokrotnie mniej gier na płytach niż Sony(kilkukrotnie mniejsza baza konsol + bardziej zaawanasowa cyfryzacja).

Mimo tego Xbox, który aktualnie szuka cięć gdzie tylko się da, jest w stanie jeszcze wspierać pudełka. A Sony które jest w lepszej sytuacji i wciąż sprzedaje prawie 70 milionów płyt rocznie, nagle ogłasza koniec ich produkcji w 2028 r. tłumacząc się zmianami preferencji graczy.

Opublikowano
3 godziny temu, Il Brutto napisał(a):

Magia xD Juz sierpien, zaraz w sumie grudzien to stare konie beda pisali, ze cos oni nie czuja w tym roku magii swiat, moze przez to ze sniegu nie ma?

jak dla ciebie słowo "magia" istnieje tylko dosłownie, to może pora przeskoczyć na coś więcej niż bajki o królewnie śnieżce i aladynie

Opublikowano

Dość zaskakujące że na domniemanym forum graczy tak mało osób rozumie że samo granie w grę to tylko część tego hobby