Skocz do zawartości

Noob kupuje telewizor bądź monitor pod PS5/XSX

Featured Replies

Opublikowano
32 minuty temu, easye napisał:

A z jakim LCD porównujesz? Ile ma stref wygaszania?  inna sprawa, ze porownujac obydwa telewizory przez inny pryzmat: jasnosci, HDRu, uplyniacza obrazu to jak nawet sredniej klasy LCD "porównamy do Oledów to XD".

Jak teraz widzisz, to za kolejne miesiace odpalisz jakakolwiek gre, z jednolitym tlem, plansza w tle i tez to bedziesz widzial, u mnie nawet podczas sportu, to widac, nie wiem aktor ma czerwony sweter i widze wypalony pasek z innego programu. dla mnie farsa przy telewizorach ktore podczass swojej premiery kosztowaly parenascie tys zl i nie jest to wylacznie problem pierwszych B6, bo jak zobaczysz testy wypalen 7 i 8 to jest dokladnie tak samo. 

Ale Przeciez to jest kwestia wyboru tv za 5k. Co innego jak kupujesz za 15. Wtedy już jest w czym wybierać i są faktycznie  cechy jak jasność które warto zobaczyć na żywo. 

Tak walnalem żebym kupił bez gadania b9 ale pewnie wziąłbym po pache ps4 czy coś i obadal na żywo. Na pewno nie patrzeć na ten materiał co leci w sklepie. 

W moim Sony 55" LCD też padła matryca na gwarancji więc wszystko może się zepsuć. Wiem też że z wypalaniem oled to nie mit. Z drugiej strony tv się nie kupuje na 10 lat jak kiedys. Pewnie za 2-3 lata będziemy gadać o 8k i co kupić. 

Buble panie teraz produkujo i tyle. 

• Odpowiedzi 19,8 tys.
  • Wyświetleń 1,7 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Wyobraźcie sobie że pracujecie w takim Media Markecie i przychodzi taki typ nazwijmy go dla przykładu BiBOlino (postać fikcyjna, zbieżność nazw kompletnie przypadkowa) po telewizor, wyciąga z torby pł

• Bartolinsky
    Bartolinsky

@gtfan jak te kropki po edycji postów są wołaniem o pomoc w alfabecie morsa, bo żonka zobaczyła co wypisujesz to tu masz ściągę byczku.       

• 5 złych decyzji w pakiecie. 

Opublikowano

Wątpię, patrząc jak ciężko o dostęp do materiałów 4k dzisiaj to te 8k to tak w 2026 widzę.

Opublikowano
11 godzin temu, _Red_ napisał:

Szajsunga wezme na 5-6 lat

wiara czyni cuda

potem wchodzisz na forum hdtv i nagle temat o samsungu ma 3x wiecej stron niz innych producentow bo temu nie dziala pilot, temu sie nie odpala aplikacja, temu sie wylacza telewizor sam, ten ma badpixel ale tylko jeden a temu nagle przestal sie wlaczac telewizor ale gwarancja minela miesiac temu

Opublikowano

Jak mi się wypali to chyba i tak wezmę ponownie Oleda na chwile obecna nie widzę godnego następcy oleda, niby są te Samsungi QLED ale martwi jakoś wykonania która ponoć jest kiepska, Sony tez bez rewelacji i jeszcze android jako system operacyjny xd 

Opublikowano

No właśnie QLED to jest obvious OLED killer

Opublikowano

Godzinę temu, kubson napisał:

Jak mi się wypali to chyba i tak wezmę ponownie Oleda

U mnie podobnie. Prawie 2 lata grania (zwykle z HDR'em) i nadal ani śladu na matrycy. Nawet jak pojawi się jakieś wypalenie to i tak następnym razem biorę OLED'a. Niestety jakość obrazu w LCD'kach można o kant dupy rozbić. 

Opublikowano

Izi ile masz przepracowanych godzin na tv? Masz opcję sprawdzenia w menu serwisowym?

U mnie na B7 jak ostatnio sprawdzałem było 750h, teraz podejrzewam, że jest ponad 1200 i wypaleń brak, jedynie banding.

Opublikowano
4 godziny temu, Fanek napisał:

Tja. Zastanawiałem się nad q90r, ale jak dowiedziałem się, że w trybie gra by utrzymać niski input lag, local dimming wchodzi w tryb bieda, to zrezygnowałem ;p.

Opublikowano
11 godzin temu, Bielik napisał:

Izi ile masz przepracowanych godzin na tv? Masz opcję sprawdzenia w menu serwisowym?

U mnie na B7 jak ostatnio sprawdzałem było 750h, teraz podejrzewam, że jest ponad 1200 i wypaleń brak, jedynie banding.

A jak się wchodzi w tryb serwisowy?

Opublikowano

Kiedyś trzeba było mieć specjalnego pilota albo irde w telefonie żeby to odpalić. Chyba że teraz jest jeszcze jakiś inny sposób.

Opublikowano

No i dalej tak jest, że trzeba mieć tego pilota. Ale może jest jeszcze inny sposób?

Opublikowano
1 godzinę temu, easye napisał:

A jak się wchodzi w tryb serwisowy?

Tutaj jest taki sposób https://hdtvpolska.com/forum/topic/42266-menu-serwisowe-seria-7/

Cytat

1. Odpalamy tę aplikację: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.remotefairy4
2. Przechodzimy o jeden ekran w prawo.
3. Wciskamy INSTART.
4. Wpisujemy hasło 0413 i gotowe!

Opublikowano
17 godzin temu, Fanek napisał:

No tak nie bardzo. Jak się zobaczy Oleda to sie nie da juz odzobaczyc. W niedalekiej przyszłości zmieniam tylko na tę technologie. Chyba ze jeszcze coś sie wysra lepszego za te dwa lata. 

Edytowane przez II KoBik II

Opublikowano

No ponoć microledy mają być uberkillerem telewizorów.

Opublikowano
8 minut temu, Faka napisał:

No ponoć microledy mają być uberkillerem telewizorów.

Tyle, że to technologia z zakresu "może kiedyś". Na chwilę obecną szacuje się, że do ogólnego obiegu wejdą ok. 2025.

Opublikowano

Czy można gdzieś znaleźć listę telewizorów, w których HDR jest powyżej 1000 nitów ? 

Czy nie ma takich tv oprócz Sony ZG9 ?

Opublikowano

Wg. rtings QLEDy jak Q90 są bardzo blisko by osiągnąć około 1000 nitów.

Edytowane przez MYSZa7

Opublikowano
6 godzin temu, funditto napisał:

Czy można gdzieś znaleźć listę telewizorów, w których HDR jest powyżej 1000 nitów ? 

Czy nie ma takich tv oprócz Sony ZG9 ?

Pytanie jest nieprecyzyjne, bo liczba nitów będzie zależeć między innymi od powierzchni wyświetlanej na ekranie i od czasu wyświetlania. Dla przykładu w Sony ZF9 to:

- średnia jasność efektu HDR 1130 nitów,

- maksymalna wartość na skrawku ekranu 1680 nitów.

Opublikowano

Może faktycznie nieprecyzyjne, ale chodziło mi o średnią jasność efektu HDR

Opublikowano

Pytanie do osób z oledami.
Korzystaliście z "profesjonalnej kalibracji" dla Waszego tv ?
Z tego co widzę cena takiej usługi jest wysoka, nie wiem czy i jaki ma to sens.
Rozważam zakup oleda.

Opublikowano

Nope. Profesjonalnie mam na to wy(pipi)ane :lapka: Poza tym często czytałem że update firmware potrafił uwalić taką kalibracje. LG sporo mieszało z FW i ustawieniami TV. Nie wiem jak inne firmy.

Opublikowano

Panowie, ciężki temat. Jakiś tv do 3,5 tys. chce się przerzucić się z JVC :bye::facepalm:

Opublikowano

A ile cali? Wydaje mi się że ten Sony 9005 jest spoko. Tylko nie wiem jaki rozmiar chcesz i czy styknie hajsu.