Opublikowano 4 października 20204 l 59 minut temu, Mantis napisał: Wcześnie dałem fotki z demówek OLEDów a w sumie to chyba tutaj najważniejsze by z samych gier dać fotki jak tv się sprawuje. LCD żadnej szmaty, żadnego mleka na ekranie Bardzo ładnie Ci trzyma tą czerń, fotki są jak najbardziej wykonane z zachowaniem odpowiedniej ekspozycji więc poza kontrastem dla oddania nieco większej głebi kolorów nie ma się kompletnie do czego przyczepić, trafiłeś bardzo dobrą sztukę, ciekawe czy wszystkie w tej serii dawały taką czerń, czy miałeś szczęscie którego nie trzeba mieć kupując oleda.(według recenzji one jednak tak miały) Zresztą nawet tutaj stwierdzili że czerń w tym Ks9500 jest najlepszą jaką widzieli. https://www.rtings.com/tv/reviews/samsung/ks9500 Edytowane 4 października 20204 l przez eX4cT_PL
Opublikowano 4 października 20204 l 12 minut temu, eX4cT_PL napisał: Bardzo ładnie Ci trzyma tą czerń, fotki są jak najbardziej wykonane z zachowaniem odpowiedniej ekspozycji więc poza kontrastem dla oddania nieco większej głebi kolorów nie ma się kompletnie do czego przyczepić, trafiłeś bardzo dobrą sztukę, ciekawe czy wszystkie w tej serii dawały taką czerń, czy miałeś szczęscie którego nie trzeba mieć kupując oleda.(według recenzji one jednak tak miały) Zresztą nawet tutaj stwierdzili że czerń w tym Ks9500 jest najlepszą jaką widzieli. https://www.rtings.com/tv/reviews/samsung/ks9500 Tylko, że Samsung sam wtedy troszkę namieszał i Ty dałeś link do recenzji modelu który w Europie miał oznaczenie KS9000. Mój model w Stanach to był KS9800, a u nas KS9800 to był model 88 cali. Mój więc miał jeszcze lepszą czerń
Opublikowano 5 października 20204 l @Mantis Grasz z takimi ustawieniami? Na tych screenach glownie z gow widac tylko czarna plame. Rozjasnij obraz to zobaczysz ze tam gdzie jest czern to jest w (pipi) detali. Zrob wtedy fote. W plazmach i oledach czern jest tam gdzie ma byc i szczegoly widac rowniez tam gdzie ty masz czern. 50% detali tracisz przez takie ustawienia tv. Juz wole mleko ale z detalami.
Opublikowano 5 października 20204 l 35 minut temu, Michał102 napisał: Obecnie jest produkowany jakiś LCD oferujący taką jakość obrazu? Jeśli chodzi o 4K, to chyba nie. Nie chce mi się porównywać cyferek, ale z tego co pamiętam, to KS9500 świeci jaśniej i ma więcej stref od 'topowych' Q90T i XH95. Druga sprawa jak te TV wyglądałyby postawione obok siebie. Wracając do tegorocznych modeli, to oba dyskwalifikują się same. Samsung ma tylko jedno HDMI 2.1 i brak Dolby Vision. Sony brak HDMI 2.1.
Opublikowano 5 października 20204 l 2 godziny temu, Paolo de Vesir napisał: Jest przecież seria Master od Sony. Jest, ale to już 8K w tym roku. Samsung też ma 8K i zapewne te TV będą świecić lepiej. 34 minuty temu, Donatello1991 napisał: Warto przerzucić się z B8 na CX? Jeśli z tym B8 jest wszystko OK, to moim zdaniem nie. Chyba, że nastawiasz się na gry w 4K 120 FPS.
Opublikowano 5 października 20204 l 42 minuty temu, Donatello1991 napisał: To jak panowie. Warto przerzucić się z B8 na CX? Nie widzę sensu. Poczekaj co w następnym roku wyprodukują. A co do serii ks samsunga ja takiej czerni nie miałem ale też było blisko przy ks9000. KS to była naprawdę udana seria samsunga. Niestety zdjęcia zdjęciami ale u mnie w niektórych filmach czy grach było albo za jasno w niektórych scenach hdr albo jak przyciemniłem aby obraz po oczach nie dawał nie widać było pewnych detali... Teraz ks9000 nadal będzie kilka lat działać u moich rodziców. Przy ich trybie oglądania ten tv starczy jeszcze na lata i są zachwyceni obrazem po przesiadce z jakiegoś lg lcd 2010 roku xD
Opublikowano 5 października 20204 l 44 minuty temu, Aleks napisał: Jest, ale to już 8K w tym roku. Samsung też ma 8K i zapewne te TV będą świecić lepiej. Jeśli z tym B8 jest wszystko OK, to moim zdaniem nie. Chyba, że nastawiasz się na gry w 4K 120 FPS. A czy z tym świeceniem to przypadkiem nie są ograniczenia energetyczne tj. te wszystkie normy zużycia energii i że to blokuje to żeby tv konsumenckie świeciły jaśniej niż np 2000 nit?
Opublikowano 5 października 20204 l Nie wiem, ale pamiętam, że na HDTV testowali TV Sony, który miał 4000 nitów i miał dużo cali. Energooszczędny na pewno nie był.
Opublikowano 5 października 20204 l Wyobrazam sobie w nocy oglądać film i nagle w scenie filmowej z reflektorem dostać taką spawarą po oczach xD Płacić gruby hajs za przyjemność równą gapieniu się w latarkę.
Opublikowano 5 października 20204 l Nawet TV z 500 nitami są w stanie Cię oślepić, jak leci Ci w takim Dolby Vision. Już nie raz po oczach dostawałem, co mi w głowie kołatało, ja piedolę.
Opublikowano 5 października 20204 l Duża ilość nitów jest obecnie potrzeba główne w jasnych, nasłonecznionych pomieszczeniach.
Opublikowano 5 października 20204 l No KS to były świetne modele, teraz już to tak kolorowo nie jest, po za tym trzeba pamiętać, że tylko najwyższe modele oferują zbliżoną czerń do OLEdów, ale dalej nie jest perfekcyjnie w pewnych warunkach i one nie dają rady, wrzuciłem kilka zdjęć TV WARS. PO ZA TYM zdjęcia dużo ukrywają i nigdy nie oddadzą rzeczywistego obrazu.
Opublikowano 5 października 20204 l Ostatnia seria fotek. Bo może już za mocno tym męczę. Ale dzisiaj już będzie 55 cali Sony XG95. Kupiony pod stare konsole, to i fotki będą ze starszych gier. Ale i zrobiłem test czerni. Może komuś kto się waha nad wyborem TV to się przyda. Jak widać już nie zawsze czerń daje radę, ale to i tak bardziej to widać na fotkach niż na żywo. Niemniej kolory w tym TV są rewelacyjne i nie ogarniam skąd u Was te LCDeki były takie zalane mlekiem. LCD potrafi mieć piękny obraz i jeśli ktoś nie chce się obawiać, że coś mu się wypali, to śmiało może kupować.
Opublikowano 5 października 20204 l @blantmanmasz może koxa żeby sprawdzić fressync i dolby vision? Jest jakoś mocno fajnie w porównaniu z ks?
Opublikowano 5 października 20204 l 22 minuty temu, mozi napisał: @blantmanmasz może koxa żeby sprawdzić fressync i dolby vision? Jest jakoś mocno fajnie w porównaniu z ks? Hehe nie mam konsoli. Sprzedałem koksa i prosiaka tylko switch a na nim gówno zobaczysz. Czekam na 10 listopada. Z grami nie pomogę. Za to w filmach i serialach z dolby vision to jak nowa jakość. Szczerze między tym a ks jest większa różnica niż między moja stara Sony Bravia full hd a ks jak wtedy wymieniałem. I tu nie chodzi o 4k bo tu oba to miały ale kolory i hdr. Nie spodziewałem się że telefon który w teorii świeci gorzej w hdr niż ks9000 da taka różnice. Jak widać nie jasność jest najważniejsza w hdr a czerń i kontrast. A nawet nie hdr materiały robią. Mam taki film z wypożyczalni internetowej nie do końca legalnej Ran. Film Kurosawy z lat 80 tych w wersji 4k blu Ray. Obejrzałem go przed ghost of na Samsungu. Obejrzałem go teraz ponownie (niektóre sceny). Film ma soczyste kolory i o kurwa ja pierdole jak te soczyste kolory wyglądają na oledzie. Teraz w piątek na Apple tv wyszedł serial o małych zwierzętach no i to jest po prostu bajka. Mogę podawać takich przykładów więcej. A co do gier to wypowiem się po 10 listopada yakuza i AC valhalla na start potem cyberpunk
Opublikowano 5 października 20204 l 6 minut temu, blantman napisał: Hehe nie mam konsoli. Sprzedałem koksa i prosiaka tylko switch a na nim (pipi) zobaczysz. Czekam na 10 listopada. Z grami nie pomogę. Za to w filmach i serialach z dolby vision to jak nowa jakość. Szczerze między tym a ks jest większa różnica niż między moja stara Sony Bravia full hd a ks jak wtedy wymieniałem. I tu nie chodzi o 4k bo tu oba to miały ale kolory i hdr. Nie spodziewałem się że telefon który w teorii świeci gorzej w hdr niż ks9000 da taka różnice. Jak widać nie jasność jest najważniejsza w hdr a czerń i kontrast. A nawet nie hdr materiały robią. Mam taki film z wypożyczalni internetowej nie do końca legalnej Ran. Film Kurosawy z lat 80 tych w wersji 4k blu Ray. Obejrzałem go przed ghost of na Samsungu. Obejrzałem go teraz ponownie (niektóre sceny). Film ma soczyste kolory i o (pipi)a ja (pipi)e jak te soczyste kolory wyglądają na oledzie. Teraz w piątek na Apple tv wyszedł serial o małych zwierzętach no i to jest po prostu bajka. Mogę podawać takich przykładów więcej. A co do gier to wypowiem się po 10 listopada yakuza i AC valhalla na start potem cyberpunk Spoko ja mam już oleda od 3 lat więc zastanawiam się czy upgrade poza wieksza przekatna ma sens. Co do obrazu - każdy jeden znajomy/rodzina zwraca uwagę na obraz. Nawet osoby które o tv wiedzą tyle że wyświetla.
Opublikowano 5 października 20204 l Ja się rozglądam za nowym monitorem i piecze mnie brak dobrych monitorów oled do 5000 zł. Chciałem oszukać system i kupić mały TV oled ale najmniejszy sensowny jaki znalazłem to 48 cali
Opublikowano 5 października 20204 l Nie wiem ja się już chyba do 'taboretu' nie wrócę. Przyzywczajenie z konsol robi swoje i dla mnie granie to Kanapa i pad w łapie. Nie umiem nawet na myszce i klawoe grać chociaż kiedyś się q3 łupało.
Opublikowano 5 października 20204 l Może też mi się odmieni ale od przesiadki z poprzedniego roku wybieram zawsze monitorek 32 cale nawet jak gram na padzie. Na kanapie albo w łóżku gram już tylko na mobilnych platformach.
Opublikowano 5 października 20204 l Może nie do końca na temat, ale kupujecie takie wypasione TV i jak sobie radzicie np z 4 portami hdmi? Mi się robi problemik od 10 listopada. XSX, prosiak (z czasem pewno PS5), dekoder NC+, Switch, a chcę jeszcze kupić Soundbar, który wejdzie do 4 portu Hdmi. Wychodzi mi na to, że switcha będę musiał rotować z prosiakiem. Możecie coś mi zaproponować (jakieś rozdzielniki, może coś wpiąć w Soundbar np dekoder?), ewentualnie jakie nowe TV mają więcej niż 4 wejścia hdmi? Edytowane 5 października 20204 l przez balon
Opublikowano 5 października 20204 l A może by tak coś do 2k?Najlepiej z extra czernią 100hz i hdr 1000.Wysłane z mojego MI 8 SE przy użyciu Tapatalka
Opublikowano 5 października 20204 l 28 minut temu, balon napisał: Może nie do końca na temat, ale kupujecie takie wypasione TV i jak sobie radzicie np z 4 portami hdmi? Mi się robi problemik od 10 listopada. XSX, prosiak (z czasem pewno PS5), dekoder NC+, Switch, a chcę jeszcze kupić Soundbar, który wejdzie do 4 portu Hdmi. Wychodzi mi na to, że switcha będę musiał rotować z prosiakiem. Możecie coś mi zaproponować (jakieś rozdzielniki, może coś wpiąć w Soundbar np dekoder?), ewentualnie jakie nowe TV mają więcej niż 4 wejścia hdmi? Soundbar ma dodatkowe porty i do niego mam podpiete dodatkowe sprzęty. Czyli hdmi w TV mam wpiete ps4, xox, shield, soundbar. Do hdmi w SB mam wpietego pc i switcha. Jedeny problem jaki jest to taki że jak Gram na słuchawkach to muszę przełączyć switchem port optyczny bo hdmi z SB nie przekazuje na słuchawki dźwięku na port optical wpięty do TV. Jak wjedzie upgrade sprzętu na święta to ps4 zastąpi ps5 a koxa xsx. 2 minuty temu, mozi napisał: Edytowane 5 października 20204 l przez mozi