Opublikowano 3 godziny temu3 godz. Subskrypcja ma sens pod warunkiem, że są to gry ekskluzywne, wtedy wiem że płacę po to aby ktoś inny nie mógł grać.
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. 3 minuty temu, ASX napisał(a):Potrzebujesz określonego pudełku za tysiące złoty, aby zagrać w Mario czy Astrobota, pod tym względem są unikalne, bo nigdzie indziej nie ma takiego modelu biznesowego.Potrzebujesz określonego pudełka za tysiące złotych, żeby odpalić Final Cut Pro.
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. 18 minut temu, czarek250885 napisał(a):A poszedłbym o krok dalej, głębsza współpraca obu firm w stworzeniu najlepszego sprzętu na rynku. To by była idealna sytuacja.Idealna dla kogo? Jeden sprzęt, jeden sklep cyfrowy, kompletny monopol dwóch współpracujących ze sobą firm a co za tym idzie ustalanie wszystkich cen bez patrzenia na nieistniejącą konkurencję. Konsolidacje nic dobrego nie wnoszą i jedyne czego można być pewnym to kolejnych zwolnień i coraz bezpieczniejszych projektów. Niech MS próbuje walczyć exami i liczę na wysokie oceny i dobrą sprzedaż Gearsów to może też Sony będzie chciało zrobić lub sponsorować gierkę w podobnym stylu. Szkoda że FH6 wyjdzie na PS5 bo w innym wypadku Sony musiało by zainwestować w jakieś wyścigi wiedząc że jest możliwość sprzedaży tych 5+mln egzemplarzy.
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. Autor Teraz, ProstyHeker napisał(a):Potrzebujesz określonego pudełka za tysiące złotych, żeby odpalić Final Cut Pro.No tak racja jeszcze Apple, które też ma swoją złotą klatkę dla klientów swoich sprzętów. W każdym razie to raczej wyjątki niż reguła, software'owa ekskluzywność jest powszechna w branży, ale hardware'owa to tylko kilka przykładów.
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. 4 minuty temu, łom napisał(a):Idealna dla kogo? Jeden sprzęt, jeden sklep cyfrowy, kompletny monopol dwóch współpracujących ze sobą firm a co za tym idzie ustalanie wszystkich cen bez patrzenia na nieistniejącą konkurencję. Konsolidacje nic dobrego nie wnoszą i jedyne czego można być pewnym to kolejnych zwolnień i coraz bezpieczniejszych projektów. Niech MS próbuje walczyć exami i liczę na wysokie oceny i dobrą sprzedaż Gearsów to może też Sony będzie chciało zrobić lub sponsorować gierkę w podobnym stylu. Szkoda że FH6 wyjdzie na PS5 bo w innym wypadku Sony musiało by zainwestować w jakieś wyścigi wiedząc że jest możliwość sprzedaży tych 5+mln egzemplarzy.Pozostaje jeszcze PC i Nintendo. Ok firmy znów będą inwestować i walczyć na gry ekskluzywne, ale tu my nie wygrywamy. Bo jeśli na drugim sprzęcie pojawi się coś w co bym zagrał, zmuszony jestem kupić ten sprzęt, a nie o to tu chodzi. Ja chcę dać zarobić tym firmą, jesli zrobią jaką fajną grę, ja chcę mieć możliwość jej zakupu bez wymuszonej zmiany sprzętu. Tylko tyle.
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. 12 minut temu, devilbot napisał(a):No i jak pokazał gamepass subskrypcja do gier to słaby pomysł.Może funkcjonować bez gier Day One First Party, jako dodatek i też byłoby ok.Konsole pewnie do końca będą próbowały walczyć exami. Ale taka opcja że teraz Gearsy są tylko na Xboxie, ale za rok MS dogaduje się że wyda na Sony wzamian np za Wolverina. I w drugą stronę tak samo, coś wam załatwiliśmy ale czyms się musimy podzielić, wtedy może ta fanbojka by tak nie wyła strasznie
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. 1 minutę temu, czarek250885 napisał(a):Bo jeśli na drugim sprzęcie pojawi się coś w co bym zagrał, zmuszony jestem kupić ten sprzęt, a nie o to tu chodziWłaśnie o to chodzi żebyś kupił ich sprzęt. Zawsze o to chodziło.Tak wygląda konsolowa branża od zawsze. Phil chciał to zmienić i zaorał prawie całkiem konsole
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. Kupuję ich grę, dostają z tego siano, wszyscy zadowoleni.Na konsoli nie zarabiają. A na grach jak najbardziej. Edytowane 3 godziny temu3 godz. przez czarek250885
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. 2 minuty temu, czarek250885 napisał(a):Kupuję ich grę, dostają z tego siano, wszyscy zadowoleni.Na konsoli nie zarabiają. A na grach jak najbardziej.Wreszcie zrozumiałeś!
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. Zarabiają na swojej konsoli 30% na tysiącach innych gier. Takie podstawy muszę tłumaczyć jak na jakimś ppe
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. Ja ciebie doskonale rozumiem, ale nie lepiej te 30% zapłacić i sprzedać grę na x sprzętów? Zamykać się na jakąś grupkę? Gdy można sprzedać tego znacznie więcej? Nawet taka Forza, nie powiesz mi, że walić te 5 miliony graczy, którzy to kupili na psx, bo lepiej będzie naszym. Głupota. Edytowane 3 godziny temu3 godz. przez czarek250885
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. Teraz, czarek250885 napisał(a):Ja ciebie doskonalerozumiem, ale nie lepiej te 30% zapłacić i sprzedać grę na x sprzętów? Zamykać się na jakąś grupkę? Gdy można sprzedać tego znacznie więcej? Nawet taka Forza, nie powiesz mi, że walić te 5 miliony graczy, którzy to kupili na psx, bo lepiej będzie naszym. Głupota.No jak widać nie bardzo.Ostatecznie Xbox obecnie za każde WYDANE 100 złotych zarabia 3 złote, to gorzej jak w branży handlu detalicznego.
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. 1 minutę temu, KrYcHu_89 napisał(a):Ostatecznie Xbox obecnie za każde WYDANE 100 złotych zarabia 3 złote, to gorzej jak w branży handlu detalicznego.Jestem budowlańcem, słabo się uczyłem ale coś z matematyką mi tu nie gra
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. Teraz, devilbot napisał(a):Jestem budowlańcem, słabo się uczyłem ale coś z matematyką mi tu nie graChodzi o to, że obecnie zarabiają nie 30%+ jak mogliby, a 3%, było 2 dni temu w artykule 100 dni do końca Xboxa, to jest all time low.
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. 2 minuty temu, czarek250885 napisał(a):Pozostaje jeszcze PC i Nintendo. Ok firmy znów będą inwestować i walczyć na gry ekskluzywne, ale tu my nie wygrywamy. Bo jeśli na drugim sprzęcie pojawi się coś w co bym zagrał, zmuszony jestem kupić ten sprzęt, a nie o to tu chodzi. Ja chcę dać zarobić tym firmą, jesli zrobią jaką fajną grę, ja chcę mieć możliwość jej zakupu bez wymuszonej zmiany sprzętu. Tylko tyle.Ale w dłuższej perspektywie czasu stracisz na tym podwójnie. Nintendo nie ma konsoli typowo stacjonarnej, PC jest w tym momencie w beznadziejnej sytuacji a nawet jeśli się ustabilizuje to ceny raczej nie wrócą do normalnych (czyli takich jak przed kryptowalutami). Hipotetycznie Sony i MS wydają wspólnie konsolę za powiedzmy 900$ i sprzedają nowe gry AAA za 100$, nie masz porównania czy to drogo czy tanio, bo jedyny inny sprzęt do wyboru to PC który z reguły jest droższy jeśli chcesz uzyskać podobną wydajność (i nie każdy chce PC). Tak samo z grami, MS/Sony wpakuje w produkcje 500+mln ustali cenę gry na 100$ i powie no sorry albo tyle zapłacisz albo poczekaj sobie kolejne 10 lat na Rockstara bo mało kto ma takie zasoby. Po cenach Nintendo i Sony widać że brak konkurencji = podwyższanie cen bo jakie jest wytłumaczenie tego że kiedyś starsze gry od Sony schodziły z ceny do 10$ a teraz jest to 30.
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. Xbox wydawał na studia, wydawał przez lata za opłacanie gier devom do gamepassa i ostatnie 2-3 lata chcieli już zarabiać, ale nie mają na czym, bo wszystko jest za półdarmo, albo z 30% taxem dla Gabena lub PSN xD.
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. Mogliby ze sobą zacząć współpracować przy 10 generacji i np. Sony może zrobić napęd do ich nowej stacji roboczej. Później Xbox ich zdradzi i pójdzie do Asusa, a szarak zostanie zrebootowany i nastąpi światłość wiekuista.
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. 1 minutę temu, SlimShady napisał(a):Mogliby ze sobą zacząć współpracować przy 10 generacji i np. Sony może zrobić napęd do ich nowej stacji roboczej. Później Xbox ich zdradzi i pójdzie do Asusa, a szarak zostanie zrebootowany i nastąpi światłość wiekuista.Pijesz do sytuacji z Nintendo.Ps. Gdzieś widziałem że ktoś miał ten sprzęt, pewnie teraz jest wart majątek. Edytowane 3 godziny temu3 godz. przez czarek250885
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. 6 minut temu, SlimShady napisał(a):Mogliby ze sobą zacząć współpracować przy 10 generacji i np. Sony może zrobić napęd do ich nowej stacji roboczej. Później Xbox ich zdradzi i pójdzie do Asusa, a szarak zostanie zrebootowany i nastąpi światłość wiekuista.To już Sezon 10 zaraz, ale to minęło
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. Zaryzykuję tezę, że Forza 5 mimo 30% w sklepie Sony i Steam pozwoliła zarobić lepiej MS, niż w swoim własnym. Tym bardziej, że każda ich gra jest z automatu wrzucona do usługi, a jednak na innych sprzętach była pełna cena. I myślę, że tak powinno być, muszę płacić pełną cenę za możliwość grania tam gdzie chcę. A za to użytkownicy xboxa mają to w usłudze. Sytuacja win win.
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. Autor To na czym by wtedy zarabiali?Pewnie nie wszyscy wiedzą ale np. gry w sklepie Xboxa na PC mają 12% marżę zamiast standardowej w branży 30%, mimo to kosztują tyle samo. Bo wydawcy wolą zachować większy procent przy sprzedaży dla siebie niż obniżać ceny.
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. Największym błędem to było wydawanie wszystkiego w gamie passie w dniu premiery nawet, produkcja gier kosztuje ile kosztuje a dodajmy do tego jeszcze pełno Januszy, którzy za darmo praktycznie sobie to nabywali no to jak tam miało nie być strat. Od wielu lat już to funkcjonuje to w końcu przyniosło takie efekty a nie inne.
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. 3 minuty temu, Qbon napisał(a):Największym błędem to było wydawanie wszystkiego w gamie passie w dniu premiery nawet, produkcja gier kosztuje ile kosztuje a dodajmy do tego jeszcze pełno Januszy, którzy za darmo praktycznie sobie to nabywali no to jak tam miało nie być strat. Od wielu lat już to funkcjonuje to w końcu przyniosło takie efekty a nie inne.Si, Gamepass do dzisiaj jest "piracony" na masową skalę, a przez kilka lat był dosłownie za 4 złote.