Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

GOTY 2021 - kto ma rację?

Featured Replies

Opublikowano
  • Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem.

Forumki, jak co roku niech tradycji stanie się zadość i pozwólmy gremium wybrać najpopularniejszą najlepszą grę zeszłego roku.

W TYM ROKU NIE MA ANKIETY

Boli? Zażalenia proszę na PW, ale jeśli naprawdę Wam zależy to poświęcicie te kilkadziesiąt sekund aby postawić na swoim. trzymajmy się tego:

ZASADY

• Głosy składamy do 25 stycznia 2022 do 21:00 CET.
  • NIE KOMENTUJEMY WYBORÓW INNYCH.
  • Tylko nowe gry które zostały wydane w 2021, bez kilkuletnich portów, remasterów, edycji specjalnych i next-gen patchy.

O B O W I Ą Z K O W O

• GOTY - JEDEN tytuł, nie mniej nie więcej

F A K U L T A T Y W N I E

• Runner up - dwa tytuły, poza GOTY, które siadły Wam najbardziej. 
  • Rozczarowanko roku 2021 - chyba że Psychonauts 2 bo wtedy nayebion w Białymstoku!
  • Najbardziej wyczekiwany tytuł 2022 - jeden
  • Średniak roku - co chwyciło Was za serce pomimo średniackich ocen?

Głosy zostaną zliczone w formie excela online dostępnego dla jednego z seniorów aby nie było podejrzeń o przekręt.  

WYNIKI ZOSTANĄ UPUBLICZNIONE 31 stycznia 2022. 

• Odpowiedzi 158
  • Wyświetleń 30,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Paolo de Vesir
    Paolo de Vesir

Dobry wieczór forumku. The time has come - długo wyczekiwane wyniki głosowania na GOTY 2021.      Na początek chciałbym podziękować wszystkim którzy zostawili swoje głosy w tym te

• Serwisy growe są w 3 biomie i walczą z dronami

• No i stało się. Zanim Wezyr wrzuci oficjalne podsumowanie to pozwolę sobie przedstawić zdecydowanego zwycięzcę.     Udział wzięło 80 użytkowników (+kilku co nie podało GOTY to ich

Opublikowano
9 minut temu, Paolo de Vesir napisał:

Najbardziej wyczekiwany tytuł 2021 - jeden

Chyba 22 

10 minut temu, Paolo de Vesir napisał:

Średniak roku.

Proszę rozwinąć

Opublikowano
  • Autor
6 minut temu, balon napisał:

Proszę rozwinąć

17 minut temu, Paolo de Vesir napisał:

Średniak roku - co chwyciło Was za serce pomimo średniackich ocen? Tzn. czarny koń Z W A L O N Y

dzięki mordko, poprawione szczegóły <3

Opublikowano

Dobra to jedziem, bez zbędnego smęcenia.  Pierwsze koty za płoty (goty) he he.

Goty:

Kena Bridge of Spirits

Runner up:

Psychonauts 2,

Ratchet and Clank Rift Apart 

Rozczarowanko:

Next gen Cyberpunk (ofc jego brak)

Najbardziej czekam: 

God of War Ragnarok

Średniak:

Medium (średnia 71% a za kilka elementów gierka weszła do growego serca jak mocne 9/10)

Opublikowano
  • Autor

GOTY: Psychonauts 2 - trudny w odbiorze tytuł. Nie z powodu poziomu wyzwania, ale tego, że pod cukierkową, stylizowaną grafiką powiada o wewnętrznych trudach i walkach jakie toczymy - jak radzimy sobie z żałobą, błędami i wspomnieniami które spędzają sen z powiek i napełniają nas wstydem. Okraszone jest to wszystko najlepszym level designem z jakim spotkałem się w życiu. Inwencja twórcza Schafera i ekipy sprawia, że Psychonauts 2 to nie tylko uczta dla oczu, ale i szalona jazda bez trzymanki i mój murowany faworyt na Grę Roku 2021.

RUNNER UP:

Ratchet and Clank: Rift Apart - zachowawczy sequel, tak, ale wciąż wyśmienita gra w której wbiłem calaczka. Lekka, odstresowująca przygoda która sprawiła, że poczułem się znów jak małolat gdy po raz pierwszy odpalał nową konsolę.

Returnal - nawet nie wiem jak do końca opisać Returnal. Mógłbym rozłożyć go na czynniki pierwsze, ale nie oddałoby to całej istoty tego tytułu który jest czymś więcej niż roguelitem osadzonym w mocno inspirowanym beksińskim świecie. Fenomenalnie wciągająca pętla gameplayowa polegająca na zarządzaniem zasobami i ryzykiem sprawia, że aż chce się ten obcy łąd eksplorować, nawet jeśli atmosfera tytułu niejednokrotnie jeży mi włos na głowie. Zgon po zgonie idziemy dalej i stajemy się coraz pewniejsi swych poczynań, aby w końcu przerwać ten koszmarny cykl... ale to już się sami dowiecie. :)

ROZCZAROWANIE:

Halo Infinite (Multiplayer) - pod względem zawartości dwa kroki wstecz względem Halo 5. Nie zapowiada się abym miał na razie spełnić z tą grą więcej czasu.

NAJBARDZIEJ CZEKAM: 

Nowy dodatek do World of Warcraft - który po fatalnym pod wieloma względami Shadowlans będzie albo gwoździem do trumny tej gry albo przynajmniej doprowadzi ją do porządku dla tej garstki graczy która jeszcze w Blizzardzie pokłada jakieś nadzieję.

ŚREDNIAK ROKU:

Żadna z wydanych w tym roku gier nie okazała się być średniakiem. Czyli w sumie to w pytkę? 

Opublikowano

GOTY: Metroid Dread

Runner Up:

Marvel's Guardians of The Galaxy

Forza Horizon 5

Rozczarowanie:

Ilość gier pokazujących moc next-genów

Najbardziej czekam:

The Legend of Zelda: Breath of The Wild sequel

Średniak roku:

Pokemon Brilliant Diamond/Shining Pearl

Edytowane przez funditto

Opublikowano

GOTY:

Tormented Souls

Rozczarowanko roku 2021:

Resident Evil: Village

Najbardziej wyczekiwany: 

Dying light 2

Średniak roku:

The Medium

Opublikowano

Goty: Halo Infinite

Runner-up, czyli top3: Forza horizon 5, Hitman 3

Rozczarowanie: battlepass w Halo

Średniak: Warhammer 40k Battlesector

Najbardziej czekam: Starfield. Todd szepcz mi kłamstwa.

Opublikowano

GOTY - Psychonauts 2

Najbardziej wyczekiwany tytuł - Hollow Knight Silksong

Największe rozczarowanie - Bayonetta 3 (oczywiście nie grałem i wszystko się może zmienić, jak gra w końcu wyjdzie i w nią zagram, bo równie dobrze może być sztos i za rok, albo 5 lat, będzie to moja gra roku, ale na ten moment jestem mocno sceptycznie nastawiony)

Opublikowano

GOTY:
Returnal

Runner up:
Brak takiego z 2021

Rozczarowanie:
Cyberpunk

Najbardziej wyczekiwany tytuł 2022:
FF 16 - wciąż wierzę, że to wyjdzie w 22

Średniak roku:
Nie mam czasu na średniaki

Opublikowano

Goty - Halo infinite

Runner up - psychonauts 2, forza horizon 5

Niesamowite, że w top 3 tylko gry od Microsoftu.

Rozczarowanie - Battlefield 2042

Średniak - brak

Czekam - Homeworld 3

Opublikowano

Goty - Returnal

Runner up - Psychonauts 2, It Takes Two

Rozczarowanie - Battlefield 2042

Średniak - Forza Horizon 5

Czekam - GoW Ragnarok

Opublikowano

Goty 2021

It takes two

• Runner up - guardians of the galaxy 
  • Rozczarowanko roku 2021 - brak 
  • Najbardziej wyczekiwany tytuł 2022 - gt7
  • Średniak roku - brak, ogrywalem fajne gierki z poprzednich lat

Edytowane przez oFi

Opublikowano

GOTY - Halo Infinite (byłby Hades ale to tylko port konsolowy w tym roku a nie gra "nowa")

Runner up - Forza Horizon 5 & Psychonauts 2
Rozczarowanko roku 2021 - Back4Blood
Najbardziej wyczekiwany tytuł 2022 - Elden Ring
Średniak roku - Twelve minutes 

Opublikowano

GOTY - It takes two

Runner up - 2021? Brak
Rozczarowanko roku 2021 - Biomutant
Najbardziej wyczekiwany tytuł 2022 - Elex 2
Średniak roku - Far cry 6.

Opublikowano

GOTY - Resident Evil Village

Najbardziej wyczekiwany tytuł 2022 - God of War Ragnarok

Opublikowano

Goty - Halo Infinite, za cudowny i mega miodny gameplay, bardzo dobrą oprawę AV i ciekawie zrobiony świat gry + multi sztos

Runner up:

Psychonauts 2 - zrobiłem wszystko co możliwe w tej grze, kopalnia fantastycznych pomysłów i światów, fabuła która ma swoje drugie dno.

Resident Evil Village - pomarudziłem w temacie gry a grę przeszedłem 2x pod rząd i w planach trzecie podejście na najwyższym poziomie, Capcom potrafi w replayability i nietuzinkowe postacie.

Rozczarowanie - kondycja wielkich multiplatformowych serii jak BF, COD, FC, PES, itd.

Zaskoczenia - dodam od siebie, to że MS uratował ten rok

Średniak - Medium, gęsty klimat, sporo smaczków dla Polaków, świetna muzyka.

Czekam - Starfield, liczę mocno na wielki SciF RPG w dojrzalszym klimacie gdzie zwiedzimy trochę planet, oby pierwsze Mass Effecty doczekały się konkurencji.

Opublikowano

GOTY: Halo Infinite

Runner up: Metroid Dread, Forza Horizon 5

Rozczarowanko: mało next genowych gier

Najbardziej wyczekiwany tytuł 2022: Breath of the Wild 2

Średniak roku: Twelve Minutes

Opublikowano

GOTY: Psychonauts 2

Runner up: Tormented Souls, Kena: Bridge of Spirits

Rozczarowanko: keep your expectations low, boy, a nawet mimo tego trylogia GTA nie dowiozła

Najbardziej wyczekiwany tytuł 2022: Bomb Rush Cyberfunk

Średniak roku: The Ascent

Opublikowano

GOTY - RETURNAL

Runner up - KENA, TORMENTED SOULS 

Rozczarowanie - w sumie to na upartego mogę tu wpisać Hell Let Loose za stan techniczny w jakim to trafiło na konsole. 

Najbardziej wyczekiwany tytuł 2022 - Elden Ring xD 

Średniak roku - a niech będzie to Medium, chociaż jak dla mnie nie taki średniak, bawiłem się bardzo dobrze. 

Opublikowano

G O T Y  - nie jest to gra idealna, ale najlepszą grą w którą grałem w ubiegłym roku to HALO INFINITE, czyli gra która mimo pewnych wad na nowo odkryła magię Halo i w którą aż chcę się grać.

Runner up:

Kena: Bridge of Spirits - przed premierą wszystko wskazywało na średniaka, a za grę odpowiadało anonimowe studio zajmujące się wcześniej tylko krótkometrażowymi animacjami i reklamami, więc pozytywnie się zaskoczyłem gdy gra okazała się naprawdę bardzo dobra.

SABLE - być może tytuł ten znalazł się na tej liście trochę na wyrost, bo gra borykała się z problemami technicznymi, ale chciałem docenić tę gięrkę bo to najbardziej oryginalny tytuł w jaki grałem w tym roku. Bardzo prosta, pięknie wyglądająca i stosunkowo krótka opowieść o poszukiwaniu swojego miejsca.

Rozczarowanko roku 2021: tak jak @Daddy piszę, czyli ogólna kondycja branży. Pod względem jakości wydawanych ten rok, był jednym z najgorszych. Wielkie marki jak Far Cry, Call of Duty, zaliczyły swoje najgorsze odsłony od lat, a inne spektakularnie wyjebały się na ryj (Battlefield). Do tego optymizmem nie napawają informacje o forsowaniu NFT i coraz lepiej przyjmujący się wśród wydawców "nowy standard cenowy" czyli płać za niedorobioną gierkę trzy i pół bomby.

Najbardziej wyczekiwany tytuł 2022: Starfield - bo mam nadzieje że nowa gra Todda Howarda będzie zdolna wzbudzić u mnie podobne emocje jak te przy pierwszym uruchomieniu Mass Effecta. Liczę jednak że kosmiczna przygoda Bethesdy zaoferuję większą wolność i większą skalę.

Średniak roku: moim zdaniem ta kategoria jest bez sensu, bo gra średnia z zasady nie zasługuje na wyróżnienie bo nie jest ani w niczym najlepsza ani najgorsza. Ale może niech już będzie ten Medium bo w sumie tytuł gry śmiesznie odpowiada kategorii.

Opublikowano
  • Autor

O tym sredniaku to bardziej w kategorii zaskoczenia. Na zasadzie, recenzje piosczyły, a wyszło naprawdę miło. To też szansa na wyróżnienie tytułu który ma potencjał, ale w zalewie gier mógłby zwyczajnie przepaść. :lapka:

Opublikowano

Goty - SMT V. Dawno nie grałem w tak wciągającego jrpga z przemyślanym systemem i praktycznie bez grind'u. 

Runner up - R-Type Final 2, Super Monkey Ball Banana Mania.

Rozczarowanie - Residen Evil Village bo był tylko poprawnym rzemiosłem i nie zerwał mi kasku i Halo Infinite mimo dobrego rdzenia multi nieskończone a singiel połatany i wydłużony.

Najbardziej wyczekiwany tytuł 2022 - LEGO Star Wars Skywalker Saga - największy projekt w historii gier z LEGO. 500 postaci i przygody z 9 filmów. Każda planeta inny open world. Mam nadzieję, że długi developing nie oznacza, że gra wyjdzie nieskończona i połatana.

Średniak roku - co? 

Edytowane przez devilbot