Jump to content

PSX Extreme 308

Featured Replies

Posted
  • Popular Post

001okl_PSX308_b.thumb.jpg.9a7a7ed1190aa28befd010e87f7e924c.jpg

Kwietniowy numer dostępny - 19 kwietnia (środa)

Prenumerata - wysyłka - 17 kwietnia (poniedziałek)

Cena magazynu -  19,99 zł. (116 stron)

Prenumeratorzy otrzymają drugą wersję okładki:

001okl_PSX308.thumb.jpg.a8d092cf1be1d00097c042d908a62215.jpg

E3 odwołane. Ta wiadomość bardzo zasmuciła naszą redakcję, z drugiej jednak strony – dawno nie mieliśmy tylu zagranicznych wyjazdów na pokazy. Odwiedzając USA, Niemcy i Francję mogliśmy ograć przedpremierowo takie gry jak Tekken 8, Star Wars Jedi: Survivor czy The Lord of the Rings: Gollum. A w kolejnym miesiącu szykują się nie mniej atrakcyjne wyjazdy. Tym samym sekcja playtestów – dopakowana jeszcze ze wrażeniami z Diablo IV i Street Fighter 6 – wygląda w tym numerze naprawdę zacnie. 

Patronite PSX Extreme

To samo można zresztą powiedzieć o recenzjach, co pokazuje, że sezon na granie jest w pełnym rozkwicie. No bo powiedzcie kiedy ostatnio mogliśmy zrecenzować dla Was blisko 50 nowych gier, w tym tak duże tytuły jak remake Resident Evil 4, Dead Island 2, Minecraft Legends czy Sherlock Holmes: The Awakened? Nie zabrakło nawet znanej marki, której HIV wystawił soczyste 1/10, ale nie zdradzę póki co której! Temat numeru jest tym razem tylko jeden, ale podejmujemy oryginalną próbę pokazania jaką rolę pełnią w grach dzieci i jakie związane są z tym mechaniki. Wiedzieliście choćby, w której grze po raz pierwszy odbieraliśmy ciążę? Jak się okazuję - cyfrowe dzieci i wirtualne rodzicielstwo ma znacznie więcej twarzy niż „press X to Jason”. 

W publicystyce zrobiło się więc ciasno, ale udało nam się zmieścić sporo ciekawych treści. Tłumaczymy skąd wzięły się takie kategorie jak indie, III, AA, AAA, AAA+, AAAA i co w ogóle znaczy ten ciąg liter. Odwiedzamy zatopione w wodzie Rapture z BioShocka odkrywając jego mroczne sekrety i próbując zrozumieć jak upadła i działała ta obiektywistyczna utopia. Przyglądamy się ponadto z uśmiechem temu jak wygląda w popularnych grach życie… przeciętnego NPC-a, wszak z jego perspektywy to zupełnie inna optyka. Snujemy też opowieść o twórczości Edgara Alana Poe, który zdefiniował gatunek horrorów na wiele lat i do dziś jest źródłem wielu inspiracji. Choć umarł młodo i tragicznie.

W retro zaglądamy za kulisy powstania serii F.E.A.R. zrodzonej na kanwie japońskiego strachu przed długowłosą Sadako, co połączono z dynamiczną strzelaniną i jedną z najlepszych sztucznych inteligencji ówczesnych czasów. Norby z kolei wspomina jak wyglądały targi gier w czasach swojej świetności porównując je do demoscenowych imprez, które w przeciwieństwie do odwołanego E3, przeżywają w ostatnich latach prawdziwy renesans. 

Miłej lektury i łapcie za pady, bo szykują się 2-3 miesiące wysypu hitów. Sezon ogórkowy oficjalnie odwołany. 

14-15_PSX308.thumb.jpg.9146acf813e6bb8673c7e4d172887aeb.jpg

22-23_PSX308.thumb.jpg.ef536f2e688a69ca998e5fcfa548fc15.jpg

072-073_PSX308.thumb.jpg.1930088f15329b5708fd2cea84c1b096.jpg

080-081_PSX308.thumb.jpg.44c8b080f700a5289ed8df5a3280b393.jpg

086-087_PSX308.thumb.jpg.19279a93c45fe7b578a66fd52a240285.jpg

094-095_PSX308.thumb.jpg.ad617b863560fe53fb92a81e2b25a721.jpg

PROSIMY NIE PODAWAĆ OCEN GIER ZRECENZOWANYCH W TYM NUMERZE!

TEMATY NUMERU

Zróbmy sobie… pikselka? 

CO NOWEGO

Crash Team Rumble 
Exoprimal 
LEGO 2K Drive 
Sinden Lightgun - test 

PLAYTESTY
Diablo IV 
Tekken 8 
Star Wars Jedi: Ocalały 
Street Fighter 6 
Lord of the Ring: Gollum 

RECENZJE

Resident Evil 4 
Minecraft Legends 
Tiny Troopers: Global Ops 
Dredge 
The Library of Babel 
Bramble: The Mountain King
Clash: Artifacts of Chaos 
Dead Island 2 
Sherlock Holmes: The Awakened 
Postal 4: No Regerts 
Road 96: Mile 0 
Not for Broadcast 
The Dark Pictures: Switchback VR 
Lunark
Vengeful Guardian: Moonrider 
Tchia 
Redemption Reapers 
Have a Nice Death 
Paranormasight: The Seven Mysteries of Honjo 
Dyschronia: Chronos Alternate
Synth Riders: Remastered Edition
Fantavision 202X 
WWE 2K23 
The Last Spell
Gigantosaurus: Dino Kart
Alice Gear Aegis
CS: Concerto of Simulatrix 
Someday You’ll Return: Director’s Cut 
Destiny 2: Upadek Światła 
Atelier Ryza 3 
A Pig Quest
Świnka Peppa: Światowe Przygody 
DC’s Justice League: Cosmic Chaos 
Pronty 
Iris and the Giant
Monster Energy
Supercross - The Official Videogame 6 
Forza Horizon 5 – DLC – Rally Adventure
The Legend of Heroes: Trails to Azure
Kraino Origins 
Overloop
Blade Assault
Blade of Darkness 
Wolcen: Lords of Mayhem 
Valheim
Strategic Mind: Spectre of Communism 
The Last Worker 
The Walking Dead: Saints & Sinners - Chapter 2: Retribution 
Anno 1800: Console Edition 
Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp 

HARDKOR

Dead Island 2 - Wywiad 
AAA, kotki dwa! 
Z życia NPC-a 
Edgar Allan POEpkulturowy 
Marzenia, wolność, upadek - odbicie filozofii obiektywistycznej w BioShocku 
Hong Kong - tekst czytelnika 
Myszaq lubi 

RETRO

TARGI GIER vs. COPY PARTY. Porównanie i historia imprez
branżowych oraz demoscenowych 
F.E.A.R. - straszna ewolucja 

FELIETONY

Fabularna tawerna [Zax] 
Savepoint [Michał Walkiewicz] 
Dwóch zgryźliwych tetryków [Mielu / Marcellus] 
Na piechotę [Piechota] 
Od gracza dla graczy [Mazzi] 
Okiem maniaka [Roger] 

STAŁE RUBRYKI

Co nowego 
Ohayo Nippon 
Dobre, bo polskie 
Hyde Park 
Headshot 
Region Filmowy 
Comix Zone 
Komiks - Śledziu 
Graczpospolita 
Listy 
Patronite 

W przypadku jakichkolwiek kłopotów z dostawą, opóźnień lub innych problemów - prosimy o maile na prenumerata@psxextreme.pl lub posty w tym temacie.

Informacje o najnowszym PE znajdziecie także na naszym profilu facebookowym

Edited by Roger

• Replies 170
  • Views 27.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Ósemka dla RE4 jest do wybronienia, podobnie jak ósemka dla Ragnarok była do wybronienia. Surowe, ale w granicach. Problemem jest i była 10/10 dla odświeżonego TLoU, która teraz i w przyszłości będzie

• No jestem, bo co?   Newsy i inne plotki pomijam, ale w szkole mnie uczyli, że odpowiada się pełnym zdaniem. Tymczasem Square Enix wydało na Forspoken 100 milionów. Milionów czego? Czekoladow

• Pewnie nie będę oryginalny, ale czy Marcellus naprawdę musi pisać? Gość wrzuca swoje lewackie teorie, i dodaje jedno zdanie nawiązujące do gier żeby mu nikt nie zarzucił, że pisze nie na temat? przyna

O, zaczne sobie od tekstow o Tekkenie i Street Fighter, kto testował? Pewnie nie Kali, bo on się chyba do wyjazdow nie nadaje jeszcze:rayos:

Playtest Diablo 4 :notlikethis:

W ogóle jaki wysyp recenzji. Miłośnicy recek na 1/3 strony są zachwyceni.

Sprytna zagrywka, żeby zachęcić do prenumeraty. Dla plebsu murzyn :spicy: dla szlachty półnaga chinka :kojima:

6 godzin temu, Shen napisał:

O, zaczne sobie od tekstow o Tekkenie i Street Fighter, kto testował? Pewnie nie Kali, bo on się chyba do wyjazdow nie nadaje jeszcze:rayos:

Centralnie drugi screenshot z numeru i nagłówek "Daedalic Games 2023 czyli jak Kali Hamburg najechał" a obok fotka z Gollumem xd

Czyli u prenumeratorów gdzieś za 2 tygodnie. Ale recenzjami to obrodziło. Z drugiej strony numer dzień przed DLC do Horizona i tydzień przed Jedi Survivor. 

Juz widzę błąd w tekscie o Tekkenie. W żółtej ramce to nie Dorota Banaszyk tylko Banaszczyk. Niezla wtopa. W kolejnym numerze sprostowanie i przeprosiny.

2 godziny temu, Pix napisał:

Sprytna zagrywka, żeby zachęcić do prenumeraty. Dla plebsu murzyn :spicy: dla szlachty półnaga chinka :kojima:

Pierwszy co mi przyszło na myśl, ale nie chciałem tego pisać, zeby mnie figaro nie scancelował.

Playtest Diablo IV? :ohboy: Retro tekst o imprezach branżowych też się ciekawie zapowiada, no i tradycyjnie Adamusowy kącik literacko-popkulturowy. :sir:

Godzinę temu, Plugawy napisał:

Juz widzę błąd w tekscie o Tekkenie. W żółtej ramce to nie Dorota Banaszyk tylko Banaszczyk. Niezla wtopa. W kolejnym numerze sprostowanie i przeprosiny.

Lapusz z Romkiem skladali.

Godzinę temu, LeifErikson napisał:

Adamusowy kącik literacko-popkulturowy. :sir:

Z tym będzie coraz ciężej, ale o tym w drugim tekście w numerze ;]

A gierkami faktycznie obrodziło. Sam mam rozkopane ze 4 tytuły pomijajac to, co do recenzji a kolejne w drodze. Wiem, że nostalgia nakazuje się odwracać i patrzeć za siebie, ale kurde, dobrze dzis być graczem ;]

A z numeru to mnie najbardziej ciekawi recka RE4 Komoda, bo jestem już po pierwszym przejściu i z chęcią skonfrontuje swoje przemyślenia z tekstem. Z Konsolka w sumie troche już gadałem i narzekał tylko trochę, więc "swiatowy odbior" pozytywny :>

Znowu będzie pół strony zmarnowane na bredzenie o wszystkim tylko nie o grach z lekkim nawiązaniem do popkultury? Czy się w końcu ogarnął?

4 godziny temu, Jontek80 napisał:

Retrorecenzja juz zniknela?

Gry były trudniejsze, nie prowadziły za rączkę, nie było wskrzeszania przy każdej porażce (i zapisu w każdym miejscu). Wstyd robić recenzję, jak się poległo na pierwszym poziomie. :leo:

6 godzin temu, Jontek80 napisał:

Retrorecenzja juz zniknela?

Moja kolejna będzie w 309 numerze, a co w 308, to chyba jakaś sprawa dla rogertera, lite jakieś zakazy dostałem ja przy tym numerku :bella:

4 godziny temu, sph! napisał:

Gry były trudniejsze, nie prowadziły za rączkę, nie było wskrzeszania przy każdej porażce (i zapisu w każdym miejscu). Wstyd robić recenzję, jak się poległo na pierwszym poziomie. :leo:

Zawsze mozna ograc Snoopiego na amidze. Nie byl trudny. Moja pierwsza gra na 500. 

Moga tez ograc Robocoda. Caly czas to wychodzi. Turricana na komodorku z niesmiertelnoscia i napisac ze to snes. Jest kilka mozliwosci.

2 godziny temu, Piechota napisał:

Moja kolejna będzie w 309 numerze, a co w 308, to chyba jakaś sprawa dla rogertera, lite jakieś zakazy dostałem ja przy tym numerku :bella:

Oby tylko jednorazowo. Jak juz jest przerwa a byly dopiero 3 to kiepsko to wrozy ba przyszlosc.

13 godzin temu, K.Adamus napisał:

A z numeru to mnie najbardziej ciekawi recka RE4 Komoda, bo jestem już po pierwszym przejściu i z chęcią skonfrontuje swoje przemyślenia z tekstem. Z Konsolka w sumie troche już gadałem i narzekał tylko trochę, więc "swiatowy odbior" pozytywny :>

No to Roger musi znaleźć wolne miejsce na kolejny numer i zróbcie zgrentgena porównując remake z oryginalną wersją. 

Popieram przedmówcę, chętnie przeczytam Residentowy Zgrentgen. Na recenzję też oczywiście czekam. Okładka dla prenumeraty to czyste złoto. 

ja mam jeszcze nieogranego tego residenta 4 z ps4, ciekawe czy jest dużo różnic :shieeet:

13 godzin temu, Zwyrodnialec napisał:

No to Roger musi znaleźć wolne miejsce na kolejny numer i zróbcie zgrentgena porównując remake z oryginalną wersją. 

Jestem Za, ZgretGen o Re-RE4 i dlaczego oryginalny RE4 jest lepszy ;)

Kiedy bedzie numer do sciagniecia? Link jest ale pusty. Na sklepie hest do kupienia juz.

Pewnie najwcześniej dopiero po zejściu embarga na reckę Dead Island 2 (16.00) a znając życie wieczorem.

58 minut temu, łom napisał:

Pewnie najwcześniej dopiero po zejściu embarga na reckę Dead Island 2 (16.00) a znając życie wieczorem.

Czy te firmy spodziewaja sie slabych recenzji? Nie wolno publikowac za wczas abys nie anulowal preordera.