Opublikowano 17 godzin temu17 godz. 1 minutę temu, Pupcio napisał(a):Widziałem że w pragmacie nie jest tak stabilnie jak w re9 i graficzka też troche gorsza no ale to sie obada demko. Z re7 i re8 niedawno był jakiś panel z chinolami gdzie pokazywali gameplay no i co. Wygląda i działa jak re7 i 8Do premiery jeszcze cos podlubia pewnie
Opublikowano 16 godzin temu16 godz. Capcom kocha Nintendo, do tego REengine to król, nie mogło być inaczej. Pewnie za chwilę potwierdzą że jedyną zjebaną grę na tym silniku czyli mhwilds i tak ogarnęli ostatecznie z portem na S2 by ratować exela tej części serii
Opublikowano 16 godzin temu16 godz. 2 minuty temu, Daffy napisał(a):Capcom kocha Nintendo, do tego REengine to król, nie mogło być inaczej. Pewnie za chwilę potwierdzą że jedyną zjebaną grę na tym silniku czyli mhwilds i tak ogarnęli ostatecznie z portem na S2 by ratować exela tej części seriiNiech dadza 60fps do MH Rise i bede happy
Opublikowano 16 godzin temu16 godz. Jakby im się to opłacało to by to zrobili od ręki (ponownie porównam wydajność S2 przenośnie do SD) ale jeśli faktycznie jesteśmy o krok od mh wilds na S2 to można wg mnie zapomnieć o patchu 60fps do Rise
Opublikowano 14 godzin temu14 godz. W dniu 1.02.2026 o 16:21, Hanza71 napisał(a):No i git, że wydają, porządny gracz zapłaci a emu biedak ukradnie z neta.Piszę w swoim imieniu, to znaczy gracza, który ogrywał te gierki na ówczesnej platformie (pomińmy już fakt, że wtenczas realia w Polsce były całkiem odmienne - nie muszę chyba tutaj tego tłumaczyć - większość graczy nie miała pojęcia, że gra na jakimś klonie Pegasus, a nie oryginalnej konsoli NES). Po drugie - retrogranie nie jest mi obce, i gdyby nie to (to jest: emulatory i społeczność z nim związana), to wiele gier po prostu niezasłużenie została by zapomniana/niedostrzeżona. Bardzo fajnie, że sięgnęli do historii. Ale niefajnie, że się po prostu nie postarali. Ja to dostrzegam jako lenistwo, bo mają z jednej strony porządne narzędzia open-source wypracowane przez wiele lat, a z drugiej strony możliwości współczesnych twórców (choćby indie, którzy często nawiązują to takich klasyków).W sensie... Rozumiem to. Fajnie, że w ogóle powstało. Ale niesmak jednak pozostał. Mogło być to po prostu o wiele lepiej zrealizowane. Edytowane 14 godzin temu14 godz. przez Damk
Opublikowano 6 godzin temu6 godz. Prace nad Borderlands 4 na S2 oficjalnie zostały wstrzymane xdddMario Party Jamboree otrzymało w nocy patch dodający język polski
Opublikowano 5 godzin temu5 godz. Mario Party Jamboree z j. Polskim na S2 Edytowane 5 godzin temu5 godz. przez Pierre Deck
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. W sobotę dołączyłem do grona posiadaczy. Z plusów: konsola, niby większa a lepiej leży w dłoniach, system działa znacznie szybciej, skrócone czasy ładowania, wyświetlacz do przeżycia, z minusów, gry nadal nie pobierają się w tle podczas rozgrywki, słabo.
Opublikowano 4 godziny temu4 godz. 13 minut temu, Nemesis napisał(a):z minusów, gry nadal nie pobierają się w tle podczas rozgrywki, słabo.Jak to nie? Wczoraj grałem w Ball x Pit na kiblu i pobierałem w tle BotW S2 Edition, które normalnie zainstalowało się gdy ja szalałem z kulkami (he he he). Może ta funkcja pauzuje gdy gra jest mocniej wymagająca?
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. 5 minut temu, Bzduras napisał(a):pobierałem w tle BotW S2 EditionCo Ty cyfrę zamiast pudła?
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. Pudło miałem, dokupiłem sobie upgrade packi do obu części. Przecież nie dam pełnej ceny za coś, co już leży na półce skoro mam ścieżkę ulepszenia tych gierek.
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. 6 minut temu, Bzduras napisał(a):Jak to nie? Wczoraj grałem w Ball x Pit na kiblu i pobierałem w tle BotW S2 Edition, które normalnie zainstalowało się gdy ja szalałem z kulkami (he he he). Może ta funkcja pauzuje gdy gra jest mocniej wymagająca?Albo gdy ma opcje multi? Ja nie wiem bo nic. W tle nie pobierałem.
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. 22 hours ago, Kangus said:Zaraz się posypią klauny, ale co tam, niech nintendofani mają upust :). Jestem nowym nabywcą tej zabawki i bawię się od paru dni. Dla kontekstu S1 też kupiłem gdzieś z pół roku po premierze i towarzyszył mi do dziś. Uważam że tamte konsolka była bardzo udana, szczególnie ze wtedy robiła wiele rzeczy jako pierwsza.Grałem w Mario Odyseję - fajnie, że podciągnęli rozdziałkę czy jakieś drobne elementy, ale geometria stara, tekstury stare itp, generalnie widać że gra ze Switcha 1 - nie ma w tym nic złego i tak fajnie się gra na tym upgrade. Potem wskoczyłem w Bowsers Fury i ta gra wygląda jak godna Switcha 2 - chodzi świetnie, 60 fps bez spadków, rozdziałka bardzo wysoka(Digital flądry twierdzą że 1800p ze spadkami w okolice 1600), tekstury porządne, geometria taka że nie widać przy tej rozdzielczości niedoróbek. No byłem naprawdę pod względem technicznym zachwycony. Na switchu 1 porzuciłem bo mnie i spadki irytowały i open-world + mechanika bowsera słabo grały, ale tutaj tak fajnie chodziło że się wziąłem i skończyłem :), nawet mam ochotę na maksowanie.A potem odpalam szlagier ekskluzywny, największy tytuł, cremme de la cremme Switcha 2.... i wstyd! Wstyd z Donkey Kongiem... pierwsze 10 sekund gry i 3 spadki klatek. Jeden przy rozbiciu ekranu, drugi jak kamera przejeżdza za jego plecy, trzeci przy rozwaleniu banana. Myślałem że sobie chociaż to ogarnęli i to tylko w demie tak jest bo na starej wersji pewnie zrobione. Ale skoro w przenośniaku tych spadków nie ma(a moze przykrywa go VRR? ale chyba w tej grze to nie działa?), to przecież nie moc urządzenia jest problemem, tylko ich nieogarnięcie, może jakby dali adaptive v-sync jak za czasów ps3/X360 zamiast podwójnego buforowania to by przynajmniej aż tak nie bolało. Pół roku od premiery gry minęło, odpalasz nowy sprzęt z najwiekszym szlagierem i witają Cię chrupnięcia ze spadkami z 60 na 30, świetne doświadczenie... :/. Potem jeszcze podchodzę do małej małpy a tam te tekstury metalu i kamieni obok, które są na poziomie może spoko na S1, ale nie S2(w sensie zalatują czasami PS2).Też przymierzam się do zakupu. Jak się tak zastanowić, to ograć bym chciał Wind Walker HD (którego nie ma na S1 ani S2), Xenoblade, SM Galaxy, BOTW i TOTK. Metroid Prime 4, też może od niechcenia by wszedł. Wszystko z poprzedniej generacji, jakoś nic z obecnego S2 lineup'u mi nie leży, no może poza CP2077 ale to już nie jest ex. Sytuacja trochę jak z PS5 na starcie generacji, gdzie było tylko kilka gier PS5 wartych uwagi i też nie dla każdego, więc dla mnie chyba też miałoby to znaczenie jak duży jest skok jakościowy, który opisałeś.
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. Jeśli wcześniej nie miałeś Switcha to zakup dwójki jest najlepszym wyborem obecnie. Wbrew temu co niektórzy mówią ja już bym nie potrafił wrócić do starszej konsolki, bo mimo drobnych wad, ekranu i baterii to jest to urządzenie które pod niemal każdym względem bije poprzednika na głowę. Gry ze wsteki działają lepiej, gry z patchami do S2 w przeważającej większości działają jak remastery, komfort użytkowania jest na zupełnie innym poziomie. Ja tam swojego S2 bardzo, bardzo lubię.
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. 41 minut temu, Nemesis napisał(a):gry nadal nie pobierają się w tle podczas rozgrywki, słabo.może się pobierają tylko z taka zawrotną prędkością dzięki serwerom Nintendo że nie zauważyłeś
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. 18 minut temu, Masamune napisał(a):BOTW i TOTKdla samego BOTW teraz z upgrade gdzie gra działa i wygląda zajebiście warto kupić sobie S2 jak nigdy nie miałeś Switcha.
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. 36 minut temu, Bzduras napisał(a):Może ta funkcja pauzuje gdy gra jest mocniej wymagająca?33 minuty temu, Kangus napisał(a):Albo gdy ma opcje multi? Ja nie wiem bo nic. W tle nie pobierałem.pauzuje pobieranie jesli jest odpalona gra która w jakimś stopniu korzysta (choćby niewielkim) z internetu.
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. 29 minut temu, Masamune napisał(a):Też przymierzam się do zakupu. Jak się tak zastanowić, to ograć bym chciał Wind Walker HD (którego nie ma na S1 ani S2), Xenoblade, SM Galaxy, BOTW i TOTK. Metroid Prime 4, też może od niechcenia by wszedł. Wszystko z poprzedniej generacji, jakoś nic z obecnego S2 lineup'u mi nie leży, no może poza CP2077 ale to już nie jest ex. Sytuacja trochę jak z PS5 na starcie generacji, gdzie było tylko kilka gier PS5 wartych uwagi i też nie dla każdego, więc dla mnie chyba też miałoby to znaczenie jak duży jest skok jakościowy, który opisałeś.Jak Ci się Zeldy podobają to dla nich samych w lepszej jakości imho warto. Ja akurat BotW nie lubię, ale TotK rewelacyjnie weszło.20 minut temu, Bzduras napisał(a):Jeśli wcześniej nie miałeś Switcha to zakup dwójki jest najlepszym wyborem obecnie. Wbrew temu co niektórzy mówią ja już bym nie potrafił wrócić do starszej konsolki, bo mimo drobnych wad, ekranu i baterii to jest to urządzenie które pod niemal każdym względem bije poprzednika na głowę. Gry ze wsteki działają lepiej, gry z patchami do S2 w przeważającej większości działają jak remastery, komfort użytkowania jest na zupełnie innym poziomie. Ja tam swojego S2 bardzo, bardzo lubię.Tu IMHO dużo zależy czy gra po patchu czy nie. Jak gralem na 3ds XL w gry z NDS to za chwile dokupilem NDS XL, bo mnie wkurzał nieostry obraz w rozciągniętych grach ;). Tam była jeszcze opcja grania pixel perfect ale tak mało ekranu zostawało że mi się nieprzyjemnie grało.@ogqozoCyferka z BOTW z S1. Edytowane 3 godziny temu3 godz. przez Kangus
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. 1 minutę temu, Kangus napisał(a):Tu IMHO dużo zależy czy gra po patchu czy nie. Jak gralem na 3ds XL w gry z NDS to za chwile dokupilem NDS XL, bo mnie wkurzał nieostry obraz w rozciągniętych grach ;). Tam była jeszcze opcja grania pixel perfect ale tak mało ekranu zostawało że mi się nieprzyjemnie grało.No właśnie na tych rozmiarach ekranie spora część gierek z S1 dla mnie wygląda okej, ale za to rusza się lepiej. Bayonetta 3 choćby, nie wiem co musiałoby się zadziać we wszechświecie żebym powiedział "taaaa, lepiej to ograć na pierwszym Switchu" Tak, rozdzielczość ekranu S2 jest wyższa i nie skaluje się to idealnie, ale w mojej książeczce od zawsze na zawsze stabilny klatkaż > wodotryski graficzne.
Opublikowano 3 godziny temu3 godz. Tylko gry 2D mają sens przy pixel perfect przy grach 3D jeśli proporcje ekranu są te same to nie ma to większego znaczenia.
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. 9 minut temu, Bzduras napisał(a):No właśnie na tych rozmiarach ekranie spora część gierek z S1 dla mnie wygląda okej, ale za to rusza się lepiej. Bayonetta 3 choćby, nie wiem co musiałoby się zadziać we wszechświecie żebym powiedział "taaaa, lepiej to ograć na pierwszym Switchu" Tak, rozdzielczość ekranu S2 jest wyższa i nie skaluje się to idealnie, ale w mojej książeczce od zawsze na zawsze stabilny klatkaż > wodotryski graficzne.Jak ma być rozmazany albo płynny to wiadomo ;). Dlatego wolałbym żeby DK bardziej spadał jakością obrazu na te sekundowe momenty przycinek, ale żeby właśnie ich nie było :). Jak człowiek przywyknie to w tym DK nie jest źle, ale pierwsze wrażenie jest mocno takie sobie, co innego by było gdyby to było pod koniec generacji a nie na początku.5 minut temu, Ukukuki napisał(a):Tylko gry 2D mają sens przy pixel perfect przy grach 3D jeśli proporcje ekranu są te same to nie ma to większego znaczenia.Znaczy wiadomo że Switch 1 ludzi przyzwyczaił do takich kompromisów, że i to przeżyją, ale to jak to kogo bardzo boli to już indywidualna kwestia. Edytowane 2 godziny temu2 godz. przez Kangus
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. Dobrze widzę, że na S2 nie ma opcji wyboru czy gry ma instalować na karcie czy karcie pamięci? Widzę, że pierw jest instalacja na karcie a jak nie ma miejsca to wtedy w pamięci konsoli.
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. Dobrze widzisz, karta SD jest zawsze pierwszym wyborem systemu jeśli chodzi o miejsce docelowe instalacji.
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. 7 minut temu, Kangus napisał(a):Znaczy wiadomo że Switch 1 ludzi przyzwyczaił do takich kompromisów, że i to przeżyją, ale to jak to kogo bardzo boli to już indywidualna kwestia.Ja na S1 pomimo Oleda wolałem grać na Lite. Siedziały mi gabaryty konsoli no i zdecydowanie lepsze zagęszczenie pixeli, gierki były mega ostre.
Opublikowano 2 godziny temu2 godz. 18 hours ago, ogqozo said:Spodziewałem się nieco więcej. Gra ma wszystko - niewielką konkurencję wśród "nowych gier na Switcha 2, by faktycznie poczuć sens zakupu tej konsoli", co zrobiła masa osób. Familijna. Świetne opinie graczy i recenzentów. Ostatni Donkey na N64 był bardzo popularny, sprzedał połowę sztuk bijącego rekordy Mario 64. No a tutaj nie mamy raczej nawet 1/3 wyniku Mario. A konsolę ma znacznie więcej osób, niż na Święta 2017 miało pierwszego Switcha. Myślę, że Nintendo nie jest jakoś zachwycone, choć źle nie mają.Też trochę liczyłem, że jednak porzucą nieco ten kierunek, że wszystko Mario, Mario, Mario hehe. Ile gier z Mario w tytule wyszło na Switcha, jakieś 25?W top 25 hitów Switcha było 10 gier Mario, 6 Pokemonów, no i poza tym dwa Splatoony, Zeldy, Luigi, Smash (czyli też znane mordy), i trzy gry trochę "bez postaci" czyli Switch Sports, Ring Fit i Animal Crossing. Może trochę liczyłem, że jakaś inna marka nieco wbiję się do mainstreamu, bo zrobili sporo - dali to ludziom od platformówek 3D Mario, mieli nowe fajne pomysły, gra była duża na dziesiątki godzin, promocja była w miarę duża.Co 4. posiadacz kupił tę grę nową i to mało? Weź pod uwagę, że część osób poczekało na używki. Gokarty mają zawyżony wynik, bo sprzedawali je z konsolą i wciskali de facto nawet mało zainteresowanym nabywcom, więc nie ma co porównywać. W kwestii jakości ekranu - gram w Asasyna przenośnie i jest olbrzymia różnica w jakości (ostrości obrazu oraz detalami) między przerywnikami filmowymi oraz gameplayem. Naprawdę to nie jakość ekranu ogranicza odbiór gry, konsoli przydałoby się nieco więcej pary, żeby trzymać nieco wyższą rozdzielczość. Niemniej kompromis jest jaki jest, nadal jak na sprzęt przenośny jestem bardzo zadowolony z konsoli - zero hałasu, zero przegrzewania i perfekcyjnie działająca pauza. Można grać w spokoju w pociągu, można w domu złapać i pograć 5 minut w grę AAA nie tracąc czasu na włączanie konsoli, gry czy loadingi, zamiast scrollować na smartfonie.