Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nintendo Switch 2 - temat główny

Featured Replies

Opublikowano
  • Autor
W dniu 27.08.2026 o 18:20, GearsUp napisał(a):

Ciekawą sprawą z tym Eldenem dla mnie jest to czy w końcu zaaplikowali DLSSa bo żadna platforma włącznie z PC go nie ma. Kilka recek wspomina, że gra z niego korzysta ale jak na moje oko wyglądałaby wtedy znacznie lepiej (takie Residenty, Pragmata czy Assassin Shadows są o wiele bardziej zbliżone graficznie do konsol obecnej generacji).

No i tak jak pisałem DF potwierdziło, że From użyło jakiegoś własnego upscallera zamiast użyć DLSSa. Szkoda bo wydajność mogła być jeszcze lepsza

• Odpowiedzi 10,4 tys.
  • Wyświetleń 786,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• A pochwalę się, bo do tej pory jestem podekscytowany na maksa, heh. Decyzja Sony wkurwiła mnie do tego stopnia, że od razu zacząłem szukać alternatywy. Jestem typem zbieracza, na półce jest ponad 100

• Akurat jest obiektywnie niewyobrażalnie łatwo znaleźć drugą grupę, która płaci więcej, niż kiedyś, bo dosłownie wszystko kosztuje więcej, niż kiedyś lol.     Musicie mi kiedyś serio wyt

Opublikowano
Godzinę temu, Masamune napisał(a):

Ja ostatnio w gierkach Capcomu widzę trend "bezpiecznego projektowania". Odpaliłem demko Onimushy na PS5 Pro, wydawałoby się, że Jezu co to będzie za sztos, a jest takie - ok, ładnie czysto ale bez wodotrysków. Później odpalam to samo demko na Switchu - wow, może trochę bardziej surowe to, ale zasadniczo wygląda jak na PS5 Pro! Podobnie miałem z Resi 9, jak ktoś na forum wrzucał screena z wersji PS5 to się zastanawiałem czy to PS5, czy jednak coś innego, bo na moim Switchu nie wygląda to gorzej.

Podobne odczucia miałem w becie COD MW4, na S2 wygląda zasadniczo ok, trochę surowo, sporo kompromisów i brak płynnosci - bez wodotrysków, odpalam PS5 - no fajnie wygładzone wszystko, płynne i wyraźniejsze, ale szału nie ma, bo rdzeń jest jak na S2.

W tym momencie zaczynam chyba rozumieć to co blacharze zarzucali konsolowcom od lat - konsole chamują poziom grafiki w grach. D

Mi się to generalnie nawet podoba. To jest znacznie lepsze niż pchanie wszędzie cholernego Stutter Engine 5, którego z całego serca nienawidzę. Chętnie bym na Switchu 2 zobaczył jakieś gry na Decimie.

Opublikowano
Godzinę temu, Masamune napisał(a):

W tym momencie zaczynam chyba rozumieć to co blacharze zarzucali konsolowcom od lat - konsole chamują poziom grafiki w grach. D

To i tak by się działo, z racji na to, że gry coraz trudniej jest sprzedać z zyskiem i trzeba przede wszystkim mieć na uwadze słabsze pecety, których trochę jest na tym świecie obecnie.

Japońskie firmy odbiły się od kryzysu rozumiejąc, że dziś kto inny na świecie kupuje gry, niż 30 lat temu, i kluczowa jest multiplatformowość i SKALOWALNOŚĆ. Ale i bez Switcha by tak było, po prostu gry by nie było na Switchu.

Pececiarze dziś myślą bardziej konserwatywnie niż konsolarze. Od dawna większość użycia Steama na Ziemi to granie w gry, które miały premierę 5, 10, 15 lat temu. Po co wydawać 8000 zł na nowego kompa i 300 zł na nową grę z lepszymi pikselami, jak granie na obecnym kompie w starą grę kupioną na promo za 25 zł jest często fajniejsze. Wyniki sprzedaży pokazują jasno, że ludzie liczący piksele i efekty i klateczki to nie jest wielka część całego rynku. No i tutaj wchodzi ironia, że żeby zrobić grę z dojebaną grafą, trzeba poświęcić sporo pracy, a więc żeby się zwróciło trzeba sprzedać bardzo WIELE egzemplarzy. Produkt dla małej części publiki musi być z natury popularny, żeby istnieć. Dlatego to będzie coraz rzadsze combo.

Opublikowano
42 minuty temu, ogqozo napisał(a):

To i tak by się działo, z racji na to, że gry coraz trudniej jest sprzedać z zyskiem i trzeba przede wszystkim mieć na uwadze słabsze pecety, których trochę jest na tym świecie obecnie.

Japońskie firmy odbiły się od kryzysu rozumiejąc, że dziś kto inny na świecie kupuje gry, niż 30 lat temu, i kluczowa jest multiplatformowość i SKALOWALNOŚĆ. Ale i bez Switcha by tak było, po prostu gry by nie było na Switchu.

Pececiarze dziś myślą bardziej konserwatywnie niż konsolarze. Od dawna większość użycia Steama na Ziemi to granie w gry, które miały premierę 5, 10, 15 lat temu. Po co wydawać 8000 zł na nowego kompa i 300 zł na nową grę z lepszymi pikselami, jak granie na obecnym kompie w starą grę kupioną na promo za 25 zł jest często fajniejsze. Wyniki sprzedaży pokazują jasno, że ludzie liczący piksele i efekty i klateczki to nie jest wielka część całego rynku. No i tutaj wchodzi ironia, że żeby zrobić grę z dojebaną grafą, trzeba poświęcić sporo pracy, a więc żeby się zwróciło trzeba sprzedać bardzo WIELE egzemplarzy. Produkt dla małej części publiki musi być z natury popularny, żeby istnieć. Dlatego to będzie coraz rzadsze combo.

shatner.gif

Opublikowano
Godzinę temu, ogqozo napisał(a):

Produkt dla małej części publiki musi być z natury popularny, żeby istnieć. Dlatego to będzie coraz rzadsze combo.

Miejmy nadzieje. Moc jest i tak na co przepalać. Ja tam nie będę narzekał jak bazowo przez kolejne 7-8 lat będą targetować 30 fps na Switchu 2 i 60 na PS5/XSX. A na PC i mocniejszych konsolach dowalą efektami typu DLSS 5 i pathtracing i się i tak tę moc przeżre, CPU też Pathtracing zjada, pewnie jeszcze coś innego wymyślą typu tłumy, 3* więcej drzewek i draw dystans na 50km, żeby się cpu nie nudziło ;).

Pozdrowionka @Pierre Deck ;).

Edytowane przez Kangus

Opublikowano

Odpalilem sobie onimushe domyslnie w 30fps (bo stabilnosc itp), a po jakims czasie odblokowalem klatki i serio spoko to dziala.

Ktos ogrywal to solidniej i jest w stanie powiedziec czy lepiej w sztywnych 30 czy w odblokowanych?

Opublikowano

Ja po ograniu demka w obu wariantach zdecydowałem się na odblokowane. Po 4 godzinach żadnych większych spadków jak to było w residencie. Jeśli chodzi o trudność to też się zgadzam że za łatwo na ten moment, ale głównie przez to że wrogowie stoją jak kołki xD no jest źle, trzeba dosłownie czekać kilka sekund na atak mam nadzieję że później się ogarną bo przy bossach dla mnie ideolo

Opublikowano
9 minut temu, Pupcio napisał(a):

Ja po ograniu demka w obu wariantach zdecydowałem się na odblokowane. Po 4 godzinach żadnych większych spadków jak to było w residencie. Jeśli chodzi o trudność to też się zgadzam że za łatwo na ten moment, ale głównie przez to że wrogowie stoją jak kołki xD no jest źle, trzeba dosłownie czekać kilka sekund na atak mam nadzieję że później się ogarną bo przy bossach dla mnie ideolo

No sekiro to nie jest. I tez zastanawiam sie, czy poziom pojdzie troche w gore, bo te postawowe maszkary ustawiaja sie i czekaja na odciecie kazdej konczyny.

Pierwszy boss bardzo przyjemny w walce.

Model walki jest swietny, parowanie przyjemne i ciost fajne maja animacje.

No i sam prolog mega mnie zaskoczyl. Myslalem, ze bedzie cos powaniejszego, a nie samurai awanturnik

Edytowane przez Pierre Deck

Opublikowano
7 godzin temu, Masamune napisał(a):

Odpaliłem demko Onimushy na PS5 Pro, wydawałoby się, że Jezu co to będzie za sztos, a jest takie - ok, ładnie czysto ale bez wodotrysków. Później odpalam to samo demko na Switchu - wow, może trochę bardziej surowe to, ale zasadniczo wygląda jak na PS5 Pro!

To niezłe musi być to Pro xd

Ja odpaliłem demko na tv na S2 i XsX. No ja nie mam jakiegoś oka do grafy ale kurwa różnica jest widoczna odrazu, chociaż wersja s2 jest jak najbardziej do grania.

Nie wiem tylko po co takie rzeczy pisać ;)

Opublikowano

Nie widzę najmniejszego sensu w tym ciągłym, usilnym udowadnianiu, że coś na Pro wygląda wyraźnie lepiej niż na niemalże bezgłośnym sprzęcie przenośnym.unknown

Ja zarówno przy NS, jak i NS2, nie bawię się w granie na TV. Rozrywkę zapewnia mi przenośny format i tu ten sprzęt kapitalnie się spisuje.lapka

Skrobnę kiedyś dłuższy tekst o Słiczu Drugim, to rozwinę temat.

A teraz, tak na szybko – na Pro Oni nie wygląda jakoś szałowo. Ot, dobrze prezentująca się gra, a płynny klatkaż robi robotę, bo – jak powtarzam – na dużych konsolach 60 k/s powinno być standardem od lat.

Grałem też w wersję przenośną i oczywistym jest, że szata graficzna jest skromniejsza, ale znacznie mniejszy ekran sporo wybacza, a w ogólnym rozrachunku i tak gra prezentuje się bardzo dobrze, według mnie.

I zdecydowanie polecam uwolnić klatki, bo Way of the Sword działa dzięki temu w okolicach 43 k/s, a to zapewnia lepsze doznania niż zablokowane 30, szczególnie w takim tytule.

Tak po prawdzie, Onimusza na Słicza, to wersja gry, która nie przynosi ani konsolce, ani CapGodsom hańby.diablo

Teraz pozostaje czekać na port Residenta Drugiego Bożego.gigabeta

Edytowane przez Sylvan Wielki

Opublikowano

Ale Nintendo trzeba bronić nawet jak nikt nie atakuje

Opublikowano

O ile Nintendo gierki wyglądają naprawdę świetnie tak te uniwersalne już niekoniecznie i nie ma się co oszukiwać.

W MW 4 grało mi się naprawdę super bo miałem jakieś szanse gdy matchmaking cisnął samych konsolarzy a na PS5 połowa PC towców miażdżyła moje słabe skille. Mimo tego gra wygląda bardzo słabo i to raczej wina devów bo poszli na łatwiznę i obcięli rozdzielczość do chyba szalonego 360p. Może poprawią do premiery.

Onimusha też jest rozmazana i od razu widać różnicę. Ale za Reanimala to już pownien być karny kutas. Ta gra nie wymaga niewiadomodo czego a w 60 fpsach też wygląda mdło. Jedynie chyba Requiem nie ma sie czego wstydzić w wersji na tą konsolę. Przy tych dlssach wszelakich to chyba tylko można to tłumaczyć lenistwem mając na uwadze oczywiście ograniczenia sprzętu.

Edytowane przez addhoc

Opublikowano

According to Malo932, here’s what Nintendo is currently working on:

• A brand new Smash Bros game

• Nintendogs is coming back

• Mario Kart World DLC coming in 2027 featuring Fox McCloud

• New Star Fox Adventures game in development

• 3D Mario

• Wario Land

• New 2D Metroid

• Super Metroid pixel art remake

Malo932 has quite the track record when it comes to revealing what Nintendo is up to, as they accurately leaked news of StarFox on Switch 2, Ocarina of Time on Switch 2, and also shared that Nintendo was preparing a double Nintendo Direct before Nintendo themselves made the announcement. We’re not saying that all of Malo932’s info is legit, but when they share details it’s certainly worth considering.

Opublikowano

Starfox Adventures i Wariolanda podejrzewam że faktycznie mogą robić, bo jedno i drugie leży odłogiem od dawna. Metroid 2D no-brainer, zresztą były wcześniej ploty że ktoś przy nim dłubie

Opublikowano

W zasadzie wszystko oprócz Smasha i Nintendogs było plotkowane wcześniej

Opublikowano

Nie wierzę w dlc do mk world. Mogę się założyć o konto, że ta gra jest martwa i nic do niej już nie będzie

Opublikowano

Smasha nowego to nie trzeba - wystarczy patch do s2 dla ultimate i jakiś sensowny netcode by się w końcu dało w to grać online.

Opublikowano

A ja jestem przekonany, że dostaniemy DLC do World i nie mogę się go doczekać, bo chcę więcej tras. Smasha też chcę nowego - Smash, Mario Kart i Animal Crossing to ich trzy najlepiej sprzedające się serie (Pokémony to second party), a wy myślicie, że odpuszczą dwie z nich ? No nie sądzę.

Opublikowano
2 godziny temu, devilbot napisał(a):

Nie wierzę w dlc do mk world. Mogę się założyć o konto, że ta gra jest martwa i nic do niej już nie będzie

Wiadomo, sprzedało się tylko ponad 16 milionów kopii, po co robić dlc dla tak małej bazy graczy... yao Mam nadzieję, że to nie są tylko czcze słowa, zweryfikujemy już niedługo ;)

Opublikowano

Sprzedało się bo było dodawane do konsol.

Za to mk8dx nadal się sprzedaje co roku idzie bańka nawet pomimo world.

Opublikowano

chętnie się założę

Opublikowano
  • Autor

Najlepsze wyścigi open world ze wszystkich. Devil się wścieka bo Nintendo przebiło Microsoft Studios.

Opublikowano

Sprzedało się bo było dodawane do konsol.

Za to mk8dx nadal się sprzedaje co roku idzie bańka nawet pomimo world.

Nie no nie żartuj. Mk World super gierka