Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Onimusha: Way of the Sword

Featured Replies

Opublikowano

Rzucili też w końcu demo na switcha, obada się magików z KYOTO, mają ostatnią szanse żeby mnie złapać na haczyk boomer

• Odpowiedzi 457
  • Wyświetleń 29,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Sylvan Wielki
    Sylvan Wielki

Takiej gry mi brakowało. Od dziecka uwielbiam kulturę Dalekiego Wschodu. Wychowałem się na takich filmach jak „Wejście smoka” czy seria „Pijany mistrz”. Jedną z pierwszych gier, w jakie grałem w życiu

• Czekaj, czekaj. Grasz na ez i zablokowałeś sie na bossie? Na pewno grasz na padzie? Tv włączony?

• jak coś gra będzie w Play Anywhere

Opublikowano

Super się gra na Switchu wjeżdża day1
Pragmate też ograłem na Uber konsoli mobilność wygrywa a o nawet nieźle to chodzi

Opublikowano

Kiedyś napisałem, że mi nie urwało na PS5 Pro

W dniu 5.06.2026 o 09:07, DarkStar napisał(a):

Mi trochę hype opadł po demie. Nigdy nie grałem w gry z tej serii, bardzo mi się podobały prezentacje, ale chyba liczyłem na coś więcej / coś innego, sam nie wiem na co. Grając w demo widzę kolejną grę akcji TPP, coś w co już grałem setki razy. Plecy bohatera na 1/3 ekranu to pierwsza rzecz, która mi się nie spodobała. Nie podoba mi się też grafika na PS5 Pro, ponieważ na wszystkich trailerach gra wyglądała ładniej, albo tak sobie to zapamiętałem. Ładnie to wygląda jak włączę tryb jakości i RT, ale wtedy wydajność leci na łeb, a to nie jest jakiś walking sim, więc po kilku minutach wróciłem do trybu wydajności. Jestem trochę zawiedziony.

Nie wiem do czego służą kapliczki, bo nie zginąłem ani razu na zwykłych mobach, tylko do końcowego bossa musiałem ze trzy razy podejść, ale tam jest normalnie opcja powtórzenia walki. Zakładam, że to nie jest soulslike, nigdzie nie było takich informacji.

A teraz zagrałem w demo na Switchu. SZTOS. Z jakiegoś powodu gra mi się znacznie lepiej na Switchu. Fakt, gra jest w 30 klatkach, ale to jest to "dobre" 30, płynne i z dobrym framepacingiem, postać jest responsywna. Gra jest też ładniejsza niż na Pro ;) Już tłumaczę — na Pro mi Onimusha nie urywa graficznie, bo widziałem szereg bardzo ładnych gier, mając znacznie lepszą grafikę. Natomiast na Switchu, w tej niższej rozdzielczości i na małym ekranie Onimusha robi wrażenie (również w kontekście "to działa na handheldzie i nie wygląda jak gówno?"). Ogólnie jak grałem na PlayStation to mnie nie zachwyciło, drugie podejście do dema na konsoli czerwonych pozwoliło mi zrewidować opinię, teraz gra mi się bardzo podoba. Jestem pod wrażeniem umiejętności technicznych ekipy CAPCOMu. Ostatnio przeczytałem tego newsa:

Nintendo Everything
No image preview

Capcom talks Onimusha: Way of the Sword for Nintendo Swit...

Nintendo Switch 2 players don’t have anything to fear when it comes to the upcoming Onimusha: Way of the Sword, as Capcom has indicated that it’ll be pretty much like the PS5 version. Based on some of

Już wiem o co chodziło :) i zgadzam się.

Opublikowano
2 minuty temu, DarkStar napisał(a):

A teraz zagrałem w demo na Switchu. SZTOS.

Na switchu wszystko lepiej smakuje

Opublikowano

Też sobie ograłem, dobrze że poszli po rozum do głowy i zablokowali to na 30 a nie ta latawica z requiem. Gra na innych sprzętach jest brzydka a tutaj jest turbo brzydka, jeszcze sprawdze gre na tv, ale przenośnie niezły rozmazaniec i chyba wywalili całe zielsko żeby to działało. Gra sie przyjemnie, ale to gierka do ogrania za stówke

Opublikowano

Z ceną przesadzili. Oby im się nie sprzedało. Pragmata ładnie wyceniona a tak to do ogrania kiedyś tam za 50zł

Opublikowano

Odblokowałem klatkaż i zdecydowanie lepiej mi się tak gra. Nagle się zrobiło na oko 40 klatek, zupełnie inny feeling.

Przeszedłem tak tę drugą lokację i drugiego bossa. Fajne to jest. :) Do pełni szczęścia brakuje mi celowania łukiem z gyro.

Opublikowano
1 minutę temu, messer33 napisał(a):

To zupełnie nowe Demko czy to pierwsze tylko rozszerzone o jakieś lokacje?

To co było wcześniej, ale grasz dalej. Niedługo potem bohater trafia do nowej lokacji, na końcu jest nowy boss.

Opublikowano

image.png

Kurde, gdyby nie Game-Key Card, nie wahałbym się nawet sekundy, na jaką platformę wybrać nową Onimuszę./

Nic to. Zastanowię się.philosoraptor

Ogólnie bardzo lubię tę serię. Ukończyłem kilka odsłon jeszcze za czasów PS2 i dobrze je wspominam.

Będzie ogrywane.touche

PS Można wyłączyć ograniczenie klatkażu (blokada na 30) i wówczas – miejscami – jest wyraźnie płynniej.lapka

Opublikowano

Również ograłem sobie demko na switcha i szczerze mówiąc podoba mi się taki wolniejszy movement. Nie chce mówić że wyglada to bardziej realistycznie, bo nie wiem jakie tempo ma walka katanami w prawdziwym świecie, ale szanuje za inną koncepcje. W trybie przenośnym działa i wygląda całkiem sensownie. Animacje przy unikach, kontrach fantastyczne. Generalnie spodziewałem się szybszej rozgrywki typu assassins creed a tu miła odmiana :).

Opublikowano

Jednak namówiłem się i ograłem to co dodali do demka i namówili jeszcze bardziej, CAPGODSYfsgDay Onik.

Ta dynamiczna sieka zwykłych mobków jest spoko, fajny taniec można odstawiać, no i te animacje parowanka i konterki miodzio wchodzą.

Nie wiedziałem nawet, że jest photo mode w demie. Aż dziwne, że nie dodają w dlc dopiero xD

1a03eebdbe731-screenshotUrl.jpg

1a03eec446145-screenshotUrl.jpg

1a03eec0c2c62-screenshotUrl.jpg

1a03eec29b832-screenshotUrl.jpg

1a03eeca90799-screenshotUrl.jpg

Opublikowano

Kozak animacje ma ta gierka, najlepsze wsadzanie katany w POCHWE w historii gier wideo, główny bohater też wydaje sie być spoko ziomkiem, szkoda że nie pokusili się o taką samą cene jak przy pragmacie wtedy nawet nie byłoby nad czym sie zastanawiać

Opublikowano

Dobra a Byakua zrobiony? Ciężki dodatkowy boss, męczyłem się z nim godzinę, ale sama walka to poezja banderasNie mogę się doczekać za tydzień.

Opublikowano
51 minut temu, Rotevil napisał(a):

Dobra a Byakua zrobiony? Ciężki dodatkowy boss, męczyłem się z nim godzinę, ale sama walka to poezja banderasNie mogę się doczekać za tydzień.

Już zostawiłem na za tydzień go xD

Opublikowano
14 godzin temu, Rotevil napisał(a):

Dobra a Byakua zrobiony?

To ten na koncu dema czy jakiś ukryty? Generalnie mi demo zajelo 45 min, fajna gra, tylko za bardzo korytarzowa, ciekawe czy cala gra tak wyglada czy będą jakies odnogi/bardziej otwarte tereny. Kusi, ale przez tą korytarzowosc raczej poczekam na promocje.

Opublikowano

Demko mocno liniowe, przydałaby sie czasem jakiś większy skok w bok no ale ciężko powiedzieć po takim fragmencie jak to z tym będzie

Opublikowano

To ja wolę bardziej otwarte tereny, nie mówię że oczekiwalbym od razu open worlda, bardziej mniejsze mapki ale z poukrywanym side contentem dla ciekawskich. Niewykluczone że tak to może wyglądać, ale póki co, w demie był chamski korytarz z punktu A do B.

Opublikowano

Przecie za to się lubi, albo i nie Onimushe. Mapka i korytarzyki, to był zawsze taki Residentowy vibe tylko Chińczykiem z mieczem się gra.

Ja zamówiłem po demku, bo dzieciństwo mi się przypomniało, tylko teraz nie wiem co odpalę to czy Downwalkera.

Opublikowano

Będą pewnie poukrywane rzeczy i znajdźki i odnogi, ale to takie bardziej klasyczne "za zakrętem"

Opublikowano

Ciekawe czy w tych DZBANACH coś będzie w pełnej wersji bo aż podejrzane to było że wszystkie puste szopenhauer kurcze no troche kusi żeby jednak brać na premiere hehe fajnie sie gra