Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Onimusha: Way of the Sword

Featured Replies

Opublikowano

Ajjj diable, ale już by grał chłop. Trzeba cierpliwie czekać do popołudnia morning1

• Odpowiedzi 457
  • Wyświetleń 29,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• Sylvan Wielki
    Sylvan Wielki

Takiej gry mi brakowało. Od dziecka uwielbiam kulturę Dalekiego Wschodu. Wychowałem się na takich filmach jak „Wejście smoka” czy seria „Pijany mistrz”. Jedną z pierwszych gier, w jakie grałem w życiu

• Czekaj, czekaj. Grasz na ez i zablokowałeś sie na bossie? Na pewno grasz na padzie? Tv włączony?

• jak coś gra będzie w Play Anywhere

Opublikowano

Haha, a miałem cię w tekście odznaczyć, bo – tak patrząc na twój growy gust na forumku – będzie ci się podobało.D

Na prawdę to jest smaczne danie zaserwowane tuż przed Townfall.bluber

Josh też będzie zadowolony, szczególnie że jak pojawiają się dwie pierwsze OP postacie, to typowe męskie sigmy.gigabeta No i to też jego klimaty.

Polecam, chłopaki.good2

Czekam na wasze opinie. A ja teraz muszę się głowić: sesja po Karpatach w Dawnwalker, czy szlachtowanie demonów w Kioto.

Ale każdemu życzę takich rozkmin.

Miłej gry.drinks

Opublikowano

U mnie "szlachtowanie demonów w Kioto", Dawnwalker poczeka na lepsze czasy (fixy).

Opublikowano

Wszystko rozumiem ale dlaczego ta gra jest od początku do końca taka szarobura, dlaczego będąc na końcu gry ma się wrażenie, że to ciągle jest początek?

Opublikowano

Bo to gra dla dorosłych o japońskich demonach. Nie może być mowy o kolorach

Opublikowano
45 minut temu, Sylvan Wielki napisał(a):

Od dziecka uwielbiam kulturę japońską. Wychowałem się na takich filmach jak „Wejście smoka” czy seria „Pijany mistrz”. Jedną z pierwszych gier, w jakie grałem w życiu, był Bruce Lee na Atari.

Uwielbia kulturę japońską, przechodzi do wymieniana dzieł opartych na kulturze Chin ;) Trzeba było wspomnieć dzieła Akiry Kurosawy!

Opublikowano
Bo to gra dla dorosłych o japońskich demonach. Nie może być mowy o kolorach

No tak, tylko wszystko wydaje się identyczne przez całą grę.
Opublikowano

Z tym mam chyba największy problem jeżeli chodzi o tę Onimushę i widzę, że nie dotyczy on tylko demka. Ta gra wygląda po prostu smutno, apatycznie, jakby się grało w Soulsy, tylko tam ta stylistyka pasuje. A teraz porównajcie to z lokacjami z Onimushy 2, gdzie każda miejscówka miała kompletnie inny klimat i mimo dużej statyczności było tam więcej życia

Edytowane przez Josh

Opublikowano
17 minut temu, Kolos28 napisał(a):

20 minut temu, Pupcio napisał(a):

No tak, tylko wszystko wydaje się identyczne przez całą grę.

a nie wiem, nie oglądałem dużo z tej gry, coś tam mi mignęło kolorowego z kwaitkami to kto wie jak będzie dalej. Mi demko sie podobało, jedynie ten świat oni już nie moje klimaty i mam nadzieje że nie będzie tego zbyt dużo w pełnej wersji

Opublikowano
1 hour ago, Kolos28 said:

Wszystko rozumiem ale dlaczego ta gra jest od początku do końca taka szarobura, dlaczego będąc na końcu gry ma się wrażenie, że to ciągle jest początek?

FB_IMG_1785882880718.jpg

Opublikowano

Ja pierdzielę, ta walka to coś wspaniałego! Świetne są te animacje + klincz ze zwarciem mieczy. nosacz3Wydaje mi się, że podkręcili poziom. W demie pierwszego bossa pokonałem szybko, a teraz skopał mi tyłek nieraz.

Opublikowano

Fantastyczna gierka. Pan Capcom ratuje branżunię IMO. Póki co siedzi mi tu dosłownie wszystko. Dodatkowo już od początku pojawiają się leciuteńkie wątki humorystyczne, co bardzo fajnie kontrastuje (i ożywia) z dość ciężkim klimatem gierki.

Opublikowano
Godzinę temu, DarkStar napisał(a):

Uwielbia kulturę japońską, przechodzi do wymieniana dzieł opartych na kulturze Chin ;) Trzeba było wspomnieć dzieła Akiry Kurosawy!

Ach, co racja, to racja.turned Zasadniczo dołożyłem wcześniej jeszcze „Szoguna” i „Siedmiu samurajów”, ale ostatecznie skróciłem tekst, bo nie chciałem robić z tego takiej wyliczanki, a skróciłem – jak widać – błędnie.

Tylko że, wiesz, za łebka, jak widziałeś jakiś film akcji ze "skośnookimi", to człowiek nie zagłębiał się przecież, czy to produkcja chińska, japońska czy koreańska i wszytko wrzucał do jednego wora, bo: ninja, samuraje, demony, biją się i jest mnich z siwą brodą.

Niemniej masz słuszność. Pisząc o tym teraz, nie powinienem powtarzać takiego babola z lat dziecięcych.thanks

A było wymienić przygody Son Goku.boski_miszcz

Mea culpa. hi

Poprawiłem na Daleki Wschód. drinks

Jak będę ciął kolejnego bossa w Oni, pomyśle o tobie.vegeta_smile

Edytowane przez Sylvan Wielki

Opublikowano
6 minut temu, Sylvan Wielki napisał(a):

A było wymienić przygody Son Goku

Ale Son Goku przecież wywodzi się z chińskiego Sun Wukonga. Black Myth: Wukong to w zasadzie historia postaci, która była inspiracją dla Goku/Akiry. D

Opublikowano

Nie ma najmniejszego sensu brnąć w to, że to japońskie dobro narodowe, ale oparte na mitologii chińskiej, bo to kolejny nietrafiony przykład.asax

Kończąc ten blamaż, dodam, że czasami tryska żywszymi barwami w Oni, ale faktycznie kolorystyka jest dość stonowana i całość jest raczej ponura.

Dzisiaj machnę jeszcze 3–4 godziny i zobaczę, czy w kolejnych etapach również jest tak szaroburo.

image.png

Opublikowano
1 minutę temu, Sylvan Wielki napisał(a):

Nie ma najmniejszego sensu brnąć w to, że to japońskie dobro narodowe, ale oparte na mitologii chińskiej, bo to kolejny nietrafiony przykład.asax

Kończąc ten blamaż, dodam, że czasami tryska żywszymi barwami w Oni, ale faktycznie kolorystyka jest dość stonowana i całość jest raczej ponura.

Dzisiaj machnę jeszcze 3–4 godziny i zobaczę, czy w kolejnych etapach również jest tak szaroburo.

image.png

Jest bardziej kolorowo, to dali faceta bez nogi, żeby nie było za wesoło ;)

Opublikowano
7 minut temu, Sylvan Wielki napisał(a):

image.png

Oooo, widzę wrócił słynny "piss filter" z czasów PS3 :D

Opublikowano

Akurat z tym wiąże się grubsza sprawa, ale tego już zdradzać nie będę, bo motyw jest naprawdę interesujący i trochę kripi (a takich rzeczy jest tu kilka).notlikethis

Momentami czuć nawet vibe Silent Hill – chore rzeczy się dzieją, ale to już każdy sam sobie poczyta i ogarnie podczas gry.mog

Opublikowano
18 minut temu, Sylvan Wielki napisał(a):

image.png

Widzę, że Capcom leci w tej grze na ostro, skoro można ucinać kończyny nawet bezbronnym starcom.

Opublikowano

@DarkStar przedpremierowo dostępna była tylko wersja na PS5. Ta na Słiczersona Drugiego również dołączy, kiedyś, do kolekcji. pope

Ograłem demo i grało się świetnie.touche

Szkoda, że GKC, ale cóż począć.unknown

Zresztą, na NS2 kończę Oblivion, mam Eldenika Bożego, Myszę... Jest w co grać przenośnie.

Opublikowano

O jezusku złoty jakie to jest dobre. Capgods dojechali ten 2026 na własnych zasadach. Gra tutaj dosłownie wszystko a jakość i prolog i ta mimika postaci to nowy level jakiś. Zamiast na U5 wyciskają RE Engine na swoich patentach. No oderwać się ciężko od tego szpila.

IMG_8702.jpeg

Opublikowano

Ktoś tutaj się dziwił, że nowa Onimusza relatywnie kiepsko stała w stimowym rankingu popularności preorderów. Też zaczęło mnie to zastanawiać, ale szybki rzut oka na platformę Valve pokazał pecetowemu laikowi jak bezwzględna konkurencja tam panuje. I to pod względem tak jakości, jak i cen. Brutalna walka o pieniądze spragnionych tzw funu grajków

8df53a6f2abeaf167743105a50f91bdea02111e1

Edytowane przez Resident Debil