Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Forum PSX Extreme

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Steam Machine

Featured Replies

Opublikowano
1 minutę temu, Josh napisał(a):

Nie wiem, może z tego samego powodu, dla którego postanowił wypuścić konsolę dla 1% graczy.

Raczej maksymalnie 0.1%.

• Odpowiedzi 628
  • Wyświetleń 38,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

• IGN zna się zarówno na grach jak i na sprzęcie ;)

• 6 tysięcy xdddd

• Meh, zaśmieci to tylko przeglądanie gierek na steam kolejnymi informacjami o kompatybilności sprzętowej. Co do samego sprzętu to w 2025 a tym bardziej 2026 nie kupowałbym niczego co nie obługuje dlssa

Opublikowano
11 godzin temu, ASX napisał(a):

Tylko to zupełnie inna sytuacja, bańka krypto dotyczyła rynku detalicznego kart graficznych do PC.

Na ceny pS5 i XSX bardziej miał wpływ covid i kryzys na rynku półprzewodników, który ograniczał podaż elektroniki.

Ale oba te kryzysy to nic w porównaniu co dzieje się teraz. Dziś nawet Samsung nie chce sprzedawać pamięci Samsungowi xd

https://www.pcworld.com/article/2998935/ram-is-so-expensive-samsung-wont-even-sell-it-to-samsung.html

Jak sytuacja na rynku by nie była to te ceny to totalne nieporozumienie.

6400 - sprawdź listę zakupową w x-kom.pl (9dxcpcw7n)

Pomijam już fakt, że szukając na własną rękę na allegro/OLX, kupi się to za 80% ceny, albo dobierze lepsze części i przynajmniej będziesz miał pewność że pograsz w nowe gry w rozdzielczości wyższej niż 1080p...

Ale ja tak jak poprzednicy zupełnie nie rozumiem, do kogo jest kierowany ten komputer. Nawet mało wymagający użytkownik przeżyje ciężki szok, kiedy podłączy tę "kostkę" pod swój 77-calowy telewizor 4K i w nowościach AAA zobaczy na starcie pokaz slajdów w 15 klatkach.

Opublikowano
6 minut temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Ważniejsze dla mnie i innych graczy to jak rozwinie się Steam OS i jak szybko zastąpi Windowsy

W tym tempie? Za jakieś 100 lat

Opublikowano
Godzinę temu, devilbot napisał(a):

Mnie bardziej ciekawi kiedy przejdzie jakąś grę od początku do końca

chyba KCDII właśnie kończy

Opublikowano

Ze SteamOS i Linuxem na "dużych" pecetach jest ten problem, że wsparcie dla Nvidii jest słabe (częściowo z winy samej firmy). To jest absolutny dominator na scenie GPU i dopóki Linux nie będzie mógł pochwalić się bezproblemowym działaniem na tym sprzęcie dopóty nie ma nawet szans myśleć o zastępowaniu Windowsa. Sam bym przeskoczył, ale jak mam się pierdolić z niedopracowanymi sterownikami jak jakieś zwierzę z lat 90 to wolę chyba windę ze wszystkimi jej wadami, ale za to działającą jak trzeba bez dodatkowych knifów

Opublikowano

Ja bym po prostu z Valve nie robił jakiegoś bożka prokonsumenckiego. A taka w necie od lat była narracja. Fakt że w porównaniu do konsol to sporo rzeczy jest lepiej wycenionych na Steam.

Ale to Valve wyjebało ostatnio podwyżkę SD jak Sony MS i Nintendo razem wzięte xd i nawet im brewka nie pykła.

Opublikowano

Jezu jak dobrze, że złożyłem kompa w zeszłym roku. Teraz myk po kabelku do TV jak potrzebuję i bajka.

Opublikowano

No Valve niczym specjalnie nie różni się od innych firm. Pod pewnymi względami są prokonsumency pod innymi nie.

Sony, MS czy Nintendo wciąż są w stanie dopłacać do swoich sprzętów aby w obliczu kryzysu na rynku pamięci ograniczać podwyżki, ale potem odbiją to sobie na haraczu online i innych abonamentach.

Valve przerzuci te koszty na konsumenta, ale nie będzie potem golić graczy za opłaty online i pozwoli korzystać z innych systemów i sklepów jeśli chcemy.

Także różnica wbrew pozorom jest niewielka, sprowadza się raczej do tego czy chcemy zapłacić na początku mniej, ale żeby potem nas golono.

Opublikowano

Dla AMDkowców, bo teraz dużo ludzi czyta ten temat, wczoraj weszło FSR 4.1 również na serię 7xxx, wraz z systemowym swapem. Nigdy więcej FSR 3.

Opublikowano
18 minut temu, ASX napisał(a):

W tym tempie? Za jakieś 100 lat

ja tam stawiam 1000 lat

Opublikowano

Oczywiście, że valve jest prokonsumencki, cena sprzętów wynika z tego, że produkcja jest mała i jest pobocznym projektem. Masówka typu switch 2 czy ps5 zawsze będzie mieć mniejsze marże. To nie jest dla nich znaczący zarobek xD

Jakby wiedzieli z wyprzedzeniem jak sytuacja będzie wyglądać z półprzewodnikami to pewnie by się nawet nie zabierali za sprzęty.

Opublikowano
Teraz, wojtas011 napisał(a):

ja tam stawiam 1000 lat

No nie wiem, od wczoraj jest natywne wsparcie dla AMD, dla Nvidii to ponoć kwestia 2027.

Opublikowano
Teraz, Sebas napisał(a):

Oczywiście, że valve jest prokonsumencki, cena sprzętów wynika z tego, że produkcja jest mała i jest pobocznym projektem. Masówka typu switch 2 czy ps5 zawsze będzie mieć mniejsze marże. To nie jest dla nich znaczący zarobek xD

Jakby wiedzieli z wyprzedzeniem jak sytuacja będzie wyglądać z półprzewodnikami to pewnie by się nawet nie zabierali za sprzęty.

To raczej nawet nie kwestia skali produkcji tylko zabezpieczenia kontraktów. MS miał na to wywalone i teraz xbox kosztuje 3000 zł a ziemniak 1600-1700 zł. A przypominam jest to jedna z największych firm na świecie a dostawcy pamięci i tak mają na nich wywalone.

Opublikowano

Ustalmy może co robimy jak ktoś kupi i wrzuci w zakupy growe.

Dajemy minusy, a potem wyśmiewamy w tematach czy może normalnie plusy i z zaciekawieniem wypytujemy zajawkowicza jak sprzęcik się sprawuje?

Opublikowano
15 minut temu, drozdu7 napisał(a):

Ja bym po prostu z Valve nie robił jakiegoś bożka prokonsumenckiego. A taka w necie od lat była narracja. Fakt że w porównaniu do konsol to sporo rzeczy jest lepiej wycenionych na Steam.

Ale to Valve wyjebało ostatnio podwyżkę SD jak Sony MS i Nintendo razem wzięte xd i nawet im brewka nie pykła.

Jak to powiedział pewien tęczowy mędrzec z forum Psx Extreme "Korporacje nie są twoimi przyjaciółmi"

Opublikowano
5 minut temu, Sebas napisał(a):

Dokładnie, to nie jest firma zajmująca się HW.

Opublikowano

Valve prokonsumenckie? Mówicie o grubasie który 22 lata temu za full price sprzedał ludziom licencję na wypożyczenie HL2 w postaci jednorazowego cd-keya przypisanego do konta newell

Opublikowano

Coraz mocniej dobierają się Valve do dupy za lootboxy więc nie sądze, że SM miało być pobocznym projektem dla 0.001% graczy, robionym po godzinach. Jakby nie patrzeć Counter-Strike'owa maszyna do drukowania pieniędzy z lootboxów mocno zwolniła przez ostatnie miesiące ze względu na coraz mocniejsze ograniczenie hazardu w grze.

Opublikowano

Co nie zmienia faktu ze chlop kosi 30% za kazda sprzedana gre na Steam a troche gier jednak tam schodzi. Od sukcesu SM nic tam nie zalezy.

Opublikowano

I ktoś serio myślał że Steam Machine mógł zrekompensować spadki z lootboxow z CSa?

Wiadomo że to projekt poboczny, podobnie jak Steam Deck skierowany głównie do aktualnych użytkowników Steama, gotowych zapłacić kilka tysięcy by wygodnie przenieść swoją bibliotekę Steama w małe pudełko pod TV. Nie ma tych ludzi bardzo dużo, ale widocznie wystarczająco by zaoferować im dodatkową opcję bezpośrednio od Valve.

Biznes Valve zawsze będzie się opierał na sofcie, sprzedaży gier i mikro transakcji, Steam ma ponad 100 milionów aktywnych użytkowników co miesiąc, jest na każdym PC, od tego czy sprzedadzą milion czy dwa SM czy SD tak naprawdę nic nie zależy. Robią Steam Machine i Steam Decka dlatego bo mogą, nie dlatego że coś muszą.

Opublikowano

No tak to jest nadrzędny dlugogalowy cel. Nie sama sprzedaż sprzętu, ale bardziej popularyzacja ich SteamOSa i to żeby jak najwięcej ich klientów uniezależniło się od Windowsa.

MS zresztą też czuje to zagrożenie, bo z tego wynikają te wszystkie plany naprawy Windowsa, Xboxowej integracji i po co części też cały Project Helix.

Opublikowano
54 minuty temu, KrYcHu_89 napisał(a):

No nie wiem, od wczoraj jest natywne wsparcie dla AMD, dla Nvidii to ponoć kwestia 2027.

brawo, po 12 latach natywne wsparcie dla amd xd